گروه سیاسی: فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران گفت: هفته جاری دیپلماتها به وین باز میگردند تا مذاکرات احیای برجام با ایران را از سر بگیرند. دور هشتم این مذاکرات حدود یک هفته پیش متوقف شده بود.
رابرت مالی گفت: «رییس جمهور بایدن همچنان مایل است که ما مذاکرات را در وین پیش ببریم.»
دور هشتم مذاکرات بازگشت به برجام میان ایران و کشورهای چین، روسیه، آلمان، بریتانیا و فرانسه با حضور غیرستقیم آمریکا از ششم دیماه در وین آغاز شد. اتحادیه اروپا، روز ۸ بهمن با انتشار بیانیهای اعلام کرد که این دور از مذاکرات متوقف شده و نمایندگان کشورها برای گرفتن دستورالعمل به پایتختهایشان باز میگردند.
رابرت مالی درباره ادامه مذاکرات در هفته جاری گفته است: «ما دوباره گرد هم میآییم و این نشانهای است برای اینکه همچنان معتقدیم توافق اتمی نمرده است و ما بایستی آن را دوباره اجرایی کنیم چرا که منافع ما در آن است.»یک مقام اروپایی به شرط فاش نشدن نامش گفته این مذاکرات احتمالا روز سهشنبه ۱۹ بهمن در وین از سر گرفته میشود و نمایندگان عالیرتبه ایالات متحده به طور غیرمستقیم با نمایندگان جمهوری اسلامی گفت و گو میکنند.
دیپلماتها و تحلیلگران میگویند هرچه این مذاکرات بیشتر طول بکشد و ایران مدت طولانیتری از توافق برجام خارج بماند، زمان دسترسی به توانایی ساخت بمب اتمی برای جمهوری اسلامی کوتاهتر میشود. هدف این مذاکرات جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی است، هرچند جمهوری اسلامی میگوید چنین برنامهای ندارد.
دولت آمریکا شامگاه جمعه برخی معافیتهای تحریمی ایران را بازگرداند. وزارت خارجه ایالات متحده در گزارشی که به کنگره ارائه داد علت بازگرداندن این معافیتها را وارد شدن مذاکرات غیرمستقیم آمریکا و ایران برای احیای برجام به مرحله نهایی دانست و هدف از لغو تحریمها را تشویق ایران به پایبندی مجدد به این توافق عنوان کرد.
این معافیتها تحریمها علیه کشورها و شرکتهای بین المللی مرتبط با فعالیتهای غیرنظامی هستهای ایران را لغو میکند. یک مقام وزارت خارجه آمریکا گفته این اقدام سیگنال واشنگتن برای رسیدن به توافق با ایران نیست.
اقدام آمریکا با استقبال شرکای مذاکرات وین و واکنش سرد و محتاطانه ایران روبرو شده است. از جمله علی شمخانی، دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران در توییتر نوشت: «انتفاع اقتصادی واقعی، موثر و قابل راستیآزمایی ایران، شرط لازم برای شکلگیری توافق است. نمایش رفع تحریم اقدامی سازنده تلقی نمیشود.»