هفت اتفاقی که پس از حمله کره شمالی رخ خواهد داد؛
آیا پیونگیانگ واقعا توانایی مقابله با واشنگتن را دارد؟
25 مرداد 1396 ساعت 11:38
ابوالحسن شاکری رحیمی
روزنامه بهار
تنش در میان امریکا و کره شمالی بالا گرفته و برخی نیز از احتمال بروز جنگ میان دو کشور سخن میگویند با این حال پرسش مهم است که پیونگ یانگ تا چهاندازه توان نظامی برای مقابله با واشنگتن را دارد؟
در روزهای گذشته تهدیدهای کره شمالی نسبت به آمریکا و کره جنوبی جدیتر شده است. عدهای از تحلیلگران بر این باورند که رهبر جوان کره شمالی راهی به غیر از جنگ ندارد. روسیه و چین نسبت به گذشته حمایت کمتری از کره شمالی دارند و با توجه به مانور جدید مشترک کره جنوبی و آمریکا، کیم جونگ اون حکومتش را در خطر دیده است و میخواهد بجنگد تا بیشتر زنده بماند.
عدهای هم معتقدند که کره شمالی با استفاده از قدرت هستهای خود در پی باج خواهی است و در نهایت میخواهد به مشوقهای جدید غرب در پی تعطیلی برنامه هستهای کشورش برسد. جمع دیگری از تحلیلگران این تهدیدات را محصول اعتماد به نفس کاذب رهبر کره شمالی میدانند و عدهای هم بر این عقیدهاند که او قصد دارد به رویای از دست رفته پدر بزرگش رنگ حقیقت ببخشد. رویای کیم ایل سونگ برای یکی شدن دو کره و تشکیل یک حکومت کمونیستی واحد که در سال 1950 با شکست مواجه شد. هرکدام از تحلیلها هم که درست باشد در نهایت نمیتوان احتمال حمله نظامی کره شمالی را در نظر نگرفت و نسبت به یکی از مکانهای کاملا نظامی دنیا بی تفاوت بود. نیروهای نظامی سه ارتش از هشت ارتش اول دنیا در این منطقه حضور دارند، آمریکا، چین و کره جنوبی، همچنین نباید ارتش کره شمالی را دست کم گرفت که با رتبه 23 در جهان جزء ارتشهای قدرتمند و غیر قابل پیش بینی است.
نگاهی کوتاه به ارتش دو کره
اول آنکه این جنگ میتواند یکی از مرگبارترین درگیریها در تاریخ معاصر باشد. کره شمالی دارای یکی از ارتشهای بزرگ جهان است. این کشور دارای بیش از یک میلیون سرباز است در حالی که همسایه خود در کره جنوبی تقریبا ششصد هزار سرباز را در اختیار دارد. ایالات متحده همچنین حدود 30000 سرباز پیاده نظام در کره جنوبی مستقر دارد و در صورت حمله به کره جنوبی موظف به حفاظت از آن کشور است. اگرچه کره شمالی از لحاظ تکنولوژی پایینتر از کره جنوبی و ایالات متحده میباشد اما در جنگیدن سطح پایینتری ندارد. ارتش کره شمالی به خوبی آموزش دیده و کارشناسان نظم بسیاری را برای آن ارتش پیش بینی میکنند و معتقد هستند که آنها مانند ژاپنیها در جنگ جهانی دوم تا لحظه مرگ خواهند جنگید. کره شمالی مقدار زیادی از تولید ناخالص داخلی اش را صرف سلاح و مصارف نظامی کرده است. این کشور همچنین چندین دهه است که برای واکنش احتمالی از سوی ایالات متحده و کره جنوبی آماده شده است و پناهگاههای پنهانی زیادی ساخته است.
اما ارتش کره جنوبی که اکنون هشتمین ارتش قدرتمند جهان است در این جنگ تنها نخواهد بود و آمریکا و ژاپن اولین کشورهایی هستند که مواضع کره شمالی را هدف گرفته و از کره جنوبی دفاع میکنند. اما خود ارتش کره جنوبی هم امکانات زیادی دارد. فن آوری نظامی کره جنوبی هم سطح و یا حتی در برخی موارد فراتر از ایالات متحده بوده است. مسلط به تکنولوژی موشکهای بالستیک، فن آوری هستهای جتهای جنگنده (از نوع کره جنوبی از F15k) و سایر تجهیزات پیشرفته نظامی که در اختیار ارتش این کشور است. سلاحهای کره جنوبی نسبت به کره شمالی کمتر ولی به لطف تجهیزات مدرن ارائه شده توسط ایالات متحده به مراتب پیشرفتهتر است. این در حالی است که گفته میشود بخش عمدهای از تجهیزات کره شمالی به طور جدی منسوخ شده است، عمر برخی از این تجهیزات به زمان اتحاد این کشور با اتحاد جماهیر شوروی سابق در دوران جنگ سرد بازمیگردد.
پیونگ یانگ چه تعداد تسلیحات هستهای دارد؟
کره شمالی ادعا میکند که پنج آزمایش موفقیتآمیز هستهای در فاصله سالهای ۲۰۰۶، ۲۰۰۹ و ۲۰۱۳ و در ماه ژانویه و سپتامبر ۲۰۱۶ میلادی انجام داده است. در آخرین گزارشها اشاره شده است که کیم احتمالا بمبی ۳۰ کیلو تنی را در اختیار دارد که قابل مقایسه با بمبی است که آمریکا در سال ۱۹۴۵ میلادی بر فراز هیروشیما پرتاب کرد و در جریان آن بیش از ۱۰۰ هزار نفر کشته شدند و۲۰ کیلوتن وزن داشت.
هفت اتفاقی که پس از حمله کره شمالی رخ خواهد داد؛
نخست: کره شمالی از طریق زمین حمله خود را آغاز میکند
لئون پانتا این هفته در مصاحبهای با CNBC هشدار داد که ما بهاندازه کافی بینش و اطلاعات لازم از آنچه در کره شمالی اتفاق میافتد نداریم. اما بر اساس ارزیابیهای محرمانه ایالات متحده و سازمان ملل متحد و تجزیه و تحلیل مستقل توسط دانشمندان نظامی، میتوانیم برخی از حدسها را ارائه کنیم.
وی در خصوص چگونگی حمله کره شمالی گفت: برتری نیروی انسانی با نسبت حدودا 3 به 2 به نفع کره شمالی است و به همین خاطر کره شمالی با حمایت آتش توپخانه زمینی حمله خواهد کرد. تعداد نفرات نظامی پیاده کره شمالی با توجه به ارزیابی اطلاعاتی سازمان ملل متحد و ایالات متحده 1100000 نفر است که از این حیث در جهان چهارم است. البته کره جنوبی در مقابل، با حدود 690000 نفر قوی خواهد بود. البته کره شمالی با همان نسبت تانک، توپخانه، هواپیما و موشک بیشتری دارد.
دوم؛ کره جنوبی سریعتر و هوشیارانهتر واکنش نشان میدهد
در کل، نیروهای مسلح کره جنوبی تبدیل به یکی از ارتشهای توانا جهان شده است که بیشتر قادر به ارائه دفاع رو به جلو است که وضعیت بسیار خوبی در مقابل هر گونه حمله احتمالی کره شمالی خواهد داشت.
سوم، با مداخله آمریکا، ژاپن و سایر کشورها جنگ به ضرر کره شمالی پیش میرود
کره شمالی میتواند آغاز گر جنگ باشد اما نمیتواند پایان دهنده آن باشد. پر واضح است که کشورهایی مانند ژاپن و آمریکا در اولین لحظات درگیری به دفاع از کره خواهند برخواست و مواضع کره شمالی را هدف قرار خواهند داد. دیگر کشورهای عضو ناتو هم به تبعیت از آمریکا کره شمالی را هدف قرار خواهند داد. سربازان پیاده کره شمالی در وهله اول برای رسیدن به جزیره جنوبی باید به دیدار حدودا 28000 سرباز آمریکایی که در منطقه غیرنظامی بین دو کشور مستقر هستند بروند. این سربازان آمریکایی از طریق ژاپن و یک پایگاه نظامی بزرگ در گوام از سمت هوا حمایت میشوند. اما در آن سو کره شمالی تنها است. چین و روسیه دیگر حامیان سابق کره شمالی نیستند. پس از فروپاشی شوروی، کشور روسیه که مشی سرمایهداری را در نظر گرفته بود مانند سابق از متحدانش حمایت نکرده است و اکنون روسیه در موقعیتی نیست که در چنین شرایطی به کره شمالی کمک نظامی بدهد.
چهارم؛ سیاستمداران چین وضعیت سختی
برای تصمیم گیری خواهند داشت
چین در این بازی عاملی غیر قابل انکار است. چین که تاکنون نقش آرام بخش را در منطقه ایفا کرده است باید دید که آرامش و خونسردی اش چه قدر دوام میآورد. چین با وجود اصلاحات اقتصادی متحد کره شمالی برای چند دهه بوده است. همچنین چین در سال 1950 در جنگ کره به کمک کره شمالی آمد و حمایتهای نظامی زیادی را از پدر بزرگ رهبر کنونی کره شمالی اعمال کرد. پس از آن دوران دولت چین نیز چنان رشد اقتصادی خود شد که نمیتوانست مثل گذشته یاور برخی از این کشورها از جمله کره شمالی باشد و اکنون شاهد این موضوع هستیم که چین دیگر حمایت خاصی از کره شمالی نمیکند. پکن پس از تحریکات اخیر کره شمالی نارضایتی خود را از وضع ایجاد شده اعلام کرد و اخیرا به قطعنامه سازمان ملل متحد در پاسخ به اعلام کره شمالی از آزمایش هستهای در ماه فوریه رای مثبت داد. در همین زمینه و در پی فاصله گرفتن چین و کره شمالی، پی جی کراولی دستیار وزیر امور خارجه در دوره اول اوباما در اخبار NBC گفت که رفتار نامنظم کیم اصلی «سرخوردگی» در پکن ایجاد کرده است و چین نمیخواهد یک انفجار اتمی از کره شمالی ببینند.
چین نیز میداند که در صورت در گرفتن جنگی همه جانبه و سخت در منطقه، کره شمالی در نهایت توان مقابله با کشورهای روبه رو را ندارد و جنگ به احتمال زیاد به ضرر کره شمالی به پایان برسد. اما نکتهای که تصمیم گیری را برای سیاستمداران چین سخت خواهد کرد نفوذ گسترده آمریکا در امتداد مرز خود است که پس از جنگ نفوذ آمریکا را در این منطقه بیش از پیش خواهد کرد. لذا برخی از تحلیلگران که البته نظرشان در اقلیت است میگویند که چین به همین دلیل در این جنگ به نفع کره شمالی دخالت خواهد کرد. فراموش نکنیم که ارتش 2300000 نفری چین در جهان بزرگترین ارتش از حیث نفرات است. وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا در سال گذشته در گزارش سالانه خود به کنگره آمریکا اعلام کرد که پس از رخ دادن چنین جنگی احتمالا بسیاری از نیروهای چینی در کره شمالی مستقر خواهد شد. البته چین اعلام کرده است که برنامههای ارتش کشورش شامل آماده باش برای ورود به کره شمالی جهت کسب اطمینان از تامین امنیت تاسیسات هستهای و پیشگیری از هر نوع بحران هستهای است.
پنجم؛ بحران غذایی در کره شمالی بیداد میکند
بحران غذایی همواره از مشکلات کره شمالی است و گفته میشود میلیونها نفر در آن کشور از گرسنگی رنج میبرند. برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد و موسسات تحقیقاتی آمریکا درباره وقوع فاجعه انسانی در اثر کمبود مواد غذایی در کره شمالی هشدار دادند. لازم به ذکر است در پی فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، این کشور با قحطی شدیدی در دهه 1990 میلادی رو به رو شد که به مرگ حدود نهصد هزار تا دو میلیون نفر انجامید این موضوع نگرانیها را برای وضع گرسنگان کره شمالی جنگ زده بیشتر میکند اما برخلاف کره شمالی، جزیره جنوبی دارای یک اقتصاد صنعتی با تکنولوژی بالا است که شرکای تجاری بسیاری در سطح جهان دارد و از آنجا که زیرساختهای شهری از جمله مخابرات و سیستمهای حمل و نقل در شهرهای کره جنوبی فوق العاده هستند رسیدگی به وضع مردم جنگ زده کشور راحتتر خواهد بود.
ششم؛ کشتار میلیونی مردم
پیش بینی میشود اگر این جنگ با همین کیفیتی که اعلام میشود رخ بدهد نابودی مطلق و هرج و مرج در هر دو طرف از شبه جزیره ایجاد شود. کره شمالی طبق گفته رهبرانش در حمله به کره جنوبی از سلاح اتمی استفاده میکند. در عین حال اگر کره شمالی توانسته باشد به فناوری ساخت کلاهک هستهای قابل نصب در موشک بالستیک قارهپیما دست یافته باشد این کار میتواند امنیت آمریکا را نیز با تهدیدی واقعا جدی روبه رو کند و در صورت استفاده از چنین موشکهایی علیه آمریکا، آمریکا به حمله متقابل هستهای دست خواهد زد. تقریبا 3 میلیون نفر کشته برای چنین جنگی که طرفین میخواهند از سلاح هستهای هم استفاده کنند تخمین زیادی نیست. قدرت تخریبی سلاحهای اتمی کره شمالی هم نسبت به سالهای گذشته افزایش یافته است.
هفتم، فروپاشی حکومت کمونیستی در کره شمالی
همان طور که گفته شد کره شمالی آغاز کننده جنگی است که پایان دهنده آن نخواهد بود. کره شمالی قطعا در این جنگ خطرناک ظاهر میشود اما بسیاری از کارشناسان اشاره دارند بر این نکته که غرب به احتمال زیاد برنده این جنگ خواهد بود و شاید به همین دلیل است که مقامات در واشنگتن برنامه ریزی کاملی دارند برای آنکه ابتدا با تهدید مقابله کنند و سپس غافلگیرانه نقشه سقوط دولت کیم جونگ اون را در خاک این کشور پیاده کنند. علاوه بر هفت مورد بالا، احتمال رخ دادن اتفاقات زیاد دیگری هم وجود داردکه اشاره به همه آنها در حوصله این مقاله نمیگنجد اما از مهمترین آنها میتوان به آوارگی مردم دو کره و حرکت پناه جویانه آنها به سمت چین و ضربه به اقتصاد جهان و افزایش قیمت نفت اشاره کرد.
کد مطلب: 135202