گروه جامعه: در شرایطی که سویه جدید ویروس کرونا به نام «اومیکرون» در حال گردش در کشور است، هوشمندسازی محدودیتهای کرونایی برای مردم در سفرهای جادهای، هوایی، ریلی و دریایی همچنان اجرایی نشده است و باید دید چه زمانی عملیاتی خواهد شد.
گرچه با توسعه واکسیناسیون ابتلاء و آمار مرگ و میر کرونایی در کشور رو به کاهش است اما جان باختن حتی یک نفر هم پس از گذشت حدود دو سال از شیوع این بیماری، ناراحت کننده است چه رسد به اینکه بیش از ۲۰۰ نفر در هفته گذشته جان خود را به دلیل ابتلا به آن از دست دادند.
نکته دیگر اینکه سویه جدیدی از این ویروس به نام اومیکرون هفتههاست وارد ایران شده و با سرعت بالایی در حال گردش و گسترش در کشور است. دکتر مسعود یونسیان - دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کووید- ۱۹ با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۴۰ درصد از موارد کرونایی که در کشور در حال گردش است، از نوع سویه اومیکرون است، گفت: درصد ابتلا به اومیکرون و تعداد موارد بیماری در کشور در حال افزایش است و به نظر میرسد که سیگنالی برای موج ششم دریافت کردهایم و در صورت ادامه این شرایط، هفته آینده اومیکرون به ویروس غالب در کشور بدل میشود.وی افزود: رعایت پروتکلهای بهداشتی هم از نظر ماسک، هم از نظر حضور در اجتماعات و ... بسیار پایین آمده است. از طرفی نه دولت اعمال محدودیت را تشدید کرده و نه مردم همراهی کردهاند. وقتی دولت سختگیری ندارد، مردم هم همراهی نمیکنند.
این اظهارات در حالی مطرح شده که از زمان ورود نخستین مسافر مبتلا به ویروس جدید کرونا به کشور در روزهای پایانی آذر ماه قرار بود پروتکلهای سختگیرانهای در سفرهای داخلی و خارجی برای حمل و نقل دریایی، ریلی، هوایی و زمینی در نظر گرفته شود و کنترلها و محدودیتهای کرونایی به صورت هوشمند و از طریق اتصال سامانه امید به این بخشها اجرایی شود. حتی مقرر شده بود که مردم پس از ابتلاء به ویروس کرونا نتوانند از منزل خارج شوند و سفرهای درون شهری و برون شهری با وسیله نقلیه شخصیشان نیز ممنوع شود.
اما پس از گذشت بیش از یک ماه از این تصمیمگیری و اعلام آمادگی بخشهای مختلف به نظر میرسد هنوز این اتصال برقرار نشده و هوشمندسازی در زمینه محدودیتهای کرونایی سفر به وجود نیامده است.
میر حسن موسوی –معاون مسافری شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران – پیش از این در پاسخ به سوالی درباره اینکه اینکه آیا در حال حاضر برای اجرای طرح مدیریت و کنترل هوشمند کرونا به سامانه امید متصل شدهاید یا خیر؟ اظهار کرد: بستر لازم از سوی شرکتهای حمل و نقل ریلی مسافری برای اتصال به سامانه امید انجام شده و به محض ایجاد دسترسی اقدامات لازم انجام خواهد شد.وی افزود: البته رعایت فاصله گذاری اجتماعی به صورت هوشمند و بر خط از بیستم فروردین ماه سال گذشته انجام شده است و تا ۳۰ آبان ماه امسال بلیت قطارهای مسافری با ظرفیت ۵۰ درصد فروخته شد و از ابتدای آذر ماه بر اساس مصوبه مصوبه ستاد ملی کرونا به ۸۰ درصد رسید.
مقرر شده بود تا ممنوعیتها و محدودیتهای کرونایی مختص همه مردم نشود و آنهایی که واکسیناسیون شدهاند و به کرونا مبتلا نیستند بتوانند از بسیاری از خدمات در بخشهای مختلف مانند سفر بهرهمند شوند.اما با وجود اینکه اطلاعات مورد نیاز بخشهای مختلف حملونقل هوایی، دریایی، زمینی و ریلی از طریق وزارت راه و شهرسازی در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفته هنوز اتصالی برقرار نشده و طرح مدیریت و کنترل هوشمند کرونا همچنان اجرایی نشده است.