به روز شده در ۱۴۰۳/۰۳/۰۱ - ۰۰:۲۷
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۰۲/۲۱ ساعت ۱۰:۳۸
کد مطلب : ۴۶۹۷۸۳

پای سیاست‌های انقباضی اقتصاد، بیخ گلوی بورس

پای سیاست‌های انقباضی اقتصاد، بیخ گلوی بورس
گروه اقتصادی:بازار سرمایه هفته جاری را کم‌رمق‌تر از همیشه به پایان برد، وضعیتی که البته نه صحبت را از این هفته و آن هفته خارج می‌کند و بهتر آن است که بگوییم حالا یک سال است که به درازا کشیده است.

به گزارش اقتصاد24، رکود عمیقی که امروز بازار سرمایه به آن دچار شده است، به گفته «نوید رجایی» کارشناس بورس ناشی از تاثیرات سیاست‌های انقباضی دولت است، تا جایی که گفته می‌شود ارزش یک روز معاملات بازار سرمایه با قیمت ساختمانی در تهران برابری می‌کند و این برای بورس یک کشور وضعیت اسفباری قلمداد می‌شود، چرا که به معنای تضعیف سرمایه‌گذاری در فعالیت‌های مولد در مقابل رشد شاخص تورم و به تبع آن بازار‌های موازی و طلا و ارز و... است. از همین رو بسیاری را به آن سمت جذب کرده است.
 
بر این اساس در پایان معاملات روز چهارشنبه ۷۴ درصد از سهم‌های بازار منفی بودند. ارزش کلی صف‌های خرید و فروش با هم کمتر از ۶۰۰ میلیارد تومان باقی ماند. همچنین شاخص کل بورس امروز با ریزش ۱۲ هزار و ۳۲۸ واحدی در سطح ۲ میلیون و ۲۱۹ هزار و ۹۴ واحدی ایستاد. شاخص هم‌وزن نیز با افت ۳ هزار و ۳۹۳ واحدی به ۷۳۷ هزار و ۹۴۹ واحد رسید. طبق گزارش‌ها بازار طبق معمول با تراز منفی پول حقیقی در سهام خرد مواجه و ۴۹ میلیارد تومان پول از بازار خارج شد.

زمین گیری بورس با فروش اوراق از سوی دولت
نوید رجایی، کارشناس بازار سرمایه درباره ریزش‌های مکرر بورس می‌گوید: دولت قصد دارد اوراق قرضه منتشر کند؛ نرخی که دفعه قبل داده بود ۲۸ درصد بود و این دفعه ۲۹ است. از طرف دیگر حراج‌های طلا هم دارد اتفاق می‌افتد. علاوه بر این فروش نفت هم در بالاترین سطحی است که تاکنون بوده است. برای همین تا زمانی که بخواهد این اوراق را بفروشد هیچ خبری از رشد بورس نیست.

امید بازار سرمایه به رشد دلار نیما کمرنگ شد
این که دولت با رشد دلار بازار آزاد ناگزیر به رشد دلار نیماست استدلالی است که فعالان بازار سرمایه به آن امید بستند و معتقدند با افزایش این نرخ بازار نیز در مسیر رشد قرار می‌گیرد. البته در این مدت نشانه‌هایی نیز از این حرکت افزایشی مشاهده شده و دلار نیما در سیری ملایم اکنون به ۴۱ هزار و ۸۰۰ تومان رسیده است. نوید رجایی، اما معتقد است امید بستن به این عامل نیز بیهوده است چرا که آن رشد مورد نظر فعالان نحقق نخواهد یافت.

به گفته او، دولت دلار نیما را هم تکان نمی‌دهد، چون سیاست انقباضی است. بورسی‌ها در نظر دارند که دلار نیما بشود ۵۰ هزار تومان. اما باید گفت دولت خیلی بخواهد افزایش بدهد ۳- ۴ درصد دلار نیما را بالا می‌برد نه ۱۰ درصد. رقم مورد انتظار فعالان بازار محقق نخواهد شد.

ایجاد رانت و زیان‌ده شدن صنایع و شرکت‌های صادراتی از مهم‌ترین آسیب‌های سرکوب دلار نیماست. گفته می‌شود افزایش نرخ دلار آزاد و سرکوب نرخ دلار نیمایی در سال‌های اخیر منجر به افزایش فاصلە این دو نرخ شده است. این موضوع منجر به افزایش انگیزه واردات، فارغ از نیاز یا توان تولید داخلی و نهایتاً منجر به کاهش شدید تراز تجاری کشور شده و افزایش نرخ دلار آزاد در سال‌های آتی را به دنبال خواهد داشت.

پیش بینی بازار سرمایه و شاخص کل بورس
به گفته رجایی شاخص کل بورس تا زمانی که مالیات‌ها در این وضع است، تا زمانی که شفافیت مالی وجود نداشته باشد و تا زمانی که این وضعیت اوراق مشخص نشود افزایش نخواهد یابت. شاید مثلا یک درصد برود بالا اما دوباره برمی‌گردد. این بازار در رکود مطلق است. از طرف دیگر بازار آپشن‌ها هم هست. حقوقی‌ها می‌توانند از این طرف سالانه ۵۰- ۶۰ درصد سود کنند پس به نفعشان است که فعلا نگذارند بازار بالا برود و همینطور در رکود خواهد بود. فقط بازی روی تک سهم خواهد رفت. گروه انبوه‌سازی، تک سهم‌های خاص دارد. یکی دو گروه در دارویی‌ها هستند. در تک سهم‌ها فقط بازی انجام می‌شود، ولی در کلیت بازار ما حرکت خاصی نخواهیم داشت.

او در پیش بینی روند شاخص کل بورس می‌گوید: بعید می‌دانم شاخص خیلی عدد بالا را بخواهد ببیند. نهایتا ۲ میلیون و ۸۰۰ یا ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار واحد است، چون سیاست‌های اقتصادی دولت شدیدا انقباضی است و اعتقاد خاصی هم به بازار سهام ندارد.
برچسب ها: بورس
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها
پربحث‎ترين مطالب و خبرها