گروه بین الملل: خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی با تحلیل تصاویر ماهوارهای نوشت ساخت یک باند پرواز اسرارآمیز در یک جزیره دورافتاده در یمن به مراحل پایانی خود نزدیک شده است.
این باند پرواز یکی از چندین باند پرواز ساخته شده در کشوری است که درگیر جنگی طولانی است. یمن در یکی از مهمترین تنگههای جهان برای نقل و انتقال محمولههای بازرگانی و انرژی قرار گرفته است.
باند پرواز در جزیره عبدالکوری که در اقیانوس هند و در نزدیکی دهانه خلیج عدن قرار دارد به کنترلکننده آن اجازه اعمال قدرت و اجرای آسان عملیات در این آبراه را میدهد. این باند پرواز همچنین میتواند به نقل و انتقال محمولههای بازرگانی و انرژی به اروپا از طریق خلیج عدن و دریای سرخ کمک کند که بهدلیل حملات حوثیهای یمن به نصف کاهش یافته است.
ساخت این باند پرواز در جزیره یمنی احتمالاً توسط امارات عربی متحده انجام شده که از مدتها پیش متهم است برای گسترش حضور نظامی خود در منطقه تلاش میکند. این کشور تا پیش از سال ۲۰۱۹ در ائتلاف نظامی تحت رهبری عربستان سعودی علیه حوثیها شرکت داشت.
تصاویر ماهوارهای که توسط شرکت «پلانت لبز» برای خبرگزاری آسوشیتدپرس گرفته شدهاند، کامیونها و تجهیزات سنگین دیگری را روی باند شمالی-جنوبی ساختهشده در جزیره عبدالکوری نشان میدهند. این جزیره حدود ۳۵ کیلومتر طول و در پهنترین نقطه خود حدود ۵ کیلومتر عرض دارد.
بر اساس این تصاویر، در شمال این باند پرواز که آسفالت شده است، عدد ۱۸ و در جنوب آن، عدد ۳۶ درج شدهاند. تا تاریخ ۷ ژانویه، همچنان بخشی از این باند پرواز به طول ۲.۴ کیلومتر و عرض ۴۵ متر تکمیل نشده بود. این تصاویر همچنین کامیونهایی را نشان میدهند که در حال تسطیح زمین و ریختن آسفالت روی یک بخش هنوز تکمیل نشده به طول ۲۹۰ متر هستند.
با تکمیل این باند پرواز، هواپیماهای خصوصی و برخی دیگر از هواپیماها اجازه فرود در آن خواهند داشت اما احتمالاً هواپیماهای بزرگ تجاری یا بمبافکنهای سنگین با توجه به طول این باند پرواز قادر به فرود در آن نخواهند بود.محمد الباشا، پژوهشگر یک شرکت مشاورهای بر این نظر است که اگرچه جزیره عبدالکوری در برد پهپادها و موشکهای حوثیها قرار دارد، اما فاصله آن از سرزمین اصلی یمن باعث میشود تا «هیچ تهدیدی» از جانب حوثیها برای تصرف این جزیره وجود نداشته باشد.
آسوشیتدپرس در گزارش خود نوشت ویلیام رایلان-کلارک، سخنگوی سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی سازمان ملل متحد مستقر در مونترال کانادا، گفته است که این سازمان هیچ اطلاعاتی در مورد باند پرواز در جزیره عبدالکوری ندارد.
یمن بهعنوان یکی از کشورهای عضو ایکائو باید اطلاعات مربوط به باندهای پرواز خود را را به این سازمان بینالمللی ارائه دهد.
باند پرواز در عبدالکوری تنها باند پرواز در یمن نیست که در سالهای گذشته در دست ساخت است. با گسترش فرودگاه شهر بندری موکا در ساحل دریای سرخ که در حال انجام است، هواپیماهای بسیار بزرگ قادر خواهند بود تا در این فرودگاه به زمین بنشینند. مقامهای محلی این پروژه را به امارات عربی متحده نسبت میدهند. باند این فرودگاه با باند هوایی در جزیره عبدالکوری هماندازه است.
تصاویر ماهوارهای که توسط شرکت «پلانت لبز» گرفته شدهاند، یک باند پرواز دیگر در جنوب موکا را که در حال ساخت است نشان میدهند که هنوز هیچ فرد یا شرکتی مسئولیت آن را برعهده نگرفته است. این تصاویر، نشان میدهند که این باند بهطور کامل ساخته شده است، هرچند هیچ علامتی روی آن دیده نمیشود.
جزیره عبدالکوری یکی از جزایر مجمعالجزایر سقطرا است که فقط ۹۵ کیلومتر از آفریقا و حدود ۴۰۰ کیلومتر از یمن فاصله دارد. در دهه آخر جنگ سرد، مجمعالجزایر سقطرا به دلیل موقعیت استراتژیک خود گاهی میزبان کشتیهای جنگی اتحاد جماهیر شوروی سابق بود.
در سالهای گذشته، این جزیره تحت کنترل شورای انتقالی جنوب قرار دارد که از تقسیم مجدد یمن به دو بخش شمالی و جنوبی مانند دوران جنگ سرد بود، حمایت میکند. امارات عربی متحده از این شورا حمایت میکند.
امارات عربی متحده با داشتن بندر عظیم «جبل علی»، برای ساخت باندهای پرواز در جزایر مختلف در دریای سرخ و خلیج عدن تلاش کرده است.
بر اساس دادههای سایت «MarineTraffic.com»، یک فروند ناوچه آبخاکی با پرچم امارات عربی متحده در ژانویه ۲۰۲۴ در سواحل جزیره عبدالکوری و چندین بار دیگر در طول سال در سواحل مجمعالجزایر سقطرا مشاهده شده است. از این ناوچه آبخاکی پیشتر در عملیاتهای نظامی امارات عربی متحده در یمن استفاده شده است.
اگرچه هفتهای یک پرواز از ابوظبی به سقطرا انجام میشود، اما امارات عربی متحده تأکید دارد که هدف از این پروازها ارسال کمکهای بشردوستانه به این مجمعالجزایر است.
حضور امارات عربی متحده در سقطرا به افزایش تنشها در منطقه دامن زده است، بهگونهای که حوثیها از این اقدام بهعنوان تلاش امارات عربی متحده برای تسلط بر این جزیره سخن گفتهاند.