چه کسانی «بیمه بیکاری» میگیرند؟
ایسنا , 9 تير 1394 ساعت 9:00
گروه اقتصادی: مدیرکل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از اشتغال مجدد 14 هزار نفر از مقرری بگیران بیمه بیکاری در سال گذشته خبر داده و تعداد مقرری بگیران بیمه بیکاری در کشور را تا پایان اردیبهشت ماه سال جاری 178 هزار نفر اعلام کرده است.
ایران سومین کشور خاورمیانه است که بیمه بیکاری را برای افراد تحت پوشش قانون کار و قانون تأمین اجتماعی خود پیشبینی کرده است.به موجب قانون بیمه بیکاری، آن دسته از بیمهشدگانی که بدون میل و اراده بیکار شده و آماده به کار باشند از مستمری بیمه بیکاری برخوردار میشوند.
در حال حاضر غیر ارادی بودن بیکاری، ملاک اصلی برقراری حمایتهای قانونی برای بیمهشدگان بیکار است و تنها افرادی میتوانند از مقرری بیمه بیکاری استفاده کنند که به صورت غیر ارادی از کار بیکار شده و خروج از اشتغال به اراده و خواست آنها نبوده باشد.
تشخیص ارادی و غیرارادی بودن بیکاری بر عهده کمیتهای متشکل از نمایندگان اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان تأمین اجتماعی است و شعب تأمین اجتماعی بر اساس معرفی ادارات کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص برقراری مقرری بیمه بیکاری برای بیمهشدگان اقدام میکنند.
پرداخت بیمه بیکاری نیز مطابق با حداقل دستمزد است به نحوی که حداقل مقرری بیمه بیکاری در سال گذشته 602 هزار تومان بود که امسال به رقم ۷۱۲ هزار تومان رسید.
به گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران، سال گذشته 205 هزار نفر در کشور مقرری بیمه بیکاری دریافت کردند و امسال بیش از 170 هزار نفر در کشور از بیمه بیکاری استفاده خواهند کرد. بر اساس قانون، کارگرانی که مشمول بیمه بیکاری میشوند پرداخت بیشترین سهم بیمه بیکاری 80 درصد حقوق آنها است که این درصد نباید از حداقل مزد کمتر باشد و 55 درصد از آن به عنوان حداقل مزدی که در سه ماه قبل از بیکاری دریافت کردهاند، 10درصد حق همسر و 10 درصد برای دو فرزند است. وی از جمله شرایط پرداخت بیمه بیکاری را اخراج از محل کار، پرداخت حداقل شش ماه حق بیمه و داشتن یک سال قرارداد کار با پرداخت حق بیمه عنوان میکند.
اما مقرری بیمه بیکاری شامل چه کسانی میشود؟
معاون فنی و درآمد سازمان تأمین اجتماعی در این باره میگوید: بیمهشدگانی که بدون میل و اراده بیکار شوند در صورتی که دارای حداقل شش ماه سابقه پرداخت حق بیمه باشند میتوانند از مقرری بیمه بیکاری استفاده کنند.
محمد حسن زدا، در مورد آن دسته از بیمهشدگانی که به علت بروز حوادث غیرمترقبه مانند سیل، جنگ، زلزله و آتشسوزی بیکار میشوند، میافزاید: برای دریافت مقرری بیمه بیکاری نیاز به داشتن حداقل سابقه ندارند و حتی اگر در روز اول کار بر اثر این حوادث بیکار شوند، میتوانند مقرری بیمه بیکاری دریافت کنند.
وی این را هم گفته است که متقاضیان بیمه بیکاری که کار خود را به صورت غیر ارادی از دست بدهند برای دریافت مقرری بیمه بیکاری حداکثر ظرف مدت ۳۰ روز از تاریخ بیکاری میتوانند موضوع را به واحدهای اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی محل اطلاع دهند و آمادگی خود را برای اشتغال به کار تخصصی و یا کار مشابه آن اعلام کنند. طبعا مراجعه متقاضی بعد از 30 روز با عذر موجه و با تایید هیأت حل اختلاف اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی تا 3 ماه امکانپذیر خواهد بود.
آنطور که معاون فنی و درآمد سازمان تأمین اجتماعی گفته مدت پرداخت بیمه بیکاری به بیمهشدگان واجد شرایط به سابقه پرداخت حق بیمه از سوی آنان بستگی دارد و مدت آن از ۳۶ ماه برای بیمهشدگان مجرد و ۵۰ ماه برای بیمهشدگان متأهل و متکفل بیشتر نیست.
قطع مقرری بیمه بیکاری چه زمانی اتفاق میافتد؟
کارگرانی که از مقرری بیمه بیکاری استفاده میکنند در صورت اشتغال مجدد، مقرری بیمه بیکاری آنان قطع میشود.همچنین در صورتی که پس از برقراری مقرری بیمه بیکاری مشخص شود که بیکاری بیمه شده ناشی از اراده شخصی وی بوده یا بیمه شده بیکار اشتغال مجدد خود را اعلام نکرده و به رغم اشتغال همچنان به دریافت مقرری ادامه دهد، باید وجوه دریافتی و کمک هزینه بیکاری را به سازمان تأمین اجتماعی بازپرداخت کند.
تنها استثنا در جریان مقرری بیمه بیکاری در مورد افرادی است که در شروع بیمه بیکاری دارای 55 سال سن یا بیشتر هستند و مادامی که مشغول به کار نشدهاند در صورت دارا بودن شرایط میتوانند تا رسیدن به سن بازنشستگی تحت پوشش بیمه بیکاری باقی بمانند.
در حال حاضر کمترین مدت پرداخت مقرری بیمه بیکاری شش ماه و بیشترین پرداخت ۵۰ ماه است و اداره کل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت کار وظیفه حمایت اجتماعی و پرداخت مقرری بیمه بیکاری به افرادی را که علیرغم میل خود بیکار شدهاند، برعهده دارد.
لازم به ذکر است که ایام استفاده از مقرری بیمه بیکاری جزو سوابق پرداخت حق بیمه کارگران به لحاظ بازنشستگی، از کارافتادگی و فوت محسوب میشود. بهرهمندی نیروی کار از حمایتهای اجتماعی از جمله ویژگیهای جوامع توسعه یافته است و اینگونه حمایتها یکی از کارکردهای اصلی نظامهای بیمه و تأمیناجتماعی به شمار میرود.
بی تردید از دست دادن غیر ارادی کار یکی از حوادثی است که نیروهای کار را تهدید میکند از این رو برقراری بیمه بیکاری راهکاری مناسب و مطمئن برای تأمین زندگی در چنین شرایطی است. امید است با به نتیجه رسیدن اصلاح قانون بیمه بیکاری، جامعه کارگری و کارگرانی که بر خلاف میل باطنی خود بیکار شدهاند از حمایتهای بیشتری برخوردار و زمینه اشتغال مجدد آنها فراهم شود.
کد مطلب: 82555