گروه سیاسی: تصمیم شورای عالی فضای مجازی برای رفع فیلترینگ گوگل پلی و واتساپ واکنشهای مختلف فعالان و روزنامه نگاران را در پی داشت. برخی از آنها با استقبال از این اتفاق آنرا مثبت ارزیابی کردهاند برخی دیگر اما نسبت به آن انتقاداتی را مطرح کردهاند.
در همین راستا حامد بیدی فعال اینترنت و مدیر پلتفرم کارزار، نوشت: دو گام رو به جلو و احتمالا صد گام به عقب!
اگر طرح منتشر شده امروز درست باشد، متأسفانه (در خوشبینانهترین حالت) تیم وزارت ارتباطات پشت درهای بستهی مرکز ملی فضای مجازی بازی خورده است.
این طرح چیزی جز همدلی و وفاق با دشمنان مردم نیست. #حق_اینترنت
شریفی زارچی: گام اول رفع فیلترینگ امیدوار کننده است
علی شریفی زارچی استادیار دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف، تصمیم شورای عالی فضای مجازی در رفع محدودیتهای دسترسی به برخی سکوهای پرکاربرد خارجی شامل واتساپ و گوگلپلی را به عنوان گام اول رفع فیلترینگ و تحقق یکی از وعدههای دولت وفاق ملی، مثبت و امیدوارکننده خواند.
وی نوشت: مصوبهی امروز شورای عالی فضای مجازی برای رفع فیلتر واتساپ و گوگلپلی اقدام مثبتی است؛ اما نباید به همین دو پلتفرم محدود شود، یا در تلههایی نظیر سکوی داخلی (=شنود اطلاعات) تلگرام و اینستاگرام بیافتد.
او در توئیتی دیگر نیز نوشت: شفاف بگویم حتی طرح موضوعاتی مانند اینترنت اقشار (طبقاتی) و ارائه تلگرام از طریق سکوهای داخلی شرم آور است.
دولت تنها زمانی میتواند تعهد انتخاباتی خود در رفع فیلترینگ را انجام شده بداند که پلتفرمهای پرمخاطب نظیر اینستاگرام، تلگرام و یوتیوب را باز کند.
سعید آجورلو نوشت: رفع فیلتر واتساپ و گوگل پلی، دو معنای مهم دارد؛ هم موجب تقویت سیاست طلبان میشود. بدین معنی که بازگشت به سیاست از مسیر انتخابات حاوی نتیجه است؛ و هم موجب تقویت توافق گرایی به جای تضاد محوری میشود. با تفاهم، نتیجه و خروجی ممکنتر است. خوشبختانه سیاست همچنان کار میکند.
رضا مهدوی فعال فضای مجازی نیز با کنایه نوشت: از این ماه به جای ۱۵۰ هزارتومان پول فیلترشکن، ۱۴۸ هزارتومان پرداخت میکنیم چون واتساپ و گوگل پلی فیلترشکن لازم ندارند!
محمد مهاجری: مطالبه مردم این نبود
محمد مهاجری فعال سیاسی اصولگرا نیز در این باره نوشته است: باز هم مجبوریم از فیلترشکن استفاده کنیم. چه واتساپ و گوگلپلی فیلتر باشد چه نباشد. حکمرانی فضایمجازی هنوز در دست فروشندگان فیلترشکن است.
دور باطل!
مینو خالقی با انتقاد از طرح اجرا شده با لحن طنزآمیزی نوشت: به حول و قوه الهی زین پس فیلترشکن را روشن کرده وارد تلگرام می شویم، خاموش کرده وارد واتساپ می شویم و روشن نموده وارد اینستا و X و خاموش نموده از گوگل پلی فیلترشکن دانلود می کنیم!
از رأی به پزشکیان پشیمان نیستم
محمد قوچانی در یک استوری، ۶ گام اصلاحات در دولت چهاردهم را تبیین کرد و نوشت: از رأی به پزشکیان پشیمان نیستم.
محمود واعظی وزیر پیشین ارتباطات و فناوری اطلاعات تصمیم شورای عالی فضای مجازی برای رفع مسدودی پلتفرمهای واتس آپ و گوگل پلی را خبری بسیار خوب و امیدوار کننده برای مردم دانست و به ایرنا گفت: گام اول رفع فیلترینگ شروع خوبی بود و امیدواریم این روند با قدرت ادامه یابد.
اقدام امروز به عنوان گام اول تحقق وعده دولت چهاردهم برای رفع فیلترینگ شروع خوبی بود که لازم است درمورد دیگر پلتفرمهای مورد استفاده مردم که در حوزههای علمی، تجاری و خدماتی کاربرد زیادی دارد و مردم میتوانند با استفاده از آنها کسب و کار و درآمدزایی داشته باشند نیز انجام شود.
تصمیم به ادامه فیلترینگ
کامبیز نوروزی، حقوقدان و کارشناس رسانه نوشت:
بعد از ماهها بحث در مجامع اداری و عرصه عمومی بالاخره شورایعالی فضای مجازی در مورد فیلترینگ تصمیمگیری کرد.
طبق تصمیم این شورا از واتساپ و گوگل پلی رفع فیلتر شد. به این ترتیب فیلترینگ برای اینستاگرام، تلگرام، یوتیوب، ایکس (توئیتر) که در ایران بسیار پرکاربردترین همچنان فیلتراند و دسترسی به آنها بدون فیلترشکن ممکن نیست.
این تصمیم اگرچه موقتا ابزار تبلیغاتی برای شورای عالی فضای مجازی است که ادعا کند رفع فیلترینگ آغاز شد ولی واقعیت این است که این شورا همچنان بر ادامه فیلترینگ اصرار کرده و مانع از رفع فیلترینگ مهمترین سایتها و اپلیکیشنها شده است.
رفع فیلترینگ از گوگل پلی و واتساپ و ادامه فیلترینگ تلگرام و یوتیوب و اینستاگرام و ایکس (توئیتر) چند نکته دارد:
۱-کار غیرقانونی فیلترینگ به عنوان نقض حق ملت در دسترسی به اطلاعات ادامه دارد.
۲-شورلی عالی فضای مجازی نمیتواند ادعا و تبلیغ کند که بخاطر مردم فیلترینگ را کم کرده است. زیرا مهمترین و پرکاربردترین سایتها و اپلیکیشنها همچنان فیلتراند.
۳-بازار گسترده فیلترشکنها فیلترینگ را بی معنا کردهاست. در فقه و حقوق اصل این است که شارع عمل لغو نمیکند. یعنی واضع مقررات دستور بیمعنی و بیهوده نمیدهد. شورای عالی فضای مجازی همچنان علاقمند است که ثابت کند این اصل درست نیست از واضعان هم کار بیهوده سر میزند.
۴-تصمیم اخیر شورای عالی فضای برای فیلترشکنها خیلی دلسوزانه است. آنها با اصرار بر ادامه فیلتر اپلیکیشنهای پرکاربرد کاری کردهاند که مردم همچنان ناگزیر از خرید فیلترشکن باشند و فیلترشکنفروشها از نان خوردن نیافتند و آن درآمدهای چندینهزار میلیارد از جیبشان پرواز نکند.
۵-شورای عالی نه به نظرات کارشناسی اعتنا دارد نه ارزشی برای خواست عمومی قائل است. چند نفراند که سلیقه و خواست خودشان به عموم تحمیل میکنند.
۵-اگر از آگاهی مردم نمیترسید و به درستی کار خودتان اعتماد دارید:
الف) صورت کامل مذاکرات این جلسه شورا را بدون سانسور منتشر کنید.
ب) فهرست آرای اعضای هیات را منتشر کنید.
یک باور عرفی میگوید وقتی پنهانکاری میشود لابد خلافی در جریان است.
آن اکثریت پنهان که مانع از تحقق برنامه رئیس جمهور در رفع فیلترینگ شدند و رأی به ادامه فیلترینگ دادند گاهی به این فکر کنند که وقتی ۸۰ درصد صاحبان گوشی هوشمند از فیلترشکن استفاده میکنند پیشاپیش مهر ابطال بر تفکر و تصمیم آنها زدهاند.
فیلترینگ تنها راه اعمال حکمرانی نیست
ضرغامی به انتخاب گفت: آزادی مناسب برای تولیدکنندگان محتوا در فضای مجازی باید فراهم شود؛ سختگیری نادرست است
حتما باید شبکههای داخلی تقویت شوند، آزادی مناسب برای تولیدکنندگان محتوا فراهم شود، تلورانس نظارت بر فضای مجازی باید یکسان باشد و سختگیری نادرست است.
اگر بخواهیم مردم را تشویق کنیم که با تولیدات ارزشمند فضای مجازی را پرکنند، باید آزادی عمل داشته باشند.
ضرغامی درباره جلسه امروز شورای عالی فضای مجازی گفت: به نظر میرسد فیلترینگ تنها راه اعمال حکمرانی نیست. امروز شورای عالی فضای مجازی با رئیس جمهور همراهی کرد.
فیلترشکنها کماکان در گوشیهای مردم، مهمان است
سکینه سادات پاد، دستیار رئیس جمهور در پیگیری حقوق و آزادیهای اجتماعی دولت سیزدهم و وکیل پایه یک دادگستری نوشت: فیلترشکنها کماکان در گوشیهای مردم، مهمان است. هزینه گزافی به سبد معیشت مردم افزوده شده است. به عنوان قدم اول، رفع فیلتر از دو سکو، ارزشمند است، اما اتفاق جدیدی را در نتیجه رقم نزد و هزینه کماکان تحمیل است. قانونمندی و قاعدهمندی اقتضائات متنوعی دارد.
علی قلهکی، فعال رسانهای اصولگرا نیز نوشت: اگر چه رفع فیلتر واتسآپ و گوگل پلی قانع کننده نیست، ولی حرکت مهمی در ترمیم سرمایهیِ اجتماعی کشور در روزهایِ حساسِ ایران است!
مرتضی گلپور عضو گروه سیاسی روزنامه ایران هم با انتقاد از آن گفت: مردم میگویند فیلترینگ نمیخواهیم اما ۲۰ نفر در یک شورا میگویند بیخود کردهاید، باید فیلتر شوید. چه کسی بر زندگی شما نظارت میکند؟ کی گفته شما بهتر از مردم میفهمید؟ شما سالهاست که نه فقط از جهان، بلکه از مردم ایران عقب ماندید. شما عامل عقبماندگی ایران هستید!
مهسا جزینی، روزنامهنگار نیز نوشت: در عمل نه رفع فیلتری رخ داده، نه در وضعیت مافیای فیلترشکن فروشها خللی وارد شده است. مثلا انتظار دارند مردم وقتی میخواهند وارد گوگل پلی بشوند فیلترشکن را قطع کنند، بعد برای اینستا باز وصل کنند. بعد برای واتساپ دوباره قطع کنند. دوباره برای ورود به تلگرام وصل کنند!!؟! درسته که بیکار هستیم اما نه این قدر.
متین غفاریان، سردبیر رویداد ۲۴ هم نوشت: سیاست رسانهای مخالفان رفع فیلتر، تحقیر و عصبانیکردن شهروندان است. اولیای دولت جنگل را ببینند و در میان درختها (هزاران ماده و تبصره) گم نشوند.
علیرضا خامسیان، روزنامهنگار نیز در واکنش به این طرح گفت: بعد از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب از سوی رئیس جمهور، حال با رفع فیلتر از برخی سکوهای پرکاربرد دومین گام از سوی دولت وفاق در کمتر از یکماه در راستای وعده داده شده به مردم محقق شد.تحقق مطالبات مردم با وفاق و همدلی بین حاکمیت و مردم امکان پذیر است.
سحر آزاد، روزنامهنگار فرهنگی نیز با انتقاد تند نسبت به این طرح نوشت: بعد چند ماه خودتان را کشتید که خبر بدهید واتسآپ و گوگل پلی رفع فیلتر میشود؟ حالا از چه زمانی بماند اما واقعا با این طرح اینترنت طبقاتی، خیلی رو دارید که حتی خبر رفع فیلتر فلان و بهمان را به عنوان دستاورد توئیت میکنید. خیلی رو دارید که ادای آدمهای متمدن را هم درمیآورید.
مجید رفیعی، روزنامهنگار اصولگرا اما این طرح را ناکافی دانسته و نوشته است: رفع فیلتر واتسآپ و گوگل پلی کافی نیست اما با توجه به زور پر زور ذی نفعان فیلترنت، گام مهمی برای شنیدن صدای مردم و حرکت در جهت عمل به وعده های دولت است.
علی اصغر شفیعیان، مدیر سایت انصاف نیوز هم آورده است: اولین دولتی که توانست چیزی را رفع فیلتر کند؛ این افتخار بماند برای پزشکیان که بی هیاهو، همراهی دیگر تصمیمگیران را به نفع مردم جلب کرد: جمع شدن گشت ارشاد؛ بازگشت حذفیها به دانشگاه/مدرسه؛ انتخاب استاندار کرد، عرب، بلوچ و اهل سنت. رفع فیلتر واتساپ و گوگلپلی، مرحلهی اول بود...
مدیر سایت منیبان نیز اظهار کرده است:گام اول رفع فیلترینگ؛ گوگلی پلی و واتساپ آزاد شدند، در جلسات بعدی بقیه پلتفرم ها رفع فیلتر می شوند.