گروه بین الملل: تعداد کسانی که در ماه ژانویه امسال از آلمان تقاضای پناهندگی کردهاند به نسبت ژانویه سال قبل بیش از دوبرابر شده است. احزاب اپوزیسیون به خصوص حزب راستگرای آلترناتیو برای آلمان، از دولت ائتلافی به شدت انتقاد کردهاند.
در ژانویه سال جاری ۲۹ هزار و ۷۲ نفر در آلمان تقاضای پناهندگی کردهاند. این رقم در ژانویه سال پیش ۱۳ هزار و ۷۷۶ نفر بود. بیشترین تعداد پناهجویان از کشورهای سوریه، افغانستان، ترکیه و ایران هستند.
بر اساس آمار اداره مهاجرت و پناهندگی آلمان، علاوه بر این تعداد دو هزار و ۲۹۰ تقاضای پیگیری درخواست هم در ژانویه مطرح شده است. این تقاضاها عموما مربوط به پناهجویانی است که پاسخ رد گرفتهاند و خواستار رسیدگی دوباره به پروندهشان هستند.
یک سخنگوی فراکسیون امور داخلی از اتحادیه دو حزب سوسیال و دموکرات مسیحی، این آمار را نشانی میداند که "آلمان همچنان در یک بحران جدید مهاجرت غوطهور است". به گفته الکساندر تورم، سیاست سختگیرانه بازگرداندن پناهجویان که وزیر کشور آن را اعلام کرده بود، "به گل نشسته است".
این سیاستمدار محافظهکار میگوید برعکس این سیاست اعلام شده، همچنان تعداد کمتری از کسانی که سابقه جرم داشته و خطرناک محسوب میشوند، به کشورهایشان بازگردانده میشوند. به گفته او پیشنهاد استفاده از سیاست ویزای اتحادیه اروپا به عنوان یک ابزار فشار برای متقاعد کردن کشورهای مبدأ برای بازپسگیری شهروندانشان را نیز نانسی فزر، وزیر کشور سوسیال دموکرات رد کرد.الکساندر تورم به عنوان شاهد مثال وضعیت بغرنج کنونی، به این موضوع اشاره میکند که تقاضای کمک از سوی شهرداریهای ایالت هسن در ماه ژانویه به خلاف رویه معمول، نه به وزارت کشور بلکه به صدراعظم فرستاده شد.
در نامهای که به تاریخ ۱۸ ژانویه از سوی شهردار و شورای منطقه "ماین تانوس" ارسال شد و کپی آن برای نخستوزیر هسن نیز رفت، آمده است: «موج پناهندگان را فعالانه هدایت و محدود کنید! دقیق ببینید چه کسانی به کمک ما نیاز دارند و چه کسانی نیاز ندارند. کسانی را که بدون اجازه اقامت در آلمان هستند مجدانه باز پس بفرستید تا ما بتوانیم امکاناتمان را برای کسانی به کار بگیریم که واقعا نیازمند کمک هستند.»
در ادامه این نامه آمده کمک به افراد واقعا نیازمند کمک "بدیهی و مطابق معیار ارزشهای ماست". شهردار و شورای منطقه "ماین تانوس" نوشتهاند کمبود خانه و مسکن باعث شده تا در این منطقه هتلها و اقامتگاههای خصوصی برای اسکان پناهجویان استفاده شود.
بنا بر آمار اداره مهاجرت و پناهندگی در پایان ماه ژانویه حدود ۱۴۹ هزار تقاضای پناهندگی در حال بررسی بود که ۱۶۰۶ مورد آن به نوزادانی مربوط میشود که ظرف یک سال گذشته در آلمان به دنیا آمدهاند. فراکسیون حزب راست "آلترناتیو برای آلمان" نیز دولت ائتلافی را به بیعملی در موضوع مهاجرت متهم میکند. یکی از دو رئیس این فراکسیون در این باره گفته است: «دولت ائتلافی ازرویکرد قاطع پرهیز میکند.» تینو کروپالا در یک نشست فراکسیون در برلین گفت: «دولت ائتلافی و بیش از همه صدراعظم، اولاف شولتس و نیز وزیر کشور، نانسی فزر، جدیت وضعیت کنونی را هنوز درک نکردهاند.»
به گفته او پیام سیاستمداران محلی و شهرداریها و شوراها کاملا واضح است: «ما از پساش بر نمیآییم.»
این جمله در حقیقت واکنشی به جمله معروف آنگلا مرکل در سال ۲۰۱۵ است که در مورد موج بزرگ پناهجویی گفت: «ما از پساش برمیآییم.»
پس از تکرار هشدارها و تذکرات شهرداریها و شوراهای مناطق درباره تعداد رو به افزاییش پناهجویان، نانسی فزر وزیر کشور برای یک نشست سران شهرداریها و کنفرانس وزرای داخلی ایالتها فراخوان داد.
به گفته وزارت کشور این نشست باید در عرض دو تا سه هفته آینده تشکیل شود.
رییس فراکسیون حزب راست آلترناتیو برای آلمان خواهان محدود شدن مهاجرت به این کشور شده تا به گفته او شاهد "شهرکهای کانتینری دیگری نباشیم". کروپالا گفته دولت نمیتواند با ارسال پول اضافی برای شهرداریها و مناطق بر این معضل سرپوش بگذارد.