به روز شده در ۱۴۰۳/۰۴/۱۳ - ۲۳:۵۵
 
۸
تاریخ انتشار : ۱۳۹۲/۰۸/۱۹ ساعت ۱۲:۰۱
کد مطلب : ۲۰۶۰۳
پر آبترين رود و تنها رودخانه قابل كشتيرانى ايران

چرا با انتقال آب كارون مخالفت می‌شود؟

گروه جامعه: كارون را از قديم به عنوان پر آبترين رود و تنها رودخانه قابل كشتيرانى ايران مي‌شناسيم كه از كوههاى زاگرس سرچشمه مي‌گيرد و از نظر موقعيت جغرافيايى در استان‌هاى چهارمحال بختيارى و كهگيلويه و بويراحمد قرار دارد و بعد از آن وارد خوزستان مي‌شود.
چرا با انتقال آب كارون مخالفت می‌شود؟
دکتر مهدی قمشی
(استاد دانشگاه شهید چمران اهواز)


در استان خوزستان در محلى بنام بندقير با رودخانه دز كه خود از استان لرستان سرچشمه مي‌گيرد و سپس وارد خوزستان مي‌شود، يكى شده و كارون بزرگ را تشكيل مي‌دهند. رودخانه كارون بزرگ با عبور از اهواز به سمت خرمشهر سرازير شده و در نزديكى خرمشهر به دو شاخه تقسيم مي‌شود كه يكى از آ نها بهمنشير نام دارد و با عبور از آبادان در منطقه اروندكنار به خليج فارس مي‌ريزد و ديگرى وارد اروند رود شده و از آن طريق وارد خليج فارس مي‌ شود.

مقدار آبى كه ساليانه از رودخانه كارون بزرگ عبور مي‌كند، بسيار متغير است. در سا لهاى خشك اين مقدار به هشت ميليارد متر مكعب مي‌رسد و در معدود سالهاى سيلابى به 27 ميليارد مترمكعب نيز مي‌رسد. مقدار متوسط دراز مدت آب عبورى 17 ميليارد مترمكعب برآورد شده است. جهت ذخيره آب فصول پرآبى و استفاده از انرژى برقابى اين آب، پيش بينى شده كه تعداد يازده سد بر روى رودخانه كارون و تعداد پنج سد بر رودخانه دز ساخته شود.

از طرفى خوزستان داراى 3 ميليون هكتار زمين قابل كشت است كه حدود 2 ميليون هكتار آن اطراف رودخانه‌هاي كارون و دز است. علاوه بر اين شرايط آب و هوايى اين استان سبب شده است ضمن داشتن ظرفيت تنوع كشت، در چهار فصل سال نيز بتوان از زمين‌هاي استان بهره بردارى كرد. در حال حاضر تراكم كشت در 1 (يك و هفت دهم) است يعنى بطور متوسط / زمين‌هاي استان 7 هر زمين نزديك به دو بار در سال كشت مي‌شود. ضمنا در كارهاى كشاورزى نمی توان بر مقدار آورد متوسط ساليانه حساب باز كرد زيرا اين مقدار آورد در نصف سال برآورده نمی شود بنابراين طورى بايد برنامه ريزى شود كه حداقل در 80 درصد سالها مشكل كم آبى نمود پيدا نكند.

 با اين وضعيت مقدار آبى كه در حوزه كارون بزرگ مي‌تواند مورد برنامه ريزى قرار گيرد عددى نزديك به 13 ميليارد مترمكعب خواهد بود. حتى اگر مبناى آورد آب ر ا همان 17 ميليارد مترمكعب متوسط آورد قرار دهيم و در شرايط راندمان بالاى استفاده از آب نيز هيچوقت نمی توان 2 ميليون هكتار زمين موجود در پيرامون رودخانه استان خوزستان را زيركشت برد و اين مقدار حداكثر در حد 1.2 (يك و دو دهم) ميليون هكتار باقى خواهد ماند.

با اين مقدمه نسبتا طولانى وارد اصل مطلب شويم و آن اين است كه چرا مردم خوزستان نسبت به آب كارون حساس شده اند و نسبت به انتقال آب كارون از سرشاخه ها عكس العمل نشان دادند؟ مساله در دو چيز مي‌تواند خلاصه شود، كميت و كيفيت آب كارون در شرايط فعلى. در سالهاى اخير مقدار آورد رودخانه از نظر كميت دچار كاهش شديد شده است اين مساله به اين دليل است كه در سا لهاى گذشته چندين طرح انتقال آب از سرشاخه‌هاي كارون و دز به مناطق مركزى صورت، گرفته است كه مهمترين آ نها تونل كوهرنگ 1، تونل كوهرنگ 2 تونل كوهرنگ 3، طرح چشمه لنگان و انتقال آب به قمرود است.

در مجموع در سا لهاى اخير حدود يك و نيم ميليارد مترمكعب در سال از بالادست كارون منتقل شده است. همچنين استانهاى كهگيلويه و بوير احمد، چهارمحال بختيارى و لرستان كه در حوضه اين رودخانه قرار دارند بيشتر از آ بهاى اين رودخانه استفاده مي‌كنند. بنابراين در شرايط فعلى حداقل 2 ميليارد متر مكعب در سال از آب رودخانه در مناطق بالادست درون حوضه مورد استفاده قرار مي‌ گيرد و به دليل توسعه كشاورزى در آينده بيشتر نيز خواهد شد.


متاسفانه در سا لهاى اخير نمود تغيير اقليم در كشور ما ايران به صورت كاهش ريزش نزولات جوى در نيمه غربى كشور به اثبات رسيده است به طورى كه مقدار آورد رودخانه ديگر هيچ وقت مانند گذشته نخواهد بود. از نظر كيفيت آب، در دهه‌هاي 50 و 60 آب كارون از كيفيت مطلوبى برخوردار بوده است. مثلا از نظر شورى متوسط آن حدود 600 ميكروموس بوده است (كه از نظر شرب در محدوده مطلوب قرار دارد) اما در چند سال گذشته كيفيت آب شهرى نامطلوب شده است به طور نمونه، مقدار متوسط شورى به 2500 ميكروموس رسيده است يعنى بيش از چهار برابر گذشته شده است؛ به طورى كه هم اكنون در اغلب شهرهاى استان از جمله اهواز، آبادان و خرمشهر آب لوله كشى شهرى قابل استفاده جهت شرب و ساير نيازهاى خانگى نيست و مردم از دستگاههاى تصفيه خانگى استفاده مي‌كنند يا آب تصفيه شده اصطلاحا بشكه اى استفاده مي‌ كنند اين شورى آب بر بخش كشاورزى نيز سبب خسارات زيادى شده است زيرا بالا بودن شورى آب افت شديدى در محصولات كشاورزى ايجاد كرده است.

 متاسفانه هم اكنون زه كشهاى كشاورزى، خانگى و صنعتى به مقدار زياد بدون هيچ پالايشى وارد رودخانه كارون مي‌شوند. كاهش ورود آب شيرين از بالادست به دلايل فوق الاشاره غلظت آلاينده ها را در خوزستان بيشتر كرده است و سد گتوند كه روى رودخانه كارون ساخته شده نيز مشكل سازند نمكى دارد كه انحلال اين نمك ها در آب مخزن مقدار شورى آب خروجى از سد را افزايش داده است.

در اين شرايط است كه تصميم به انتقالهاى بی رويه از بالادست به منظور فعاليتهاى كشاورزى هم مقدار كميت و هم كيفيت آب را تحت تاثير قرار خواهد داد. ناگفته نماند كه متخصصان آب كشور از جهت اقتصادى نيز با طرحهاى انتقال آب كه از بالادست كارون به منظور غير شرب انجام مي‌شود موافق نيستند كه دلايل آن را به اختصار مي‌توان به شرح زير دانست:

اول آب كارون تماما مي‌تواند به منظور كشاورزى در خوزستان به كار گرفته شود. دوم اينكه انتقال از سرشاخه‌هاي كارون كسب انرژى برقابى از پنج نيروگاه بزرگ واقع در سدهاى ساخته در مسير را تحت تاثير قرار مي‌دهد و از اين بابت به منافع ملى ضرر عمده اى وارد مي‌كند. همچنين هزينه‌هاي انتقال بسيار زياد است. در يك مورد كه تونلى به طول 60 كيلومتر در عمق بين 300 مترى تا 1200 مترى زمين بايد ايجاد شود حداقل هزينه اى برابر هفت هزار ميليارد تومان بايد صرف شود در حالى كه با اين سرمايه در استان خوزستان مي‌توان نزديك به يك ميليون هكتار زمين را تحت آبيارى آن هم از نوع آبيارى تحت فشار قرار داد.


از ديگر سوكاهش آورد رودخانه مسائل و مشكلات زيست محيطى جدى در پايين دست رودخانه كارون يعنى در خوزستان ايجاد می  كند. علاوه براين بايد توجه داشت كه كشور عزيزمان ايران از نظر حجم آب شيرين قابل استحصال ساليانه جزو كشورهايى است كه با تنش آب روبروست يعنى مقدار آب شيرين موجود كفاف همه نيازهاى كشور را نمی دهد. بنابراين نمی توانيم همه زمينهاى قابل كشت موجود در كشور را با آب شيرين موجود به زير كشت ببريم در اين صورت انتقال آب تنها مي‌تواند محل كشاورزى را از منطقه اى به منطقه ديگر جابجا كند.

بنظر می‌رسد مشكلات مناطق كم آب مركزى كشور بايد با رو شهاى غير از انتقال بين حوض‌هاي مانند مديريت تقاضا، بالا بردن راندمان آبيارى و استفاده از آبهاى غير متعارف (در صنعت) و... حل شود. نكته آخر اينكه با توجه به محدوديت آبهاى شيرين در كشور مسئولان و دستگاه‌هاي متولى آب كشور بايد به وظيفه ذاتى خود توجه و به دقت نسبت به چگونگى استفاده از اين آ بها برنامه ريزى كنند تا با اعلام آن و دقت در استفاده بهينه از آن از ايجاد مشكلات احتمالى آينده جلوگيرى كرد.

۱۳۹۲/۰۸/۱۹ ۱۲:۰۷
آقای دکتر عزیز! ما اینجا داریم ملتمون را خفه می کنیم بعد می گیم چرا افغانها هیرمند را بستند!؟ اصلا اون چیزی که مهم است مرکز است اگرنه سیستان همین بساط است خوزستان و جنوب هم همین است! مهم اصفهان است که تمام وجودش به عاریت گرفته دیگران است! آیا شما می دانید چه میزان از صنایع که واقعا نباید در اصفهان باشند به زور هستند! (166664)
هوشیار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۸/۱۹ ۱۲:۳۹
کاش تهرانی ها و اصفهانی ها و ... بخوانند تا لااقل متوجه باشند با این تصمیم گیری های غلط چه آسیبی به مملکت می زنند (166713)
ناصر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۸/۱۹ ۱۵:۴۹
مديريت يكجانبه نگر و غلط منابع آب در حوزه زاينده رود و كارون وزارت نيرو كه به شعبه اي از آب منطقه اي اصفهان تبديل شده! آسيبهاي جدي به كل منطفه زده و ادامه اين روند به مرگ تدريجي زاينده رود منجر خواهد شد.لزوم هوشياري هرچه بيشتر مردم و فعالان محيط زيست براي جلوگيري از اين روند عزمي ملي مي طلبد.و وظيفه انساني تمام ماست. (166915)
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۸/۱۹ ۱۷:۵۳
تشکر از شما جناب آقای دکتر قمشی که با کلامی شیوا و ساده مسایل تخصصی رو به این گونه پاسخگو بودید، هم چنین بسیار مستدل به بیان مشکلات پرداختید.
تا جایی که برای من ممکن باشه این مطلب رو با دوستانم به اشتراک میگذارم. (167060)
۱۳۹۲/۰۸/۱۹ ۱۹:۰۹
مردم اهواز کمی منصف باشند. همین قضیه برای زاینده رود اتفاق افتاد و از سر شاخه آن آب به یزد منتقل شد و زاینده رود خشک شد. زاینده رود در اوج پر آبی 5% کارون هم نمی شد انتقال جزئی آب کارون به زاینده رود موجب احیای این رودخانه شده و چندان تاثیری بر کارون نخواهد داشت. ضمن اینکه خیلی اهالی خوزستان در اطراف اصفهان ساکن شده و زندگی می کنند. (167103)
خوزستاني
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۸/۲۰ ۰۰:۱۶
اينكه خيلي از خوزستانيها در اصفهان يا اطرافش زندكي ميكنند دليلي براي انتقال اب كارون به اصفهان نميشه .قرار نيست هرجي بدبختي هست مال ما خوزستانيها باشه و همه خوشيها مال شما مركز نشينان (مخصوصا شما أصفهاني ها )!درامد نفت خوزستان سالهاست كه داره صرف اباداني شهرها و جاده ها وتفريحكاههاي شماميشه،اما خوزستان خودش بي نصيب از ابادي و اباداني!!!!حالا شما خوش نشينان اصفهان و مركز جشمتون به همين يك نعمت(اب كارون)موجود در خوزستان هست كه مبادا كمي سختي بكشيد!برو خدا روزيت را جاي ديكه حواله كنه.ميخواهيد كشاورزان خوزستان را نابود كنيد كه كشاورزي شما مركزنشينان نجات بيدا كند!بخدا اكر باز به انتقال اب كارون ادامه بدهند نشاندهنده اين است كه دولتمردان اصلا خوزستان و خوزستاني برايشان اهميتي نداره و فقط منابع اين استان را ميخواهند.بهار لطفا منتشر كن،خيلي از كامنت هاي من را درج نميكني، (167310)