گروه اقتصادی: بازار سهام بعد از پشت سر گذاشتن ناامیدی و تاریکیهای بسیار از روز دوشنبه 19 آبان روند صعودی خوبی را آغاز کرده است. گفتنی است این رشد با افزایش اخبار مثبت داخلی و خارجی همراه بود. کارشناسان بازار سرمایه دلایل و فرضیههای بسیاری را برای این رشد مطرح میکنند.
به گزارش تجارت نیوز، بازار سرمایه به دلیل ریسکهای سیاسی، تنشهای منطقهای و اقتصادی طی دو هفته گذشته حال و روز مثبت و خوبی را بعد از مدتها نزول و فرسایش تجربه کرد.در میان فعالان بازار سرمایه موضوعات و دلایل مختلفی برای رشد شاخص کل و سهمها مطرح میشود که به پارامترهای داخلی و خارجی میپردازد.
سیگنال مثبت فرزین راه پولهای بلوکهشده را به بازار سرمایه باز کرد
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، در برنامه گفتوگوی ویژه خبری در تاریخ ۱۹ آبانماه، به تشریح برنامه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز و اصلاح نظام بانکی پرداخته بود. طبق اظهارات او، بانک مرکزی قصد دارد نرخ گواهی سپرده را که تاکنون با سود 30 درصد ارائه میشد، به میزان پنج درصد کاهش دهد و به عدد 25 درصد تا پایان سال 1403 برساند.این خبر برای بازار سرمایه مثبت تلقی میشود، زیرا با کاهش نرخ گواهی سپرده، پولهای بلوکه و پارکشده از بانکها (بازار پول) خارج و برای کسب بازدهی بالاتر به سمت بازار سهام روانه خواهند شد.
دو محرک اصلی اقتصادی به نفع بازار سرمایه در حال حرکت هستند
نرخ بهره در شرایطی کاهش خواهد یافت که قیمت دلار نیما با شیب ملایم در حال صعود است و طی روزهای گذشته 50 هزار تومانی شده است.گفتنی است، یکی از درایورهای اصلی بورس، نرخ دلار نیماست. در ابتدای شهریورماه که عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، در این وزارتخانه مستقر شد قیمت دلار نیمایی در کانال ۴۵ هزار و ۲۰۰ تومان قرار داشت، که تاکنون رشد 11,5 درصدی را به ثبت رسانده و در کریدور پنجم در حال حرکت به سمت بالاست.
رشد این نرخ از آن رو برای بازار سرمایه مفید است که شرکتهای صادراتی بورس میتوانند ارز حاصل از صادرات خود را با قیمت بالاتری به فروش برسانند و میزان سود بالاتری کسب کنند، این کار تاثیر مستقیم و مثبتی بر صورتهای مالی صنایع صادراتمحور خواهد گذاشت که در سامانه کدال منتشر میشود.
نفع دوطرفه میان سهامداران و شرکتها برقرار است
هرچه گپ قیمت دلار نیما و بازار آزاد کاهش یابد، میتواند موجب کاهش سود رانتخواری شود و در نهایت به افزایش سود حاصل از فروش محصولات شرکتهای صادراتی خواهد انجامید.بخشی از این سود در مجمع عمومی عادی سالانه شرکت میان سهامداران تقسیم میشود که در نتیجه سبب منفعت بردن سهامداران بازار سرمایه خواهد شد.
ارزش دلاری سهام شرکتهای بورسی از رشد قیمت دلار جا ماند
بازار سرمایه در حالحاضر از نظر بنیادی در نقطه ارزندهای قرار دارد. میزان ارزش مارکت بورس نسبت به دلار در حوالی 100 میلیارد دلار قرار دارد، که اگر بخواهیم آن را با سالهای گذشته مقایسه کنیم، متوجه میشویم آخرین بار در سال 1398 ارزش بازار در این محدوده بوده است.
البته این در حالی است که قیمت دلار بازار آزاد در سال 98 در حوالی قیمت 12 هزار تومان بود، که تاکنون رشد بالغ بر 550 درصدی را به ثبت رسانده است. بازار سهام طی این چند سال از این میزان رشد دلار جا مانده و نتوانسته خود را با این رشد همراه کند.
شایان ذکر است، سقف ارزش دلاری مارکت بورس در دیماه 1392 نیز 100 میلیارد دلار بود، که بعد از رسیدن به این قله نسبت ارزش سهام شرکتهای بورسی به دلار دچار اصلاح قیمتی و زمانی شد.
بازار سهام به خبر مذاکرات محرمانه ایلان ماسک و سفیر ایران واکنش مثبت نشان دادطی روزهای گذشته اخبار مثبتی از مذاکرات و سفر مسئولان به نیویورک به گوش رسید. طبق اعلام رسانهها، روز دوشنبه 21 آبان در نیویورک، دیداری میان ایلان ماسک و سفیر ایران در سازمان ملل متحد برقرار شده که بیش از یک ساعت طول کشیده است.
گفتنی است این دیدار که در مکانی محرمانه برگزار شد و از موضوع و نتیجه آن خبری منتشر نشد، روز گذشته از سوی سخنگوی وزارت خارجه تکذیب شد. با این حال، رسانهها به نقل از برخی منابع، این دیدار را "مثبت" و "خبر خوش" توصیف کرده بودند که بهسرعت نیز اثر مثبت و افزایشی خود را در بازار سهام نشان داد.
کدام صنعت بیشترین بازدهی را خواهد داشت؟
در صورتی که سهامداران در شرایط فعلی احتمال شروع و نتیجهبخشی مذاکرت و بهبود روابط میان ایران و آمریکا را بالا میدانند بهتر است به صنایع ریالی از جمله گروه خودرویی و بانکی توجه کنند. چنانچه معاملهگران افزایش شدید قیمت دلار، انتظارات تورمی و احتمال رشد کامودیتیها را پیشبینی میکنند، بهتر است در گروه فلزات اساسی و پالایشی خرید و بیشتر سهام پرتفوی خود را در همین بخشها تکمیل کنند.