به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۷ - ۲۲:۰۹
 
۱۶
تاریخ انتشار : ۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ساعت ۱۲:۳۷
کد مطلب : ۱۳۸۸۴
برای رفع حصر تلاش می‌کنم، وقت پاسخ به کیهان را ندارم

عارف: به من پیشنهاد معاون اولی داده نشد

گروه سياسي: دکتر محمدرضا عارف در مصاحبه با روزنامه شرق به یادداشت‌های کیهان علیه وی واکنش جالی نشان داد و گفت: من جوابی نمی‌دهم. من بعضی جواب‌دادن‌ها را به قول معروف دنبال نخود سیاه رفتن می‌دانم و وقت پرداختن به این مسایل را ندارم. نگاه ما باید مثبت باشد و نگاه اخلاق‌مدارانه می‌تواند رقبا را قانع کند که به‌گونه دیگری رفتار کنند. متن اين مصاحبه را بخوانيد:
عارف: به من پیشنهاد معاون اولی داده نشد
‌انتخابات تمام شده و خیلی‌ها دوست دارند بدانند که این روزهای دکترعارف چگونه می‌گذرد؟
انتخابات خیلی خوب برگزار شد و مردم هم، سنگ تمام گذاشتند و نشان دادند که هم به انقلابشان وفادار هستند و هم به ارزش‌ها و جایگاه کشور را در معادلات سیاسی-بین‌المللی ارتقا دادند. من این روزها جلساتی دارم که مردم و گروه‌های مختلف مراجعه می‌کنند. نقطه‌نظرات‌ و مطالبات مردم مطرح می‌شود. در عین حال گروه‌های مختلف به نوعی اعلام همبستگی و همکاری برای فعالیت‌های آینده می‌کنند.

چه شد که تصمیم گرفتید در انتخابات حضور داشته باشید و چه شد که کناره‌گیری کردید؟

دلیل حضورم شرایط کشور بود. در طول سه، چهار سال گذشته با جوان‌ها و دانشجویان حشرونشر زیادی داشتم و احساس می‌کردم که شکاف عمیقی بین نسل اول انقلاب با نسل سوم ایجاد شده است، وقتی با آنها صحبت می‌شد متوجه می‌شدم که یک حالت بی‌تفاوتی و قهرکردن در آنها وجود دارد، حوادثی که در جامعه اتفاق افتاده بود به‌خصوص در دانشگاه‌ها که فضای امنیتی و بسته‌ای حاکم بود در ایجاد این حالت در دانشجویان و جوانان نقش به‌سزایی داشت. با شناختی که از جوان‌ها داشتم احساس می‌کردم، می‌شود آنها را برگرداند. به همین دلیل به عنوان یک تکلیف به صحنه آمدم و مهم‌ترین دلیلم برگرداندن و امیدوارکردن نسل جوان به آینده و ایجاد شور و شوق مردم به مشارکت در انتخابات بود که در هر دو بخش من هم در کنار دیگرانی که کمک می‌کردند که فضای خوبی شکل گیرد سهمی داشتم. برای من اجماع، همدلی، تفاهم و وحدت‌نظر همیشه مطرح و مهم بود و توجه داشتم به هزینه‌های زیادی که به دلیل تفرق در گذشته پرداخته‌ایم. به همین دلیل از زمان جدی‌شدن کاندیداتوری‌ام، بحث اجماع را مطرح کردم. من از اردوگاه اصلاح‌طلبان آمده بودم، خودم را اصلاح‌طلب می‌دانستم. منش اصلاح‌طلبی را منش انقلاب می‌دانم و این را در طول ۳۰سال گذشته بارها مطرح کرده‌ام و فکر می‌کردم که برای ایجاد یک گفتمان منطقی و معقول باید به سمت اجماع برویم و این شعار را تا آخر ادامه دادم و به آن وفادار ماندم.

چه برنامه‌ای برای سرمایه‌های اجتماعی دارید که به میدان سیاست آمدند و رای دادند؟ ‌

مساله اصلی حفظ سرمایه اجتماعی ارزشمندی است که خلق شد. ما در دوم‌خرداد هم این سرمایه اجتماعی را داشتیم اما به دلیل مشغله‌های کاری و درگیرشدن اصلاح‌طلبان در دولت، نتوانستیم از این سرمایه اجتماعی به خوبی پاسداری کنیم. در این مقطع زمانی، وظیفه همه ماست که این سرمایه اجتماعی را حفظ کنیم. نباید سرمایه اجتماعی را از دست دهیم. دولت آینده باید نسبت به مطالبات مردم پاسخگو باشد. مردم به خاطر مطرح‌شدن مطالباتشان و خاستگاهی که نمایندگانشان در بین مردم داشتند رای دادند، بخشی از پاسخگویی به این مطالبات وظیفه دولت است. ولی همه آن به عهده دولت نیست موردی که بیشتر تاکید دارم، وظیفه‌ای است که خارج و در کنار دولت به عهده جریانات سیاسی می‌باشد. در دولت اصلاحات تشکل‌ها ایجاد شدند اما چون آنچنان نهادینه و عمیق نشدند، با تغییر دولت بسیاری از آنها از بین رفتند و غیرفعال شدند. ما باید از تجربه دوران اصلاحات استفاده کنیم و تلاش کنیم که سازمان‌های مردم‌نهاد در متن جامعه ایجاد شود. با همین رویکرد در سال ۸۸ بنیاد امید ایرانیان را با وجود همه نامهربانی‌ها و دشواری‌ها تشکیل دادیم و امروز یکی از کارهایی که ما در این بنیاد انجام می‌دهیم این است که بیاییم و این تشکل‌ها را ساماندهی کنیم. منتها بخشی از مطالبات مردم در قالب تشکل‌های سیاسی شکل می‌گیرد. در مقطع فعلی به اندازه کافی حزب داریم، اما متاسفانه بخشی از این احزاب غیرفعال هستند یا حضور پررنگی از آنها نمی‌بینیم. یکی از راهکارهایی که می‌شود دنبال کرد فعال‌کردن این حزب‌هاست.

‌فکر می‌کنید تا چه اندازه فضا برای فعالیت حزبی مناسب است؟

رویکرد حزبی را در فعالیت‌های سیاسی قبول دارم و یک ضرورت می‌دانم. باید تحزب را بپذیریم. اما یک زمینه اجتماعی را لازم داریم که نه مردم تجربه خوبی از تحزب دارند و نه ساختار دولتی ما آمادگی پذیرش تحزب را دارد و باید در هر دو بخش کار کنیم. زمانی که هر دو بخش آمادگی نسبی داشته باشند می‌توان حزب فراگیری تشکیل داد. تعریفی که از حزب فراگیر دارم این است که باید از پایین به بالا رشد کند نه از بالا به پایین. بسیاری از احزاب در سال‌های بعد از انقلاب از بالا به پایین شکل گرفته‌اند، عده‌ای دور هم جمع می‌شوند که منویات یک تعداد محدود را ساماندهی کنند در این صورت به محض اینکه راس تشکیلات مشکلی پیدا می‌کند و کنار می‌رود حزب هم غیرفعال می‌شود یا ممکن است که حذف شود. آنچه که در این مقطع مدنظرم هست و با دوستان بر روی آن فکر می‌کنیم این است که اگر قرار باشد که یک حرکت سیاسی را دنبال کنیم، باید سعی کنیم که با تعامل و همفکری‌ای که با بدنه اصلاح‌طلبی کشور داریم در این مسیر پیش برویم و امیدواریم که در این راه، هم مردم رویکرد حزبی را بپذیرند و هم گردانندگان این حزب بپذیرند که باید به نظر افراد تمکین کنند و تصمیم‌گیرنده اصلی بدنه اصلی تشکل هستند و انشاءالله در ساختار حکومتی ما حزب و تحزب جایگاه مناسب خود را پیدا کنند.

آیا می‌توان اینطور پیش‌بینی کرد که محمدرضا عارف روزی رهبر جریان اصلاحات باشد؟

اولا من خودم را رهبر این جریان نمی‌دانم و عضوی از مجموعه اصلاح‌طلبان می‌دانم. بعد از این انتخابات مردم برروی ضرورت داشتن یک تشکل فراگیر حزبی تاکید بیشتری دارند.در گروه‌های مختلفی که دیدار می‌کنم تقریبا یکی از مطالباتشان این است که جریان اصلاح‌طلبی سامان سیاسی فراگیر پیدا کند.

‌شما گفتید که از اول بر اجماع ‌اصلاح‌طلبان تاکید داشتید، بعد‌ها هم در مراسم‌هایی که برای شما و آقای روحانی تشکیل می‌شد، حرف از ائتلاف‌زده شد. اما روایت‌های مختلفی از این ائتلاف هست. ما می‌خواهیم روایت عارف از ائتلاف را بدانیم؟

فکر می‌کنم در شرایطی هستیم که باید یک دولت منسجم و قوی سر کار بیاید. فعلا باید رییس‌جمهور منتخب حمایت شود. آنچه از اول مطرح کردم این بود که حول محور آقای خاتمی هر اجماعی صورت بپذیرد-البته ساز و کار آن را وارد نمی‌شوم که آیا منطقی و دموکراتیک بود یا نه- و جمع‌بندی ایشان هر چه باشد تمکین می‌کنم و همین کار هم انجام دادم.

‌هنوز هم آقای خاتمی را می‌بینید؟ چون گفته بودید که دیدارهای مکرر با ایشان داریم.

بنا بر ضرورت با همه بزرگان دیدار و گفت‌وگو می‌کنم.

آخرین باری که بیش از ۲۴خرداد با ایشان دیدار کردید چه زمانی بود؟

پنجشنبه قبل از انتخابات که ایشان به همراه سیدحسن آقای خمینی و آیت‌الله بجنوردی و چند نفر از دوستان به منزل ما آمدند.

‌راجع به چه موضوعی صحبت کردید؟

بحث‌ها خودمانی و دوستانه بود. البته عزیزان در مورد به‌اصطلاح کار بزرگی که من انجام دادم تقدیر و تشکر کردند.

‌با آقای روحانی فقط یک دیدار داشتید؟

نه، دو دیدار بود یک دیدار اوایل پیروزی ایشان صورت گرفت و یک دیدار روز ۱۵تیر.

گمانه‌زنی‌هایی درباره اینکه شما قرار است معاون اول شوید وجود دارد این موضوع را تایید می‌کنید؟

نه، تاکنون چنین پیشنهادی از طرف آقای روحانی نشده است.

‌در دیدار دوم شما با آقای روحانی درباره چه موضوعاتی صحبت کردید؟

به‌صورت کلی درباره شرایط کشور و تشکیل کابینه صحبت کردیم.

یعنی قرار است که در کابینه آقای روحانی باشید یا نه؟

ایشان پیشنهاد معاون اولی به من ندادند.

یعنی احتمال دارد که در جای دیگری باشید؟

به‌عنوان یک عضو هیات‌علمی دانشگاه صنعتی‌شریف و در فرهنگستان علوم و نهادهایی همچون مجمع تشخیص و شورایعالی انقلاب فرهنگی خدمت می‌کنم.

عملکرد انتخاباتی ‌اصلاح‌طلبان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

عملکرد اصلاح‌طلبان در انتخابات ضعیف بود و به نظرم یک توهم شکست بر بخشی از اصلاح‌طلبان حاکم بود. بارها در جمع دوستان و در جلسات مختلف مطرح کرده‌ام که بدترین نگرش برای یک جریان سیاسی توهم شکست است. جریان سیاسی برای ادامه حیات خود باید حضور داشته باشد. البته حضور، لزوما موجب پیروزی نمی‌شود و می‌تواند با شکست هم مواجه شود. نه اصلاح‌طلبان می‌توانند قهر کنند و نه یک جریان سیاسی می‌تواند فعالیتش را متوقف کند. بخشی از مشکلات آنها ناشی از فضای بسته‌ای بود که بر ‌اصلاح‌طلبان حاکم بود حتی زمزمه‌هایی در بخش به‌اصطلاح تند آنها در مورد تحریم انتخابات شنیده می‌شد. من برای حضور در انتخابات از کسی اجازه نگرفتم. منتها قاعدتا به دلیل ارتباطم با دوستان، رایزنی‌هایی می‌کردم. احساس تکلیف کردم که در انتخابات حضور داشته باشم. برای دفاع از تفکر اصلاح‌طلبی وارد میدان شدم و گفتم خودم را در اردوگاه اصلاح‌طلبی می‌دانم و این تفکر را نمایندگی کردم.

‌چقدر فکر می‌کنید که موفق بوده‌اید.

در فاز اول، تحریم احتمالی را شکستم. قبل از آمدنم صحبت از تحریم بود. اتهام‌هایی هم برخی افراد به من زدند. مثلا می‌گفتند کاندیدای بخش امنیتی کشور هستم یا اینکه اصلاح‌طلب بدلی هستم که با حوصله و سعه‌صدر با این حرف‌ها برخورد کردم و مسوولیت خودم را انجام دادم بنابراین اولین کاری که کردیم شکست تحریم بود. به تدریج بخش‌هایی احساس کردند که باید به میدان بیایند و تلاش کردم که اصلاح‌طلبان را به میدان بیاورم البته دیگران هم در این زمینه کمک کردند. احساس من این بود که دو جریان اصلی انقلاب، اصلاح‌طلبان و اصولگراها باید به صحنه بیایند و رقابت کنند من از خرداد ۹۱ به‌طور جدی به میدان آمدم و خواستم بگویم که تفکر اصلاح‌طلبی هم به میدان می‌آید و خودم را به عنوان کاندیدا مطرح نکردم. در بهمن‌ماه سال گذشته اعلام کردم که اگر آقایان خاتمی و هاشمی بیایند، کاندیدا نمی‌شوم و بعد هم بحث اجماع را مطرح کردم که روی هر کس اجماع شود می‌پذیرم. فلسفه اجماع این بود که اصلاح‌طلبان را به سمت اجماع و فعالیت انتخاباتی ترغیب کنم و البته موفق هم شدم.


در کلیپی که از شما در سالن حجاب پخش شد. در چشم شما اشک دیده می‌شود دلیل آن اشک چیست؟

گاهی انسان فکر می‌کند که از چه پتانسیل‌ها و سرمایه‌هایی به دلیل هوای‌نفس و خودخواهی‌ها و تنگ‌نظری‌ها استفاده نمی‌شود، در این قبیل موارد اشک ریختن حداقل کاری است که می‌توان انجام داد. من نگران آینده جوان‌های کشورم هستم.

‌یکی از وعده‌ها و صحبت‌های زمان انتخابات شما به مردم برطرف‌شدن فضای امنیتی و رفع حصرها بود که شما از آن به‌عنوان استخوان‌ لای زخم نام بردید. الان با توجه به شرایطی که شما دارید فکر می‌کنید این جریان به کجا خواهد رسید و آیا تلاشی برای رفع حصرها انجام می‌دهید؟

من آن‌زمان که این وعده را می‌دادم در قامت یک کاندیدای رییس‌جمهوری مطرح می‌کردم. بارها تاکید کردم اگر انتخابات پرشوری برگزار شود این موضوعات با تفاهم قابل حل است. البته من نسبت به حضور مردم در انتخابات خوشبین بودم و در چند مصاحبه مشارکت و حضور بالای ۷۰درصدی مردم را پیش‌بینی کردم که بعضی از دوستان در جلسات وقتی مطرح می‌کردم تبسم می‌زدند.!!! تغییر و اصلاح فضای امنیتی در اختیار دولت است. ما ظرفیت نظام را می‌دانیم. رییس دولت باید بتواند و می‌تواند بخشی از مسایل مانند حصرها را با تعاملی که با دستگاه‌های ذی‌ربط دارد حل کند. قول من هم این بود که با پیگیری‌کردن از طریق دستگاه‌های ذی‌ربط مساله حصر را حل کنم. من به عنوان یک فرد، در چهارسال گذشته این موضوعات را پیگیری می‌کردم ولی تمایل نداشتم رسانه‌ای شود چون نیازی به رسانه‌ای‌شدن نبود.

‌الان چطور؟ پیگیری می‌کنید؟
من وظیفه خود می‌دانم با تعاملی که با گروه‌های مختلف دارم بتوانم آن را پیگیری و تا حد توان در حل این معضل کمک کنم.

‌چقدر به مسایل فرهنگی و اعتلای فرهنگ و هنر در جامعه فکر می‌کنید؟

به هنر و فرهنگ علاقه‌مند هستم. انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی بود، یکی از مزیت‌های ما بخش فرهنگ و هنر است. برای استفاده از این مزیت باید انگیزه را در اهل فرهنگ و هنر بالا برد و زمینه لازم را برای بروز خلاقیت‌ها فراهم کرد و برای این‌کار باید فرهنگ را به اهل فرهنگ سپرد و با اعتماد میدان را برای فعالیت‌های فرهنگی و هنری با هدف تاثیر‌گذاری و جذب جوانان باز گذاشت در حقیقت باید پیشخوان فرهنگی کشور را برای پاسخگویی به نیاز مردم و نسل جوان و مصونیت‌بخشی جوانان از تهاجم فرهنگی تقویت کرد.

‌آخرین کتابی که خواندید چه بود؟

کتاب‌های علمی زیادی را معمولا مطالعه می‌کنم.
‌در حوزه‌های دیگر چطور؟
یک مجموعه شعر نو بود به نام «عاشق لو نرفته» که به تازگی خواندم.
‌پس می‌شود به حضور شما در عرصه فرهنگ امیدوار بود.
سعی می‌کنم که حضور پررنگ‌تری داشته باشم ولی واقعا گرفتارم هم در دانشگاه و هم در مجامع دیگر اما تلاش می‌کنم حضور بیشتری داشته باشم.
‌نگاه شما به فضای رسانه چگونه است؟
انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی و متکی به مردم بود. ما این را در حرف گفته‌ایم و باید در عمل هم نشان دهیم. باید رسانه قوی داشته باشیم تا مطالبات مردم را مطرح کنند و نقد کنند. منتها تا رسیدن به آن رسانه‌ها خیلی فاصله داریم. من نقد جدی به خود رسانه‌ها دارم. ممکن است که بگویند محدودیت و مشکل داشتیم، اما هر کاری هزینه دارد. نمی‌توانید کار بدون هزینه انجام دهید. دموکراسی هزینه دارد. اطلاع‌رسانی هزینه دارد. هیچ راهی جز داشتن رسانه مستقل که مطالبات مردم را در همه بخش‌های حکومت بیان کنند نداریم. رسانه‌ها عموما مشکلات را در دولت می‌بینند آیا رسانه‌ها تاکنون به روند قانونگذاری انتقادی جدی داشته‌اند؟ در هیچ رسانه‌ای ما ندیدیم که چگونگی قانونگذاری را نقد کنند یا مصوبات مراجع قانونی را به نقد و بررسی بگذارند. در بهترین شرایط، رسانه‌ها به بخش‌های دولتی می‌پردازند و گاهی هم با تعاملی که با دستگاه‌های دولتی دارند به یکباره نظرشان ظرف یک‌مدت کوتاهی تغییر می‌کند. این برای رسانه مستقل مناسب نیست.

رسانه باید مستقل بوده و به هیچ دستگاهی وابسته نباشد. شرایط موجود شرایط مناسبی نیست. برای نهادینه‌شدن رسانه‌ها به‌خصوص استقلال رسانه‌ها باید تلاش کرد تا آسیب‌پذیری آنها به حداقل برسد و رسانه‌ها در شرایط منطقی و بدون ترس و واهمه وظیفه اطلاع‌رسانی خود را انجام دهند.
‌پس از اینکه احمدی‌نژاد در یک برنامه تلویزیونی دستاوردهای خود را از دیگر دولت‌ها متمایز دانست اعتراض شما را نسبت به ارایه آمار غیردقیق از مسوولان شاهد بودیم.
فکر می‌کنم همه مسوولان باید در ارایه آمار وسواس به خرج دهند. متاسفانه طی سالیان اخیر آمارهای غلط به مردم داده شد. این خیلی بد است و باعث می‌شود مردم به مسوولان اعتماد نکنند. درست نیست که درباره موضوعاتی همچون تورم هر مسوولی آمار متفاوت دهد و تذکر من کلی بود و اینکه نباید اعتماد مردم را سلب کرد. مردم باید صددرصد به حرف دولتمردان خود اعتماد کنند. بنابراین باید همواره اطلاعات دقیق و صحیح به مردم داده شود. مردم بهتر از مسوولان مسایل کشور را تحلیل می‌کنند و در جریان مشکلات کشور قرار دارند و با دریافت آمار و اطلاعات دقیق، مردم بهتر می‌توانند مسوولان ر ا همراهی و کمک کنند.

‌به‌نظر شما نقاط افتراق ‌اصلاح‌طلبان با روحانی در چیست؟

نمی‌دانم چقدر صحیح است که به این موضوع بپردازیم. در شرایطی که نیاز به همدلی داریم بحث روی انشقاق و تفاوت اصلاح‌طلبان با رییس‌جمهور منتخب درست نیست اما همگرایی زیادی وجود دارد. باید به فرد پیروز احترام گذاریم. مهم این است که الان آقای روحانی رییس‌جمهور است و باید بتواند منش، روش و دیدگاه و وعده‌های خود را در عمل پیاده کند.

‌بیشترین مطالبات مردم در زمانی که در عرصه انتخابات بودید چه بود؟

در کوتاه‌مدت مطالبات معیشتی بود. گرانی حدود ۸۰درصد جامعه را زجر می‌دهد همین‌طور مساله بیکاری، مسکن و اشتغال. اما مهم‌تر از آن منزلت مردم است که طی سالیان اخیر زیر سوال رفته است. یکی از شعارهای ما منزلت و عقلانیت بود فضای امنیتی و نگاه قیم‌مآبانه به مردم، منزلت مردم را خدشه‌دار کرده بود. بارها تاکید داشتم که باید بتوانیم منویات و آرمان‌های انقلاب را دنبال کنیم و کار را به اهلش بسپاریم. هنر باید توسط هنرمندان، فرهنگ توسط اهل فرهنگ، صنعت توسط صنعتگران اداره شود چون اینها بهتر از ما کار می‌کنند و بهتر از ما منافع و مسایل خودشان را می‌دانند.

‌در جلسه اخیرتان با آقای روحانی، چقدر امید دارید که مطالبات مردم برآورده شود؟

ما امیدواریم. ما باید به آینده امیدوار باشیم. امیدوارم آقای روحانی با رایزنی‌ها و مشورت‌ها و تعاملی که می‌کنند یک دولت قوی تشکیل دهند که هماهنگ با ایشان باشد و بتوانند مطالبات مردم را پیگیری کنند.

‌اکثر گروه‌ها وقتی صحبت می‌کنند می‌گویند ما سهم‌خواهی نمی‌کنیم اما عملا اتفاق می‌افتد. شما وضعیت را چطور ارزیابی می‌کنید. آیا کسانی سهم‌خواه هستند؟

کسانی هستند که می‌خواهند دستاوردها را به نام خود ثبت کنند، مثل تحلیل بعضی از روزنامه‌های خاص که خودشان هم می‌دانند غلط است.

‌بخش بزرگی از نیروها، ‌اصلاح‌طلبان هستند که هشت‌سال خیلی فعال نبودند، کابینه دولت یازدهم خیلی برای اینها جا ندارد. تکلیف این افراد چیست و آیا آنها به سمت تشکل مدنی می‌روند؟

فعالیت که فقط عضویت در کابینه نیست. کابینه بخشی از حکومت و اداره کشور است. به نظر من باید نهادهای مردم‌سالار را تقویت کرد. باید جمع‌بندی روشنی از عملکرد هشت‌ساله اصلاحات داشت. چه شد که تعداد بالای سازمان‌های مردم‌نهاد به یکباره فروکش کرد؟ سعی کنیم بر اساس منطق و اصول نهادهای مدنی شکل بگیرند تا آسیب‌پذیری کمتری داشته باشند. بر این باورم که هیچ راهی جز تحزب نداریم. در کشور ما انتخابات زیادی برگزار می‌شود، مجلس، ریاست‌جمهوری، شوراها و... فعالیت در انتخابات از راه حزب است. باید تحزب را بپذیریم. باید به تشکل‌های مدنی بهای لازم داده شود. باید جوانان را برای عضویت یا تشکیل تشکل‌های مدنی تشویق کرد و تسهیلات لازم را در این زمینه فراهم کرد.

‌شما گفتید که دوست ندارید درباره کناره‌گیری‌تان صحبت کنید. تاثیر کناره‌گیری شما در رای یک‌دوره‌‌ای روحانی چقدر است و آیا فکر می‌کنید که این رفتار شما برای سیاسیون الگو می‌شود؟

اجازه دهید من اینگونه سوال‌ها را جواب ندهم. مردم جواب داده‌اند. کار خودم را وظیفه می‌دانستم. منتها مردم با بزرگی خودشان برخورد کردند و تحلیل‌های مختلفی از این کار شده است.

‌بعضی از روزنامه‌ها اخیرا یادداشت‌های مختلفی درباره میزان رای‌آوری شما به عنوان کاندیدای اصلاح‌طلب منتشر کرده‌اند مانند روزنامه کیهان. شما اخیرا گفتید که ‌اصلاح‌طلبان در دام این فضاسازی‌ها نیفتند. با توجه به روحیه‌ای که از شما سراغ داریم فکر می‌کنید باز هم سکوت می‌کنید یا می‌خواهید جوابی به این مساله دهید؟
نه من جوابی نمی‌دهم. من بعضی جواب‌دادن‌ها را به قول معروف دنبال نخود سیاه رفتن می‌دانم و وقت پرداختن به این مسایل را ندارم. نگاه ما باید مثبت باشد و نگاه اخلاق‌مدارانه می‌تواند رقبا را قانع کند که به‌گونه دیگری رفتار کنند.
‌می‌توانیم امیدوار باشیم که شما هر زمانی که در کابینه حضور پیدا کردید مطالبات مردم را پیگیری کنید؟
حضور در کابینه مربوط به من نیست و به آقای روحانی برمی‌گردد. اما خارج از کابینه در حد توان، اینگونه مسایل را پیگیری می‌کنم.

۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۲:۴۷
خوشم میاد همیشه منطقی و با اخلاق هستش... یک اصلاح طلب معتدل کاش مثل او و اقای خاتمی در دوره اصلاحات زیاد بود که مملکت 8 سال دست اصولگرایان نمی افتاد...
بهترین جواب و به برادر حسین داد..
روحانی یادت باشه عارف باید باشه (93714)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۷:۲۳
آقای روحانی

این احساس وجود دارد که شما تمایل دارید بیشتر از کارگزاران و مسئولین دولت آقای هاشمی در کابینه استفاده کنید.

من نماینده رای دهندگان به شما نیستم ولی به عنوان نماینده خودم و بسیاری از اطرافیان که بخاطر حضور اصلاح طلبان در راس امور به شما رای دادیم حتی اگر آقای خاتمی و اصلاح طلب ها هزار بار هم بگویند ما سهم نمی خواهیم مایی که به شما رای دادیم انتظار داریم کابینه شما در نسبت حضور حداقل 50-50 اصلاح طلب و کارگزاران باشد.


آقای روحانی اگر این امر مخقق نشود کاری از دستمان بر نمی آید جز این که خود را برای 4 سال آینده آمده کنیم و همانطور که اصلاح طلبان را ترغیب به حضور و رای به شما کردیم آنها را ترغیب کنیم که دوره آینده اصلاح طلب ها کاندید های خودشان را داشته باشند به شما قول می دهم با وجود اینکه آقای هاشمی و گروه های نزدیک به ایشان رای زیادی برای شما می توانند ایجاد کنند ولی در مقیاس قابل قیاس با رای اصلاح طلبان نیست و رئیس جمهور بعدی اصلاح طلب تمام عیار خواهد بود.

امیدورام که اینچنین نشود و شما به همه اثبات کنید همان میزان که اعتدالگرا هستید به همان میزان هم اصلاح طلب هستید. (94014)
امیر
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۲۳:۱۱
من بعنوان نماینده بخش دیگری از اصلاح طلبانی که به شما رای داده اند، مخالفت خود را با این نظر اعلام میکنم زیرا:

حمایت ما از شما بستگی به این دارد که آیا اهداف، شعارها و آرمانهای اصلاح طلبانه را پیگیری کنید یا نه. اگر پیگیری کردید و به نتایجی رسیدید از شما حمایت خواهیم کرد، اما اگر در راستای اهداف اصلاح طلبانه گام برنداشتید در انتخابات آتی از شما حمایت نخواهیم کرد.

معذوریتهای شما در انتخاب اعضای کابینه برای ما کاملا قابل درک است، پس کسانی را انتخاب کنید که اهداف اصلاح طلبانه را با کمترین هزینه و اصطکاک پیگیری کنند (حتی اگر برچسب اصلاح طلبی بر پیشانی نداشته باشند) تا همچنان از حمایت ما برخوردار باشید.

و کلام آخر: ما در عین این که مطالبات اصلاح طلبانه خود را بطور جدی در این 4 سال پیگیری خواهیم کرد، قضاوت در مورد عملکرد شما را در سال چهارم و بر مبنای کارنامه 4 ساله انجام خواهیم داد، نه در روز پس از معرفی کابینه.

اینها حداقل درسهایی است که ما از سالهای 76 تا 84 آموختیم. (94250)
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۲۲:۲۹
من نظرم رو درباره این موضوع در چند بیان میکنم:
1- حضور عارف و روحانی مفید بود.
2- ائتلاف و کناره گیری یکی از دو نامزد ضرورت حیاتی بود.
3- روند اتئلاف آنقدر که توقع می رفت اخلاقمدارانه نبود!
4- عارف بزرگمنشانه بر قول خود مبنی بر کناره گیری با پیشنهاد خاتمی عمل کرد.
5- در همان مقطع انتخابات مشخص بود که در زمینه ائتلاف، متاسفانه روحانی خود را متعهد به کسی و چیزی نمی داند.
6- با اینکه روحانی گزینه اصلی اصلاج طلبان نبود ولی برای برون رفت از وضع فعلی کشور چاره ای جز رای به روحانی نداشتیم!
7- قبل از پیروزی روحانی، این عارف بود که اولین پیروز انتخابات بود
8- روحانی نباید این را فراموش کند که پیروزی خود را مدیون اصلاح طلبان و مشخصا خاتمی و عارف می باشد پس نمی تواند و نباید خواسته اصلاح طلبان را نادیده بگیرد
9- عارف و اصلاح طلبان وظیفه خود را انجام دادند؛دیگر این روحانی است و میزان پایبندی به اخلاقمداری در سیاست! (94201)
۱۳۹۲/۰۴/۳۱ ۰۱:۱۲
انشالله رئیس مجلس بعدی عارف خواهد بود، عجله نکنید (94317)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۲:۵۸
معاون اول باید از نزدیک‌ترین و صمیمی‌ترین افراد با ریاست جمهور باشد.

آقای عارف پیداست که همچنان کمی دلخور هستند. (93726)
مرتضی
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۶:۴۲
من نمیدونم منطق عده ای برای حرف زدن یا عده ای دیگه برای مثبت دادن به حرفای یک نفر بر چه اساسی!
عزیزه من معاون اول باید دارای تخصص و تجربه باشه درضمن خط فکریش هم با رییس جمهور یکی باشه اینجور که شما میگی پسر خالشو باید بیاره
از اون گذشته شما انتظار داری دکتر عارف دلخور نباشند؟! اونطور که باید از ایشون تقدیر و دلجویی نشد (93961)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۲۳:۰۳
در کل کشور از ایشان تقدیر شد. با مصدق هم دیدیم چه کردند و بعد نامش در تاریخ ماند. نتایج مثبت این انتخابات بالاتر از چیزی است که امروز می‌توان فهمید. (94232)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۷:۰۸
به نظر من آقای روحانی باید از آقای عارف بخواهند به عنوان وزیر وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات فعالیت کنند که کاملا با تخصص و تجربه ایشان همسو است، حضور آقای عارف در این وزارتخانه می تواند دستاوردهای مهمی را در پی داشته باشد برای مثال به حل مشکل سرعت اینترنت و رفع حداقل بخشی از محدودیت هایی که توسط افراطیون در این حوزه اعمال شده است.

سایت روزنامه اعتماد که هر روز در دکه ها قابل تهیه است فیلتر است این خودش شاخصی است مبین که چقدر وضع در این حوزه خراب است. (93988)
Jack
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۹:۱۰
دقیقا. مثلا همین آقایان احمدی نژاد و رحیمی! کپی برابر اصل همن! (94116)
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۲۱:۵۳
آقای عارف کمی دلخور هستند؛ و با توجه به روند اتفاقات حق هم دارند! ولی نکته آنکه طلبکار و بی اخلاق نیستند! (94181)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۳:۰۸
راي من عارف بود اما نوشتم روحاني منتظرم
ببينم آيا باز اين بار هم گول نخوردم! (93733)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۲۲:۵۰
شما هميشه راي ميدي به اميد اينكه گول خوردي يا نخوردي ؟!!!
خب نده ! چه كاريه !!! (94217)
امیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۳:۰۹
عارف جان حزب تشکیل بده فقط حزب. معاونت اولی باعث هرز رفتن شما میشه. ضمن این که پست اجرایی هر شخصی رو آماج انتقادات مختلف قرار میده و از سرمایه اجتماعیش میکاهه. امیدوارم یه حزب فراگیر تشکیل بدید تا همه اصلاح طلبان گرد هم بیان و این سرمایه اجتماعی که بوجود اومده حفظ بشه. این کار فوایدی بسیار درازمدت تر و عمیق تر خواهد داشت. (93735)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۳:۱۵
آقای روحانی باید به خواسته خیلی از مردم فرهیخته و تحصیل کرده جامعه احترام بگذارند و به خواسته آنها که خواستار حضور آقای عارف در کسوت معاون اولی ایشان می باشد پاسخ مناسب بدهند . ایشان باید بدانند که خیلی ها فقط بخاطر آقای عارف به ایشان رای دادند و منتظر هستند تا جواب اعتماد خود را از ایشان دریافت نمایند. در غیر اینصورت 4 سال دیگر این اعتماد به آقای روحانی دیگر وجود نخواهد داشت . آقای روحانی باید به این شعار مردم در روزهای انتخابات توجه نمایند که روحانی یادت باشه عارف هم باید باشه خیلی مفهوم داشت ! (93741)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۳:۲۸
روحانی در صورت عدم استفاده از دکتر عارف در کابینه ضربه مهلکی به محبوبیتش میزنه (93748)
محسن
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۷:۳۳
اگر میخواست پیشنهاد بده تا حالا داده بود. اصلا از همون دیدار اول که آقای عارف گفت باید رییس جمهور رو در انتخاب آزاد گذاشت میشد حدس زد خبری نیست. (94027)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۳:۳۱
یعنی چی ؟ ما که سر در نیوردیم!!! (93752)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۳:۳۲
از صحبت های جناب عارف معلوم است که به ایشون پیشنهادهای دیگری به جز معاونت اولی داده شده و آقای دکتر نپذیرفتند.هر چند که پست معاون اولی برای دکتر کوچک می باشد. به امید رییس مجلس شدن جناب دکتر عارف (93754)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۶:۱۹
واقع‌بین باشید. بهترین شخص برای جایگاه وزارت علوم، ایشان هستند. اینکه می‌فرمایید ایشان برای معاونت اولی بالاتر هستند، به هر حال ممکن است کمی مبالغه باشد و البته باید بدانید که خودِ‌ ایشان هم از تملق احتمالاً بیزار هستند. (93943)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۲۲:۵۸
بدیهیه اگر رای داشت انصراف نمی داد. (94224)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۸:۴۶
مسخره میکنی؟؟؟ (94101)
آباندخت
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۳:۳۹
در ذره ذره کلمات استاد عزیز کلمه "جوان" جاری است،واقعا اینقدر که به جوانها بها میدهی و به فکرشون هستی اگر کاری هم نتوانی بکنی که قطعا می توانی جای ستایش داره،ما جوونا دستتو میبوسیم (93763)
اصفهان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۳:۴۱
این همه منطق این همه بزرگواری این همه شخصیت از کجاست؟
"نگاه اخلاق مدارانه "در اوج تهمتها به شما استاد
خدا حفظت کنه (93767)
دختر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۳:۴۳
عارف عزیز باییییید معاون اول بشه،فکر کنم این نظر همه کسایی باشه که رایشون عارف بود ولی نوشتن روحانی (93772)
علی منتقد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۳:۵۵
اگر عارف در کابینه حضور داشته باشه خیلی بهتر است (93789)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۳:۵۶
خدا وکیلی اگر چند تا مثل عارف داشتیم وضعمون خیلی بهتر بود. (93790)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۳:۵۸
فکر کنم سرمون کلاه رفت (93793)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۲۱:۴۶
ما نباید بذاریم یه عده اصولگرا نا امیدی را ترویج بدن،امیدوارو مقتدر باشید (94178)
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۴:۰۱
متأسف شدم ازاینکه این شخصیت فرهیخته در لیست کابینه آقای روحانی نبود. آقای روحانی یادشان باشد که این حماسه بزرگ را به این بزرگان مدیون می باشند.مردم را از خدمات این عزیزان محروم نکنید راه سختی در پیش است. (93795)
جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۴:۱۱
باید گفت آقای روحانی 4 سال دیگر بازهم می آی سراغ ما؟ (93803)
فرداد
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۴:۱۹
به نظر من مقام دکتر عارف بالاتر از دولت و کابینه است او با شخصیت کاریزماتیکی که بعد از انصراف پیدا کرده اند میتوانند به عنوان لیدر اصلاحات در کنار اقای خاتمی فعالیت کنند (93812)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۲۳:۱۶
درست است آقای عارف بسیار نجیب و منطقی هستند ولی برای چیزی مثل رهبری اصلاح طلبان مناسب نیستند، رهبری اصلاحات با شخص محبوب و کاریزمایی چون خاتمی ارزش پیدا می کند،دکتر عارف در کار اجرایی موفق ترند، کاش آقای روحانی ایشان را معاون اول خود می کردند چون در این زمینه ایشان امتحان خود را پس داده است. (94255)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۴:۲۹
امیدوارم رئیس مجلس بعدی دکتر عارف باشن. (93823)
وجید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۴:۴۵
این قسمت حرفای دکتر بسیار زیبا بود:
"من نقد جدی به خود رسانه‌ها دارم. ممکن است که بگویند محدودیت و مشکل داشتیم، اما هر کاری هزینه دارد. نمی‌توانید کار بدون هزینه انجام دهید. دموکراسی هزینه دارد. اطلاع‌رسانی هزینه دارد.

آیا رسانه‌ها تاکنون به روند قانونگذاری انتقادی جدی داشته‌اند؟" (93838)
ناصر
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۴:۵۷
درود بر پروفسور عارف که همیشه با درایت کامل با امور برخورد کردند.اگه مسوولان ما نیت و تدبیر ایشون را داشتند کشور بهشت میشد. (93856)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۵:۰۰
اگه روحانی از دکتر عارف در کابینه استفاده نکند از کم سعادتی روحانی است. ضمنا اصلاح طلبان این حرکت ناشایست را هرگز فراموش نخواهند کرد. (93858)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۵:۰۹
امیدوارم آقای روحانی هرچه سریعتر درمورد معاون اولی عارف عزیز تصمیم گیری کنند. (93869)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۵:۲۲
اگه چناب عارف معاون اول بشن امر خیری هست چون میشه از تجربه و کارامدیشون در دولت استفاده کرد اگه هم نشن باز هم امر خیر هست چون میتونن به گسترش و تعمیق جامعه مدنی در ایران کمک کنند (93880)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۵:۲۶
بابا شما دیگه شورش رو در اورید.اگه شما اصلاح طلب واقعی هستید فقط باید دنبال اهدافتون واجرا شدنشون باشید ، حال چه فرقی میکند ، دشمن من بیاد اما همون کاری که من میخوام رو انجام بده ف مثل اینکه بعضی ها یادشون رفته اصلا اصلاحات برا چی بوجود اومده؟!
من شخصا ترجیح میدهم جهانگیری معاون اول بشه تا عارف!
جهانگیری قدرت چانه زنی بالایی دارد و مورد اعتماد هاشمی و خاتمی و روحانی هست و حتی رهبری هم قبولش داره بخاطر همین اصطحکاک میاد پایین و بازده بیشتری داره! (93884)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۵:۳۹
از یک زاویه دیگر نیز می توان به این موضوع نگاه کرد در صورت استفاده روحانی از دکتر عارف جایگاه مردمی و طرفداران ایشان انسجام بیشتری می یابد و با استفاده از همین بتانسیل روحانی هم در عرصه داخلی و هم در عرصه خارجی موفق تر خواهد بود . (93902)
علی
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۹:۳۹
بابا خداروشکر یکی حرف حساب زد (94136)
۱۳۹۲/۰۴/۳۱ ۰۰:۳۶
حرف حساب زد و اینهمه منفی خورد! (94298)
ali
۱۳۹۲/۰۴/۳۱ ۰۰:۱۰
اصطکاک (94279)
afsaneh
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۴/۳۱ ۰۲:۵۴
يعني همون رويه هميشگي يكي باشه كه بالايها تاييدش كنن حالا به درك كةمردم كيو دوست دارن يا نظرشون چيه درسته؟؟؟دوباره روز از نو روزي از نو
همه چي مثل هميشه شعار (94337)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۵:۲۶
آقای عارف حداقل معاون اول دولت ماست (93885)
فردوسی
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۵:۳۶
عارف به خاطر از خودگذشتگی که به خاطر کشورش کرد معاون اول قلبها که هیچ، سلطان قلبهای ماست. (93898)
مجتبی
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۵:۳۵
بعضی وقت ها آدم یه چیزایی از کسی که ازش توقع داره می بینه که فقط باید سکوت کنه!، در سکوت معنای بسیار هست دوستان.
دکتر عارف، شما در قلب ما جای دارید. (93896)
حسین
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۸:۳۸
احسنت برادر (94095)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۵:۴۴
تیتر خبر به نظر من تیتر خوبی نیست که زدید...انگار که آقای عارف اعتراض داره در حالی که اینطور نیست (93909)
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۲۲:۰۳
من کاری به تیتر ندارم. ولی آنچه مسلمه دکتر عارف دلخوره ؛ اونم نه بخاطر معاون اول نشدن، بلکه ایشون به روند به اصطلاح ائتلاف اشکال دارند که البته حق هم با ایشان است. (94188)
۱۳۹۲/۰۴/۳۱ ۰۵:۵۶
میشه بفرمایید کجای روند ائتلاف مشکل داشت؟ (94365)
مهم نیست
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۵:۴۹
(آیا می‌توان اینطور پیش‌بینی کرد که محمدرضا عارف روزی رهبر جریان اصلاحات باشد؟) خندم گرفت این چه سوالیه پرسیدید؟ من آقای عارفو یکی از اسوه های جبهه مردمی اصلاحات می دونم ولی دیگه شما هم خیلی تند نرید خواهشا!!! به نظر شما چه کسی باعث شناخته شدن اصلاح طلبا شد؟ چه کسی باعث پیروزی 20 میلیونی اصلاح طلبان شد؟ چه کسی همواره با تدبیر های هوشمندانه اش از جمله انتخابات 24 خرداد 92 باعث خلق حماسه مد نظر رهبری شد؟ جواب همه این سوالات یکی است سید محمد خاتمی پس اولا جبهه اصلاحات رهبر ندارد دوما اگر هم قرار باشد کسی رهبر اصلاحات باشد این کس سید محمد خاتمی است ولا غیر. (93912)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۲۳:۱۹
فکر کنم این قضیه رهبری اصلاحات توسط عارف در سایت های اصول گرا برای ایجاد اختلاف بین اصلاح طلبان روی زبان افتاده است، اصلاح طلبان و شخص عارف باید آگاه باشند و در این دام نیافتند، ما هرگز شخصی به جز خاتمی را به عنوان رهبر اصلاحات نخواهیم پذیرفت چون محبوبیت و مقبولیت هیچ کسی در ایران به پای خاتمی نازنین نمی رسد (94260)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۶:۱۰
احساس می کنم در مورد آقای خاتمی کمی بد صحبت کردند! (93930)
عشق ایران
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۶:۱۴
روحانی یادت باشه عارف باید باشه (93937)
سیدرضا
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۶:۳۱
روحانی به عهد نانوشته اش وفا نکرد، شرط میبندم دور بعد10میلیون از این هیجده میلیون بهش رای ندن. (93951)
امیر
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۲۲:۴۷
کشف کردی الان مثلا؟

خوب عالم و آدم میدونن تا چند ماه قبل از انتخابات، تحریم یکی از گزینه های جدی اصلاح طلبان بود که در نهایت با نظر شورای مشورتی خاتمی و نیز تلاشهای عارف و سایر کاندیداهای بالقوه اصلاح طلب، تصمیم به شرکت گرفته شد.

قضیه اصلاح طلب بدلی مال همون زمانیه که صدای تحریم در بین اصلاح طلبان بلندتر بود و امثال عارف داشتن برخلاف جریان آب شنا میکردن که در نهایت همه با تمکین به عقل جمعی تصمیم به شرکت گرفتن و اغلب تحریمیها هم به این جمع پیوستند.

توهم شکست هم به این خاطر بود که میترسیدن نتونن بدنه اجتماعی اصلاح طلب رو قانع کنن به حضور در پای صندوق. کما اینکه اگه جنگ روانی خاتمی و هاشمی و ثبت نام هاشمی و شوک ناشی از اون نبود چه بسا آرای خاموش همچنان خاموش میموند و میشد آنچه نباید میشد...

عارفم داره سعی میکنه همین چیزا رو توضیح بده؛ یه ذره صحبتها رو عمیقتر بخون لطفاً و برداشتهای سطحی و ظاهری نکن! (94214)
مهربان توسی
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۶:۳۷
انشاا... دکتر عارف معاون اول باشه (93958)
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۲۳:۱۶
با رویاهای خودت خوش باش.

مهم اینه که رای روحانی، رای خاتمی و هاشمی بود و این موضوع تا فی خالدون شماها رو سوزونده!!!!! (94256)
امیر
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۶:۵۹
"حضور بالای ۷۰درصدی مردم را پیش‌بینی کردم که بعضی از دوستان در جلسات وقتی مطرح می‌کردم تبسم می‌زدند."

همین تبسمها رای 20 میلیونی 76 و 22 میلیونی 80 رو به باد داد. فقط باید بگم متاسفم (93974)
امیر
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۲۲:۵۶
جه ربطی داشت؟

تبسم واسه این بود که فکر نمیکردن بشه آرای خاموش و سرخوردگان 4 سال پیشو به صحنه آورد.

درمورد اینکه آرای 76 و 80 بر باد رفت، هم باهات موافقم و هم مخالف. از جهاتی میشه گفت قدرش دونسته نشد و از جهاتی هم دستاوردهای بزرگی داشت که بحثش مفصله و در این مقال نمیگنجه! (94221)
مهدی
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۷:۰۹
اگر آقای عارف وارد کابینه شدن که بسیار عالی میشه، در غیر این صورت رایزنی و تشکیل یک حزب فراگیر و سراسری اطلاح طلبان و حضور آقای عارف در مجلس دهم (93989)
جاسم شجاع - بندرگناوه
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۸:۲۵
به نظر بنده جناب عارف اگر یک حزب فراگیر با آن ایده ای که در نظر دارند را تشکیل دهند بسیار موثرتر از انتصاب معاون اولی ایشان می باشد . چون در تمام ممالک مترقی دنیا احزاب قوی هستند که بر دولتها با کسب اکثریت کرسی های مجلس و امتیاز گرفتن می توانند به اهدافی با محوریت( ایجاد پایگاههای قوی اجتماعی )امتیاز بگیرند. پس در این شرایط تشکیل حزبی فراگیر خارج از حاکمیت یک ضرورت است. (94080)
عرفان
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۱۸:۳۳
در چهار سال گذشته چطور ؟ نمی توانستید جواب کیهان را بدهید یا وقت نداشتید؟ ما همچنان منتظر میمانیم. در واقع اصلی ترین کار شما و دوستانتان پاسخ به کیهان است . چون یکی از دلایل اصلی ریزش بدنه اجتماعی اصلاحات این بود که از طرف رقبا زیر سوال رفت در حالیکه با کما تعجب وقتی برای پاسخ گویی نداشت!! این ابهامات و تقاضا برای حل آنها حتی در ذهن خبرنگارانی که شما با آنها مصاحبه میکنید(و با احتمال بسیار زیاد مثل ما به حضرت عالی و جنبش اصلاحات ارادت دارند) نیز موج میزند. به نظر شما کاری مهمتر از این وجود دارد؟ (94091)
ali
۱۳۹۲/۰۴/۳۱ ۰۰:۱۹
جو نگیردت اشتباهی مثبت دادم (94288)
۱۳۹۲/۰۴/۳۱ ۰۴:۱۳
اينقدر بازيچه نشيد عارف براي پست انصراف داد؟؟؟دارن تفرقه ايجاد ميکنن هوشيار باشيد (94358)
خسرو
United States
۱۳۹۲/۰۴/۳۰ ۲۲:۲۷
ارزش عمل شما درآینده ایران به اثبات خواهد رسد. آنگاه همه به بزرگی و منش شما پی خواهند برد. خود را فدا کردی تا ایران بماند. (94199)
علی
۱۳۹۲/۰۴/۳۱ ۰۰:۱۹
رای من عارف بود , اگه معاون اول نشه برای روحانی متاسفم.
چون اینجور برداشت میکنم که سر طرفدارای عارف کلاه گشادی رفته . من به خاطر عارف به روحانی رای دادم وگر. . . . . (94286)
رضا
۱۳۹۲/۰۴/۳۱ ۰۴:۱۲
همان بهتر که دکتر عارف خارج از کابینه مسائل را پیگیری کنند و نقش یک مشاور را برای آقای روحانی داشته باشند چرا که رفتارها به گونه ای بوده گویی منصب معاون اولی را برای آقای عارف کنار گذاشته اند و دکتر روحانی مدیون جبهه اصلاحات است .این مساله خطرناک است به خاطر این که طبق فرمایش دکتر عارف اصلاح طلبان یک دست نیستند و حضور عارف موجب سهم خواهی سایر جریانات اصلاح طلب میشود که برخی از آنان افراطیونی هستند که با اعمال و رفتار و سخنانشان بیشترین خوراک خبری و تحلیلی را برای افراطیون جبهه مخالف فراهم کرده اند و بیشترین ضربه را نیز به معتدلین و کشور زده اند , دکتر عارف با بیان اینکه هیچ چم داشتی به مناصب حکومتی در دولت جدید ندارد عملا راه را بر افراطیون بستند و بزرگترین کمک را به کشور و دکتر روحانی نمودند . (94357)