گروه سلامت: شادابی و سلامتی برای انسان زمانی اتفاق میافتد که تمام اعضای بدن به نحوه احسن فعالیتهای خود را درست انجام دهند، بعضی از اعضا نقش حیاتی را در بدن ایفا میکنند یعنی در نبودشان و یا کارکرد ناصحیحشان حیات فرد را تحت تاثیر قرار میدهد مانند اعضایی، چون مغز، قلب و کبد. این ۳ جز اعضای اصلی بدن شناخته شده اند و کارکرد صحیح آنها به بدن بسیار کمک میکند.
در رابطه با کمک به عملکرد کبد و نحوه صحیح انتخاب غذای مناسب برای بدن با یک متخصص طب سنتی به گفتگو پرداخته ایم.دکتر منصور خرمی زاده متخصص طب سنتی بیان کرد: کبد عضو بسیار مهمو حیاتی در بدن انسان است که علاوه بر اینکه تولید غذا در آن ایجاد میشود به عنوان یک پالایشگاه و تصفیه کننده بزرگ محسوب میشود و میتوان گفت کارکردهای سایر اعضای بدن بستگی به کارکرد صحیح کبد دارد. اگر بخواهیم نقش کبد در بدن را به سادگی شرح دهیم میتوانیم بگوییم غذایی که خوردیم پس از هضم در کبد به مواد اولیهای که قرار است به سلولهای استخوانی، عضلات، سلولها و عصبها تبدیل میشوند.
افرادی که دائما عصبانی هستند، پوست بدنشان خشک است، دست و پاهایشان مداوم خواب میرود و نسبت به سنشان خطهای زیادی روی صورتشان دارند دارای کبدی با حرارت بالا هستند و افرادی که دائما دچار بی حوصلگی، کسلی و بی حالی هستند حرارت کبدشان کم است در نهایت اگر کبد کارکرد مناسبی داشته باشد بدنی سالم را برای فرد بوجود آورده و برعکس اگر اختلالی در عملکردش بوجود آید کارکرد بدن به کلی تحت تاثیر قرار میگیرد.
وی تاکید کرد: افراد هنگام غذا خوردن، غذا را باید خوب بجوند در غیر این صورت غذا در معده درست هضم نمیشود و اگر هضم غذا درست صورت نگیرد ماده هضم نشده وارد کبد شده و کبد نمیتواند کارکرد درست خود را ارائه دهد بنابراین کبد ماده هضم نشده را در خود نگه میدارد و این خود باعث اختلالاتی در کبد و مجاری صفراوی میشود و این عامل باعث میگردد فرد در ناحیه بالای شکم احساس حرارت کند و یک سستی و بی حالی بدن او را فرا بگیرد و نکته حائز اهمیت در این باره این است که افرادی که غذایشان را تند تند میخورند و درست نمیجوند بیشتر از سایر افراد دیگر درمعرض خطر ابتلا به کبد چرب هستند.
این متخصص طب سنتی در رابطه با خوردن متناسب غذا با فصلهای سال اظهار کرد: میزان غذا خوردن و درست جویدن آن از دیدگاه طب سنتی بسیار مهم است، اما نکته سومی که ما متخصصان طبی سنتی بر آن بسیار تاکید داریم این است که هر غذایی را متناسب با فصلی که در آن قرار داریم استفاده کنیم. قطعا غذاییهایی که میخوریم کیفیت و طبعهای گوناگونی دارند برخی بدن را به سمت خشکی میبرند برخی مرطوب و برخی گرم و یا سرد، مسلما غذاهایی که رطوبت زیادی دارند بدن را مرطوب میکنند و بر عکس غذاهای خشک بدن را به سمت خشکی میبرند.
برای مثال در فصل تابستان که هوا گرم و خشک است اگر نیاز کبد که رطوبت و حرارت است تامین نشود و از غذاهای مرطوبت استفاده نکنیم کبد به سمت خشکی میرود پس توصیه میشود از خنکی و غذاهای رطوبت دار بیشتر استفاده کنند و این موضوع برای زمستان دقیقا برعکس تابستان است و در این فصل توصیه میشود از غذاهای گرم و خشک استفاده کنند و در ۲ فصل بهار و پاییز از غذاهای معتدل مصرف کنند.
فرخی زاده سن و شغل افراد را در نوع انتخاب غذای مناسب برای بدن مهم دانست و گفت: سن و شغل افراد از دیدگاه اطبای سنتی مهم است چرا که غذای مصرفی کودکان و سالمندان مسلما با غذای نوجوانان و میانسالان باید متفاوت باشد همچنین افرادی که شغلهای سنگین و با فعالیتهای زیاد دارند باید غذاهای غلیط تری را میل کنند و کسانی که شغلهای کم تحرکی و با فعالیت بدنی پایین دارند باید غذاهای لطیف تری وسبک تری را مصرف کنند.
عرقات گیاهی مانند شاه تره، خارشتر و کاسنی، آب زرشک و دم کرده عناب و زرشک از جمله داروهای گیاهی موثر در کنترل و درمان کبد چرب به شمار میآیند. این نوشیدنیهای گیاهی از آنجا که طبعی سرد وتر دارند موجب کاهش میزان کلسترول خون میشوند و درعینحال به پاکسازی کبد و بدن از سموم و مواد زائد هم کمک میکنند. به اعتقاد اصبای سنتی، نوشیدن یک تا ۲ لیوان از عرقیات شاه تره، کاسنی و خارشتر یا ترکیبی از آنها میتواند تأثیر زیادی در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای کبد به ویژه کبد چرب و سیروز کبدی داشته باشد البته باز هم متذکر میشوم مصرف دمنوشها و عرقیات هم باید متناسب با فصل و طبع بدن باشد تا تاثیر واقعی آن را مشاهده کنید.
این متخصص در پایان خاطرنشان کرد: افراد بعد از خوردن نهار و شام بلافاصله به هیچ عنوان استحمام نکنند چرا که بعد از غذا خوردن تمام طبیعت و قوای بدن برای هضم غذا به سمت معده میروند، فردی که بعد از خوردن غذا به حمام میرود به دلیل رطوبت و گرمایی که به بدن منتقل میشود بعث باز شدن منافذ پوست و عروق محیطی میشود در نتیجه تمام حرارت و قوای بدن به سمت بیرون میآید و هضم غذا با یک اختلال جدی رو به رو میشود و همان طور که گفتیم غذای هضم نشده برای کبد مشکلات جبران ناپذیری را رقم میزند.