به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۷ - ۰۲:۱۵
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۴/۰۵/۲۰ ساعت ۰۹:۲۰
کد مطلب : ۸۷۴۰۲
وضعیت ممنو‌ع‌الخروجان درقانون جدید

پاسخ به ادعای رد 80 درصدی اظهارنامه اصناف

گروه اقتصادی: اعتراض اصناف به افزایش میزان مالیات، در کنار ابطال دستورالعمل دریافت مالیات از پزشکان بر اساس توافق مشترک بین دو بخش مالیات و نظام پزشکی از سوی دیوان عدالت اداری از موضوعات داغ امسال در موعد ارائه اظهارنامه های مالیاتی بود.
پاسخ به ادعای رد 80 درصدی اظهارنامه اصناف
معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی به ارائه توضیحاتی درباره وضعیت مالیات و ادعای رد 80 درصدی اظهارنامه‌های اصناف، نحوه رسیدگی به اظهارنامه پزشکان پس از لغو تفاهم‌نامه مشترک، جزئیات پرونده فرار 900 میلیارد تومانی، میزان فرار مالیاتی در صنف ورزشکاران و قوانین جدید ممنوع‌الخروجی پرداخت.

40 درصد اظهارنامه‌های اصناف در سال گذشته رد شد

حسین وکیلی درباره وضعیت اصناف در نظام مالیات کشور و مسئله میزان رد اظهارنامه های دریافتی از این افراد، گفت: طرح بحث رد 80 درصدی اظهارنامه‌ها طی سال جاری نشان‌دهنده این است که گوینده مشکل اطلاعاتی و دانشی دارد که چنین نسنجیده آمار می‌دهد، چراکه ما هنوز اظهارنامه‌ها را بین بخش‌های خود تقسیم نکرده‌ایم تا به آنها رسیدگی و آن‌ها را رد یا قبول کنیم، پس چه‌طور می توان آمار اظهارنامه‌های رد شده را داد؟ وکیلی با اشاره به اینکه سازمان امور مالیاتی برای دریافت اظهارنامه‌های مالیاتی طی سال جاری با اصناف یک توافق انجام داده است، اظهار کرد: هنوز به اظهارنامه‌های اصناف رسیدگی نشده است که آمار رد آن را بدهیم.

وی همچنین در مورد آمار اظهارنامه‌های رد شده اصناف در سال گذشته، خاطرنشان کرد:در سال گذشته نیز بخشی از اظهارنامه‌ها براساس توافقی که بر اساس آن باید مالیات به میزان مشخص افزایش پیدا می‌کرد، تنظیم شده بود و برخی این افزایش را در اظهارنامه خود اعمال نکرده بودند و شرایطی را که طبق آن با هم به توافق رسیده بودیم را رعایت نکرده بودند، که اظهارنامه این چنینی رد و مالیات الراس برای آن‌ها در نظر گرفته شد. معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی درباره تعداد این اظهارنامه‌های رد شده، عنوان کرد: تعداد رد اظهارنامه‌ها با این شرایط در سال گذشته نیز به 80 درصد نمی‌رسد و ممکن است حدود 40 درصد باشد.

وکیلی درباره فرایند رد اظهارنامه‌های مالیاتی، اظهار کرد: شرایط توافق به سیستم امور مالیاتی داده و تعریف می‌شود و سیستم به طور خودکار اظهارنامه‌هایی که طبق این شرایط نباشند رد می‌کند، این وضعیت پارسال نیز اتفاق افتاد و همه چیز به صورت سیستماتیک بود نه سلیقه‌ای. آنهایی که برای رسیدگی می‌روند و اظهارنامه‌شان رد می‌شود همه با دلیل و مدرک است و حتی یک مودی نیز اظهارنامه‌اش بدون دلیل رد نمی‌شود. وی در ادامه با رد مسئله کم شدن فروش اصناف طی سال گذشته، درباره اختلاف سازمان با اصناف بر سر نصب صندوق های فروش گفت: طرح صندوق‌های فروش در ابتدا در قانون مالیات‌ها مطرح نبود، البته در قانون جدید مالیات های مستقیم این مسئله به تصویب رسید اما هنوز اجرایی نشده است.

260 هزار مودی صندوق فروش دارند

معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی ادامه داد: طرح صندوق‌های فروش در ابتدا در قانون خود اصناف بود و خود اصناف متولی آن بود اما سال‌هاست این کار را انجام نداده اند. وی افزود: بعد از آن موضوع صندوق‌های فروش وارد قانون برنامه شد و در آن زمان پای سازمان امور مالیاتی به بحث صندوق‌های فروش آن هم به عنوان همکار باز شد ولی باز هم در آن زمان مسوولیت اجرای این طرح با وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین اصناف بود. وکیلی تصریح کرد: اما اصناف دوست ندارند که میزان فروش‌شان شفاف شود، چرا که اگر صندوق فروش بگذارند مالیات‌های آنها خیلی افزایش پیدا می‌کند و در واقع میزانی که در حال حاضر برای تعیین مالیات در اظهارنامه های خود مطرح می کنند و از آن ها دریافت می شود با میزان فروش واقعی‌شان خیلی متفاوت است. به همین دلیل است که ما جرات می‌کنیم وقتی اصناف اعتراض می‌کنند بگوییم مالیات‌هایی که نوشته‌ایم با واقعیت فرسنگ‌ها فاصله دارد، اما این ارثی است که از گذشته به ما رسیده است و ما نمی‌توانیم آن را یک شبه تغییر دهیم و باید تدریجا این روند غلط را اصلاح کنیم.

معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه تا به حال سه مرحله فراخوان برای نصب صندوق فروش به 30 صنف داده شده است، افزود: همچنین سازمان امور مالیاتی تا پایان شهریور ماه فرصت دارد تصمیم بگیرد که چند صنف دیگر به این اصناف اضافه شود. وی با اشاره به اینکه از هر یک از این 30 صنف افرادی اقدام به نصب صندوق کرده‌اند، گفت: 260 هزار مودی در اظهارنامه‌های مالیاتی امسال خود اعلام کرده‌اند که صندوق دارند. البته نصب نکردن صندوق باعث جریمه نمی‌شود و تنها معافیت‌های مالیاتی آنها را حذف می‌کند. وکیلی در پاسخ به این ادعا که اصناف برای نصب صندوق فروش آموزش کافی ندیده‌اند و زیرساخت‌های اجرای آن نیز فراهم نشده است، تصریح کرد: این صندوق‌ها نیاز به آموزش و سیستم زیرساخت خاصی ندارد.

تعیین مالیات پزشکان طبق شرایط سایر توافق‌ها
معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی درباره وضعیت مالیات پزشکان پس از لغو تفاهم نامه مشترک بین سازمان نظام پزشکی و سازمان امور مالیاتی، گفت: یکی از پزشکان برداشت اشتباهی از این تفاهم داشت و بر اساس تصور خود شکایت کرد و دیوان عدالت هم آن را پذیرفت و دستورالعملی که طبق توافق دو جانبه بود را ابطال کرد، بنابراین ما دیگر نتوانستیم آن را در سال جاری انجام دهیم. وکیلی با تاکید بر اینکه سازمان امور مالیاتی در سال جاری تلاش می کند در همان راستایی که دیوان عدالت اداری رای صادر کرده از اختیارات قانونی خود برای رسیدگی به پرونده پزشکان استفاده کند، افزود: بر این اساس سازمان اظهارنامه‌های نزدیک به واقعیت را تعیین و تایید کند.

وی ادامه داد: صنف پزشکان یک فرد مشخص را معرفی می‌کند که فکر می‌کنند مالیات اضافی از او گرفته شده است تا سازمان به پرونده او رسیدگی کند. معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی با اشاره به اینکه این سازمان نتوانسته با سازمان نظام پزشکی بار دیگر به توافق برسد، تصریح کرد: با این حال سازمان امور مالیاتی طبق شرایط سایر توافق‌ها با پزشکان عمل کرده و طبق همان شرایط سال‌های قبل اظهارنامه می‌پذیرد.

900 میلیارد جمع رقم گردش مالی است، نه میزان مالیات

معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی درباره عملکرد این سازمان در تشخیص و شناسایی فراریان مالیاتی و به اصطلاح مودیان لیست سیاه، گفت: در واقع سازمان امور مالیاتی پس از گذشت یک سال و در موعد ارائه اظهارنامه عملکرد یک سال گذشته آن مودی را بررسی می کند و در واقع تا یک سال پس از آنکه وی در حال فعالیت های غیر مجاز بود می تواند به این امر پی ببرد و جلوی او را بگیرد.

وکیلی با تاکید بر اینکه طبق قانون سازمان امور مالیاتی نمی‌تواند هر روز پیگیر گردش مالی و عملکرد مودیان باشد، درباره پرونده فرار مالیاتی 900 میلیارد تومانی، عنوان کرد: طرح مسئله 900 میلیارد تومان فرار مالیاتی غلط است، این رقم در واقع جمع گردش‌ها بوده نه فرار مالیاتی؛ سازمان امور مالیاتی نیز مدت زیادی روی این پرونده کار می‌کرد و در نهایت طبق بررسی‌ها جمع گردش مالی آن شرکت به 900 میلیارد تومان رسیده بود. وی با اشاره به اینکه این میزان گردش مالی می تواند مربوط به چند سال فعالیت و معامله وی باشد، ادامه داد: در قانون حداقل یک سال بعد از فعالیت اقتصادی چهارماه شخص فرصت ارائه اظهار‌نامه دارد و ما نیز یک سال فرصت رسیدگی داریم.

معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی همچنین اظهار کرد: متخلفی که فاکتور صوری می خرد، درصدی را بابت این فاکتور به فرد کد فروش می دهد، بنابراین از همان روز اول از تخلف خود آگاه است. اما سازمان امور مالیاتی پس از بررسی عملکرد یک ساله وی متوجه این تخلف می شود و جزئیات آن را در لیست سیاه خود انتشار می دهد.

تغییر سقف مالیات معوق برای ممنوع‌الخروجی
معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی از تغییر سقف ممنوع‌الخروجی در اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم خبرداد و گفت: این سقف در این قانون ثابت شده است و بر اساس آن اشخاص حقوقی تولیدی تا سقف بدهی 500 میلیون تومان یا 20 درصد سرمایه ثبت شده، ممنوع الخروج خواهند شد. وکیلی ادامه داد: سایر اشخاص حقوقی یا اشخاص حقیقی تولید تا سقف 10 درصد سرمایه یا 200 میلیون تومان و سایر اشخاص حقیقی تا سقف 10 میلیون تومان ممنوع الخروج خواهند شد. وی در ادامه عنوان کرد: سقف بدهی مالیاتی برای ممنوع الخروج شدن افزایش یافته است، بنابراین برخی از ممنوع‌الخروجان سال آینده از این لیست خارج می‌شوند. معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی ادامه داد: تعداد ممنوع‌الخروجی‌ها امسال نیز به دلیل تغییر سقف‌ها و البته پرداخت مالیات معوق امسال نیز کاهش یافته است.

وصول 85 درصدی بدهی معوق ورزشکاران
معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی همچنین درباره میزان فرار مالیاتی در بین ورزشکاران، گفت: بیش از 85 درصد بدهی‌های معوق ورزشکاران وصول شده است، فرار مالیاتی نیز در بین این قشر درست مانند بقیه مودیان است اما در کشور همه بیشتر روی ورزشکاران حساس‌اند. وکیلی با تاکید بر اینکه مسئله فرار مالیاتی در بین ورزشکاران بیشتر از سایر اصناف نیست، اظهار کرد:در حال حاضر دیگر به این شکل نیست که فرار مالیاتی ورزشکاران بیشتر باشد. وی افزود: پرونده همه ورزشکاران در یک اداره در سازمان جمع شده است و کسانی که در حال کار روی آن ها هستند، کاملا از اخبار حاشیه‌ای و فدراسیون‌ ها و قرار‌داد‌هایی که بسته می‌شود خبر دارند.

معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی با اشاره به الزام جدید این سازمان برای امضاء قرارداد با ورزشکاران، اظهار کرد: اگر جدیدا کسی بخواهد با باشگاهی قرار‌داد امضاء کند، آن باشگاه مکلف است گواهی عدم بدهی مالیاتی را از سازمان امور مالیاتی دریافت کند. وکیلی قانون جدید برای امضاء قرارداد با ورزشکاران را موجب الزام بیشتر به پرداخت مالیات دانست و افزود: این‌که برخی ورزشکاران خارجی بدهی مالیاتی دارند، اما می‌توانند از کشور خارج شوند دلیل‌اش آن است که طبق قانون کارفرما به ما تعهد می‌دهد و مالیات آن فرد را تقبل می‌کند و دیگر مودی کارفرما می‌شود. وی ادامه داد:در اکثر اوقات مالیات ورزشکاران پرداخته می‌شود، به هیچ عنوان هیچ بدهی‌داری اعم از ورزشکار و غیرورزشکار نمی‌تواند از کشور خارج شود مگر آنکه کارفرما بدهی وی را تقبل کرده باشد.

تکمیل بانک اطلاعاتی مودیان
معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی با اشاره به اینکه بانک اطلاعاتی سازمان از مودیان جمع آوری شده است، اظهار کرد: معمولا از این بانک اطلاعاتی برای مواردی استفاده می شود که برخی مودیان یا اصناف ادعا می کنند که مالیاتشان چند برابر شده است؛ در آن صورت ما محاسبه می‌کنیم که واقعا مالیات آن صنف چقدر افزایش پیدا کرده است.  وکیلی با تاکید بر اینکه قرار نیست بانک اطلاعاتی سازمان امور مالیاتی در اختیار هر فردی قرار گیرد، تصریح کرد: سازمان امور مالیاتی اطلاعات را برای تشخیص افراد پردرآمد در اختیار سازمان‌های مرتبط قرار می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه این سازمان مشکلی برای ارائه‌ی این اطلاعات به دولت و برای حذف یارانه پردرآمدها ندارد، ادامه داد: آن بخش از اطلاعات مالیاتی که دولت برای اهداف اداره کشور مجاز به استفاده از آن باشد از سوی ما در اختیار دولت قرار می گیرد و ما همکاری لازم را در این باره انجام می‌دهیم، اما در مورد حذف یارانه‌ها ما مشکلی برای ارائه اطلاعات برای شناسایی پردرآمدها نداریم و بخش مربوطه تصمیم‌گیرنده است که چه اطلاعاتی می‌خواهد.

معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی با اشاره به اینکه این سازمان ارتباطات درون‌سازمانی را در مورد شناسایی افراد پردرآمد دارد، گفت:البته من نمی دانم که در حال حاضر پردرآمد‌ها از چه طریق شناسایی و حذف می‌شوند. وکیلی احتیاط دولت در مسیر حذف و اصلاح یارانه را پرارزش دانست و اظهار کرد: من معتقدم دولت دارد به درستی این مسیر را طی می‌کند. ما نیز همه‌جا در کنار دولت هستیم و هر کمکی برای ساماندهی یارانه ها از دستمان بر بیاید انجام می‌دهیم.

تعداد اظهارنامه‌ها به طور کلی افزایش داشت

معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی در ادامه درباره اجرای طرح تحول در سازمان امور مالیاتی با اشاره به اینکه هر سازمانی که متناسب با شرایط روز تغییرات نداشته باشد محکوم به مرگ است، گفت: سازمان امور مالیاتی نیز به این نکته رسیده است که باید به روز باشد و سعی کند سیستم‌هایش پاسخگوی شرایط روز باشد. وی با بیان اینکه طرح تحول در سازمان امور مالیاتی از چند سال گذشته آغاز شده است، اظهار کرد: امسال نزدیک به 5 میلیون اظهارنامه الکترونیکی دریافت کردیم، این امر نشان می‌دهد سیستم اظهارنامه الکترونیکی امسال به درستی عمل کرده است.

وی همچنین عنوان کرد: ممکن است اینترنت یک کامپیوتر یا کافی‌نت در موقعی قطع شده باشد، اما نرم‌افزار این سازمان با هیچ مشکلی مواجه نبود و تا روز آخر نیز ارسال اظهارنامه هیچ مشکلی نداشت. معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی با تاکید بر اینکه شرط ارائه‌ی اظهارنامه تکمیل مرحله پرونده مالیاتی است، ادامه داد: کسانی در بحث ارائه پرونده، اطلاعات خود از جمله آدرس یا کد پستی خود را اشتباه داده بودند که در این صورت سازمان امور مالیاتی با مراجعه به بانک اطلاعاتی خود پرونده شخص را رد کرده و به او تذکر می‌داد، اما اگر شخص پرونده خود را اصلاح نمی‌کرد در این صورت نمی‌توانست در آخرین مرحله اظهارنامه‌اش را ارسال کند.

وکیلی با اشاره به اینکه تعداد ارسال اظهار‌نامه‌ها در سال جاری به طور کلی افزایش پیدا کرد، خاطرنشان کرد: با این حال در بخش املاک اظهار‌نامه‌ها به میزانی کم شد، چراکه در گذشته کسانی که در این بخش اظهارنامه نمی‌دادند از معافیت‌های مالیاتی محروم می شدند که این محرومیت در قانون بودجه امسال حذف شد، بنابراین تعداد اظهارنامه ها در این بخش کاهش یافت. وی با بیان اینکه در بخش مشاغل خودرو نیز تاکسی‌ها و وانت‌بار‌ها از مالیات معاف شده‌اند، افزود: بنابراین این افراد نیز امسال اظهارنامه ندادند و این امر باعث کاهش اظهارنامه‌ها شد ولی در بخش مشاغل و شرکت‌ها افزایش اظهارنامه داشته‌ایم.

معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی ادامه داد: البته این تعداد اظهارنامه فقط الکترونیکی بود و بعدا که اظهارنامه‌های کاغذی و پستی هم به این مجموعه اضافه شود میزان اظهار‌نامه‌ها نیز افزایش پیدا خواهد کرد. وکیلی با اشاره به اینکه الکترونیکی شدن اظهارنامه‌ها باعث افزایش قدرت کنترلی سازمان امور مالیاتی می‌شود، گفت: از سوی دیگر برای مودیان نیز ارسال اظهارنامه به صورت الکترونیکی آسان‌تر است. در واقع این سیستم به صورت خودکار مانند یک مشاور مالیاتی، میزان مالیات و معافیت هر مودی را محاسبه می‌کند.
مرجع : ایسنا