گروه بین الملل:امارت اسلامی طالبان از اجرایی شدن نخستین حکم اعدام در ملا عام پس از بازگشت دوباره گروه طالبان به قدرت در افغانستان در اوت ۲۰۲۱ خبر داد.
این مجازات اعدام که با شلیک گلوله و در ملا عام صورت گرفت، به گفته سخنگوی طالبان بر اساس صدور حکم قصاص انجام شده است.
از دید خبرگزاری فرانسه، اجرای حکم قصاص علیه فردی که به انجام قتل محکوم شده، نوعی «بازگشت اعدامهای عمومی در افغانستان» پس از به قدرت رسیدن دوبارۀ طالبان تلقی میشود.
این حکم تنها چند هفته پس از فرمان هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان مبنی بر اجرای دقیق احکام و قوانین اسلامی در ولایت فراه اجرا شده است.
طالبان مدعی است که این حکم پس از اعتراف مجرم به ارتکاب قتل و در پی سه مرحله رسیدگی قضایی به این پرونده اجرا شده؛ این در حالیست که به گفته برخی منابع آگاه در داخل افغانستان، جلسات محاکمه متهمان در این کشور بدون حضور وکلای مدافع یا دادن حق دفاع به افراد برگزار میشود.بر اساس بیانیه طالبان، فردی که در ولایت فراه اعدام شد تاجمیر، فرزند غلام سرور نام دارد که پیشتر به قتل مردی به نام مصطفی در سال ۲۰۱۷ و سرقت موتور سیکلت و تلفن همراه وی اعتراف کرده بود.سخنگوی طالبان گفت که این حکم توسط پدر مقتول و با شلیک سه گلوله از سلاح کلاشینکف به سوی فرد محکوم اجرا شده است.اغلب محکومان در دوره نخست حکومت طالبان طی سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ میلادی بسته به نوع جرائمی که به آنها نسبت داده میشد تیرباران یا سنگسار می شدند. حاکمان افغانستان از زمان به قدرت رسیدن در اوت سال ۲۰۲۱ تاکنون چندین بار مجرمان را در ملاء عام شلاق زدهاند اما این اعدام اولین مجازات قصاص در ملا عام بود که طالبان رسما از آن خبر داد.
رسانههای اجتماعی در افغانستان بیش از یک سال است که مملو از فیلمها و عکسهای ماموران طالبان در حال شلاق زدن خیابانی به افراد متهم به جرایم مختلف است.
فرانسپرس همچنین به گزارشهایی اشاره میکند که از موارد متعدد مجازات شلاق علیه افراد متهم به زنا در مناطق روستایی پس از برپایی نماز جمعه حکایت دارد.
هیبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان اواسط ماه گذشته میلادی به قضات دادگاههای امارت اسلامی دستور داده بود که حکم به اجرای تمام قوانین شریعت اسلامی مرتبط با «حد و قصاص» از جمله اعدام در ملاء عام، سنگسار و نیز زدن شلاق و قطع دست و پا برای سارقان بدهند.
کریم پاکزاد، محقق مؤسسه روابط بینالملل و استراتژیکِ «ایریس» در پاریس میگوید: «هیبتالله آخوندزاده با تاکید بر اجرای آنچه نوشته شده، یادآوری میکند که تنها قانون روی زمین، قانون خداست و انسانها مجبور نیستند آن را تفسیر کنند.» طالبان پس از بازگشت به قدرت قول داد که در اجرای شریعت انعطاف بیشتری به خرج دهد، اما شواهد موجود نشان میدهد که آنها همچنان تا حد زیادی به تفسیر بسیار سختگیرانه از اسلام پایبند ماندهاند.
طالبان در دوره نخست حکومت خود در افغانستان مرتکبان جرائمی چون دزدی، آدم ربایی یا زنای محصنه را در ملاء عام با احکامی همچون قطع عضو و سنگسار مجازات میکردند.