گروه علم و فناوری: با عبور ارزش بیتکوین از مرز ۱۰۰ هزار دلار در سال ۲۰۲۴ و ورود ابزارهای هوش مصنوعی به زندگی روزمره، سال جدید میلادی چه تحولاتی در دنیای فناوری به همراه خواهد داشت؟
در پایان سال ۲۰۲۲، آینده تجارت ارزهای دیجیتال چندان روشن به نظر نمیرسید.
شرکت افتیایکس، یکی از برجستهترین نامها در این حوزه، با فروپاشی خود ۸ میلیارد دلار از سرمایه مشتریان را از بین برد و هیچ ردی از آن باقی نگذاشت.
در ماه مارس ۲۰۲۴، سم بنکمن-فرید، یکی از بنیانگذاران این شرکت، به جرم کلاهبرداری از مشتریان و سرمایهگذاران به ۲۵ سال زندان محکوم شد. این رسوایی، اعتماد عمومی به کل صنعت ارزهای دیجیتال را متزلزل کرد.
به نظر میرسید که ارزهای دیجیتال به یک محصول خاص و محدود تبدیل شوند که تنها گروهی کوچک و مشتاق به دنبال آن باشند.اما تنها چند ماه بعد، این صنعت دوباره سرشار از خوشبینی شد و علت آن، پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بود.
بسیاری معتقد بودند که ترامپ رویکرد مساعدتری نسبت به ارزهای دیجیتال خواهد داشت و تاکنون نیز چنین به نظر میرسد.
اوایل دسامبر، ترامپ اعلام کرد که پل اتکینز، یکی از اعضای پیشین کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا را بهعنوان رئیس جدید این نهاد ناظر بر بازار مالی وال استریت معرفی خواهد کرد.
اتکینز نشان داده است که نسبت به گری گنسلر، رئیس فعلی، موضع بسیار مثبتتری نسبت به ارزهای دیجیتال دارد.
این خبر باعث شد ارزش بیتکوین، مهمترین ارز دیجیتال، از مرز ۱۰۰ هزار دلار عبور کند.
جفری کندریک، رئیس جهانی تحقیقات داراییهای دیجیتال در بانک استاندارد چارترد، میگوید: «با پیروزی ترامپ میتوان انتظار داشت در سال ۲۰۲۵ مقررات حمایتی بیشتری وضع شود و برخی محدودیتها برداشته شود. این تغییرات میتواند ورود بانکها و موسسات مالی به این حوزه را تسهیل کند.»
او به طور خاص به دستورالعمل «ساب-۱۲۱» اشاره میکند که که پیشتر از سوی کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا صادر شده بود. این دستورالعمل که از سال ۲۰۲۲ اجرا شده، ارائه خدمات ارزهای دیجیتال را برای بانکها و شرکتهای مالی دشوار کرده است.انتصاب پل اتکینز میتواند به ترامپ کمک کند تا وعده خود برای تبدیل آمریکا به پایتخت ارزهای دیجیتال جهان را عملی کند.اگر این وعده محقق شود، تغییری چشمگیر نسبت به مواضع ترامپ در سال ۲۰۲۱ خواهد بود که بیتکوین را «کلاهبرداری» توصیف کرده بود.
ورود ابزارهای هوش مصنوعی به گوشیهای موبایل نشان میدهد که ما در آستانه دورانی هستیم که هوش مصنوعی به بخشی جداییناپذیر از زندگی دیجیتال تبدیل میشود و نقش شخصیتری ایفا میکند.
اپل، گوگل و سامسونگ همگی خدماتی ارائه دادهاند که امکان ویرایش عکسها، ترجمه زبانها و انجام جستوجوهای آنلاین را فراهم میکنند.
البته، این در صورتی است که ما به این فناوریها اجازه دسترسی بدهیم، چرا که پذیرش این ابزارها نیازمند اعتماد است.
برای مثال، ابزارهای هوش مصنوعی میتوانند برنامهریزی روزانه شما را به شکل موثری مدیریت کنند، اما سوال اینجا است که این دسترسی تا کجا باید پیش برود؟
آیا این ابزارها باید بدانند از دیدار با چه کسی اجتناب میکنید یا کدام روابط را مخفی نگه میدارید؟ آیا مایلید این ابزارها خلاصهای از جلسات مشاوره یا قرارهای پزشکی شما ارائه دهند؟
این اطلاعات بسیار حساس هستند و هرگونه خطا میتواند پیامدهای جدی داشته باشد. آیا شرکتهای بزرگ فناوری برای محافظت از این دادهها قابل اعتماد هستند؟
مایکروسافت در این حوزه بسیار فعال است. در سال ۲۰۲۴، این شرکت ابزاری به نام «ریکال» را معرفی کرد که هر چند ثانیه یکبار از صفحه نمایش عکس میگرفت تا به کاربران کمک کند محتوایی را پیدا کنند که جای آن را به خاطر نمیآورند.این ابزار هرگز به بازار عرضه نشد، اما مایکروسافت همچنان از آن دفاع میکند.
مصطفی سلیمان، رئیس بخش هوش مصنوعی مایکروسافت، اخیرا به من گفت: «ما وارد عصری جدید میشویم که در آن همراهان هوشمند و قدرتمند، همیشه در زندگی روزمره ما حاضر خواهند بود.»با وجود چالشهای موجود بن وود، تحلیلگر ارشد شرکت سیسیاس اینسایت، پیشبینی میکند که در سال ۲۰۲۵ خدمات هوش مصنوعی شخصیتر و هماهنگتر با نیازهای فردی ارائه شود.
او میگوید: «این خدمات با استفاده از منابع متغیر داده مانند ایمیلها، پیامها و تعاملات شبکههای اجتماعی به صورت پیوسته بهروزرسانی میشود و به طور خاص با سبک زندگی کاربران هماهنگ خواهند بود.»
اما وود سپردن اطلاعات شخصی به هوش مصنوعی را گامی بزرگ میداند و میگوید کلید موفقیت این فناوریها اعتماد کاربران است.
با افزایش سرمایهگذاری در هوش مصنوعی، نیاز به مراکز داده جدید نیز بیشتر میشود. آموزش و اجرای هوش مصنوعی نیازمند قدرت محاسباتی بالا و استفاده از جدیدترین تراشهها و سرورها است.
طبق گزارش سیسیاس اینسایت، بزرگترین کاربران داده از جمله گوگل، مایکروسافت و متا، ممکن است طی پنج سال آینده تا یک تریلیون دلار برای مراکز داده جدید هزینه کنند.
به گزارش شرکت خدمات املاک سَویلز، ظرفیت مراکز دادهها در اروپا بین سالهای ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۸ به طور متوسط سالانه ۹ درصد رشد خواهد کرد.
اما این مراکز جدید احتمالا در شهرهایی مانند لندن و فرانکفورت ساخته نخواهد شد، چون قیمت بالای املاک و محدودیتهای تامین برق، توسعهدهندگان را به جستجوی مکانهای ارزانتر سوق داده است.در بریتانیا شهرهایی مانند کمبریج، منچستر و بیرمنگام گزینههای مناسبی برای نسل جدید مراکز داده به شمار میروند. در اروپا نیز شهرهایی مانند پراگ، مونیخ و میلان مطرح هستند.
در قلب برخی از این مراکز داده جدید، پیشرفتهترین تراشه کامپیوتری شرکت انویدیا قرار خواهد داشت. این شرکت بازار تراشههای مورد استفاده برای هوش مصنوعی را در اختیار خود دارد.
این تراشه که ماه مارس ۲۰۲۴ رونمایی شد، قرار است به میزان قابل توجهی در سال ۲۰۲۵ عرضه شود.
به گفته ویوک آریا، تحلیلگر ارشد نیمههادیها در بانک اوراق بهادار آمریکا، تراشه جدید به شرکتهای فناوری اجازه میدهد هوش مصنوعی را چهار برابر سریعتر آموزش دهند و این امکان را فراهم میکند که هوش مصنوعی ۳۰ برابر سریعتر از تراشههای فعلی عمل کند.بزرگترین مشتریان انویدیا - مایکروسافت، آمازون و متا - احتمالا اولین شرکتهایی خواهند بود که به این فناوری دسترسی پیدا میکنند.اما مشتریان دیگر ممکن است برای دسترسی به این تراشه فوقالعاده با مشکل روبرو شوند، چون به گفته آریا «عرضه آن در سال ۲۰۲۵ محدود خواهد بود».