دفتر حقوق بشر سازمان ملل همچنین از تصویب لایحه «عفاف و حجاب» در مجلس شورای اسلامی ابراز «تاسف عمیق» کرده است؛ قانونی که بر اساس آن زنانی که حجاب اجباری را رعایت نمیکنند با جریمههای سنگین مالی، شلاق و تا ۱۰ سال زندان مواجه خواهند شد. راوینا شمدسانی، سخنگوی کمیساریای عالی حقوقبشر سازمان ملل متحد، میگوید این قانون به شدت مجازاتهای زندان را افزایش میدهد و زنان و دخترانی که از قوانین پوشش اجباری پیروی نمیکنند را با جریمههای سنگین، محکومیتهای طولانی حبس، محدودیت سفر و شلاق روبرو میکند. فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، اعلام کرد که قانون عفاف و حجاب آشکارا در برابر قوانین بینالمللی است و باید کنار گذاشته شود. عفو بینالملل نیز روز ۳۰ شهریور در بیانیهای تصویب «لایحه عفاف و حجاب» در مجلس شورای اسلامی برای اجرای آزمایشی قانون حجاب اجباری به مدت سه سال را به ادعای خود «تجاوزی نفرتانگیز» به حقوق زنان و دختران در ایران دانست.
نمایندگان در نشست علنی روز ۲۹ شهریور خود با «اجرای آزمایشی» سه ساله «لایحه عفاف و حجاب» با ۱۵۲ رأی موافق، ۳۴ رأی مخالف و هفت رأی ممتنع موافقت کردند. خانم شمدسانی گفت متأسفانه این لایحه بدتر از آن چیزی است که قبلاً داشتیم.
او در ادامه تصریح کرد با زنان و دختران نباید به عنوان شهروندان درجه دوم رفتار شود و مقامات موظفند به حقوق همه مردم ایران به طور یکسان احترام گذاشته، از این حقوق حمایت کرده و به آن عمل کنند. با تصویب لایحه «حجاب و عفاف»، گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره آن به شورای نگهبان ارسال شد و در صورت تصویب به مدت سه سال «به صورت آزمایشی» در کشور اجرا خواهد شد.
به گفته نمایندگان، این لایحه در حال حاضر دارای پنج فصل است که بیشتر فصلهای آن مربوط به «تعیین تکلیف» برای دستگاهها در زمینه نحوه برخورد با شهروندان بر سر حجاب اجباری است. این طرح در حالی تصویب شده است که کارشناسان کمیساریای عالی حقوق بشر مدعی شده اند که جمهوری اسلامی با این طرح درصدد اعمال تبعیض سیستماتیک به قصد سرکوب زنان و دختران برای وادار کردن آنها به اطاعت محض است. کمیته حقیقتیاب سازمان ملل متحد نیز در بیانیه خود هشدار داده است که با تصویب این طرح، زنان و دختران در ایران بیش از پیش در معرض خشونت و آزار و بازداشت قرار خواهند گرفت.