به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۱۸ - ۰۰:۰۰
 
۳
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۰۳/۱۲ ساعت ۱۷:۲۹
کد مطلب : ۴۳۹۶۶
اظهارات نبیل العربی در باره انتخابات سوریه

انتخابات سوریه فقط در مناطق آرام برگزار مي‌شود

گروه بين الملل: در حاليكه قرار است فردا در سوريه انتخابات رياست جمهوري برگزار شود، دبیرکل اتحادیه عرب اظهار کرد که انتخابات ریاست جمهوری در سوریه با تعهدات دمشق در مقابل سازمان ملل به صورت آشکارا مغایرت دارد.
انتخابات سوریه فقط در مناطق آرام برگزار مي‌شود
نبیل العربی عنوان داشت: شورای امنیت قطعنامه‌ای را صادر کرد که سوریه را به اجرای معاهده ژنو یک که در سال 2012 صادر شد، ملزم کرد و انتخابات ریاست جمهوری سوریه با این تعهد مغایرت دارد. در معاهده ژنو یک که در سال 2012 صادر شد و دولت سوریه و گروه‌های مخالف با آن موافقت کردند، تاکید شده است که باید یک دولت انتقالی از سوی دولت و مخالفان سوریه تشکیل شود اما با وجود اینکه محافل بین‌المللی این معاهده را تایید کرده‌اند تاکنون هیچ راهی برای اجرای این معاهده به وجود نیامده است. در همین راستا دبیرکل اتحادیه عرب اعلام کرد که تاکنون شخصی برای جانشینی اخضر ابراهیمی، فرستاده سابق سازمان ملل و اتحادیه عرب به سوریه تعیین نشده است.

وی تصریح کرد که اسامی افراد بسیاری برای تصدی این پست مطرح شده است که از جمله آن‌ها عمرو موسی دبیرکل سابق اتحادیه عرب است. نبیل العربی عنوان داشت: مساله مهمتر از تعیین شخصی برای تصدی پست این است که خود ماموریت مشخص شود و این امر تاکنون صورت نگرفته است و ممکن است که قبل از پایان ماه جاری میلادی این اقدام صورت بگیرد. دبیرکل اتحادیه عرب در پاسخ به سوالی در خصوص اظهارات ائتلاف مخالفان سوریه مبنی بر برگزاری نشستی وزارتی جهت اعطای کرسی سوریه در اتحادیه عرب به مخالفان سوریه گفت: هیچ کشوری تاکنون خواهان برگزاری این نشست نشده است.

اين در حالي است كه علاءالدین بروجردی، رئیس کمیته امور خارجه و امنیت ملی مجلس اظهار کرد که هیات‌هایی از 9 کشور روز سه‌شنبه بر انتخابات ریاست‌جمهوری در سوریه نظارت خواهند داشت. وی خاطرنشان کرد که نمایندگانی از اوگاندا، زیمبابوه، بولیوی، فیلیپین، ونزوئلا و تاجیکستان هیاتی از نمایندگان ایرانی را همراهی خواهند کرد. این انتخابات در مناطقی برگزار می‌شود که نظام سوریه، کنترل آن‌ها را در دست دارد و از آرامش نسبی برخوردارند. از سوی دیگر اداره خودمختار کردها در سوریه با این مساله مخالفت کرد که صندوق‌های رای در مناطق تحت کنترل کردها گذاشته شود. در همین راستا رهبران مرکزی حزب عربی سوسیالیست بعث که از سال 1963 بر سوریه حکمرانی می‌کنند، خواهان انتخاب بشار اسد، رئیس جمهور سوریه و دبیر مرکزی این حزب شدند.براساس قانون انتخابات سوریه نامزدهای مخالف مقیم در خارج نمی‌توانند در این انتخابات نامزد شوند چرا که این شرط گذاشته شده است که نامزدها باید ظرف 10 سال گذشته در سوریه سکونت داشته باشند.

در همین حال سازمان ملل از برگزاری انتخابات سوریه انتقاد کرده و مدعی شده است که این انتخابات پیامدهای منفی بر هر چشم‌انداز راه حل سیاسی در این کشور می‌گذارد. ستاد "ارتش آزاد سوریه" که وابسته به ائتلاف مخالفان این کشور است نیز خواهان تحریم انتخابات سوریه شده است. این در حالی بود که تعدادی از کشورهای حامی مخالفان سوریه از جمله فرانسه، آلمان و امارات اجازه برگزاری انتخابات در این کشورها را ندادند.

انتخابات ریاست جمهوری سوریه در سال 2014 اولین انتخاباتی است که بر اساس قانون اساسی تصویب شده در سال 2012 برگزار می‌شود. پس از آغاز ناآرامی‌ها در سوریه در 15 مارس 2011 که پس از آن به بحران سوریه تبدیل شد، قانون اساسی جدید این کشور از تاریخ 27 فوریه 2012 تصویب شد و از مهم‌ترین تغییراتی که در این قانون اساسی صورت گرفته است لغو ماده 8 قانون اساسی است که براساس آن می‌بایست حزب عربی سوسیال بعث، حزب حاکم در کشور و جامعه باشد و با حذف این ماده دیگر پست ریاست جمهوری در انحصار رهبران مرکزی حزب بعث نبوده و انتخاب رئیس جمهور در سوریه براساس انتخاباتی که طرف‌های مختلفی با گرایش‌های گوناگون در آن حضور دارند، برگزار می‌شود.

قانون اساسی سوریه همچنین ماده‌ قانونی درخصوص مدت‌ دوره هفت ساله ریاست جمهوری را باقی نگه داشته است اما چندین بار در این قانون اساسی تاکید شده است که این رئیس جمهور فقط برای یک بار می‌تواند مجددا انتخاب شود و هر نامزد می‌تواند در دو دوره متوالی تصدی پست ریاست جمهوری را بر عهده داشته باشد. پیشتر محمد جهاد اللحام، رئیس پارلمان سوریه اعلام کرده بود 24 تن مدارک خود را برای نامزدی در انتخابات ارائه داده‌اند اما دادگاه عالی قانون اساسی تنها کاندیداتوری سه تن از آن‌ها را که "ماهر حجار"، "حسان النوری" و "بشار اسد" بودند، پذیرفت.

رئیس جمهور کنونی سوریه که دوره حکمرانی وی پایان یافته است و برای نخستین بار در سال 2000 انتخاب شد و دوره قدرت وی در سال 2007 تمدید شد. وی متولد دمشق در 11 سپتامبر 1965 است و مدرک چشم‌پزشکی را از دانشگاه دمشق به دست آورده است. اسد در سال 1979 به حزب عربی سوسیال بعث پیوست و با خانم اسماء الأخرس در سال 2001 ازدواج کرد و از وی دو پسر و یک دختر دارد.

حسان النوری، رئیس "طرح ملی اراده و تغییر" و رئیس اجرایی مرکز پژوهش‌های مدیریتی و بازاریابی و عضو سابق پارلمان سوریه (1998 تا 2003) و وزیر مشاور سابق در امور توسعه اداری است. وی همچنین دبیر اتاق صنایع دمشق بوده است. وی در 29 فوریه 1960 در دمشق متولد شد و مدرک لیسانس خود را از دانشکده اقتصاد و بازرگانی در دانشگاه دمشق و مدرک دکتری را در مدیریت دولتی و توسعه منابع انسانی از دانشگاه کندی در آمریکا گرفت.

ماهر حجار، متولد حلب در سال 1968 بوده و از اعضای پارلمان سوریه بوده است. وی در سال 1984 به حزب کمونیست پیوست و در سال 2000 از این حزب جدا شد. برنامه‌های انتخاباتی ماهر حجار رویکرد چپ‌گرایانه دارد و وی در برنامه‌های انتخاباتی‌اش در سطح بین‌المللی به تحکیم روابط با کشورهایی که به قوانین بین‌المللی احترام می‌گذارند، تمرکز دارد. وی همچنین درصدد تقویت روابط با جنبش‌های آزادسازی ملی و اجتماعی در جهان است تا یک چارچوب سیاسی را تشکیل دهد که تمامی ملت‌ها برای مقابله با امپریالیسم و صهیونیسم در آن مشارکت داشته باشند.
مرجع : ايسنا