گروه اقتصادي: دولت تدبیر و امید طی سه سال اخیر در کنار تمرکز بر رفع چالشهای بین المللی، در حوزه داخلی نیز برای ثبات تولید و اقتصاد، کاهش تورم و کاستن از فشار اقتصادی بر قشرهای متوسط و ضعیف جامعه تلاش کرده است.
خراسان رضوی هم به عنوان یکی از بزرگترین و پرجمعیت ترین استانهای کشور در این راستا تلاش کرده تا در اجرای سیاست های دولت و نظام جمهوری اسلامی ایران نقش خود را ایفا کرده و اهداف دولت را در بخشهای مختلف اقتصاد، اشتغال و تولید و به تبع آن بهبود معیشت خانواده ها ایفا کند.
مدیریت خراسان رضوی در راستای سیاست های کلان دولت تدبیر و امید و با بهره گیری از توانمندیها، مزیتهای نسبی و رقابتی استان کوشیده تا هوشمندانه زمینه های تحقق اصول و سیاستهای نظام و دولت را بر مبنای اسناد بالای دستی از جمله سند چشم انداز 20 ساله، برنامه پنجم توسعه و آمایش فراهم کند.
در این راهبرد تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی، بهبود مستمر فضای کسب و کار، مشارکت حداکثری بخش خصوصی و دانشگاهی در توسعه استان، برنامه ریزی جذب سرمایه گذاران خارجی، توسعه زیربناها، بازارهای صادراتی و کارآفرینی از جمله محورهای عملکردی بوده اند.
توسعه خطوط ریلی، محورهای اصلی ارتباطی، کریدورهای سراسری، عمران و توسعه روستایی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، سرمایه انسانی با همکاری و تعامل فرهیختگان حوزه و دانشگاه و اهالی فرهنگ و هنر ، تامین امنیت عمومی، افزایش آستانه پایداری، تحکیم بنیان خانواده، توسعه مشارکت سیاسی، کاهش آسیبهای اجتماعی و توسعه کمی و کیفی زیارت از دیگر زمینه های مورد توجه در استان خراسان رضوی بوده اند.
* کاهش 22 درصدی تورم
نخستین گام در این حوزه کنترل و کاهش تورم بود. تورمی که سال 1391 معادل 30،2 درصد بود و سال 1394 به 8،4 درصد کاهش یافت. به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه خراسان رضوی این تورم در کشور نیز در این فاصله زمانی از 28،6 درصد به 11،3 درصد رسیده است.
رضا جمشیدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بیشترین کاهش تورم در خراسان رضوی به میزان 40 درصد مربوط به گروه خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات و کمترین کاهش تورم هم با رقم 5،9 درصد در گروه بهداشت و درمان محقق شده است.
در این میان در بخش جذب سرمایه خارجی و نیز داخلی هم تلاشهای گسترده ای صورت گرفت تا ظرفیت های بالقوه در داخل و خارج نیز بکار گرفته شده و به کمک آید. چنانچه بر اساس یک بررسی بالاترین حجم سرمایه گذاری خارجی در خراسان رضوی طی پنج سال اخیر، فقط در طول پنج ماه نخست امسال در این استان به ثبت رسیده است.
حجم میزان سرمایه گذاری خارجی مصوب خراسان رضوی از ابتدای امسال تاکنون 116 میلیون دلار اعلام شد که با گشایشی که در چارچوب دیپلماسی اقتصادی دولت تدبیر و امید و تمایل سرمایه گذاران اروپایی به سرمایه گذاری در بخشهای زیربنایی ایران صورت گرفت امسال تاکنون این حجم سرمایه گذاری خارجی برای خراسان رضوی تصویب شده است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی گفت: 154 میلیون دلار سرمایه گذاری مصوب معادل چهار برابر کل سرمایه گذاری پارسال در این استان نشانگر افزایش چشمگیر حجم سرمایه گذاری مستقیم خارجی است. 41 درصد سرمایه گذاری وارده به خراسان رضوی از سوی دولت تضمین شده است.
بر این اساس طی سالهای 1390 تا پایان سال1392 تعداد 37 طرح برای سرمایه گذاری خارجی به میزان 97 میلیون و 99 هزار دلار در خراسان رضوی تصویب و از این مبلغ 57 میلیون و 197 هزار دلار وارد استان شده است.
همچنین 117 طرح برای سرمایه گذاری خارجی در خراسان رضوی به میزان 540 میلیون دلار تصویب و از این مبلغ حدود 582 میلیون دلار جذب شده است.
* سرمایه گذاری 70 هزار میلیارد ریالی بخش فولاد
در حوزه سرمایه گذاری داخلی نیز اقدامات قابل توجه است.
استاندار خراسان رضوی در این خصوص گفت: بر اساس آمارها از پارسال حدود 70 هزار میلیارد ریال فقط در بخش پروژه های فولاد این استان سرمایه گذاری شده است.
علیرضا رشیدیان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بر این اساس تا پایان امسال سه پروژه فولادی وارد مدار بهره برداری می شود که برای اشتغال و درآمد ثابت و پایدار خراسان رضوی مفید خواهد بود.
* 27 هزار فرصت شغلی در یک سال
همچنین ظرف سه سال فعالیت دولت تدبیر و امید در کنار حفظ فرصتهای شغلی موجود، ایجاد اشتغال جدید مورد توجه قرار گرفت. بر این اساس تعداد فرصتهای شغلی شکل گرفته نسبت به اشتغال ایجاد شده در دولت قبل با توجه به حجم درآمدهای آن زمان قابل توجه است.
بر اساس بررسی انجام شده توسط جهاد دانشگاهی خراسان رضوی این استان سالانه نیازمند ایجاد 105 هزار فرصت شغلی جدید است.
استاندار خراسان رضوی در این زمینه گفت : پارسال با وجود تحقق نیافتن درآمدهای نفتی، رکود قابل توجه و تحقق فقط 37 درصد بودجه عمرانی 27 هزار فرصت شغلی جدید علاوه بر تعداد مشاغل ثبت شده سال قبل، ایجاد شده است.
علاوه بر این، در بخش تولید و در کارگروه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید خراسان رضوی در قالب 80 نشست و 400 مصوبه برای حل مشکلات واحدهای تولیدی استان طی این چند سال تلاش زیادی شد که نتایج موثری نیز به همراه داشته است.
بر این اساس خراسان رضوی جز استانهای پیشرو در تدوین سیاستهای اقتصاد مقاومتی است که از 2 سال پیش فعالیت خود در این حوزه آغاز کرده است.
اقتصاد مقاومتی مبنای عمل استان در توسعه و پیشرفت این خطه است و از سال 94 اقدامات خود را در این حوزه را آغاز کرد و برای امسال هم برنامه ریزی هایی براساس سیاست های 24 گانه اقتصاد مقاومتی در برخی حوزه ها انجام شده است.
استاندار خراسان رضوی افزود: در چارچوب مصوبات ستاد اقتصاد مقاومتی، از محل 160 هزار میلیارد ریالی که دولت برای رونق تولید و اشتغال کشور در نظر گرفته سهم این استان هفت هزار و 600 میلیارد ریال تعیین شد.
رشیدیان افزود: از این رقم تاکنون هزار 936 واحد صنعتی استان برای دریافت تسهیلات در سایت بهین یاب ثبت نام کرده اند.
وی ادامه داد: از این تعداد 768 واحد مربوط به حوزه صنعت و 1168 تقاضا هم در بخشهای مرتبط با جهاد کشاورزی است. در مجموع تاکنون مشکلات 758 واحد که بطور خاص تامین منابع مالی بود با نیاز 9 هزار و 160 میلیارد ریال در کمیته کارشناسی بررسی، تایید و به بانکها اعلام شده است.
استاندار خراسان رضوی گفت: بانکهای عامل نیز تاکنون اعصای 2 هزار و 530 میلیارد ریال تسهیلات را بررسی کرده و یا در حال عقد قرارداد و پرداخت آن هستند.
* واردات 13 هزار میلیارد ریالی ماشین آلات صنعتی
استاندار خراسان رضوی همچنین گفت: فقط از پارسال تاکنون با رفع بعضی تحریم ها 13 هزار میلیارد ماشین آلات مورد نیاز صنایع و واحدهای تولیدی که در داخل کشور تولید نمی شد به این استان وارد شده است.
رشیدیان افزود: با راه اندازی این واحدها اشتغال ثابت و پایدار خوبی در استان ایجاد می شود و شاهد تحول در این حوزه خواهیم بود.
وی ادامه داد: در این میان برخی منتقدان که امروز عملکرد دولت را زیر سئوال می برند باید خود بگویند که در سالهای 90 و 91 با آن وضعیت درآمدی، به چه میزان اشتغال ایجاد کردند.
* پیگیری مجدانه حوزه ریلی با پروژه هایی مهم
استاندار خراسان رضوی همچنین گفت: در حوزه راه آهن پروژه های مهمی در این استان در دست انجام است که در این میان ریل گذاری راه آهن به افغانستان تا پایان امسال در آنسوی مرز عملیاتی می شود.
وی افزود: همچنین به سرانجام رسیدن برجام و اجرای آن موجب گشایش در بسیاری از عرصه ها شد از جمله آنکه تکلیف جذب سرمایه گذاری برای بخشی از پروژه های معطل مانده و مهم مشخص شد.
رشیدیان ادامه داد: جذب سرمایه گذاری و مشارکت فناورانه در پروژه برقی شدن قطار مشهد - تهران از همین موارد است.
وی گفت: با حل مشکل فاینانس مقرر شد اجرای این پروژه، اصلاح سامانه ریلی و تجهیزات برقی کردن آن اجرایی شود و به تناسبی که پروژه پیشرفت دارد قطارهای برقی حومه ای نیز راه اندازی شوند.
اقدامات توسعه حوزه راه آهن به همین جا ختم نشد بلکه راه آهن خراسان رضوی که 50 درصد قطارهای مسافربری و 33 درصد مسافران ریلی کشور را دارد در ایستگاه مشهد اقدامات گسترده ای را برای افزایش ظرفیت اجرا کرد.
مدیرکل راه آهن خراسان در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: ظرف سه سال اخیر سه میلیارد ریال صرف اجرای پروژه های توسعه ایستگاه و مسیر خط آهن استان شده است.
ضایی مهر افزود: این امر منجر به افزایش ظرفیت قطارهای مسافری از حدود 14 میلیون به 20 میلیون مسافر در سال شد.
وی ادامه داد: با اجرای پروژه برقی سازی مسیر راه آهن تهران - مشهد که عملیات اجرایی آن بهمن ماه پارسال آغاز شد و نیز ادامه پروژه های توسعه ای ایستگاه راه آهن مشهد ظرفیت جابه جایی مسافر در جاده خراسان ظرف سالهای آینده به 35 میلیون نفر خواهد رسید.
مدیرکل راه آهن خراسان گفت: موضوع فاینانس قطار مشهد - گلبهار نیز حل و قرارداد آن امضا شده است. تملک زمین، زیرسازیها و ساخت ابنیه 2 قطعه راه آهن مشهد - گلبهار انجام و قطعه سوم که در زمینه تملک مشکلاتی داشت هم اکنون در حال رفع است.
* پروژهای نیمه تمام، میراث گذشته
در میان همه چالشها، خراسان رضوی نزدیک به سه هزار پروژه نیمه تمام را از سالهای گذشته به میراث برد که با تلاش دولت تدبیر و امید ظرف سه سال اخیر این تعداد یک هزار و 900 پروژه با متوسط پیشرفت 60 درصد کاهش یافت.
بطور همزمان و پیرو تاکید دولت بخش زیادی از طرحها و پروژه های جدید در حوزه های آب، مدیریت بحران و کشاورزی نیز در خراسان رضوی اجرایی و انجام شده است.
فقط طی پارسال هزار و 800 طرح عمرانی بزرگ و کوچک در خراسان رضوی بهره برداری شد که هزار و 277 مورد آن با اعتبار 22 هزار و 70 میلیارد ریال همزمان با دهه فجر افتتاح شد.
همچنین 790 پروژه اجرایی از محل 131 مصوبه سفر شهریور 1393 دولت به خراسان رضوی پیشرفت 86 درصدی دارد. بخشی از این تعداد شامل 300 پروژه به انجام رسید و با حضور معاون اول رئیس جمهوری بهره برداری شد. بقیه هم به دلیل تنگناهای مالی به تاخیر افتاد که بر اساس قول مساعد رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی امید است تا انتهای سال مالی 95 به نتیجه مطلوب برسند