گروه سلامت: مدیر کلینیک دیابت پژوهشگاه رویان با بیان اینکه میزان شیوع دیابت در کشور زیاد است و مسؤولان باید به این امر مهم توجه کنند، اظهار کرد: بررسی وضعیت مراجعهکنندگان به مراکز درمانی بیانگر آن است که آموزش یک حلقه مفقوده در ارتباط با دیابت به حساب میآید.
به گزارش ایسنا،دکتر اعظم کوهکن با بیان اینکه جامعه نسبت به بیماری دیابت آگاهی کافی و لازم ندارد، گفت: بسیاری از افراد جامعه نمیدانند که بهترین سن و زمان مناسب برای انجام تست دیابت چه موقع است. با توجه به شیوع روزافزون دیابت و براساس دستورالعمل های جهانی، تست غربالگری قند خون از ۴۵ سالگی به ۳۵ سالگی تقلیل یافته، به همین دلیل، افراد بالای ۳۵ سال باید نسبت به انجام تست قند خون اقدام کنند.
وی با اشاره به برگزاری پویش «سلامت غربالگری دیابت و فشار خون بالا» طی سال گذشته از سوی وزارت بهداشت، افزود: با توجه به اینکه میزان شیوع دیابت در کشور زیاد است، مسئولان باید به این امر مهم توجه کنند. نتایج حاصل از اجرای این پویش میتواند برای برنامهریزیهای آینده به کار گرفته شود. قدم اول برای کنترل و پیشگیری از چاقی، دیابت و فشار خون در جامعه، برنامهریزی صحیح کشوری در حوزه سلامت و تغییر سبک زندگی آحاد جامعه است.
کوهکن ادامه داد: همچنین اطلاعرسانی وآگاهیبخشی به مخاطبان از اهمیت و اعتبار فراوانی برخوردار است. در این خصوص افراد مستعد دیابت که شامل افراد با تغذیه نادرست، زندگی کم تحرک، خویشاوندان درجه اول مبتلا به دیابت باید نسبت به انجام تست قند خون تشویق شوند و در این زمینه باید اطلاعرسانی و فرهنگسازی از طریق «رسانههای عمومی» و «آموزش و پرورش» در مجامع عمومی صورت گیرد و این باور که چاقی یک بیماری است و سلامتی را تهدید میکند، در ذهن جامعه نهادینه شود. در این راستا لازم است برنامهریزیهای مناسب برای پیشگیری و کنترل فراهم شود؛ به نحوی که مراکز آموزشی معتبر درباره دیابت و برای بیماران دیابتی و خانوادهها در تمام شهرها وجود داشته باشد.
وی درباره ضرورت برنامهریزی برای بیماران دیابتی گفت: به طور کلی میتوان گفت اقدامات لازم جهت پیشگیری و کنترل بیماری دیابت را در ۳ بخش میتوان متمرکز کرد؛ گام اول، آموزش همگانی و مردمی و روز آمد کردن دانش پزشکان و گام دوم، دسترسی به تجهیزات، داروها و فناوری روز حوزه دیابت و سومین قدم، اقدامات موثر است؛ منظور این است که مراکز درمانی به صورت جامعنگر به درمان چاقی و دیابت توجه کنند؛ یعنی فقط دارو تجویز نکنند بلکه باید با مشاوره رو در رو با افراد دیابتی و خانوادهها بار تحمیل بر جامعه و کشور را کاهش داد. مشاورههای لازم با بیماران از جمله سیاستهای تاثیرگذار مثبت است که پذیرش بیماری برای بیماران و اطرافیان را فراهم میکند. اجرای این برنامهها به پشتیبانی وزارت بهداشت و دولت نیاز دارد.
این متخصص با بیان اینکه بررسی وضعیت مراجعهکنندگان به مراکز درمانی بیانگر این است که آموزش یک حلقه مفقوده در ارتباط با دیابت به حساب میآید، افزود: به طور مثال، برخی از افرادی که به دیابت مبتلا هستند اطلاعی درباره میزان قند ناشتا یا قند ۲ ساعته ندارند؛ مشاهده میشود در پارهای موارد حتی افراد تحصیلکرده نسبت به میزان قند خون خود بیاطلاع هستند. برنامههای مربوط به دیابت باید به صورت فصلی یا ماهانه انجام شود؛ به نحوی که عموم مردم نسبت به بیماری دیابت آگاهی داشته باشند. هنگامی که مردم نسبت به دیابت آگاهی داشته باشند، دانش عمومی افزیش مییابد.