به گزارش آنا، ایرج راد در این گردهمایی گفت: «ما عزیزانی داریم که متاسفانه به دلیل بیماریهای خاص مدتی است توان کار از آنها گرفته شده و در حقیقت وقتی توان کار نداشته باشند نه تنها بیماری به فرد فشار میآورد بلکه مسائل طاقت فرسا نیز افزایش پیدا میکند و وقتی فردی نتواند کار کند درآمدی هم نخواهد داشت و در ادامه خانواده دچار مشکلات عدیده میشود.
مدیر عامل خانه تئاتر اعلام کرد: وقتی آدم خود را در چنین وضعیتی میگذارد میبینیم چه بار سنگینی بر دوش چنین افرادی است و آنها را چه رنج و آزادی میدهد. منتهی ما فکر میکنیم چنین بیماریهایی برای دیگران است و ما دچار آن نمیشویم در حالیکه سرطان در جامعه حالتی پیدا کرده که انگار سرما خوردگی است.
راد اظهار کرد: «در جلساتی که برای پیشگیری از بیماریهای سخت داشتیم بروشورهایی توزیع شد که در آن به ۵ مورد برای جلوگیری از بیماری سرطان اشاره شده بود که یکی از آنها استعمال نکردن سیگار، انجام ورزشهای روزانه، مصرف روزی ۵ وعده میوه بود که در همان مکان یکی از دوستان سیبهایی را نشان داد که وقتی رویش را میتراشیم پارافین آن خرد میشود که آن هم هزار مشکل دیگر ایجاد میکند. متاسفانه هرگز درباره آنچه که اینجا میگذرد مثل هوای ناسالم، استرس، پریشانیها و ناشادمانیها و غم خوردنها صحبت نمیشود. همه کسانی که بیمار میشوند دوستان خواهران و برادران ما هستند و اگر دردی بر کسی حادث شود برای همه هست خیلی از جوانان مثل فرزندان ما هستند وقتی میبینیم یکییکی از کنار ما پرپر میشوند جز گفتن چه میشود کرد؟»
وی یادآور شد: «آنچه باعث خوشحالی بود این است که توانستهایم پس از دوندگیهای زیاد بیمه طلایی ایجاد کنیم که از خیلی دستدرازیها به عنوان گدایی راحت شویم ولی امسال به مشکلی برخوردیم که این بیمه قطع شد. البته این شامل بخشی از درمان میشود.»
هنرمندان بیمار تحت پوشش بیمهوی با اشاره به روند پیگیریهایش و هنرمندانی که بر اثر بیماری سرطان در این میان از بین ما رفتند، ادامه داد: «خوشبختانه امروز کمی سرحالتر هستم چرا که پیگیریهای ما به نتیجهای رسید امروز -23 اسفند ماه- ساعت 16 در آخرین دیدار با مرادخانی و گفتوگویی با صندوق کمک به هنرمندان داشتیم تمام فهرستهایی که فرستادم به صندوق تحت پوشش بیمه آرمان قرار گرفتند و قرار بر این شد ما به تفاوت آنچه قرار است پرداخت شود از طریق صندوق پرداخت شود. مبلغی در نظر گرفته شده که با تماسی که خواهم گرفت ظرف این چند روز پرداخت شود. ضمناً این قول را هم دادند که دوستانی که دچار بیماری هستند به همان شکل سابق تحت پوشش درمانی قرار گیرند و من ب از کسانیکه در این راه کمک میکنند و یاری گر هستند متشکرم.»
کمک به هنرمندان صدقه نیستراد در سخنانش اظهار کرد: «دولت آنچنان که باید و شاید از عهده بیماری که به شکل سونامی در حال افزایش است بر نمیآید و خود ما، مردم ، خیران و کسانی که میتوانند کمک کنند و کردهاند باید بدانیم که این کمک صدقه نیست چرا که این افراد زندگیشان را در راه هنر و فرهنگ این مملکت صرف کردهاند.»
دروغ از سرطان بدتر استسپس علیرضا نادری که چندی پیش فرزندش را بر اثر بیماری سرطان از دست داده است،گفت: «دروغ از سرطان مهلک تر است. دولت قادر به مقابله با دروغ نیست و ما هم توانایی غلبه بر دروغگویی و دورویی خود را نداریم.»
وی بیان کرد: «امیدوارم ما به عنوان نمایندگانی، انعکاس رنج مردم ایران از سرطان و هزارتوی سیستم درمان ایران را به دوش بکشیم. انعکاس این رنج ها رسالت ما است.»
نادری با بیان اینکه بگوییم سرطان کار خداوند است یک تهمت است عنوان کرد: «جامعه ما گرفتار تناقض است و رابطه ذهن و روح به هم خورده است. سرطان به فقر مربوط نیست زیرا در بنگلادش، پاکستان و افغانستان که فقیر هستند آمار سرطانشان از ایران بسیار پایینتر است.»
وی در سخنانش انتقاد کرد: «چرا در این مراسم به جای ما از همسران، خواهر و مادران این هنرمندان بیمار دعوت نشد تا از مشکلاتی که برایشان وجود دارد، صحبت کنند. این مادرانه کوشش کردن در ذهن ما مغفول است.»
نادری در پایان سخنان خود با اشاره به اینکه به صحبت های تئاتریها گوش داده نمیشود، گفت: «دولت سه وظیفه دارد؛ آموزش، بهداشت و امنیت. من امنیت را دارم ولی از آن دو دیگر چیزی ندیدم. من فقط دعا می کنم که خداوند ما را نجات دهد.»
در بخش بعدی این مراسم نماهنگی از هنرمندانی که در سال گذشته از دنیا رفتند-مرتضی احمدی،سارا بنی صدر، علی سبحانی، مجید بهرامی، ناصر گیتی جاه، مهدی کاشانیان، کیمیا یادگاری نژاد، محسن جعفری، احمد بیگدلی، علی اکبر رزم آرا، مسعود تاجبخش، انوشیروان ارجمند پخش شد.
سعی میکنم گوشهایم را باز نگه دارمدر ادامه این مراسم علی مرادخانی، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: «از این بابت که برخی از هنرمندان با مسائلی چون بیماریهای سخت درگیر هستند احساس تاسف دارم و بر خلاف آنچه که دوستانی چون علیرضا نادری میگویند من سعی میکنم گوشهایم را باز نگه دارم و آقای نادری شما خود شاهد هستید که در جلسات و صحبتهای زیادی که با هم داشتیم چه تلاشهایی انجام شده تا راه چارهای پیدا کنیم.»
وی ادامه داد: «امیدوارم که بتوانیم در این زمینه هر کاری که از دستمان بر میآید انجام دهیم چرا که از این طرف نیز با برخی از مشکلات روبهرو هستیم البته من با تعامل و رابطه با ایرج راد در پی جستجوی راهی هستیم که بخشی از آن مربوط به مسائلی چون درمان و موضوع بیمه هنرمندان است. از زمانی که وارد این داستان شدیم بحث بیمه که پیش از این برای هنرمندان در نظر گرفته شده بود با مشکل روبرو شد و به دلیل بدهی صندوق هنرمندان بیمه با بدهی ۳۳ میلیارد قطع شد. این صندوق در حال حاضر ورشکسته است و این در حالی است که مشکلات دیگر در حال پیشرفت است.»
وی بیان کرد: «کاری که توانستیم انجام بدهیم این بود که دست به تقسیم بندی بزنیم و افرادی که با مسائلی حاد روبرو هستند را زودتر مورد بررسی قرار دهیم و برای بیمه آنها اقدام کنیم تا خرداد ماه که دوره بیمه تمام میشود دیگر افراد را نیز به طور کامل بیمه کنیم.»
برای حمایت از هنرمندان بیمار از برخی از بخشها میزنیموی اظهار کرد: «ما هم واکنش نسبت به واقعیتهای موجود نشان میدهیم و مدام در حال جواب دادن هستیم مواردی که گفته میشود نباید ما را از تک و تاب بیندازد بلکه باید ریز به ریز جلو رویم چرا که حتی حل کردن یک مورد هم غنیمت است.» وی در سخنانش متعهد شد: «حتی اگر مجبور باشیم از برخی از بخشها بزنیم و برای جاهایی برنامهریزی داشته باشیم اما به موضوع بیمه هنرمندانی که شرایط مناسبی ندارند رسیدگی خواهیم کرد.»
وی همچنین خطاب به هنرمندانی که با بیماریهای سخت دست به گریبان هستند گفت: «روحیه و شادابی افراد در این مبارزه خیلی تاثیرگذار است و میتواند حتی باعث پیروزی شود ولی این را هم نمیتوان انکار کرد کهگاه برخی مشکلات دیگر در حوزههای اجتماعی مسائل خانوادگی درگیریها دست به دست هم میدهند و به برخی موضوعات دامن میزنند. در جاهایی در حوزه روانشناسی دیده میشود که افراد باید خودشان به خودشان نیز کمک کنند اگر چه کسی که دچار بیماری میشود روحیهاش ضعیف است بنابراین خیلی از آنها نمیتوان انتظار داشت و ما وظیفه داریم در این راستا کمک بیشتری داشته باشیم که معاونت هنری با خانه تئاتر در این راستا پیگیری خواهند کرد و همچنین از شفیعی میخواهم که در این خصوص دقت بیشتری داشته باشد و در معرفی هنرمندان با ما همکاری کند.»
نباید روحیهمان را از دست دهیموی مجدداً به هنرمندان حاضر در سالن که بیماریهای سختی دارند گفت: «چرا این قدر غمگین باشیم؟ چرا اینقدر غمگین هستیم؟ چرا کاری نکنیم که به روحیات هم کمک کنیم؟ من نسبت به شما و شما نسبت به مردم مسئول هستید اما فضاهای این گونهای نیز وجود دارد که باعث میشود هر کاری کنیم تا این مباحث زودتر حل شود ما نباید روحیهمان را از دست دهیم.»
ایجاد فعالیت در کاهش مشکلات هنرمندان بیمار تاثیرگذار استمعاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: ایجاد فعالیت برای فردی که مریض میشود بسیار مهم است اگر چه این افراد با بیماری خود در تنهایی گفتوگوی درونی پیدا میکنند و بیشتر به سمت منفی گرایش پیدا میکنند اما با ایجاد اشتغالات و فعالیتهای اجتماعی میتوان این مسائل را بیرون کرد.»
هنرمندان تئاتر تنها قشری که عیدی نمیگیرنددر این میان یکی از حاضرین با لحنی منتقدانه گفت: «هنرمندان امروز جامعه تئاتر تنها قشری هستند که شب عید دست خالی به خانه میروند شب عید عیدی دریافت نمیکنند، ما دستمزد نگرفتهایم و من به عنوان هنرمند تئاتر دستمزد، عیدی و امنیت شغلی میخواهم اگر نمیتوانید جمع کنید و بروید.»
مرادخانی در پاسخ به این انتقاد اظهار کرد: «اگر نتوانیم حتما این کار را خواهیم کرد چون ما نه دنبال اشغال جا هستیم ولی شما هم به ما کمک کنید. من از روزی که به معاونت هنری آمدهام دائم باید بدهی پرداخت کنم و این بدهیها از سال ۸۵ باقی مانده است، من توانستم یک میلیارد تومان پول جور کنم و بخشی از این مطالبات را پرداخت کنم. چه کنم که مالیات تکلیفی پرداخت شود؟ مالیاتهای تکلیفی به گونه است که پرداخت نکردن آن جرم است در این میان مشکلات و دعواهای دیگر افراد در حوزههای دیگر نیز وجود دارد اما من سعی دارم تعهد جدیدی ایجاد نکنم تا رضایت نسبی حاصل شود. درباره مشکل شما نیز از مهدی شفیعی میخواهم تا فهرستی تهیه کند و مسائل را در آن متذکر شود تا من به دنبال پول و فراهم کردن بودجه باشم.»
باید در بودجه تبصرههای کمک کننده به تئاتر را پیدا کنیممراد خانی عنوان کرد: «ما قرار نیست به یک معنا از میدان فرار کنیم ولی تلاشمان را خواهیم کرد حتی اگر فشار زیاد باشد که ما را له کند کارهایی انجام دهیم تا وضعیت به سامان برسد من تا به امروز تلاشم را کردهام و این موضوع را نیز حتما پیگیر خواهم بود. ما باید در بودجه تبصرههایی پیدا کنیم که کمک کننده باشد.»
در ادامه این برنامه رضا فیاضی هنرمند تئاتر به اجرای نمایش «طلسم صبح گل» کاری از قطب الدین صادقی و پرداخت نشدن دستمزدها اشاره کرد و همچنین در خصوص جشنواره فجر امسال که قرار بوده اجرایی به کارگردانی ابوالقاسم معارفی داشته باشد اما به دلایلی اجرای نمایش از جدول حذف شده صحبت کرد.
قولهای طاهری عملی نشدقطب الدین صادقی که در این مراسم نیز حضور داشت تشریح کرد: «قرار بود این نمایش اجرای عموم شود و ما در جشنواره ۱۲ میلیون تومان گرفتیم که ۱۱/۵ میلیون آن خرج تولید کار شد در زمان حسین طاهری قرار بود نمایش به اجرای عموم در آید اما با عملی نشدن قولهای طاهری تمام لباسها در انبار مانده است و ما نتوانستیم اجرای عموم داشته باشیم.»
علی مرادخانی در پاسخ به رضا فیاضی عنوان کرد: «ما بررسی میکنیم و اگر لازم باشد نمایش «طلسم صبح گل» اجرا شود در اجرای عمومی آن جبران مافات خواهیم کرد. برای تئاتر کودک و نوجوان نیز در حال فکرهایی هستیم که به زودی اجرایی خواهد شد. شاید در مواردی تن خواه قرار دهیم تا بچرخد ولی حتی اگر در جاهایی این تن خواه تامین کننده نبود ما نیز کمک خواهیم کرد.»
سپس خسرو احمدی به مشکل بیمه به عنوان بزرگترین مساله خانواده تئاتر اشاره کرد و گفت: «در پی قطع شدن بیمه تکمیلی آدمهای دیگر را هم از دست میدهیم تعداد ما روز به روز در حال زیاد شدن است و ما برای حل این مساله حتی برای رئیس جمهور و دیگر دوستان نامه نوشتیم که بعد به صندوق هنرمندان بازگشت و باز مشکل برجای خود باقی ماند این مسالهای است که بینهایت ما را اذیت میکند زیرا ما در خطر جدی هستیم.»
در ادامه این مراسم مهرداد هویدا به اجرای زنده موسیقی پرداخت و برگزیدگان بخشهای مختلف بدین شرح معرفی شدند:
در بخش چهرهپردازی تندیس کانون لوح تقدیر و جایزه نقدی ماریا حاجیها، در بخش آهنگسازی سیاوش لطفی، در بخش بهترین نمایش کودک و نوجوان و حمیدرضا ملا حسینی، در بخش بهترین خبرنگار به مرجان سمندری، در بخش بهترین منتقد به سعید محبی، در بخش طراحی لباس ادنا زینلیان، در بخش طراح صحنه رضا مهدوی، در بخش بازیگری زن گلاب آدینه و نگار عابدی، در بخش بازیگری مرد فرهاد آییش و بهنام تشکر، در بخش بهترین نمایشنامهنویس جلال تهرانی، در بخش کارگردانی علی رفیعی و در بخش نمایش برگزیده حمید رضا نعیمی مورد تقدیر قرار گرفتند.
مصطفی عبداللهی که از جمله هنرمندان بیمار است گفت: «تا کسی خود درگیر این بیماری نشود متوجه مسائل نخواهد شد به چیزهایی که دیگران گفتند تو شنیدیم زیبا بود ولی چندان تاثیری در ما ندارد چرا که این بیماری کشف آهنی حوصله و یک گونی اسکناس میخواهد من سال هاست که رنج میبرم و صدها نفر را دیدهام که به خاطر نداشتن پول نوانستند درمانشان را ادامه دهند و به راحتی از بین رفتند زمانی دکتر برای من دارویی نوشت که چیزی حدود ۱۲۰ میلیون تومان پولش بود و باید آن را از آمریکا سه بار آن را تهیه میکردم وقتی که بار اولش را با مشقت تهیه کردیم سازمان صدا و سیما ۵۰ میلیون تومان حواله به هلال احمر داده بود ما هر کاری کردیم که این مبلغ را بابت فاکتورها بگیریم قبول نکردند ما گفتیم که این دارو زیر نظر پزشک تهیه و استفاده شده و در پرونده نیز موجود است اما نتوانستیم در هر صورت آن را بگیریم.»
وی ادامه داد: «همه گفتند که چه کار کنیم؟ چه حمایتهایی شود؟ خیلیها حتی نمایش نامه خوانی و یا یک شب اجرا را به من اختصاص دادند که من از همهشان تشکر میکنم ولی این شکل قشنگی ندارد وشان یک آدم و ارزشش بیشتر از اینها است من اگر خودم بخواهم گدایی کنم و یک مقوا گردن خود بیندازم و خودم را در آن معرفی کنم روزی چند میلیون تومان پول میگیرم ولی این اصلا درست نیست.»
وی پیشنهاد داد: «اگر دست به زانو بگیریم و بلند شویم احتیاجی به کسی نداریم چرا ما اجرای یک شب نمایش برای بیماران سخت را قانونمند نکنیم؟ این طور عواید حاصل از اجرا به هنرمندان بیمار اختصاص پیدا میکند و این در طول سال رقم هنگفتی میشود و همه افراد نیز در آن سهیم هستند. من امیدوارم این اتفاق برای هیچ کس نیفتد اما حقیقت این است که ناگهانی رخ میدهد و برای من نیز روی همین صحنه اتفاق افتاد.»
در پایان این مراسم تابلویی با عنوان «با تئاتر به زندگی لبخند بزن» توسط هنرمندان حاضر در سالن به امضا رسید و علی مرادخانی برای کمک هزینه درمانی هنرمندان بیمار این تابلو را به مبلغ 20 میلیون تومان خرید. ضمناً این تابلو برای فروش مجدد در اختیار هنرمندان قرار گرفت. حمیدرضا نعیمی و نادر برهانی مرند عواید حاصل از یک شب اجرای آثارشان را به کمک به بیماران خاص اختصاص دادند.
کوروش نریمانی، اکبرزنجانپور، بهروز بقایی، فرزانه کابلی، هادر مرزبان، حمیدرضا نعیمی، محمدحسین ناصربخت، مهدی نصیری، شهره سلزانی، صمد چینی فروشان، رحمت امینی، بهزاد صدیقی، امیرحسین شفیعی، ابراهیم حسینی، گلاب آدینه، سید جواد روشن، رویا نونهالی، خسرو احمدی، از جمله هنرمندان حاضر در این مراسم بودند. همچنین نیما کرمی اجرای این برنامه را برعهده داشت.