گروه بین الملل: پاندمی کرونا در بسیاری از کشورهای جهان تغییرات زیادی ایجاد کرده که در آلمان افزایش ترک شهرهای بزرگ یکی از آنهاست. میزان کوچ از شهرهای بزرگ آلمان به شهرستانها و مناطق روستایی در سه دهه گذشته بیسابقه بوده است.
بر پایه پژوهشی که تازگی نتیجه آن منتشر شده کاهش جمعیت در شهرهای بزرگ آلمان در سال گذشته چنان بوده که پیش از آن در حدود سه دهه پیش (سال ۱۹۹۴) رخ داده است.
موسسه فدرال پژوهشهای جمعیتشناسی در شهر ویسبادن (BIB) در گزارشی که دوشنبه پنجم دسامبر منتشر شد میگوید سال پیش شمار شهروندانی که به شهرهای کوچکتر و مناطق روستایی مهاجرت کردهاند در قیاس با سال ۲۰۱۹ و پیش از آغاز پاندمی کرونا یک و هشت دهم درصد افزایش داشته است.در همین مدت تعداد کسانی که به شهرهای تکناحیه با جمعیت بیش از ۱۰۰ هزار نفر نقل مکان کردهاند نزدیک به ۵.۵ درصد افزایش داشته است.یکی از سخنگویان موسسه یاد شده به کانال یک تلویزیون آلمان (ARD) گفته، از دست رفتن جمعیت برای کل مناطق کلانشهرها بیش از افزایشی بوده که با جذب مهاجران صورت گرفته بود.او میگوید به این ترتیب مهاجرتهای درون مرزی در آلمان برای کلانشهرها با میزانی از تراز منفی روبرو بوده که در حدود سه دهه گذشته سابقه نداشته است.
پژوهشگران BIB سال ۲۰۱۹ را به عنوان آخرین سال پیش از شیوع کرونا به این دلیل مبنای سنجش در نظر گرفتهاند که پاندمی بر رفتار شهروندان در نقل مکان تاثیر شدید و محسوسی داشته است.پژوهشهای انجام شده حاکی است در سال گذشته در مجموع ۱۲۸ هزار و ۵۰۷ نفر بیش از کسانی که به شهرهای بزرگ نقل مکان کردهاند از آنها خارج شدهاند و این تراز منفی بیش از دو برابر میزان ثبت شده در سال ۲۰۱۹ بوده است.موسسه فدرال پژوهشهای جمعیتشناسی میگوید، در آمار اعلام شده، مهاجرتهای بینالمللی و نوسانهای جمعیتی متاثر از زاد و ولد و مرگ در نظر گرفته نشده و این آمار به طور مشخص به موارد مهاجرتهای درون مرزی در آلمان مربوط میشود.
بر همین اساس بررسیهای این موسسه نمیتواند مبنای ارزیابی وضعیت جمعیتشناسی شهرهای بزرگ آلمان باشد که در دورههای مختلف از عوامل دیگری نظیر مهاجرت از خارج یا جذب نیروی کار نیز تاثیر میگیرند.سال پیش در قیاس با آخرین سال قبل از پاندمی بیشترین مهاجرت از شهرهای بزرگ آلمان به شهروندان ۳۰ تا ۴۹ ساله و کودکان و نوجوانان مربوط بوده است.
به گفته تامیلوای کلووا، کارشناس موسسه BIB این ترکیب جمعیتی نشان میدهد که مهاجرت خانوادهها به حومه شهرهای بزرگ و شهرستانها که در سالهای قبل از پاندمی هم شاهد آن بودهایم در سال ۲۰۲۱ شدت گرفته است.تحلیلگران تغییر ذائقه شهروندان در مورد مسکن، کمبود ساخت و ساز واحدهای مسکونی جدید و افزایش مداوم اجاره را از دلایل احتمالی روی آوردن به حاشیه شهرها عنوان میکنند که از آن به عنوان "فرار از کلانشهرها" هم یاد میشود.
پژوهشگران موسسه فدرال میگویند در سال ۲۰۲۰ هم کاهش جمعیت در کلانشهرها ثبت شده که یکی از علتهای آن میتواند تقلیل امکان جا به جایی و محدودیتهای استفاده از وسائل نقلیه عمومی در نخستین سال همهگیری کرونا باشد.تغییر الگوی مهاجرت درونمرزی در آلمان برای حومه کلانشهرها، شهرهای کوچک و حتی مناطق روستایی مزایایی داشته و صرف نظر از معضل افزایش بهای اجاره و مسکن، در بهبود وضعیت آنها موثر بوده است.
برخی ناظران معتقدند گسترش امکان دورکاری در دوران پاندمی و مناسبتر بودن هزینه اقامت در حومه کلانشهرها و شهرستانها نیز در افزایش نقل مکان به این مناطق نقش داشته است.