گروه بین الملل: پس از حملات مرگبار پیجری اسرائیل در لبنان، دامنه درگیریها به شدت گسترده شده است. درجریان این حملات ۱۶ عضو ارشد حزب الله از جمله ابراهیم عقیل از فرماندهان ارشد و احمد وهبی دیگر نیروی مهم حزبالله کشته شدهاند. این اتفاقات، بار دیگر نگرانیهایی درباره آینده منطقه ایجاد کرده است.
به گزارش فرارو، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده نسبت به این اتفاقات ابراز نگرانی کرده بسیاری از کشورهای منطقه نیز با نگرانی به تحولات موجود نگاه میکنند. برخی از تحلیلگران میگویند این احتمال وجود دارد که همزمان با افزایش تنشها بین اسرائل و حزب الله، پای دیگر کشورها نیز به مناقشات باز شود و این در حالیست که رهبران جهان برای حضور در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک حضور دارند.
با توجه به این شرایط، پرسشهایی مطرح است، از جمله این که آیا احتمال بروز یک جنگ منطقهای وجود دارد و در این صورت، واکنش کشورهای جهان چه خواهد بود؟ آیا پای ایران نیز به درگیریها باز خواهد شد یا خیر؟ فرارو در راستای پاسخ دهی به این پرسشها با علی بیگدلی، کارشناس ارشد سیاست خارجی و تحلیلگر روابط بین الملل گفتگو کرده است:
کشورهای منطقه هیچ علاقهای به گسترش جنگ ندارند
علی بیگدلی به فرارو گفت: «مجموعهای از علائم وجود دارد که از یک جنگ تمام عیار حکایت میکند. اما تصور نمیکنم که این جنگ تمام عیار در نهایت، رخ دهد، چرا که این موضوع به نفع اسرائیل و نتانیاهو، خواهد بود. نتانیاهو پس از عدم موفقیت در غزه به دنبال گشودن یک جبهه جدید است تا برگ برندهای ایجاد کند. به اعتقاد نتانیاهو، بخشی یا همه اختلافات و فشارهای داخلی را میتوان با کمک همین برگ برنده از بین برد. مسئله دیگر این است که حزب الله اکنون آمادگی حضور در یک جنگ تمام عیار را ندارد. این نکته را هم باید در نظر داشته باشیم که در حال حاضر، لبنان توانایی اقتصادی ورود به یک جنگ جدید را ندارد.»
وی افزود: «اسرائیلیها در عرض ۱۱ ماه گذشته، چیزی حدود ۲۷۰ میلیارد دلار برای جنگ هزینه کرده اند. این در حالیست که بسیاری از کشورهای منطقه چه به لحاظ سیاسی و چه به لحاظ مادی، آمادگی و علاقه ورود به جنگ را ندارند. گستردهتر شدن جنگ، میتواند کل خاورمیانه را به آتش بکشد، آن هم در شرایطی که اغلب کشورهای منطقه علاقهای به جنگ ندارند. ایران هم موافق نیست که یک جنگ تمام عیار در منطقه شکل بگیرد، قطعا ایران نیز مسائل مدنظر خود را به گوش حزب الله رسانده است. همچنین موضوع مهم دیگر این است که طی ماههای گذشته، دیپلماسی محرمانهای بین ایران و آمریکا شکل گرفته است، تا پیش از انتخابات آمریکا، تنشهای منطقهای افزایش پیدا نکرده و شرایط برای شکل گیری توافق نیز بهبود پیدا کند. معتقدم با توجه به سفرهای متعدد بلینکن به منطقه، که البته اغلب هم ناموفق بود، نتانیاهو به دنبال ادامه و گسترش جنگ است. با توجه به همه این ها، معتفدم احتمال بروز یک جنگ تمام عیار، لااقل تا این لحظه چندان بالا نیست.»
اسرائیل وارد فاز جنگ خطرناکی شده است
این تحلیلگر ارشد سیاست خارجی در ادامه گفت: «ایران به هیچ وجه تمایلی به خروج از دیپلماسی فعلی خود که خویشتن دارانه است ندارد. نه تنها اقتصاد کشورمان تحمل ورود به جنگ گسترده را ندارد، بلکه اصلا ایران در شرایطی که به دنبال احیای توافق و کاهش تنشها با اروپاییها است در وضعیتی نیست که به درگیریهای منطقه دامن بزند. اسرائیل وارد یک بازی جدید و خطرناک به نام «جنگ الکترونیک» شده است و اتفاقا همین موضوع، حساسیتهای زیادی ایجاد میکند که نه فقط ایران، بلکه هیچ کشوری در منطقه بی گدار به آب نزند. شرایط خاورمیانه به شدت به هم ریخته است و یک وضعیت بلاتکلیفی را برای اغلب کشورهایی که به توسعه و ثبات علاقه مندند ایجاد کرده است. اغلب کشورهای عرب منطقه نیز از اقدامات اسرائیل به شدت متضرر هستند، اما بنا بر مصالح خود سکوت اختیار میکنند.»
وی افزود: «ایران، همیشه به عنوان یک کشور مهم و تاثیرگذار در منطقه مطرح است و در نتیجه باید تلاش کند، خود را به جنگ آلوده نکند. اتفاقا حزب الله نیز باید تلاش کند به جای درگیری در بندبازیهای اسرائیل، با روشهای دیگری، به اسرائیل ضربه بزند. ایران مدت هاست هوشمندانه به دیپلماسی خویشتن داری تکیه کرده و نقشههای آنان که به درگیری مستقیم ایران و اسرائیل علاقه دارند را باطل کرده است. انتظار میرود این تصمیم، ادامه دار شود، چرا که با ادامه جنگ فرسایشی اسرائیل در منطقه، در نهایت، این نتانیاهو خواهد بود که آسیب نهایی را خواهد دید.»