به روز شده در ۱۴۰۳/۱۰/۱۵ - ۲۳:۳۷
 
۹
تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۰۵/۰۱ ساعت ۱۲:۴۷
کد مطلب : ۱۱۲۰۳۲

جبیر: دیگر نمی توانیم ایران را تحمل کنیم

گروه بین الملل: وزیر خارجه عربستان سعودی در مصاحبه با شبکه «یورونیوز،» درباره مسائل مختلف منطقه ادعاهایی را مطرح کرد.
جبیر: دیگر نمی توانیم ایران را تحمل کنیم
«عادل جبیر،» وزیر خارجه عربستان، در گفتگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی یورونیوز درباره مواضع عربستان در قبال تحولات مختلف جهان مدعی شد: «شاهد فقدان هدایت (در منطقه) بودیم. بنابراین با متحدانمان همکاری و برای حفاظت از منافع مان مداخله کردیم. یک گروه شبه نظامی تندروی متحد ایران و حزب الله می خواست کنترل یمن را در دست بگیرد و می توانست از موشک های بالیستیک و نیروی هوایی برخوردار و به تهدیدی مستقیم برای عربستان و کشورهای حاشیه خلیج (فارس) تبدیل شود. کسی باید کاری می کرد. در نتیجه ما مداخله کردیم.»

وی در ادامه، ادعاهای دیگری را مطرح کرد: در مورد ایران باید بگویم دیگر نمی توانیم سی و پنج سال تهاجم این کشور را در مقابل پادشاهی عربستان و متحدان آن تحمل کنیم. در سوریه نیز به دنبال تغییر نظام هستیم.» جبیر در ادعایی  گفت: «شاهد آن بودیم که حوثی ها کنترل یمن را خیلی آرام و در طول هشت نه سال گذشته در دست گرفتند. هیچکس نمی خواست با آنان مقابله کند. در نتیجه ما این کار را انجام دادیم. سال ها شاهد کشتار بی گناهان در سوریه بودیم و هیچکس کاری نکرد. در نتیجه باید کاری می کردیم.»

وزیر امور خارجه عربستان درباره کودتای نافرجام ترکیه نیز اظهار داشت: « این حادثه غم انگیز یعنی تلاش برای کودتا در ترکیه، فکر نمی کنم تأثیری پایدار بر روی خوش نامی یا آسایش این کشور داشته باشد.» وی درباره مواضع آمریکا در قبال اقدامات اخیر اردوغان پس از کودتا و تأثیر آن بر جنگ با گروه تروریستی داعش افزود: «ترکیه کشوری دموکراتیک است و اراده مردم مورد احترام واقع می شود. آنکارا باید بتواند تدابیر لازم را برای تأمین امنیتش اتخاذ کند. وقتی آمریکا هزاران نفر را در گوانتاناموی کوبا گذاشت، هیچکس از این کشور سؤالی نکرد.»

عادل جبیر در ادامه، بار دیگر ادعاهایی را درباره سوریه مطرح کرد: «در نهایت سوریه ای جدید بدون بشار اسد وجود خواهد داشت. این مسئله به زمان نیاز دارد. یا این هدف از طریق روندی سیاسی که زمینه ساز حرکت سریعتر و بدون درگیری است صورت می گیرد؛ یا از طریق نظامی که زمان زیادتری می برد و از نظر مرگ و میر و تخریب هزینه بیشتری خواهد داشت.» او افزود: «اگر روندی سیاسی نباشد، از نظر نظامی اپوزیسیون میانه روی سوریه (معارضان مسلح سوری) را حمایت خواهیم کرد. همچنین اگر روندی نظامی (کارآمد) نباشد، از روند سیاسی حمایت خواهیم کرد.»

او در پاسخ به این پرسش که آیا عربستان حاضر است نیروی زمینی به سوریه بفرستد، عنوان کرد: « حاضریم در چارچوب ائتلاف بین المللی ضدداعش نیروهای ویژه به سوریه بفرستیم.» مجری در ادامه پرسید: وقتی شما از تروریست‌های حاضر در سوریه و عراق صحبت می کنید، معادل کوتاه شده عربی آن یعنی داعش را به کار می‌برید. فکر می کنم این مسئله اتفاقی نیست. داعش چه معنایی برای شما دارد؟

جبیر پاسخ داد: «داعش شبکه ای از مجرمان، افراد روانی و گمراه است و هیچ ارتباطی با اسلام ندارد. در مورد داعش اگر فکر شود بخشی از یک اعتقاد است، این مسئله ظالمانه است.» وی در پاسخ به مجری که گفت یک عده روانی چگونه می توانند یک منطقه جغرافیایی را به این مدت طولانی اداره و این چالش بزرگ نظامی را ایجاد کنند، نیز پاسخ داد: « مثال های زیادی در تاریخ وجود دارد که آدم های روانی کارهای باورنکردنی انجام داده اند. «ادلف هیتلر» نیز روانی بود.»

وزیر امور خارجه عربستان درباره توافق هسته ای با ایران و ارزیابی او پس از گذشت یکسال از امضای آن نیز ادعا کرد: «گفته ایم که هر توافقی که مانع از دسترسی ایران به سلاح هسته ای شود، سازوکار بازرسی قوی و سرزده را داشته باشد، بندهایی برای بازگردان تحریم ها در صورت اقدام ایران در نقض مفاد توافق را داشته باشد، مورد استقبال ماست.

وی در ادامه ادعاهایش افزود: «چیزی که مایه نگرانی ما بود و هنوز نیز از بابت آن نگرانیم، مربوط به منابع مالی است که ایران به آن دسترسی خواهد یافت. آنچه می بینیم این است که ایران از طریق حمایت از حزب الله در لبنان، سوریه، عراق و با تلاش برای رساندن سلاح به یمن همچنان در اقدامات خصمانه دخالت دارد. در نتیجه همواره از خود می پرسیم آیا رفتار ایران تغییر کرده است؟ اما در واقع این را نمی بینیم.»

مجری در ادامه پرسید: اگر تردیدهای محکمی داشته باشید مبنی بر اینکه ایران به مفاد توافق احترام نمی گذارد، آیا امکان دارد عربستان به دستیابی به سلاح هسته ای فکر کند؟ جبیر مدعی شد: «عربستان از هیچ تلاشی برای حفاظت از مردم و کشورش دریغ نمی کند. اینکه چگونه یا با چه ابزاری، این چیزی نیست که ما از طریق تلویزیون اعلام کنیم.»

وزیر امور خارجه عربستان درباره روابط با رژیم صهیونیستی نیز ادعا کرد: «ما هیچ رابطه ای با اسرائیل نداریم.» رئیس دستگاه دیپلماسی رژیم آل سعود درباره وجود اخبار متعدد مبنی بر حمایت عربستان از افراطگرایی از طریق تأمین مالی و پرورش افراد تندرو نیز مدعی شد: « چرا باید از افراطگرایی حمایت کنیم که هدفش کشتن ماست. ما هدف این افراط گرایان هستیم. آنان می خواهند به مکه و مدینه دسترسی پیدا کنند. ما از حملات تروریستی آسیب دیده ایم. ما بخاطر از دست دادن نیروهای امنیتی که برای دفاع از افراد بی گناه تلاش می کنند، آسیب دیده ایم. ما در نبرد ضد افراط گرایی و تروریسم در صف نخست هستیم. نه تنها در منطقه، بلکه در سراسر جهان.
مرجع : باشگاه خبرنگاران جوان