گروه بین الملل: وزیر مشاور در امور خارجی عربستان در یک مصاحبه تفصیلی مواضع کشورش را در رابطه با آمریکا و بحران هستهای ایران، حقوق بشر در عربستان سعودی و رابطه با اسرائیل و صلح خاورمیانه شرح داد.
عادل الجبیر در گفتوگو باعربنیوز گفت: مناسبات عربستان و آمریکا با ریاستجمهوری بایدن تغییر نکرده و همچنان "توانمند، پویا و همهسویه" به قوت خود باقی است.
الجبیر گفت: «دولت بایدن به وضوح تمام روشن ساخته که در برابر تهدیدهای بیرونی از عربستان سعودی دفاع خواهد کرد.»
وزیر مشاور در امور خارجی پادشاهی سعودی گفت: «بنابراین من تغییر زیادی میان نقش دولت کنونی و دولت پیشین (آمریکا) در رابطه با عربستان سعودی نمیبینم.»
الجبیر ضمن اشاره به مناسبات هشتاد ساله دو کشور عربستان و ایالات متحده خاطر نشان کرد که این رابطه عامل مهمی در راستای ثبات و امنیت جهانی است: «ما تلاش میکنیم به منطقه ثبات ببخشیم، چه در رابطه با صلح میان اسرائیلیها و فلسطینیها و چه در لبنان و سوریه، در عراق و ایران و افغانستان؛ ما میکوشیم از تنش میان هند و پاکستان بکاهیم و یا در سودان ثبات برقرار کنیم؛ به جنگ در لیبی خاتمه دهیم و یا با گروه پنجگانه کشورهای ساحل در مبارزه علیه بوکوحرام اهتمام بورزیم.»الجبیر در رابطه با بحران هستهای ایران گفت: مقامات آمریکا "روشن ساختهاند که میخواهند ایران به توافق اتمی بازگردد؛ و آنها به دنبال توافق اتمی هستند که، به گفته وزیر خارجه آمریکا (آنتونی) بلینکن، "مستحکمتر و طولانیتر" باشد. او تأکید کرد: عربستان از این رویکرد حمایت میکند.الجبیر افزود: عربستان مایل نیست که ایران از نظر زمانی به طور نامحدود امکان غنیسازی اورانیوم داشته باشد: «ما خواستار سازوکار بازرسیهای (هستهای) همهجانبهتر و دقیقتر هستیم تا اطمینان حاصل شود که در ایران بتوان در صورت ضرور به طور همهجانبه بازرسی به عمل آید.»
او در رابطه با حملات اخیر به تأسیسات نفتی آرامکو و رابطه این حملات با ایران گفت: «تمام موشکها و پهپادهایی که به سوی عربستان سعودی شلیک میشوند، از سوی ایران تولید و ارسال شدهاند.»او افزود: «برخی از آنها، چنان که میگویند، از سمت شمال شلیک شدهاند و برخی از سمت دریا.»
از نظر الجبیر، در روزی که ایالات متحده آمریکا تصمیم خود مبنی بر خارج کردن حوثیها از لیست تروریستی اعلام کرد، در همان روز جداییطلبان یمنی فرودگاه غیرنظامی ابها در عربستان را مورد حمله قرار دادند و این امر نشان داد که آمریکا با این اقدام خود به تلاشهای بینالمللی برای خروج از بحران یمن کمکی نکرده است.
وزیر مشاور در امور خارجی پادشاهی عربستان در همین رابطه گفت: «طالبان افغانستان هم در لیست تروریستی است و این امر مانع از کمک به این کشور نشده است؛ در سوریه داعش در لیست تروریستی است و این مانع کمک به سوریه نشده است؛ حزبالله در لیست تروریستی است و این امر مانع از آن نشده که کمکها به لبنان ارسال شوند.» او به الشباب و بوکوحرام اشاره کرد که هر دو در لیست تروریستی قرار دارند، اما این امر هیچیک مانع از کمک به گروه کشورهای پنجگانه ساحل نشده است.
الجبیر در رابطه با حوثیهای یمن افزود: «ما معتقدیم که راه حل سیاسی وجود دارد. ما تلاش داریم به یک راه حل سیاسی برسیم و از آغاز خصومتها نیز در این راستا تلاش ورزیدهایم.»
درباره حقوق بشر در عربستان سعودی
الجبیر از بیلان حقوق بشر عربستان سعودی که از سوی بسیاری کشورها مورد انتقاد است، دفاع کرد: «ما بر این نظر هستیم که عربستان سعودی پیشرفتهای بزرگی در حوزه حقوق بشر داشته است. پنجاه سال پیش ما مدرسهای برای زنان نداشتیم، امروز ۵۵درصد دانشجویان زن هستند. هفتاد سال پیش شاخص بیسوادی ۹۰درصد بود، امروز همه میخوانند و مینویسند و به مدرسه میروند.»عادل الجبیر در این زمینه افزود: «شمار مرگ و میر کودکان در هفتاد یا هشتاد سال پیش بسیار بالا بود. امروز شاید دو یا سه کودک زیر دو ساله جان خود را از دست بدهند. این شاخص با اروپا و آمریکا برابری میکند. طول عمر در نسل امروز عملا دو برابر شده و این ناشی از آن است که ما به شهروندان خود رسیدگی میکنیم، به آنها امنیت و امکانات درمانی و آموزش و فرصتهای برابر میدهیم.»
او به اجرای اصلاحات نظام حقوقی کشور، و اعطای آزادیهای بیشتر به زنان و نقش مؤثرتر جوانان اشاره کرد و آن را دال بر گشودگی جامعه دانست که برای شهروندان جوان این کشور امکان تحقق بخشیدن به امیدها و آرزوهای آنها را مهیا میسازد.
درباره صلح خاورمیانه
به رغم "عادیسازی" روابط برخی کشورهای عربی با اسرائیل، از نظر الجبیر، مواضع عربستان سعودی تغییری نسبت به قبل نکرده است: «ما خواستار راهحل دو دولت، مبتنی بر ابتکار صلح عربی و قطعنامههای سازمان ملل هستیم؛ یک دولت فلسطینی که شانه به شانه (اسرائیل) در صلح و امنیت زندگی کند. این موضع ما خواهد ماند.»
الجبیر در رابطه با عادیسازی شماری از کشورهای عربی با اسرائیل گفت: «اینها تصمیمهای مستقل هر کشوری است که خود باید اتخاذ کند. چنان که پیش از این گفتهایم، در صورتی که این اقدامات به تغییر مواضع اسرائیل در مورد سرزمینهای اشغالی فلسطینی، و یا تضعیف مواضع اسرائیل در رابطه با مذاکرات (صلح) باشند، میتوانند مفید واقع شوند.»
در پایان الجبیر در رابطه با مواضع عربستان و اسرائیل افزود: «آنچه به پادشاهی سعودی بازمیگردد، نظر ما این است که عادیسازی روابط (با اسرائیل) تنها زمانی امکانپذیر است که یک توافق صلح صورت گیرد.»