توسط پژوهشگران مرکز پزشکی سنفورد بورنهام
درمان جديد ريزش مو با سلولهای بنيادین
ايران واير , 26 شهريور 1394 ساعت 22:30
گروه علمي: گروهی از پژوهشگران مرکز تحقيقات پزشکی سنفورد بورنهام با انتشار نتايج يک تحقيق در زمينه سلولهای بنيادی گفتهاند که با استفاده از سلولهای بنيادی چندکاره که به نام Pluripotent شناخته میشوند قادرند روشی برای درمان ريزش مو پيدا کنند.
سلولهای بنيادی چندکاره که میتوان آنها را از همه بافتهای بدن افراد بالغ و بخصوص پوست و خون تهيه کرد قادرند بصورت سلولهای بنيادی جنينی تغيير شکل دهند و پس از اين تغيير تبديل به انواع ديگری از سلولهای مورد نياز بدن شوند. از تعداد کسانی که در جهان از ريزش مو رنج میبرد اطلاع دقيقی در دست نيست اما بر اساس اعلام آکادمی پوست امريکا ۵۰ ميليون مرد و ۳۰ ميليون زن در اين کشور دچار مشکل ريزش مو هستند. عواملی نظير وراثت، بيماری، تغييرات هورمونی، فشار عصبی، کمبود ويتامين A و آهن، کاهش وزن شدید و بلاخره اثرات جانبی داروها میتوانند باعث ريزش مو شوند.
روش رايج برای درمان ريزش مو استفاده از پياز موی موجود در نواحی پرپشتتر سر و کاشت آن در نواحی فاقد موست. محدوديت روش کاشت پياز مو در تعداد کافی پياز برای استفاده در نواحی بدون موی سر است. اما پژوهشگران میگويند با استفاده از سلولهای بنيادی محدوديتی در تعداد رشته موی مورد نياز وجود ندارد. در روش کاشت پياز مو بطور معمول يک نوار حدود ۱۲ سانتيمتری از پوست که شامل هزار رشته موست از ناحيه پرپشت سر برداشته و در محلی که نياز به ترميم دارد کاشته میشود. اما با استفاده از سلولهای بنيادی کافیست ناحيهای از پوست شامل ۵۰ تا ۱۰۰ رشته مو را بعنوان پيشساز سلولی به محيط کشت منتقل کرد و آنها را برای توليد نامحدود پياز مو پرورش داد.
استفاده از سلولهای بنيادی چندکاره برای توليد پياز مو در حال حاضر در مقياس آزمايشگاهی و در مورد موشها موفقيت آميز بوده اما قدم بعدی اين است که بتوان اين سلولها را بدون آنکه توسط دستگاه ايمنی بدن بعنوان سلولهای بيگانه پس زده شوند در محيط بدن انسان حفظ کرد. با وجود اين که ريزش مو در جانوران نيز رخ میدهد اما بطور عمومی بدن انسان نسبت به موجودات ديگر کم موتر است. پژوهشهای تازه نشان دادهاند از نظر تکاملی کم مويی بدن انسانها نسبت به گونههای مختلف نخستيان نظير ميمونها و گوريلها به دليل از کار افتادن يک شبه ژن به نام KRTHAP1 است که به کمک آن پروتئين کراتين توليد میشود. کراتين مهمترين پروتئين بدن برای ساخت مو و ناخن در انسان و شاخ، پشم و پر در حيوانات است.
پژوهشگران میگويند اگر بتوان بر مشکل ريزش مو غلبه کرد میتوان از جنبه روانی نيز به کسانی که به دليل ريزش مو دچار عدم اعتماد بنفس در محيطهای اجتماعی هستند کمک کرد تا به زندگی اجتماعی بازگردند. قرار است نتايج تحقیق جديد در استفاده از سلولهای بنيادی برای ترميم مو در نهمين کنگره جهانی تحقيقات مو ارائه شود. اين کنگره در روزهای ۱۸ تا ۲۱ نوامبر در شهر ميامی ايالت فلوريدا برگزار میشود.
کد مطلب: 90969