گروه سلامت:یک متخصص تغذیه با اشاره به اهمیت وجود نان و غلات در رژیم غذایی بیماران دیابتی گفت: نان و غلات منبع ویتامینها و به خصوص ویتامین ب هستند و با حذف این مواد، بدن فرد دچار کمبود و مشکلات خواهد شد.
به گزارش ایسنا،سارا موحد عنوان کرد: یکی از باورهای اشتباه، این است که بیماران دیابتی فکر میکنند اگر برنج و نان نخورند، قندشان کنترل میشود، در صورتی که این باور صد درصد اشتباه است.وی افزود: بسیاری از اوقات بیماران دیابتی نان و غلات را از رژیم غذایی خود حذف میکنند که این کار اشتباهی است، چون نان و غلات منبع ویتامینها و به خصوص ویتامین ب هستند که به سوختوساز قند کمک میکند و وقتی که نان و غلات را حذف کنند، بدن فرد دچار کمبود و مشکلات خواهد شد.
موحد یادآور شد: سیبزمینی نیز منبع غذایی خوبی است که نسبت به برنج و نان پروتئین کمتری دارد، ولی املاح و ویتامینهای بسیار غنی دارد، بنابراین بیماران دیابتی از این ماده غذایی هم نباید غافل شوند.
این متخصص تغذیه گفت: در مورد بیماران دیابتی مهمترین آیتم این است که این بیماران نظم خواب و نظم غذایی خوبی داشته باشند و غیر از سه وعده غذایی، حتما میان وعده و به خصوص وعده قبل از خواب را رعایت کنند.
وی افزود: چون این افراد نوسانات قند دارند، میتوان با تغذیه آهسته و پیوسته نوسانات قند را کم کرد، همچنین یکی از موارد دیگری که باعث میشود نوسانات قند کم شود، این است که سهم قندهای ساده را کم کنیم.
موحد با بیان اینکه بطور کلی ۱۰ درصد انرژی فرد میتواند از قندهای ساده باشد، افزود: منظور از قند ساده، قندهایی است که یک واحد یا دو واحد(منو ساکاریدها و دی ساکاریدها) هستند. منوساکاریدها مثل گلوگز، فروکتوز، گالاکتوز، و دی ساکاریدها شامل قند شیر (لاکتوز) ، قند شکر ( ساکارز ) و ... است، عسل و شیرهها هم حاوی قندهای ساده گلوگز و فروکتوز هستند.این متخصص تغذیه تاکید کرد: اینکه منبع این قندهای ساده طبیعی یا کارخانهای باشد هیچ فرقی نمیکند، در هر صورت فقط ۱۰ درصد انرژی روزانه بیمار دیابتی میتواند از قندهای ساده باشد.
بیماران دیابتی به جای میوه خشک و آبمیوه از میوههای تازه استفاده کنند
وی افزود: شیرینی، شکلات، کیک و ... از منابع دیگر قند ساده است، اما عیبی که این مواد دارند این است که اگر کارخانهای باشند، روغن نباتی داشته و چربیهای ترانس دارند که برای سلامت افراد مضر هستند.موحد در مورد مصرف میوههای خشک نیز توضیح داد: بسیاری از میوههای خشک حاوی قندهای ساده بوده و نکتهای که هست این است که اینها جزء میوهها بوده و فردی که دیابت دارد نمیتواند بیرویه از میوهجات استفاده کند و بر حسب وضعیت، یک بیمار میتواند ۲ تا ۳ واحد میوه مصرف کند.
وی ادامه داد: ۲ تا ۳ خرما و ۷ الی ۸ توت خشک، یک واحد میوه به حساب میآید و اگر بیماران دیابتی میخواهند این مواد را به جای قند با چای استفاده کنند، باید اینها را جزء میوهجات حساب کنند و سهم میوه را کم کنند.
این متخصص تغذیه اظهار کرد: معمولا یک دانه خرما میزان قند بیشتری نسبت به یک الی دو دانه قند دارد، بنابراین افرادی که چای زیاد مینوشند اگر از خرما استفاده کنند، خرمای زیاد، هم قند و هم وزن افراد را بالا میبرد، البته بعضی افراد به جای خرما از چیپس خرما استفاده میکنند که خرما به قطعات کوچک تقسیم شده که این گزینه خوبی برای جایگزینی قند است.
وی در پاسخ به این سوال که کدام میوه خشک قند بالایی دارد، گفت: میوههای خشک معمولا قند بالایی دارند، اما با توجه به اینکه بیماران دیابتی باید میزان کافی فیبر نیز مصرف کنند، ترجیحا توصیه میشود که به جای میوه خشک و آبمیوه از میوههای تازه استفاده کنند چرا که میوههای تازه فیبر بالایی دارند و از یبوست جلوگیری میکنند.
موحد خاطرنشان کرد: در مورد نوع میوه دلیلی نیست که میوه محدود شود، ولی نکته مهم این است که در مصرف میوه زیادهروی نشود و روزانه ۲ تا ۳ واحد میوه استفاده شود.این متخصص تغذیه همچنین به تاثیر کاهش وزن در کنترل بیماری دیابت تاکید کرد و گفت: چنانچه بیماران دیابتی دچار اضافه وزن هستند، کاهش وزن میتواند در کنترل بیماری دیابت و کنترل قند موثر باشد.