گروه سیاسی: دور جدید مذاکرات ایران و ۱+۴ و آمریکا در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزیران خارجه این کشورها در هتل کوبورگ وین آغاز به کار کرد.
علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان ریاست هیات ایرانی را به عهده دارد. در این مذاکرات همچنین مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی، رضا نجفی معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه، غلامرضا پناهی معاون امور ارزی و بین الملل بانک مرکزی، علی فکری معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی، احمد اسدزاده سرپرست معاونت بین الملل و بازرگانی وزارت نفت و ابراهیم شیبانی رییس کمیسیون اقتصادی شورای راهبردی روابط خارجی به همراه تیم های کارشناسیشان علی باقری را همراهی می کنند.
شایان ذکر است ترکیب هیات اصلی مذاکره کننده به سرپرستی علی باقری تقریبا همان ترکیب قبلی است و تغییر قابل توجهی نداشته است.
جوزپ بورل، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده مذاکرات میان ایران و ۱+۵ به همراه هیاتهای سیاسی و دیپلماتیک انگلیس، آلمان، فرانسه، چین، روسیه و آمریکا در وین حضور دارند. البته هیات آمریکایی با توجه به خروج این کشور از برجام به طور مستقیم در مذاکرات حضور ندارد و توسط هماهنگکننده مذاکرات در جریان جزییات بحث قرار می گیرد. مذاکرات احیای برجام در شش دور قبلی نیز بدون حضور رسمی هیات آمریکایی در اتاق مذاکرات برگزار شد.
مذاکرات احتمالا چند روز به طول میانجامد و هیچ ضرب الاجلی برای پایان این دور از گفتوگوها در نظر گرفته نشده است.
مذاکرات هستهای در آخرین هفته های کاری دولت دوازدهم به چارچوبی مشخص که بتوان به یک توافق محتمل برای رفع تحریمهای غیرقانونی آمریکا برسد، نزدیک شده بود اما با توجه به تعلل آمریکا در تصمیم گیری و نداشتن اراده کافی برای لغو تحریمها و طرح برخی درخواستهای فرابرجامی، مذاکرات به نتیجه نرسید و با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری در ایران در عمل مذاکرات به مدت سه ماه متوقف شد.
پیش از آغاز این دور از مذاكرات معاون سیاسی وزیر امور خارجه با بیان اینکه با اراده جدی و تدارک قوی برای لغو تحریمها وارد گفتگوهای وین شدهایم و تمرکز و اولویت اصلی بر لغو تحریمهاست، گفت: ترکیب هیأت ایران هم نشانگر این عزم و جدیت است.
«علی باقری»، در گفتوگویی درباره این دور از مذاکرات اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران با اراده جدی و با یک تدارک قوی برای لغو تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه وارد این گفتگوها شده است.وی اظهار داشت: ترکیب هیأت جمهوری اسلامی ایران نشان دهنده این عزم و جدیت ایران برای برداشتن گامهای جدی در زمینه لغو تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران است. امیدواریم این گفتگوها به صورت موثر برای تامین هدف جمهوری اسلامی ایران در زمینه لغو این تحریمها نقش داشته باشد.
وی درباره مدت زمان این دور از گفتگوها نیز بیان کرد: در این دور از گفتگوها تمرکز و اولویت اصلی بر لغو تحریمها خواهد بود و الان دوره زمانی برای این دور از گفتگوها نمیتوان پیش بینی کرد، ولی جلسه افتتاحیه که عصر دوشنبه در وین برگزار خواهد شد چشم انداز آتی این دور از گفتگوها مورد بحث هیأتهای مختلف قرار خواهد گرفت و به احتمال قوی روز دوشنبه چارچوب و دوره زمانی این دور از گفتگوها مشخص خواهد شد.
این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین درباره رایزنیهای دو و سه جانبه قبل از نشست کمیسیون مشترک برجام هم گفت: قبل از آغاز دور جدید گفتگوها رایزنیهایی با برخی از طرفهای شرکت کننده در گفتگوها داشتیم.وی افزود: روز شنبه و یکشنبه هیأتهای کارشناسی ایران با هیأتهای کارشناسی روسیه و چین جلسات مفیدی را داشتند و روز یکشنبه نیز سفرای روسیه و چین که روسای هیأتهای این دو کشور در گفتگوهای ۱+۴ با ایران هستند، دیداری را با من در محل نمایندگی ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین داشتند.
نگاه متفاوت به مذاکرات وین
مذاکرات بین قدرتهای جهانی و ایران برای نجات توافق هستهای ۲۰۱۵ پس از پنج ماه وقفه،در وین از سر گرفته شد، اما انتظارات برای دستیابی به موفقیت کم است.
روزنامه انگلیسی گاردین در این مورد نوشت: این گفتگوها می تواند ایران را از صدها تحریم اقتصادی غرب رهایی بخشد یا به تشدید فشارهای اقتصادی منجر شود.میزان مطالبات مذاکرهای ایران، دیدگاه دولت جدید در تهران و ترس غرب از اینکه ایران مخفیانه برنامه هستهای خود را توسعه می دهد، حس بدبینی را ایجاد کرده است.جو بایدن پیشنهاد داده است که ایالات متحده را به توافق هسته ای بازگرداند، اما ایران و امریکا بر سر تحریم هایی که باید برداشته شوند و اینکه چگونه ایران گام های بازگشت هسته ای را برمی دارد، اختلاف دارند.
دولت جدید ایران می گوید به مذاکرات میآید اما نه صرفاً برای اینکه مذاکرات را از آنجاکه شش دور قبلی به پایان رسیده شروع کند، بلکه برای استفاده از کارتهای جدید: درخواست غرامت مالی از آمریکا برای تحریمهای قبلی و تضمین عدم خروج آمریکا از توافق. غرب هر دو خواسته را غیرواقعی میداند و در صورت پیگیری جدی در وین، مذاکرات محکوم به شکست است. بایدن گفته است که اگر دوباره به توافق بپیوندد، دولتش دیگر آن را ترک نخواهد کرد و این تنها تضمینی است که طبق قانون اساسی می تواند بدهد.دیپلماتهای غربی اذعان میکنند که مشخص نیست دولت جدید خواهان توافق است یا دارد زمان می خرد تا به طور پنهانی برنامه هستهای را تقویت کند. رابرت مالی، رئیس تیم مذاکرهکننده آمریکا، گفت: «اگر رویکرد ایران این باشد که سعی کند از مذاکرات به عنوان پوششی برای برنامه هستهای تسریع شده استفاده کند و همانطور که میگویم مذاکرات را طول بدهد، ما طوری پاسخ می دهیم که ترجیح ما نیست. هیچ کس نباید تعجب کند که در آن مقطع فشارها بر ایران افزایش یابد.»
دیپلماتهای بریتانیا تمایلی ندارند بگویند که ایران اکنون تنها چهار تا شش هفته تا «زمان گریز» برای جمعآوری مواد شکافتپذیر کافی برای یک سلاح هستهای فاصله دارد. غرب تا حدودی تصویر نامشخصی از ایران دارد زیرا بازرسان هستهای سازمان ملل از آژانس بینالمللی انرژی اتمی از دسترسی کامل به سایتهای هستهای مورد مناقشه محروم شدهاند و مذاکرات هفته گذشته برای بازگرداندن دسترسی به شکست انجامید. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه بار دیگر پیشنهاد بازگشت به تهران را داد، اما پاسخی دریافت نکرد.
در صورت شکست مذاکرات وین، این احتمال وجود دارد که ایالات متحده و متحدانش ماه آینده در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با درخواست برای یک نشست اضطراری، با ایران مقابله کنند. نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، در حال ایجاد ائتلافی برای اتخاذ تدابیر سخت علیه ایران در صورت شکست مذاکرات است.دیپلماتها تردید دارند که ایران تحت فشار اقتصادی یا سیاسی کافی برای پیوستن به این توافق باشد.لغو تحریم های اقتصادی همچنان یک هدف محبوب در داخل ایران است. عمر کرمی، عضو سابق انستیتوی واشنگتن، هشدار میدهد که سیاستمداران ایرانی «به مخاطبان داخلی خود می گویند که ایران برای تضمین رفع تحریمها، حتی نیازی به بلند کردن انگشت روی میز مذاکره هم ندارد».