گروه بین الملل: نیکلا سارکوزی، رئیس جمهور پیشین فرانسه، دادگاهی میشود. سارکوزی متهم است که در کارزار انتخاباتی ۱۸ سال پیش، از دولت معمر قذافی رهبر پیشین و مخلوع لیبی کمک مالی دریافت کرده بوده است.
رسیدگی به پروندۀ موسوم به «پروندۀ لیبی» تا اواخر فروردینماه سال ۱۴۰۴ ادامه خواهد داشت و قرار است حکم نهایی هم، دیرتر اعلام شود.
نیکلا سارکوزی ۶۹ ساله، با اتهاماتی شامل فساد غیرمستقیم، هزینههای انتخاباتی غیر قانونی و لاپوشانی اختلاس اموال عمومی مواجه است و در صورت مجرم شناخته شدن، ممکن است به حداکثر ۱۰ سال زندان محکوم شود. سارکوزی که از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۲ در یک دورۀ پنجساله رئیس جمهور فرانسه بود، هرگونه خطایی را رد کرده است.
موضوع کمک مالی حکومت معمر قذافی به نیکلا سارکوزی نخستین بار چهارده سال پیش و در گزارش یک خبرگزاری لیبیایی مطرح شد. شخص معمر قذافی هم در یک مصاحبه تصریح کرده بود که «نیکلا سارکوزی به لطف ما به ریاست جمهوری فرانسه رسید». رهبر پیشین لیبی بدون اشاره به جزئیات و مبلغ کمک، گفته بود: «ما مبالغی را در اختیارش گذاشتیم که زمینهساز پیروزی او شد».نیکلا سارکوزی که پس از پیروزی در انتخابات، در پاریس و با تشریفات رسمی از معمر قذافی میزبانی کرد، تنها چهار سال بعد و همزمان با آغاز موج دموکراسیخواهی موسوم به «بهار عربی»، از نخستین رهبران غربی بود که خواستار دخالت نظامی در لیبی شدند. معمر قذافی چند ماه بعد، در ۲۸ مهرماه ۱۳۹۰ به دست مخالفان کشته شد.
سال بعد، وبسایت فرانسوی «مِدیا پار» سندی را منتشر کرد و مدعی شد که از اسناد سرویس مخفی حکومت پیشین لیبی است و در آن به موافقت معمر قذافی با پرداخت ۵۰ میلیون یورو به کارزار انتخاباتی نیکلا سارکوزی اشاره شده است.
سارکوزی به شدت این اتهام را رد کرد و سند منتشرشده را جعلی خواند. رئیس جمهور پیشین فرانسه حتی شکایتی را هم با ادعای «جعل مدرک، لاپوشانی و انتشار اخبار دروغین» ثبت کرد.
اما در نهایت در سال ۲۰۱۶ قضات دادگاه تحقیقات، ویژگیهای سند منتشرشده را با مطابق با اسناد اصلی اعلام کردند؛ هرچند که شواهدی قطعی دربارۀ انتقال مبالغ مورد اشاره بهدست نیامد.
بودجه و هزینۀ رسمی کارزار انتخاباتی نیکلا سارکوزی در انتخابات سال ۲۰۰۷، بیست میلیون یورو اعلام شده بود.
دادگاه این پرونده یازده متهم دیگر هم دارد، از جمله سه وزیر پیشین و یکی از مشاوران نزدیک سارکوزی.
زیاد تقیالدین، بازرگان لبنانی- فرانسوی که متهم است نقش واسطه را بین حکومت پیشین لیبی و کارزار انتخاباتی سارکوزی بازی کرده بوده، متواری است و در دادگاه پاریس حضور نخواهد داشت.الکساندر جوهری بازرگان فرانسوی-الجزایری هم به اتهامی مشابه با زیاد تقیالدین محاکمه میشود.دو میلیاردر اهل عربستان سعودی، یکی از مدیران ارشد پیشین شرکت هواپیماسازی ایرباس و یک بانکدار پیشین هم به تسهیل انتقال وجوه کمک مالی دولت قذافی به کارزار انتخاباتی سارکوزی متهم هستند.بشیر صالح، رئیس دفتر معمر قذافی و خزانهدار او هم از دیگر متهمان سرشناس این پرونده است. بشیر صالح در زمان جنگ داخلی لیبی ابتدا به فرانسه گریخت و سپس به آفریقای جنوبی رفت. او در آنجا از یک حادثۀ تیراندازی جان سالم بهدر برد و در نهایت مقیم امارات متحده عربی شد. سارکوزی پیشتر در دو مورد دیگر مجرم شناخته شده بوده است؛ اما پروندۀ لیبی، از هر نظر دارای اهمیت بیشتری است و میتواند لطمۀ سنگینی به میراث سیاسی او وارد کند.
ماه گذشته دادگاه عالی استیناف فرانسه، حکم پیشین علیه سارکوزی به جرم فساد و اعمال نفوذ در زمان ریاست جمهوری را تأیید کرد. در آن پرونده، رئیس جمهور پیشین فرانسه به یکسال حبس خانگی با پابند الکترونیکی محکوم شده بود.
نزدیک به یکسال پیش هم دادگاه تجدید نظر پاریس سارکوزی را در زمینۀ تأمین مالی غیرقانونی کارزار انتخاباتی نافرجامش در سال ۲۰۱۲ مجرم شناخته بود.