گروه سیاسی: روزنامه شرق نوشت: درحالیکه بررسی صلاحیت کابینه دولت سیزدهم درجریان است، انتقادها به چیدمان وزرا ادامه دارد و در این بین اصولگرایان که در زمان انتخابات، رئیسی را حلال همه مشکلات معرفی کرده بودند، در حال زمینهچینی برای توجیه عدم موفقیتها در آینده نزدیک هستند. این در حالی است که همچنان جناحیبودن کابینه و استفادهنکردن از نیروهای متخصص فراجناحی محل نقد است.
از یک سو جای خالی زنان در کابینه کاملا مشهود است و از سویی دیگر از اقلیتهای مذهبی و قومی استفاده نشده که این خلأ با واکنش نمایندگان مجلس نیز روبهرو شده است و دیروز سیدغنی نظری، نماینده خلخال در مجلس شورای اسلامی گفت: چهره کابینه دولت سیزدهم، چهره کل کشور و تمام مردم باشد. زیبایی ایران اسلامی به اقوام است و در جنگ تحمیلی اقوام اعم از کُرد، لر، ترک، عرب، ترکمن و شمالیها نشان دادند وفادارترین امت به نظام هستند.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودهاند گسلهای قومی را فعال نکنید. کسانی این گسلها را فعال میکنند که مطالبات بحق قومیتها را امنیتی تلقی کرده و برچسب سیاسی میزنند. این روش جاهلانه است که ایشان به کل نمایندگان توهین میکند. نمایندگان خواهان احقاق حق اقوام، احزاب و حضور زنان در کابینه هستند. ما علاقهمندیم کابینه دولت سیزدهم محکم باشد.
آیا طرح استفاده از زنان در کابینه و استفاده از ظرفیت قومیتها، جاهلانه است یا عالمانه و عادلانه؟ البته مدیرمسئول کیهان که تمامقد در حال حمایت از کابینه است، در دفاع از جناحیبودن کابینه دولت رئیسی نوشت: کابینه، مسابقه فوتبال نیست که بدون حضور تیم مقابل امکان برگزاری آن نباشد و گوشت نذری هم نیست که هرکس از راه میرسد، تکهای از آن را بردارد!
در این بین، برخی دیگر هم معتقدند از همه ظرفیتهای اصولگرایی در این کابینه استفاده نشده است و حسین ابراهیمی، عضو جامعه روحانیت مبارز، درباره بهرهگیری دولت از همه ظرفیتهای اصولگرایی افزود: هرچند از همه ظرفیتهای اصولگرایی در انتخاب اعضای کابینه استفاده نشده است، اما تلاش شده این موضوع تحقق پیدا کند. معتقدم هیچگاه هیچ کاری بینقص نیست. هر انتخابی مشکلات و فوایدی دارد.
او درباره توانایی کابینه برای برآوردن انتظارات مردم یادآور شد: نباید این انتظار را داشت که همه خواستههای مردم تأمین شود. مطالبات مردم واقعا بحق است و طوری شده که الان هیچکس جرئت نمیکند بگوید «همه مطالبات مردم را پاسخ میدهم»؛ چون واقعیت آن است که مشکلات و چالشهای زیادی در کشور وجود دارد که منابع مالی نمیتواند همه مطالبات را پوشش دهد.
این فعال سیاسی اصولگرا با بیان اینکه منابع کشور محدود است و خواستهها و مطالبات مردم نامحدود، گفت: اولین مسئلهای که باید مدنظر دولت باشد، رسیدگی به فاجعه کروناست. پاسخگویی به مشکلات معیشتی مردم و مسکن در اولویت بعدی قرار دارند. مشکل مسکن خیلی مردم را گرفتار کرده است. اگر دولت این سه موضوع را با برنامه و نه با عجله حل کند، انشاءالله مردم از عملکرد دولت رضایت خواهند داشت.
به هر حال بررسی صلاحیت این کابینه نهچندان شناختهشده با برنامههایی نهچندان قابل دفاع در مجلس در جریان است و در ادامه بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی، روز گذشته شاهد روی خوش نمایندگان به گزینه پیشنهادی برای وزارت خارجه و نقد بر بیتجربگی وزیر پیشنهادی ارتباطات و حمایت همهجانبه از سهمیه مجلس برای وزارت اقتصاد بودیم.
وعده اینترنت ملی از وزیری که فعالیتی در فضای مجازی نداشته
عیسی زارعپور، وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات، با وعده راهاندازی اینترنت ملی و حمایت از حریم خصوصی مردم در اینترنت آمد. او که حتی یک اکانت رسمی در شبکههای اجتماعی مجازی ندارد، چگونه میخواهد مطالبات مردم در فضای مجازی را پاسخ دهد؟ زارعپور در مجلس در رابطه با مهمترین برنامه خود اظهار کرد: درخصوص شبکه ملی اطلاعات که بیش از ۲۰ سال است میخواهیم آن را اجرا کنیم، ولی به دلایل مختلفی هنوز محقق نشده، چندین نکته حائز اهمیت است. متأسفانه به غلط عدهای فکر میکنند با راهاندازی شبکه ملی اطلاعات دسترسی کاربران به شبکه جهانی اینترنت قطع میشود.
بنده بهعنوان یک متخصص عرض میکنم شبکه ملی اطلاعات از افتخارات هر کشوری است و با راهاندازی آن، دسترسی کاربران به شبکه جهانی قطع نخواهد شد. چرا باید وقتی یک پیغام را ارسال میکنیم، بستههای اطلاعاتی ما از کشور خارج شود؟ از سوی دیگر هم باید هزینه پهنای باند بینالمللی را بپردازیم و هم امنیت ما به خطر میافتد. طبیعتا این امر منطقی نیست و بنده قول میدهم در چهار سال آینده شبکه ملی اطلاعات را طی زمانبندی معینی که از سوی شورای عالی فضای مجازی تعیین شده، برای پیشبرد امورات کشور راهاندازی کنم.
وی در ادامه تأکید کرد: از سوی دیگر دسترسی کلیه روستاهای دارای جمعیت بالای ۲۰ هزار خانوار به شبکه پرسرعت اینترنت تا پایان سال ۱۴۰۱ محقق خواهد شد. این موضوع دغدغه اکثر نمایندگان است. بنده از هزاران دانشآموزی که به خاطر دسترسینداشتن به اینترنت نتوانستند از آموزش مجازی استفاده کنند، مطلع هستم و قول میدهم در یک سال و نیم آینده این مشکل را حل کنم. از سوی دیگر ظرفیت شبکه انتقال داده داخلی در حال اشباع است و بنده قول میدهم در دو سال آینده ظرفیت آن را برای برهمنخوردن تبادلات الکترونیکی افزایش دهم.
زارعپور رویه شفافی ندارد.با توجه به اهمیت نقش وزیر ارتباطات، محمود عباسزادهمشکینی، نماینده مشکینشهر در مجلس شورای اسلامی، در مخالفت با وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات بر بیتجربگی او تأکید کرد و گفت: وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات تحصیلکرده رشته کامپیوتر بوده و در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات تخصصی ندارد.
سیدغنی نظری، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز در مخالفت با وزیر پیشنهادی ارتباطات گفت: دلیل مخالفتم با آقای زارعپور فقدان رویه شفاف اوست. او به نمایندگان مخالف طرح صیانت از فضای مجازی میگوید که با این طرح مخالف است، بعد در کمیسیون فرهنگی که اعضای آن طراح این طرح بودند، بیان میکند موافق طرح صیانت است. این روحیه وزیر قابل قبول نیست.وزیر اقتصاد هم که از سبد سهم بهارستان است و حمایت از او خیلی عجیب نیست و دیروز هم شاهد حمایت بسیاری از نمایندگان از خاندوزی بودیم. محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، در موافقت با وزیر پیشنهادی اقتصاد عنوان کرد: از رئیسجمهور به دلیل اعتمادی که به مجلس داشتند و برخی از وزرای خود را از مجموعه مجلس انتخاب کردند، تشکر میکنم.
او همچنین از توافق با خاندورزی خبر داد و گفت: ما در دو موضوع با وزیر پیشنهادی به توافق رسیدیم؛ یکی مأموریتهای نظارتی مجلس است، یعنی نظارت بر اجرای کامل قوانین؛ قوانینی وجود دارد که به صورت کامل در این سالها اجرائی نشده است. موضوع بعد مولدسازی داراییهای دولت است که آقای خاندوزی نیز بر اهمیت این موضع تأکید دارند.
نگرانی اصولگرایان از حل مشکلات اقتصادی کشور در سخنان مخالفان وزیر پیشنهادی اقتصاد کاملا مشهود بود و برای نمونه، محمود عباسزاده، نماینده مردم مشکینشهر در مجلس شورای اسلامی، تأکید کرد: امروز بیشتر مطالبات مردم در حوزه اقتصادی است و ما انتظار داشتیم دولت وزرای اقتصادی مقبولی به مجلس معرفی کند. وزرای اقتصادی کشور یک تیم مشروط است.
او در ادامه خاطرنشان کرد: امروز مردم با پوست و استخوان خود شرایط اقتصادی کشور را لمس میکنند. افرادی که با سیلی صورت خود را سرخ میکنند. این آمار را که از سوی کارشناسان ارائه میشود، میفهمند. برای پاسخگویی به خلأهای متعدد موجود در عرصه اقتصادی ایجاب میکند یک تیم اقتصادی منسجم، توانمند و هماهنگ به مجلس شورای اسلامی معرفی شود. در تیم اقتصادی معرفیشده این چهار مؤلفه وجود ندارد.
در این بین وضعیت امیرعبداللهیان تقریبا مشخص شده بود و سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اعلام موافقت این کمیسیون با وزیر پیشنهادی خارجه ابراز امیدواری کرد امیرعبداللهیان رأی قاطعی کسب کند. البته او منتقدانی هم داشت و سیدسلمان ذاکر، نماینده ارومیه، بهعنوان مخالف وزیر پیشنهادی امور خارجه بیان کرد: چرا در این سالها به مناطق مرزی توجه نداشتهاند؟ چرا انجمنهای پارلمانی را با کشورهای همسایه تقویت نکرده و از دولت این مطالبه را بهطور جدی دنبال نکرده است؟
یا نماینده تالش در مخالفت با او گفت: امیرعبداللهیان باید درباره اقدام آمریکا در بهشهادترساندن حاج قاسم اعلام موضع کند. حسن محمدیاری ادامه داد: انتظار است در حوادثی مثل حادثه منا و اقدام تروریستی آمریکا در بهشهادترساندن حاج قاسم سلیمانی اعلام موضع کنید و اقدامات دیپلماتیک مورد نیاز را انجام دهید.