به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۱۳ - ۱۴:۲۰
 
۲۹
تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۰۵/۱۷ ساعت ۱۱:۲۰
کد مطلب : ۱۱۳۲۲۷
مخاطب این نوشته مخالفان برجام نیستند

آنچه شاکی را بَرَد در جایگاه متهم انفعال است

آنچه شاکی را بَرَد در جایگاه متهم انفعال است
محمد توکلی

گروه سياسي: در این کمتر از هفت ماه که از اجرایی شدن برجام می‌گذرد جملات ناامید کننده‌ای با این مضمون که ‌‌‌هیچ چیز تغییری نکرده‌‌‌ را زیاد می‌شنویم. سوالی که از آنان که چنین موضوعی را در رسانه‌های پر شمار و‌تریبون‌های پر تعدادشان بیان می‌کنند باید پرسید این است که این حضرات در آن زمان که دچار تحریم بودیم مشکلات را حس می‌کردند که حالا با برداشته شدن تحریم‌ها تفاوتی برایشان به وجود آید؟ برای فهم دستاوردهای برجام باید اول کمی با وضعیت پیش از برجام آشنا شویم؛ وضعیتی که در آن:

1- دیگران ایران را مجبور به فروش نفت تا سقف یک میلیون بشکه در روز می‌کردند و این یعنی حدود یک سوم شدن فروش نفت ایران نسبت به سال 84 و به همین نسبت کاهش درآمد کشور از این بخش. از بحث اقتصادی اش که بگذریم همین که برای کشوری که ‌‌‌عزت‌‌‌ از اصول تغییر ناپذیرش است دیگران تعیین تکلیف کنند بزرگترین خسارت ممکن است.

2- محدودیت دیگر برای زمانی بود که ایران برای واردات کالاها مجبور بود ده تا سی درصد (و گاه بیش از این) بیشتر از مبلغ معمول پرداخت کند تا محموله کشتی‌هایی که حق نداشتند در بنادر کشور پهلو بگیرند با لنج هایی به ایران برسند.

3- موضوع سوم قرار گرفتن ایران ذیل فصل هفت منشور ملل متحد بود. عنوان ‌‌‌تهدید برای صلح و امنیت بین الملل‌‌‌بار معنایی بسیار سنگینی در حقوق بین الملل دارد و پوششی حقوقی برای شروع جنگ است. در همین راستا می‌توان به قطعنامه 1929 که به سنگین‌ترین قطعنامه شورای امنیت علیه یک کشور معروف شد اشاره کرد که در آن مجوز ‌‌‌هر اقدام‌‌‌ علیه ایران را داده بود.

4- از مهم‌ترین محدودیت‌ها موضوع بیمه نفتکش‌ها و موضوع کشتیرانی و حمل و نقل بود که این محدودیت، فروش نفت کشور و همچنین بخش صادرات را دچار سختی‌های بسیاری می‌کرد.
5- محدودیت دیگر روابط بین بانکی و نقل و انتقال پول بود که تمام فعالیت‌های اقتصادی را تحت الشعاع قرار می‌دهد.
6- عدم سرمایه گذاری خارجی و انتقال فناوری‌های نو دیگر اثر فضای تحریم بود که نتیجه اش ایجاد رکود و تبدیل نرخ رشد مثبت 64 درصد به منفی 7 درصد در یک دوره‌ هشت ساله (بین 84 تا 92) بود و. . .
اما امروز و به واسطه برجام:
1- ایران برای فروش نفت دچار هیچ محدودیتی نیست و هر مقدار که بخواهد می‌تواند نفت بفروشد.
2- ایران برای واردات کالاهایی که نیاز دارد الزامی به پرداخت مبلغی اضافه‌تر ندارد و کشتی‌ها در بنادر کشور پهلو می‌گیرند.
3- قطعنامه هایی که ایران را ‌‌‌تهدید برای صلح و امنیت بین‌الملل‌‌‌ می‌دانست و به دیگر کشورها مجوز ‌‌‌هر اقدام‌‌‌ را داده بود به صراحت ‌‌‌لغو‌‌‌ شده اند.
4- تا به امروز چند قرارداد مهم در حوزه بیمه منعقد شده است و از نظر حمل و نقل هم دیگر هیچگونه محدودیتی وجود ندارد.
5- درباره‌ روابط بین بانکی آن بخشی از تحریم‌ها که به بهانه‌ هسته‌ای وضع شده بود برطرف شده است و بانک‌های کشورهای دیگر در صورت تمایل مانعی برای همکاری با ایران پیش رویشان نیست. در این باره اینکه بخواهیم با رندی تحریم‌های اولیه و تحریم‌ها در حوزه‌های دیگر (تیم مذاکره‌کننده اجازه مذاکره درباره اش را نداشت) که یکی از دلایل‌تردید بانک‌های بزرگ در همکاری با ایران است را با تحریمی که به واقع رفع شده یکی کنیم و از این، بی‌حاصل بودن برجام را نتیجه بگیریم بی‌انصافی است.

هیچ فردی در هیچ کشوری نمی‌تواند بانک‌ها و بخش خصوصی را مجبور به مراوده با دیگر کشورها کند. در نتیجه بهتر است به جای آنکه دیگران را متهم به نقض عهد کنیم و از پشت پرده هایی که کسی ندیده سخن بگوییم تا دیر نشده فکری به حال تحریم‌های اولیه و تحریم‌ها در حوزه‌های دیگر نماییم.
6ــ در موضوع سرمایه گذاری خارجی هم فقط کافی است به سیاهه‌ سرمایه‌گذاری هایی که در این کمتر از هفت ماه شده است نگاهی بیندازیم تا نتایج حاصل از برجام برایمان ملموس شود. و. . .

مخاطب این نوشته مخالفان برجام نیستند. مخاطب این چند خط، رسانه‌های همراه دولت و تیم رسانه‌ای دولت و از آن‌ها مهمتر مخاطب، شخص رییس‌جمهور ‌روحانی است. مهم‌ترین دلیل میدانداری مخالفان برجام و منتقدان دولت در پسابرجام ضعف مفرط در این سوی ماجراست. یک لحظه تصور کنید که یکی (فقط یکی) از این دستاوردهای برجام در دولت سابق اتفاق می‌افتاد چه استفاده‌های فراوانی که از آن نمی‌شد، اما در این دولت به واسطه تشخیص غلط مصلحت، یا ضعف تیم رسانه‌ای، یا رقابت‌های سیاسی درون ائتلاف اعتدال و اصلاحات، یا هر دلیل دیگری نه تنها نتوانسته‌اند استفاده‌ای از دستاوردهای برجام از نظر رسانه‌ای و تبلیغاتی کنند بلکه حتی این انفعال کار را به جایی رسانده است که آنان که باید به خاطر عملکردشان در مذاکرات گذشته شرمنده و عذرخواه ملت ایران باشند در جای طلبکار نشسته‌اند و از بی‌تاثیر بودن برجام می‌گویند.

مهدی زاده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۵/۱۷ ۱۲:۰۰
به غیر آفتاب و ایرنا سایت دیگری را ندیدم که تمام قد در اختیار روحانی باشد (341888)
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۵/۱۷ ۱۲:۲۶
از راه دور دست و زبان نویسنده این مقاله زیبا و گویا را می بوسم . همچنین از گردانندگان بهار سپاس فراوان دارم . (341896)
ایوب محمدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۵/۱۷ ۱۲:۳۹
وقتی یک ادم میگه تحریم ها کاغذ پاره هست
و اینقد قطعنامه بدید تا قطعنامه دانتان پاره بشه
باید به این روزها فکری میکرد
میگن یکی سنگی میندازه تو چاه صدتا عاقل نمیتونن درش بیارن
حکایت دولت هاله نوره (341900)
ایرانیم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۵/۱۷ ۱۳:۴۷
خوب بهار جان یه محبت کنید برای روشنگری بگین چه فناوری و دانش فنی به جز گالاهای لوکس و خودرو و... که به کار این ملت بیاد در آینمده وارد کشور شده.
چه قراردادهایی به جز روی کاغذ بعد این همه رفت و آمدهای به قول شما افتخار آمیز پیاده شده. که به کار بازار ایران بیاد.
چرا بعد از این همه قراردادها افتخار آمیز چه روز به روز به تعطیلی گارگاهها و کارخانه افزوده میشود نکنه این قرار دادها فقط برای بازار و کارگران اروپا مفیده.
خام فروشی با این قرار دادهای محرمانه که خدا آخر و عاقبتشو بخیر کنه افتخار نداره (341906)
اميد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۵/۱۷ ۱۶:۰۸
مثل معرفي است كه مي گويد : ان كه در خواب است را مي شود بيدار كرد ولي ان كه خود را به خواب زده هر گز بيدار نمي شود ، جنابعالي و همفكرانت هستيد (341923)
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۵/۱۷ ۱۴:۴۶
در بند 6 "تبدیل نرخ رشد مثبت 6 درصد به ..." به اشتباه 64 درصد نوشته اید (341912)
ناشناس
۱۳۹۵/۰۵/۱۷ ۱۵:۳۶
بهارجان با اين مردمي که ما داريم انتظار داري کشور به توسعه برسد از همون ايرانيم که کامنت گذاشته زياد تو کشور داريم .. يک راه توسعه کشور را ميسر ميکند آن هم
آگاهی بخشي مردم هست ، تفکرات اقتصاد سوسياليستي
آنقدر در کشور ما ريشه دوانده است که حالاها از آن رهايي نخواهد بود... (341916)
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۵/۱۷ ۱۹:۲۱
تیم رسانه ای دولت هیچ راهبردی در برابر نقد های غلط و اشتباه مخالفان دولت ندارد (341934)
خودت
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۵/۱۷ ۲۳:۵۶
آره ...
شما راست می گید!!!! (341943)
مهدی زاده
Denmark
۱۳۹۵/۰۵/۱۸ ۰۲:۴۸
از رسانه های دولت توقع داریم همانطور که برای برجام یقه جررر میدادند برای بیان و تبلیغ خدمات دولت در بخش کمک به اقشار ضعیف وقت و انرژی بگذارند.

خدارا خوش نمیاد یعنی واقعا" برخی رسانه ها از رجانیوز و فارس و.. در تبلیغ چهار سال اول احمدی نژاد در آن زمان کمتر هستند؟ (341946)