به روز شده در ۱۴۰۳/۱۰/۲۲ - ۱۴:۵۵
 
۱۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۴/۰۲/۰۶ ساعت ۰۹:۵۹
کد مطلب : ۷۵۷۱۴

عماد افروغ: اکثر پول‌هایمان کثیف است

نباید خودمان را گول بزنیم، واقعا کدام نماینده خطر پول کثیف را حس نکرده؟ مگر می‌شود نماینده بود و خیلی مصداق‌ها را ندید، رانت و قاچاق خیلی‌ها را در همین کشور یک‌شبه پولدار کرده. متأسفانه خروجی دولت آقای احمدی‌نژاد صرفا افزایش سطح رانت و قاچاق در کشور بود
عماد افروغ: اکثر پول‌هایمان کثیف است
گروه سیاسی-رسانه ها: روزنامه شرق در گزارشي نوشت: افشاگری رحیمی از کمک‌های مالی انتخاباتی «جابر ابدالی» تازه آغاز ماجرا بود؛ «نامبرده (ابدالی) یک میلیارد و ٢٠٠ میلیون تومان به این امر اختصاص داد که به قریب ١٧٠ نفر از کاندیداهای مجلس هشتم پرداخت شده است.» پیش‌تر البته سعید مرتضوی هم از پرداخت‏‌هایی به افرادی خاص سخن گفته بود؛ پرداخت‏‌هایی که البته تا به امروز رسید و مستنداتی درباره آن ارائه نشده.

امروز بناست وزیر کشور به بهارستان بیاید و درباره برخی مسائل توضیح دهد. «رحمانی‌فضلی» امروز دست پر به مجلس می‌آید با اسنادی از آنچه او را به عنوان وزیر کشور از چند ماه پیش نگران پول‌های کثیف کرده، نماینده‌ها از وزیر کشور خواسته‏‌اند تا اسناد نگرانی‌اش درباره پول‌های کثیف را با آنها در میان بگذارد. غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، تلاش رحمانی‌فضلی برای برملاکردن برخی مسائل درباره پول‌های کثیف را اقدام مناسبی دانسته و می‌گوید: «نباید اجازه دهیم ماجرای پول‌های کثیف در پستو به غده سرطانی تبدیل شود. باید تابوی بحث از این موضوع شکسته شده و شفاف‌سازی لازم صورت گیرد. امیدوارم آقای وزیر امروز در جلسه، مستندات قابل قبولی به نمایندگان ارائه دهند و بتوان برای مقابله با این دغدغه کاری کرد.»

نبود حزب و بازار داغ دلالی انتخاباتی
او البته تأکید دارد که «فقدان احزاب در ایران به عدم شفافیت برخی مسائل مالی در آستانه انتخابات منجر شده و برای رسیدگی به این وضعیت باید تلاش شود تا تحزب‌گرایی در ایران شناسنامه‌دار شده و توسعه یابد. مادامی که توسعه احزاب در دستور کار نباشد، خواسته یا ناخواسته بازار برخی دلال‌های انتخاباتی داغ است.»

بااین‌حال زمزمه‌های پیش‌از نوروز ٩٤ نشان از آن داشت که برخی فعالیت‌های پیشا انتخاباتی آغاز شده و برخی پول‌ها به جریان افتاده. در همین زمینه عوض حیدرپور، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، گفته بود «رانت زنجانی به ساختمان ولنجک رسیده». بعدتر هم جواد جهانگیرزاده، دیگر نماینده عضو کمیسیون امنیت، از هزینه‌های ٤٠٠ میلیونی برخی نامزدهای نمایندگی مجلس تا همین‌جای کار گفت. در این شرایط سخنان امروز رحمانی‌فضلی بدون تردید می‌تواند پاسخ شفافی برای کسانی باشد که مدتی است روی خط نقد وزیر افتاده‌اند و چندان زیر بار اهمیت ماجرا نمی‌روند.

پول کثیف فحوای خطرناکی دارد
چنانچه برخی، از همان فردای طرح بحث وزیر درباره پول کثیف از او انتقاد کرده و خواهان بیان جزئیات بیشتری درباره این موضوع شدند و برخی دیگر آن را مسئله مهمی نخوانده و خروجی آن را تشویق اذهان عمومی دانسته‌اند.

تاجگردون درباره جلسه امروز بهارستان می‌گوید: «جلسه غیرعلنی خواهد بود و موضوع اصلی پرده‌برداشتن از ماجرای پول‌های کثیف. پول کثیف فحوای خطرناکی دارد و نه نمایندگان که همه مسئولان باید تلاش کنند با شناسایی و رسیدگی به این پدیده جلوی توسعه آن را بگیرند. به هر حال مسئله سیاست و برگزاری انتخابات نه تنها در ایران که در بسیاری از کشورها با مسائل اقتصادی و مالی پیوند خورده و در ایران مشکل اصلی ماجرا در فقدان احزاب است، در فقدان حزب هر گزینه دیگری از پول تا قومیت و رانت می‌تواند جایگزین شود.»

مهدی دواتگری نیز از دیگر نمایندگانی است که از سخنان وزیر کشور در موضوع پول کثیف حمایت کرده: «رحمانی‌فضلی آدم باتجربه‌ای است، هم کارنامه نمایندگی دارد و هم به مسائل سیاسی واقف است. اگر از پول‌های کثیف گفته قطعا سرنخ‌هایی به دست آورده‌اند.»

اکثر پول‌هایمان کثیف است
عماد افروغ، نماینده پیشین مجلس، به دشواری ارایه تعریف دقیقی از «پول کثیف» اشاره دارد: «ارائه تعریف جامع و مانع از پول کثیف کار آسانی نیست؛ ولی بالاخره تعریف‌های علمی از پول کثیف وجود دارد. برای نمونه هر پول شبهه‌ناک و هر پولی که از راه‌های غیرقانونی چه شکل قانون و چه محتوای قانون به دست آمده باشد، پول کثیف نامیده می‌شود. همچنین هر پولی را که به گونه‌ای از مالیات فرار کرده باشد یا پولی که ناشی از فعالیت‌های مخرب غیرمشروع و غیرقانونی به ظاهر اقتصادی صورت گرفته باشد، نیز کثیف می‌گویند. برای نمونه پول‌های حاصل از فعالیت‌های قاچاق، مواد مخدر و... پول کثیف هستند.»

اشاره رحمانی‌فضلی چندی پس از نخستین اشاره‌اش به ماجرای پول کثیف با تأکید بر فعالیت‌های قاچاق و مواد مخدر در رسانه‌ها بازتاب داده شد. به‌گفته افروغ «پولی که با رانت پیوند خورده باشد، یا مشمول مالیات نشده باشد، پول کثیف است و در کشورمان از این پول‌های کثیف کم نداریم.» رحمانی‌فضلی پس از واکنش‌ها به سخنان او درباره افشای تأثیرگذاری پول‌های کثیف در انتخابات به صراحت خبر داد «کاملا آمادگی داریم مدارک و اسنادی که از ورود این پول‌ها که عمدتا از راه قاچاق مواد مخدر و کالا و بقیه روزنه‌ها در حوزه‌های اقتصادی بوده را به مجلس و نمایندگان ارائه کنیم.»

افزایش رانت و قاچاق در دولت احمدی‌نژاد
موید حسینی صدر، از دیگر نمایندگانی است که به‌طور جدی در مورد خطر پول کثیف در انتخابات آینده هشدار می‌دهد: «نباید خودمان را گول بزنیم، واقعا کدام نماینده خطر پول کثیف را حس نکرده؟ مگر می‌شود نماینده بود و خیلی مصداق‌ها را ندید، رانت و قاچاق خیلی‌ها را در همین کشور یک‌شبه پولدار کرده. متأسفانه خروجی دولت آقای احمدی‌نژاد صرفا افزایش سطح رانت و قاچاق در کشور بود و نمونه بارزش در پرونده بابک زنجانی‌ها و مرتضوی‌ها و پرونده فساد سه هزار میلیارد تومانی قابل مشاهده است. بنابراین به‌جای اینکه خودمان را گول بزنیم بهتر است، چشم‌ها را باز کرده و به کمک دولت آمده و در شناسایی کانال‌های پول کثیف همراه شویم.»

رحمانی‌فضلی یک‌ماه مانده به نوروز ٩٤ از نگرانی‌اش درباره تزریق پول‌های کثیف به انتخابات و سیاست خبر داده بود. دغدغه اصلی او البته پیرامون ارقامی است که در موضوع قاچاق در گردش است. او رقم قاچاق کالا را ١٠ هزار میلیارد تومان اعلام کرده «اگر قاچاق موادمخدر هم ١٠ هزار میلیارد تومان باشد، می‌توان گفت ٢٠ هزار میلیارد تومان از مجاری پنهان وارد اقتصاد می‌شود و دیگر نمی‌توان گفت این اقتصاد سالم است و یک رقابت منطقی و قانونی شکل می‌گیرد. کسی که این پول‌ها را دارد به‌راحتی نفوذ می‌کند و مشکل ایجاد می‌کند». چندی‌پیش نیز، وزیر دادگستری دوباره از دغدغه‌ها درباره پول‌های کثیف سخن گفته بود. مسئله پول‌های کثیف در آستانه انتخابات مجلس دهم کماکان در صدر خبرها است و مواضع متفاوتی درباره آن اتخاذ می‌شود.