گروه بین الملل: یک مقام آمریکایی اعلام کرد اسرائیل طبق خواسته وزارت خارجه ایالات متحده، «تضمینهای کتبی» به دولت جو بایدن ارائه کرده که از تسلیحات آمریکایی برای نقض قوانین بشردوستانه در جنگ غزه «استفاده نخواهد کرد».
خبرگزاری رویترز در این زمینه نوشت اسرائیل تا روز یکشنبه این هفته مهلت داشت تضمینهای کتبی درخواست شده از سوی آمریکا را به واشینگتن ارائه کند.
وزارت خارجه آمریکا تا اوایل ماه مه (میانه اردیبهشت) ارزیابی خواهد کرد که آیا تضمینهای اسرائیل «معتبر است یا نه» و آن را در گزارشی به کنگره آمریکا اطلاع خواهد داد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا دوشنبه گفته بود هنوز تضمین کتبی اسرائیل دریافت نشده، اما رویترز به نقل از یک مقام آمریکایی که نخواسته نامش فاش شود، خبر داد تضمین کتبی به واشینگتن رسیده است.
جو بایدن ماه گذشته در سند جدیدی برای امنیت ملی آمریکا تأکید کرد کشورهای دریافت کننده اسلحه آمریکایی باید به قوانین بینالمللی پایبندی نشان دهند.
سایت خبری اسرائیلی والانیوز حدود سه هفته پیش گزارش داد یک مقام ارشد دفاعی اسرائیلی به بنیامین نتانیاهو در کابینه جنگ هشدار داد که عدم ارسال تضمین مورد درخواست آمریکا، «یک موضوع فنی را به یک برخورد دیپلماتیک» تبدیل خواهد کرد.
شماری از مقامات پیشین آمریکایی نیز در نامه به دولت بایدن خواهان تعلیق فروش تسلیحات به اسرائیل در شرایط کنونی شدند.
حدود ۷۰ مقام پیشین، دیپلماتهای سابق و افسران ارشد قبلی در دورههای گذشته در پنتاگون، نهادهای اطلاعاتی و کاخ سفید این نامه را امضا کردهاند.
این گروه در نامه خو ، از دولت بایدن خواستند در صورتی که اقدامات اسرائیل «انکار حقوق مدنی» و «ضروریات اولیه برای فلسطینیان» و «گسترش شهرکسازی در کرانه باختری اشغالی باشد»، به اسرائیل نسبت به عواقب جدی رویکردش هشدار بدهد.
با این حال، امضاکنندگان تأکید کردند که عملیات نظامی اسرائیل علیه حماس «ضروری و موجه» است. آنها از ارتش اسرائیل نیز خواستند قوانین تعامل با فلسطینیان را منطبق بر قوانین بینالمللی اجرا کند.
روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحرونوت گزارش داد دولت بریتانیا نیز «هشدار» داده که فروش تسلیحات به اسرائیل را به یک سری شروط موکول میکند.
این گزارش حاکی است یک تیم بریتانیایی که در روزهای گذشته با تیم شورای امنیت ملی اسرائیل دیدار کرد، از جمله خواهان آن شد که نیروهای شبهنظامی یگان «نخبه» حماس که به ظن مشارکت عملی در حمله روز ۱۵ مهر به خاک اسرائیل شناسایی و بازداشت شدند، بتوانند با اعضای نهادهایی مانند صلیب سرخ دیدار کنند.
یدیعوت آحرونوت افزود «نشانههای نگران کنندهای وجود دارد» که کشورهای دوست اسرائیل «یکی پس از دیگری» برای ادامه فروش تسلیحات به اسرائیل شرط قائل میشوند.
اسرائیل برای ادامه جنگ در برابر گروه حماس در غزه و مقابله با حملات گروه حزبالله علیه مرزهای شمالی اسرائیل بهویژه به تسلیحات آمریکا نیاز دارد.
قرار است یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، در روزهای آتی برای دیدار با همتای آمریکایی خود و اطمینان از ادامه دریافت تسلیحات آمریکا به واشینگتن برود.
دولت کانادا نیز اول فروردین اعلام کرد که این کشور از دو ماه و نیم پیش، مجوز تازهای برای فروش تسلیحات به اسرائیل صادر نکرده است.
دفتر ملانی جولی، وزیر خارجه کانادا، در بیانیهای در این زمینه افزود صادرات تسلیحات که تا پیش از هشتم ژانویه (۱۸دی ۱۴۰۲) مجوز دولت کانادا را گرفته بود، کماکان معتبر خواهد بود.
وزارت خارجه کانادا یادآور شد که این کشور «یکی از سختگیرانهترین قوانین در جهان برای دادن مجوز صادرات تسلیحات را دارد، و هیچ مجوزی برای صادرات تجهیزات کشنده به اسرائیل نداده است».
به نوشته رویترز، بیانیه دولت جاستین ترودو در شرایطی منتشر شد که دولت اقلیت لیبرال او برای بقای سیاسی خود به حمایت دموکراتهای چپ بستگی دارد. نیروهای چپ کانادا خواهان در پیش گرفتن برخوردی سختتر با اسرائیل در قبال جنگ غزه شدهاند.
پارلمان کانادا دوشنبه این هفته با تصویب یک طرح غیرالزامآور، از دولت ترودو خواست مجوز و انتقال بیشتر صدارات تسلیحات به اسرائیل را متوقف کند.
این امر به اختلافات در میان گروه حزب حاکم لیبرال کاندا نیز منجر شده و سه قانونگذار به طرح رأی مخالف دادند.
کانادا در شمار کشورهایی است که تسلیحات اندکی به اسرائیل میفروشد اما بیانیه وزیر خارجه این کشور با ابراز تأسف دولت اسرائیل روبهرو شد.
وزیر خارجه اسرائیل تأکید کرد که تصمیم اتاوا به حق اسرائیل در دفاع از خود لطمه میزند.