گروه بین الملل: به گفته یک کارشناس آمریکایی که تصاویر ماهوارهای مربوط به ساخت و ساز اخیر در یک حوزه تمرینات موشکی چین را تحلیل کرده، به نظر میرسد این کشور با سرعت بیشتری در حال رفتن به سمت قابلیت پرتاب موشکهای هستهای جدیدتر خود از سیلوهای زیرزمینی است که احتمالا هدف از آن بهبود قابلیت این کشور برای پاسخ سریع به یک حمله هستهای است.
هانس کریستنسن، از ناظران قدیمی حوزه قوای هستهای آمریکا، روسیه و چین اظهار کرد، تصاویر حاکی از آن هستند که چین به دنبال مقابله با آنچه که تهدید فزاینده از سوی آمریکا در نظر میگیرد، است.در سالهای اخیر آمریکا مدرنیزه سازی هستهای چین را به عنوان توجیهی کلیدی در قبال سرمایه گذاری صدها میلیارد دلاری در عرض دو دهه آینده در ساخت یک زرادخانه هستهای کاملا جدید آمریکایی مطرح کرده است.نشانی از این که آمریکا و چین به سمت یک درگیری مسلحانه میروند وجود ندارد چه برسد به اینکه به سمت یک جنگ هستهای بروند اما گزارش کریستنسن در زمان افزایش تنشها بین آمریکا و چین در طیفی گسترده از تجارت گرفته تا امنیت ملی مطرح میشوند. یک نیروی هستهای قدرتمندتر چین میتواند به عنوان فاکتوری در محاسبات آمریکا برای یک پاسخ نظامی به اقدامات تهاجمی چین در حوزههایی همچون تایوان یا دریای چین جنوبی مطرح شود.
پنتاگون از اظهار نظر درباره تحلیل کریستنسن از تصاویر ماهوارهای خودداری کرده اما تابستان گذشته در گزارش سالانه خود درباره تحولات نظامی چین گفت که پکن مایل به افزایش آمادگی قوای هستهای خود در زمان صلح با قرار دادن میزان بیشتری از آنها در سیلوهای زیرزمینی و فعالیت با سطح بالاتری از هشدار است که در آن بتواند به شلیک موشک به هنگام صدور هشدار حمله به خود دست بزند.گزارش پنتاگون عنوان کرد: سیاست جمهوری خلق چین در حوزه تسلیحات هستهای به حفظ توانمندی قوای هستهای برای زنده ماندن در حمله نخست و پاسخ با قدرت کافی به منظور وارد کردن آسیبهای غیرقابل قبول به یک دشمن اولویت میدهد.
زاردخانه هستهای چین که طبق برآورد دولت آمریکا کمتر از ۲۰۰ سلاح هستهای است تا حد زیادی کوچکتر از زرادخانههای آمریکا و روسیه است که هزاران کلاهک هستهای دارند. پنتاگون پیش بینی کرده که قوای موشکی ارتش آزادیبخش خلق چین دست کم در ۱۰ سال آینده اندازه زرادخانه هستهای خود را دوبرابر خواهد کرد، هر چند که همچنان بسیار کمتر از سلاحهای آمریکا خواهد بود.
کریستنسن، تحلیلگر فدراسیون دانشمندان آمریکا، اظهار کرد، تصاویر ماهوارههای تجاری که به دست او رسیده ظاهرا نشان میدهند که چین از اواخر سال گذشته میلادی شروع به ساخت ۱۱ سیلوی زیرزمینی در یک حوزه وسیع تمرین موشکی در نزدیکی منطقه جیلانتای در مرکز ناحیه شمالی چین کرده است. ساخت پنج سیلوی دیگر قبلا در آنجا آغاز شد. پنتاگون در گزارشهای علنی خود به تعداد دقیق سیلوهای موشکی در آن محدوده تمرین و آموزش اشاره نکرده است.
این ۱۶ سیلوی شناسایی شده از سوی کریستنسن علاوه بر تعداد حدودا ۱۸ تا ۲۰ تایی است که چین هم اکنون با یک موشک بالستیک قاره پیمای قدیمیتر تحت عنوان موشک دی اف – ۵ به شکل فعال دارد.