کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

پروژه تطهیر تروریست‌های طالبان در ایران از کجا هدایت می‌شود؟

واکنش‌ گسترده مردم افغانستان به حمایت از طالبان در ایران

7 تير 1400 ساعت 19:03

گروه سیاسی:  واکنش‌ها به تطهیر گروه طالبان در روزنامه کیهان و صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در افغانستان گسترده بود و بسیاری از کاربران افغان، جمهوری اسلامی را به سیاست مماشات با طالبان و خنجرزدن از پشت متهم کرده‌اند.


حسام رضوی، مدیرکل دفترهای خارجی خبرگزاری تسنیم که نزدیک به سپاه پاسداران است، در صدا و سیما به عادی‌سازی قدرت گرفتن هرچه بیشتر طالبان در افغانستان پرداخت و گفت: «در نبردهای چند روز اخیر افغانستان چیزی به نام شیعه‌کشی یا نسل‌کشی حتما اتفاق نیفتاده و نمی‌افتد. اصلا طالبان بنای آن را ندارد. داعش در افغانستان شکل گرفته و با آن اتفاق خودش را بیرون می‌دهد که ۳۱ مسافر را می‌دزدد و سر کودک ۹ ساله را می‌برد و ویدیواش را منتشر می‌‌کند و جنبشی در افغانستان راه می‌افتد و ۱۳ نفر از آن آدم‌ها اسیر باقی می‌ماند. کی آن اسرا را آزاد می‌کند؟ طالبان.» پیشتر هم روزنامه کیهان با اشاره به پیشروی‌های طالبان در سرمقاله خود نوشت: «در این پیشروی‌ها خبری از جنایت‌های هولناک، شبیه جنایات داعش در عراق نیست. طالبان حتی اعلام کرده کاری با شیعیان این کشور هم ندارد و تا لحظه تنظیم این گزارش نیز خبری درباره جنایت این گروه علیه شیعیان افغان لااقل مخابره نشده است. طبق این گزارش‌ها خبری از قتل‌عام غیرنظامیان بی‌گناه و تخریب خانه‌ها هم نیست و آنچه هست، صرفا درگیری با نیروهای مسلح دولتی است.»
این موضع‌گیری جمهوری اسلامی بسیاری را در افغانستان که جمهوری اسلامی را دوست دولت مرکزی می‌دانستند، شوکه کرده است.
شاه‌حسین مرتضوی، مشاور ارشد اشرف غنی، رئیس‌جمهور افغانستان، تهران را به «قباحت‌زدایی» از طالبان متهم کرده است. او با انتشار تصویری از مطلب روزنامه کیهان، با عنوان «طالبان بدون خشونت و کشتار پیشروی کرده و مثل داعش خون بی‌گناهان را نمی‌ریزد»، در صفحه فیس‌بوک خود نوشت که این روزنامه وابسته به دولت ایران از طالبان «قباحت‌زدایی» می‌کند. بیش از دو هزار نفر زیر پست مرتضوی پیام گذاشتند که عمدتا از جمهوری اسلامی انتقاد کرده‌اند.
مشاور رئيس‌جمهور افغانستان همچنین می‌گوید: «فریب جمهوری اسلامی را نباید خورد. نباید غافلگیر شویم، سکوت شماری از رهبران احزاب سیاسی هم معما و پرسش‌برانگیز است. طالبان هم‌اکنون از بامیان تا دایکندی، سرپل، غزنی، دره صوف، شولگره، چهارکنت و.... مناطق هزاره‌ها و شیعه‌ها را هدف قرار داده است. برای ایران و پاکستان بحث مذهبی هرگز در اولویت نبوده است. اولویت آن‌ها منافعشان است. مردم ما نباید غافلگیر موضع تازه ایران شود. در زمان آقای خاتمی نیز وزیر اطلاعات او به نام دری نجف‌آبادی از طالبان ستایش کرد که با واکنش تند آقای خاتمی همراه شد. اختر منصور هم هنگام خارج شدن از ایران هدف قرار گرفت. بازی‌های جدید در منطقه جریان دارد.»
احسان سلطانی، کارشناس خاورمیانه نیز با انتقاد از سخنان دبیرکل دفترهای خارجی تسنیم در رشته توییتی به نمونه‌هایی از کشتار هدفمند هزاره‌ها به دست طالبان می‌پردازد: «عامل انتحاری طالبان خود را در مرکز آموزشی کوثر دانش واقع در منطقه هزاره‌نشین دشت برچی کابل منفجر کرد. ۳۶ کشته و ۷۲ زخمی. حمله به بخش زایمان بیمارستان پزشکان بدون مرز، ۱۶ کشته از جمله ۲ نوزاد. حمله به روستاهای هزاره‌نشین در ولایت ارزگان و غزنی و کشتار حدود ۷۰ هزاره. در میرزااولنگ ۶۰ زن و مرد و کودک هزاره را به شکل فجیعی ربودند و به قتل رساندند. فهرست این کشتار هدفمند بسیاری طولانی است.» او می‌پرسد: «چند میلیون هزاره در این سال‌ها از آزار و اذیت همین تروریست‌های طالبان به کشور ایران پناه آورده‌اند و نظامیان ایرانی سال‌ها در کنار مجاهدین افغان در برابر طالبان جنگیدند تا حالا شبکه افق سپاه این طور در روز روشن تحریف را تحریف کند؟»
عالی فولادوند، کاربر دیگر نیز در توییتر می‌نویسد: «حکومت جمهوری اسلامی ایران، افراد نزدیک به حاکمیت و برخی شما برای طالبان مادر هم که شوید، بازهم طالب و حامیانش سایه ایران و ایرانی را با تیر خواهد زد، چنانکه می‌زند. تطهیر و حمایت از طالبان تنها بر پیوند تاریخی و فرهنگی جوامع ضدطالبانی و مردم ایران تاثیر بسیاری منفی می‌گذارد.» این‌آقا ظاهرا کمترین‌اطلاع از ماهیت، برنامه و کارنامه طالبان ندارد.‌ قاطعانه از طالبان دفاع می کند و توطئه اندیشانه نسبت به جنگ مذهبی هشدار می دهد. آدم از این همه نادانی و بلاهت هنگ می‌کند! 

تروریست‌های طالبان در ادامه یورش‌های اخیر، امروز دوشنبه ۲۸ ژوئن، خود به ولایت هزاره‌نشین بامیان نیز حمله کرد اما نیروهای افغان توانستند این حمله را دفع کنند. منابع امنیتی در بامیان می‌گویند که حمله گروه طالبان توسط نیروهای امنیتی در شهرستان سیغان این ولایت دفع شد. پلیس می‌گوید این حملات از شب گذشته تا امروز ادامه داشت که در نتیجه آن طالبان با تلفات سنگین عقب‌نشینی کرد.

پروژه تطهیر طالبان در ایران از کجا هدایت می‌شود؟
سایت دیده بان ایران هم نوشت؛ پروژه تطهیر گروه تروریستی طالبان در ذهن مردم ایران و فارسی زبانان و ایده تشکیل "دولت اسلامی "حدود دو سال است از طریق رسانه های رسمی و افراد شاخص جناح انقلاب به صورت کاملاً هدفمند دنبال می شود؛ واقعیتی که امروز ظهور و بروز بیشتری در شبکه های مجازی نیروهای انقلاب داشته و بی پرده از منافع حضور طالبان در قدرت و تشکیل "دولت اسلامی" دفاع می کند. ظاهراً بخشی از جناح فعال در قدرت که حالا مجلس، دولت و... را یکدست در اختیار دارد ایده طالبان در ایجاد حکومت اسلامی را می پسندند و از طریق رسانه های رسمی مانند صدا و سیما، روزنامه ها و خبرگزاری ها ایده طالبان در تشکیل حکومت اسلامی را ترویج می کند.
چنانکه روزنامه کیهان که رسانه رسمی کشور محسوب می شود هفته گذشته در گزارشی نوشته بود «طالبان بدون خشونت و کشتار پیشروی کرده و مثل داعش خون بی‌گناهان را نمی‌ریزد» ادعای رسانه های رسمی و توجیه آنها این است که رفتار طالبان تغییر کرده است این در حالی است که فعالان رسانه ای و کارشناسان مستقل هیچ کدام ادعای کیهان، صدا و سیما و  دیگر رسانه های رسمی را تایید نکرده و «خبرسازی» آنها درباره خوش رفتاری طالبان با مردم را پروژه تطهیر رسانه ای طالبان در ایران و میان فارسی زبانان قلمداد می کنند.
پروژه ای که کارشناس شبکه افق متعلق به صدا و سیمای جمهوری اسلامی به صورت عیان و آشکار درباره آن توضیح داده و گفته بود: «رسانه می آید برای تقابل با طالبان، فقط شیعه را مطرح می کند. در میدان هم همین اتفاق می افتد، یعنی ما به این آگاهی می رسیم که برخی از بزرگان شیعه را آورده اند و تسلیح می کنند و می گویند بروید بسیج مردمی کنید و بجنگید با طالبان نتیجه این اتفاق چیست؟ من دارم از اینجا رد می شود و با شما هم کاری ندارم شما اگر دست به سلاح بردید و به سمت من تیر اندازی کردید حتما به سمت شما تیراندازی می کنم. یکی از ما دیگری را از بین می برد و در نتیجه تعداد زیادی از دو طرف کشته می شوند که یک طرف شیعیان هستند. بعدا این برداشت نباید بشود که دارد شیعه کشی می شود...»
بنابر گزارش دیده بان ایران؛ ذبیح الله نوری، روزنامه‌نگار و تحلیلگر امور افغان درباره اینکه آیا نقل قول رسانه های انقلابی درباره تغییر رفتار طالبان درست است یا خیر گفت:«تحلیل کیهان مانند این می‌ماند که انسان بخواهد آفتاب را با دو انگشت پنهان کند هم اکنون در 15 ولایت افغانستان جنگ با طالبان ادامه دارد و طبیعتا در جنگ مردم غیر نظامی آسیب می‌بینند، سربازان و نیروهای دولتی آسیب می بینند، خانه‌های زیادی ویران می‌شود، مردم شهرها آواره می‌شوند.» او در ادامه افزود: «برای شما یک مثال می‌آورم تا نشان دهم که خبر و تحلیل کیهان نادرست است. در شهر خاشگ وقتی طالبان وارد شدند، بازار شهر را به آتش کشیده و شهر را ویران کردند. در شهر پلوخولی تعداد زیادی از غیر نظامیان زخمی و صدها خانوار آواره شدند. جنگ در شهرهاست، در دشت و صحرا نیست. بنابراین طبیعی است خیلی‌ها زخمی و کشته می‌شوند. در بسیاری از موارد نیروهای دولتی تنها به دلیل جلوگیری از خونریزی و کشته شدن غیرنظامیان عقب‌نشینی می‌کنند. بنابراین تحلیل کیهان نادرست و به دور از واقعیت است. آنچه ما در شهرها از طالبان می‌بینیم، با تحلیل کیهات مغایر است». عباس عبدی فعال سیاسی اصلاح طلب هم با انتقاد از نوع تبلیغات رسانه ای در دفاع از طالبان و تطهیر این گروه در افکار عمومی فارسی زبانان دریادداشتی که روز گذشته در اعتماد منتشر شده بود نوشت: «اصولگرایانی که می گویند طالبان امروز طالبان دیروز نیست، اشتباه بزرگی می کنند؛ آنها قدرت پیدا کنند شیعه کشی خواهند کرد.»
عبدی خاطر نشان کرده بود: «این سیاست موجب می‌شود که حتی مواضع احتمالا درست اصولگرایان در تقابل با برخی سیاست‌های منطقه‌ای امریکا منطقی تلقی نشود، همین رویکرد است که آنان را به طالبان نزدیک کرده است. نمی‌خواهم بگویم که طالبان را باید نادیده گرفت، چون واقعیتی مهم در افغانستان هستند، ولی طالبان به عنوان یک نیروی ارتجاعی درنهایت علیه مردم افغانستان و ایران عمل خواهد کرد و اگر الان پیشروی کرده است، بیشتر به این علت است که بازیچه همسایه جنوبی خود قرار گرفته است. توجیهاتی از جمله اینکه این طالبان آن طالبان قبلی نیست، بسیار ساده‌لوحانه است. اتفاقا اگر این‌بار تفوق پیدا کنند، خشونت بیشتری علیه دیگران به کار خواهند بُرد چون خیال‌شان از دخالت دوباره غرب آسوده است. به‌ علاوه طالبان به صراحت اعلام کرده که خواهان تشکیل حکومت اسلامی است»
وی درباره نظریه نیروهای انقلابی درباره حضور طالبان در قدرت نوشته بود: «از همه بدتر اینکه حاکمیت طالبان موجب عقب‌گرد شدید اقتصاد در افغانستان می‌شود و رواج مواد مخدر و همزمان عمق فقر مردم افغانستان بیشتر می‌شود و این عوارض منفی بر اقتصاد ایران خواهد گذاشت.
پذیرفتن طالبان به عنوان یک امر واقع مساله‌ای متفاوت از فرش قرمز پهن کردن برای پیروزی آنان است.»
نظریه نیروهای انقلابی درباره حضور طالبان در قدرت تغییر رفتار آنها حتی موجب واکنش حسام الدین آشنا که پیشینه امنیتی دارد شده و در واکنش به ادعاهای مطرح شده به کنایه نوشته است: «طالبان در افغانستان تغییر کرده اند یا برخی به تنظیمات کارخانه برگشته اند؟!»
سوال دیده بان ایران اینجاست علی رغم نگاه منفی مردم ایران و دیگر فارسی زبانان همسایه رویکرد رسانه های رسمی کشور مانند صدا و سیما، کیهان، فارس، تسنیم و... در قبال طالبان چه آورده ای برای امنیت ملی کشور خواهد داشت؟!پروژه تطهیر طالبان در رسانه های رسمی از کجا هدایت می شود؟ و چه کسانی این خطای استراتژیک را دنبال می کنند؟


کد مطلب: 280272

آدرس مطلب :
https://www.baharnews.ir/note/280272/واکنش-گسترده-مردم-افغانستان-حمایت-طالبان-ایران

بهار نیوز
  https://www.baharnews.ir