به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۷ - ۰۰:۳۸
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۴/۰۲/۱۶ ساعت ۱۴:۲۴
کد مطلب : ۷۶۹۵۸
شهرداد روحانی:

فرصت کافی برای ارکستر سمفونیک ندارم

گروه فرهنگی: یک رهبر ارکستر و آهنگساز مجموعه‌ای از آثارش را در برج میلاد روی صحنه خواهد برد؛ اما قطعه‌ی «پیتر و گرگ» برخلاف وعده‌های قبلی در این کنسرت اجرا نمی‌شود.
فرصت کافی برای ارکستر سمفونیک ندارم
شهرداد روحانی در سخنانی درباره‌ی جزییات کنسرت جدیدش که 19 اردیبهشت‌ماه اجرا می‌شود، اظهار کرد: پیش از این قرار بود در کنسرت تهران قطعه‌ی «پیتر و گرگ» اثر سرگئی پروکفیف را اجرا کنیم و از آنجا که این قطعه به یک راوی نیاز دارد، از مهتاب کرامتی خواستم که راوی این قطعه باشد. خانم کرامتی هم با روی گشاده قبول کرد که در این اجرا با من همکاری کند؛ اما مراحل اداری این کنسرت به‌قدری طول کشید که او مجبور به سفر شد و من هم ترجیح دادم، این قطعه را از رپرتوار کنسرت حذف کنم. از طرفی به‌خاطر این‌که من با خانم کرامتی این قطعه را تمرین کرده بودم، از نظر اخلاقی درست نبود که راوی دیگری را برای این اجرا انتخاب کنم.

او در عین حال بیان کرد: به احتمال زیاد، اجرای قطعه‌ی «پیتر و گرگ» در تهران به یک‌ماه دیگر موکول می‌شود. البته این منوط به پیدا کردن سالن مناسب است. روحانی توضیح داد: این کنسرت در دو قسمت اجرا می‌شود و من رهبری ارکستر و نواختن پیانو را برعهده دارم. تعدادی از این قطعات برای مردم آشنا هستند و تعدادی از آن‌ها را هم مردم خیلی نمی‌شناسند. قطعاتی مانند «رقص بهار»، «عزرا»، «ابدیت» و «سرزمین من» از جمله‌ی این قطعات هستند. قطعه‌ی «باغ ایرانی» نیز در این کنسرت نواخته خواهد شد و یکی از قطعات من که برای ویلن، ویلنسل و ارکستر ساخته شده، با حضور دو سولیست اجرا می‌شود. کنسرت‌مایستر نیز علی جعفری‌پویان خواهد بود.

رهبر سابق ارکستر سمفونیک تهران درباره‌ی ارکستری که او را در این اجرا همراهی می‌کند نیز گفت: این ارکستر از نوازندگان مختلفی تشکیل شده است که هر کدام با ارکستر‌هایی مانند صداوسیما و ارکستر سمفونیک همکاری دارند. ارکستر ما، ارکستر کوچکی است و حدود 42 نوازنده در آن ساز می‌زنند. سازهای زهی، سازهای بادی برنجی مانند فرنچ‌هورن و سازهای بادی چوبی مانند فلوت، کلارینت، آبوا و ... در این اجرا نواخته می‌شوند. البته ارکستر اصلا ساز ایرانی ندارد.

روحانی که صبح چهارشنبه، 16 اردیبهشت‌ماه در تالار وحدت سخن می‌گفت، در پاسخ به پرسشی مبنی بر این‌که آیا برای رهبری ارکستر سمفونیک از او دعوت شده است؟ گفت: یک هفته‌ای می‌شود که من از آمریکا به ایران آمده‌ام. چند روز پیش ناشرم، آقای اسفندیاری کاغذی را به من داد که در آن نوشته شده بود: «آقای روحانی لطفا زمان خالی خود را از مهرماه 94 تا مهرماه 95 به ما اطلاع دهید» اگر این از نظر شما دعوت است، بله من به ارکستر دعوت شده‌ام. با این حال ترجیح می‌دهم در ارکستر حضور نداشته باشم، زیرا فرصت کافی ندارم و ترجیح می‌دهم در این مدت به کارهای دیگر، آهنگسازی‌ام و از همه مهم‌تر به خانواده‌ام برسم.

او همچنین اضافه کرد: بعضی وقت‌ها یک کارهایی از روی انجام وظیفه یا اصلا فراتر از انجام وظیفه است. روحانی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا مبنی بر این‌که شرایط نوازندگان از نظر مالی در ارکسترهای خارجی چگونه است و آیا ساز زدن در یک ارکستر، نوازنده را تأمین مالی می‌کند؟ گفت: ارکسترهای بزرگ، بودجه‌های زیادی دارند. مثلا بودجه‌ی ارکستر فیلارمونیک لس‌آنجلس 75 میلیون دلار است. شما این عدد را ضرب کنید تا ببینید به تومان چقدر می‌شود. تازه این فقط بودجه یک ارکستر در شهر لس‌آنجلس است.

او ادامه داد: این در حالی است که این منطقه 10 ارکستر دیگر هم دارد که طبیعتا بودجه‌ی این ارکستر بزرگ را ندارند. البته نوازندگان در سطح بالایی کار می‌کنند. کنسرت‌مایستر این ارکستر یکی از دوستان خوب من است و می‌دانم که حقوق عجیب و غریبی می‌گیرد. آن‌ها هر هفته کنسرت دارند و هر روز صبح تمرین می‌کنند. حتی ممکن است، در یک هفته سه کنسرت داشته باشند و تمام وقت در اختیار لس‌آنجلس فیلارمونیک هستند. او در زمان خالی‌اش تدریس می‌کند و مسترکلاس دارد.

این هنرمند در عین حال گفت: این در حالی است که ارکسترهای دیگر، نوازندگان مشترک دارند و ممکن است، یک نوازنده در چند ارکستر ساز بزند. برای این‌که این ارکسترها بوجه زیادی ندارند و نوازنده می‌تواند به درآمد بیشتری فکر کند. روحانی بخش دیگری از صحبت‌هایش را به توضیح درباره‌ی انتشار سه لوح فشرده اختصاص داد که به ضبط اجرای زنده‌ی ارکستر سمفونیک به رهبری او اختصاص دارد.

او در توضیح انتشار این آثار گفت: ارکستر سمفونیک تهران حدود 80 سال قدمت دارد و ما خیلی وقت بود که هیچ نمونه‌ی صوتی از این ارکستر ندیده بودیم. تا این‌که چند سال پیش، وقتی من برای کار با ارکستر به ایران آمدم، به انجمن موسیقی پیشنهاد دادم که یکسری از کارها را ضبط کنیم که نتیجه‌ی آن، انتشار سه لوح فشرده با نام‌های «شهرزاد»، «پرنده آتشین» و یک لوح شامل قطعات مختلف بود. روحانی معتقد است: آن زمان آن‌طور که باید به این کارها پرداخته نشد. در صورتی که آن، کار بزرگی بود. من نمونه‌ی این آثار را به دوستان موزیسین‌ام در خارج از کشور دادم. صرفا برای این‌که آن‌ها بدانند در ایران موسیقی کلاسیک مخاطب دارد و نوازنده‌ها و آهنگسازان خوبی در کشور فعالیت می‌کنند.

وی یادآوری کرد:‌ این چند لوح فشرده مثال خوبی است، برای این‌که همه بدانند ارکستر ما 80 سال قدمت دارد. خیلی از کشورها هستند که 80 سال پیش ارکستر سمفونیک نداشتند. فکر می‌کنم، این چند مجموعه همیشه مرجع خوبی خواهند بود و ثبت می‌شوند. در نظر داشته باشید که ما این ضبط را با امکانات کم تالار وحدت انجام دادیم، اما نتیجه‌ی مثبتی داشته است.

روحانی که تمایل چندانی نداشت که در این نشست به پرسش‌های حاشیه‌ای خبرنگاران درباره‌ی مسائلی به‌جز کنسرت پیش رو پاسخ دهد، افزود: من بهترین آرزوها را برای ارکستر سمفونیک و راهی که مسوولان انتخاب کرده‌اند، دارم. فکر می‌کنم جامعه‌ی موسیقی، خبرنگاران و در واقع همه باید کمک کنیم تا این دوستان به هدف‌شان برسند. به هر حال همه‌ی ما سرنشین یک کشتی هستیم.  حمید اسفندیاری به‌عنوان تهیه‌کننده کنسرت در این نشست حضور داشت.
مرجع : ایسنا