گروه اقتصادي: شرکت ملی نفت ایران در حالی از جذب حدود 72 میلیارد دلار منابع مالی و سرمایه از سال 88 تا 91 خبر داده است که شرکت ملی گاز تاکید میکند: با وجود افزایش مصرف کنندگان، اما در طول سه سال گذشته تولید گاز هیچ افزایشی نیافته است.
طرح توسعه فازهای پارس جنوبی مهمترین برنامه اولویت دار وزارت نفت در دولت تدبیر و امید است به طوریکه بیژن زنگنه وزیر نفت تاکید کرده که 60 درصد وقت خود را برای توسعه پارس جنوبی اختصاص خواهد داد. از این رو هم اکنون تامین منابع مالی پنج فاز قدیمی 12، 15 تا 18 پارس جنوبی در صدر اولویتهای اجرایی شرکت ملی نفت قرار گرفته است و پس از پارس جنوبی، افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز با اولویت میادین مشترک از دیگر برنامههای اولویت دار بخش بالادستی صنعت نفت است.
با این وجود شرکت ملی نفت ایران با انتشار گزارشی از برنامهریزی برای اجرای بیش از 750 پروژه جدید نفت و گاز در شرایط تحریم و محدودیتهای مالی و اعتباری خبر داده است. از سوی دیگر در حالی شرکت ملی نفت ایران عزم خود را برای اجرای 750 پروژه نفت و گاز در شرایط فعلی جزم کرده است که شمارش معکوس برای بازپرداخت سود و اصل پول حاصل از فروش اوراق مشارکت ارزی و ریالی طرحهای مختلف به ویژه پارس جنوبی آغاز شده است.
در گزارش شرکت نفت تاکید شده است: حجم سرمايه گذاريهاي انجام شده در سال 88 در پروژههاي بالادستي صنعت نفت 13.4 ميليارد دلاردر سال 89 به 16.6 ميليارد دلار و سالهاي 90 و 91 در مجموع بيش از 42 ميليارد دلار سرمايه جذب شده اما با این وجود ظرفیت تولید گاز ایران در طول این چهار سال حتی یک مترمکعب هم افزایش نیافته است. در این بین حمیدرضا عراقی مدیرعامل شرکت گاز در جمع مدیران گازی هم با اشاره به عدم افزايش توليد گاز از مخازن در سه سال گذشته تاکنون، گفته است: در این مدت با وجود عدم افزایش تولید گاز اما تعداد مشترکان در بخش خانگی افزایشی سه میلیون مشترکی را تجربه کرده است.
در ادامه گزارش شرکت نفت آمده است: بانك اطلاعاتي طرحها و پروژههاي شركت ملي نفت كه با هدف غربالگري طرحها بر مبناي شاخص هاي مالي، فني و اقتصادي در راستاي حفظ زنجيره ارزش و تمركز بر فعاليتهاي مربوط به نگهداشت توان توليد و توسعه میادین مشترك نفت و گاز تشكيل شده، 751 پروژه را در اولويت تامين اعتبار و تخصيص مالي قرار داده است. بر این اساس در سالجاري به منظور توزيع بهينه منابع مالی به نحوي كه كاركردهاي اصلي شركت ملي نفت نيز همچنان به قوت خود باقي بماند، با بررسي اجزاي هزينههاي جاري و سرمايهاي، راهكارهاي مناسب و منطقي كاهش هزينه ها توسط هيات مديره شركت نفت مصوب و ابلاغ شده است.
از سوی دیگر بهمنظور توزيع بهينه درآمدها، تامين منابع مالي و جذب سرمايه گذاري در شركت ملي نفت نيز در سالهاي اخير از روند روبه رشدي برخوردار بوده است؛ به نحوي كه با افزايش سهم ساير منابع نسبت به منابع داخلي در بودجه سرمايه گذاري شركت ملي نفت، شاهد تامين منابع لازم براي سرمايه گذاري در پروژهها بودهايم و توسعه میادین مشترك با جديت پيگيري شده است. ايجاد تسهيلات مالي بهتر براي شركت ملي نفت در بودجه سالجاري، انعقاد قراردادهاي جديد بيع متقابل و EPCF، انعقاد موافقت نامه با صندوق توسعه ملي و معرفي شركتهاي سرمايه گذار از طريق بانكهاي عامل را مي توان از دیگر اقداماتی بوده كه منجر به تامين منابع مالي شركت ملي نفت شده است.
دريافت تسهيلات ماده 22 قانون عمليات بانكي بدون ربا، شروع سپرده گذاري سيستم بانك مركزي نزد شركت ملي نفت و تشكيل صندوقهاي انرژي بانكها با همكاري و سپرده گذاري بانك مركزي، انتشار اوراق مشاركت ارزي و ریالی از دیگر اقدامات انجام گرفته در این بخش است.