به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۴ - ۱۸:۲۶
 
۳
تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۰۳/۲۴ ساعت ۱۹:۴۲
کد مطلب : ۳۴۱۹۶۸

چگونه غنی‌‌سازی، ما را در علم هسته‌ای و اقتصاد فقیر کرد؟

چگونه غنی‌‌سازی، ما را در علم هسته‌ای و اقتصاد فقیر کرد؟
✍️ محسن رنانی *
مناقشه اتمی ایران ۲۰سال است با ایجاد بی‌ثباتی مستمر، آب را بر روی بذر توسعه‌ ایران بسته است؛ و با گشودن راه ورود نظامیان به همه عرصه‌ها، هوای توسعه را آلوده کرده است؛ و با گسترش راههای مخفی‌کاری و فرار از قانون (به بهانه مشکلات حقوقی، سیاسی و اقتصادی تحریم)‌ و در واقع با بی‌ حرمت کردن قانون، بذر توسعه را از نور هم محروم کرده است.
۱۴ سال پیش(یعنی وقتی اوباما برای دور اول، کاندیدای ریاست‌ جمهوری آمریکا شده بود و هنوز انتخاب نشده بود ولی پیشنهاد شروع مذاکره بدون پیش‌ شرط با ایران را داده بود)، من در مهر ۱۳۸۷ طی یک نامه غیرعلنی ۶۶۱ صفحه‌ای به مقام رهبری (که ۵ سال بعد بدون هیچ تغییری، با عنوان «اقتصاد سیاسی مناقشه اتمی ایران» به صورت کتاب انتشار یافت)، پیشنهاد دادم که قبل از اینکه اوباما بیاید و درگیر تحریم‌‌مان کند ایران برای ده سال به صورت داوطلبانه غنی‌سازی را متوقف و شروع به اعتماد‌سازی با جهان کند. 
در آن نامه پیش‌بینی کردم که اگر اوباما در انتخابات پیروز شود، به ایران حمله نمی‌کند اما به سرعت و خیلی شدید ما را به سوی تحریم می‌برد. گفتم که اگر وارد تحریم شویم بین ده تا ۲۰ سال درگیر انواع تنش‌‌ها و بی‌ثباتی‌‌ها خواهیم بود و فرصت‌های زیادی از اقتصاد ایران و نسل جوان ایران خواهد سوخت.من در آن کتاب حرف‌های زیادی درباره خسارت‌‌های مناقشه اتمی برای ایران زده‌‌ام و ۱۰ پیش‌ بینی کرده‌ام که تاکنون ۹ مورد از آنها محقق شده است.
اما وقتی که مصاحبه اخیر دکتر رضا منصوری استاد برجسته فیزیک دانشگاه شریف را خواندم، دود از سرم بلند شد. او می‌گوید پافشاری ما بر «صنعت هسته‌ای» باعث شده که ما از «علم هسته‌ای» روز دنیا عقب بمانیم. می‌گوید آنچه ما اکنون داریم نه علم هسته‌ای بلکه یک صنعت قدیمی هسته‌ای با فناوری مربوط به ۸۰ سال پیش است. او می‌گوید ما اکنون هیچ دانشمند هسته‌ای نداریم و از مرزهای علم هسته‌ای دنیا بسیار عقب‌ مانده‌ایم. می‌گوید با پولی که صرف صنعت هسته‌ای کردیم می‌توانستیم ۵۰ شتابگر ذرات بنیادی بسازیم و خود را در مرز جهانی علوم هسته‌ای نگه‌داریم و صنایع مدرن بسیاری را پیرامون این علم گسترش بدهیم؛ بدون آنکه این همه هزینه‌ بر کشور تحمیل کنیم.
در کتاب اقتصاد سیاسی مناقشه اتمی گفته‌ام که اگر ده سال غنی‌‌سازی را به طور داوطلبانه متوقف کنیم برای ما کم‌هزینه‌تر از ادامه غنی‌ سازی است؛ اما اکنون می‌گویم اگر آنچه دکتر منصوری می‌گوید درست باشد، در مذاکرات احیای برجام در وین، اگر برای سی سال هم به غرب تضمین بدهیم که غنی‌ سازی نخواهیم کرد و به سرعت خودمان را از بازی اتمی خارج کنیم، جلوی خسارت بیشتر را گرفته‌ایم. مثل این است که به غرب تضمین بدهیم که کارخانه سایپا برای سی سال پراید تولید نخواهد کرد، معلوم است که به نفع کشور است. 
در همان کتاب در چند جا نشان داده‌ام (بویژه با نظریه بازی‌ها) که ماندن در بازی مناقشه اتمی به هر شکلی (چه موفق به غنی‌سازی بشویم یا نشویم)، بازی در میدان غربی‌‌هاست و نهایتاً به سود غرب و به زیان ماست. من آن زمان فقط از منظر اقتصادی تحلیل کرده‌ام و اکنون بعد از ۱۴ سال از ارسال آن نامه، یک دانشمند فیزیک آن حرف را از منظر علم فیزیک تکرار می‌کند.
اکنون فرصت های نسل جوان به سرعت در حال سوختن و پنجره جمعیتی کشور به سرعت در حال بسته شدن و مغزها و سرمایه‌های فکری و سرمایه‌ های انسانی ما به سرعت در حال تخلیه یا فرسوده شدن است؛ اینها اصلی‌ ترین سرمایه‌های ماست که باید تضمین کنیم ماندگاری‌ شان را. پافشاری بر غنی‌سازی اتمی، توان و فرصتهای ما برا ی غنی‌سازی خودمان را بیش از این می‌ستاند. هم‌اکنون غنی‌سازیِ چند نسل از دانش‌ آموختگان و جوانان و مادران و کودکان متوقف مانده است. اینها هستند که انرژی بنیادین برای جهش یک ملت به سوی توسعه را فراهم می‌کنند؛ که در شرایط کنونی کاملا فراموش شده‌اند.
* استاد اقتصاد
نام شما

آدرس ايميل شما
توجه: نظرات حاوی توهين، افترا، اتهام و ... به اشخاص حقيقی و حقوقی، و نظرات شعارگونه «مرگ، درود و مشابه آنها»، و همچنين نظرات طولانی تر از 500 حرف، به هيچ وجه منتشر نخواهند شد.
نظر شما *


۱۴۰۱/۰۳/۲۴ ۲۰:۱۲
آقا کاسبان تحریم میلیارد ها دلار در این پروژه اتمی به جیب که زدن هیچ مملکت ۴۰سال به عقب بردن کشورهای همسایه ما را نگاه کنید قطرمیدان گازی مشترک را داره تخلیه میکنه ووووهزارن پروژه دیگر اگر خواستی بنویسی که اتم چه به سر ایران آورد چند جلد کتاب میشه از نظر اقتصاد ی سیاسی فرهنگی محیط زیست ووووو (389220)
مریم
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۱/۰۳/۲۴ ۲۰:۵۶
این همه سوختن و ویرانی مردم و کشور و و و فقط فقط بخاطر این است که.... (389223)
۱۴۰۱/۰۳/۲۴ ۲۱:۰۷
دولت ناکارامد رییسی همه تقصیر ها را گذاشته گردن دولت روحانی تا خودشو از ناکارامدی تبرئه کنه (389228)
Amir
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۱/۰۳/۲۴ ۲۱:۳۵
و عده ای احمق مثل این فرد...؛ نمی دانند مشکل غرب با ایران صرفاً هسته ای نیست و نخواهد بود. چه تجربه ای زدیک تر از تجربه ی شکست خورده دولت روحانی، آیا به هسته ای راضی شدند!؟ (389232)
۱۴۰۱/۰۳/۲۴ ۲۲:۲۱
درود بر شرفت استاد ربانی (389233)
ایوب
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۱/۰۳/۲۵ ۰۰:۱۷
داداش این کشور نیازی به دانشمند و اندیشمند و آدم کار بلد نداره
فقط یکم ریش یک جای مهر روی پیشونی و یک صدای بلند برای مرگ بر آمریکا گفتن لازم داره (389236)
۱۴۰۱/۰۳/۲۵ ۰۰:۱۸
معاون عبدالملکی مثل خودش پخی بود (389237)
فخ
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۱/۰۳/۲۵ ۰۰:۳۰
مدیریت کشور ما دردست عده ای آقای دکتر بیسواد ونان به نرخ روز خور است که منافع شخصی خودرابر هر چیزی ترجیح می دهند و عدفشان زندگی در فرنگ با پولهای بادآورده حاصل از تحریم هاست .خودت را خسته نکن‌جناب استاداین جماعت... (389238)
۱۴۰۱/۰۳/۲۵ ۰۷:۲۶
این بنده گان خدا (هردو) انسان های ارزشمندی هستند، آدم نمیتونه باور کنه ساده لوح باشن، از طرفی نمی تونه قبول کنه خودشون رو به ساده لوحی زده باشن که متوجه نباشن چرا غنی سازی می کئیم و این مواردی که این بنده گان خدا میگن اصلا مهم نیست. (389244)
۱۴۰۱/۰۳/۲۵ ۱۵:۱۴
شما بگو ما چرا غنی سازی میکنیم؟ شما بگو مهم ترین سرمایه یک کشور چیست؟ مگه مردم و نیروی انسانی مهم ترین سرمایه کشور نیستن؟ خب بنده خدا، ما باید نیروی انسانی داشته باشیم که براش غنی سازی کنیم، همه دارن میرن،کاهش جمعیت داریم، عدم رضایت داریم، خواهشا اینقدر به همه میگید نمی فهمن،ساده ان، شماها که اصلا قصد ندارید چیزی بفهمید، اصلا شما اومدید که نفهمید و امثال این انسان هایی که حداقل یه تحلیل منطقی دارن را اذیت کنید. (389269)
۱۴۰۱/۰۳/۲۷ ۱۰:۱۸
تونی هم که جنابعالی که ساده لوح نیستی و می دانید، اصلا مهم نیست نیست (389325)
۱۴۰۱/۰۳/۲۵ ۰۸:۱۳
قدیمیه (389247)
۱۴۰۱/۰۳/۲۵ ۰۸:۳۱
کو گوش شنوا (389248)
جواد
Canada
۱۴۰۱/۰۳/۲۶ ۰۶:۰۷
ما خودمان انتخاب کردیم که اینگونه زندگی کنیم.بزودی باید لُنگ ببندیم و نون خشک بُخُریم. به این مقدار هم دلخوش... (389285)
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها