به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۸ - ۱۹:۱۵
 
۱۶
تاریخ انتشار : ۱۳۹۴/۰۵/۰۶ ساعت ۰۲:۴۱
کد مطلب : ۸۵۸۴۸
همزمان با ابلهانه خواندن توافق توسط يك جمهوری‌خواه؛

اسرائیل در مخالفت با توافق "سند" رو می‌کند

گروه بين‌الملل: حزب دمکرات ایالات متحده خواستار پوزش‌خواهی رسمی مایک هاکبی، از نامزدهای حزب جمهوری‌خواه برای انتخابات ریاست‌جمهوری، از گفته‌های او در این مورد که توافق اتمی «اسرائیلی را به سمت در کوره می‌برد»، شده است.
اسرائیل در مخالفت با توافق "سند" رو می‌کند
به گزارش دويچه وله، اظهارات اخير هاکبی به یک وب‌سایت محافظه‌کار، و استفاده از واژه «کوره»، که بازتاب نسبتا گسترده‌ای پیدا کرده است، در برخی رسانه‌ها اشاره‌ای تلویحی به جریان «هولوکاست» علیه یهودیان در جنگ جهانی دوم تعبیر شده است. دبی واسرمن شولتز، رئیس کمیته ملی حزب دمکرات آمریکا، که خود نخستین نماینده زن یهودی‌تبار از فلوریدا در کنگره بوده، به این گفته‌ها واکنش نشان داده است. شولتز می‌گوید: از زیر سوال بردن دین رئیس‌جمهور اوباما، تا علاقه او به مردم آمریکا از سوی حزب جمهوری‌خواه، ما دیگر همه‌چیز را از این حزب و نمایندگان آن برای انتخابات ریاست‌جمهوری دیده‌ایم.

او در ادامه افزود: اما اکنون نامزدی با بخت بسیار بالا در میان جمهوری‌خواهان می‌گوید رئیس‌جمهوری اوباما، اسرائیلی‌ها را به سمت کوره می‌برد؛ «چنین بیانی، هر چند اکنون در گفته‌های بخت اول جمهوری‌خواهان رایج است، هیچ جایی در سیاست آمریکا ندارد». خانم شولتز خواسته است تا مایک هاکبی از جامعه یهودیان و مردم آمریکا پوزش بخواهد. نامزد جمهوری‌خواه در سخنان خود، همانند گروهی بزرگ از سیاست‌مداران جمهوری‌خواه، به توافق اتمی میان ایران و شش قدرت جهانی تاخته و حتی آن را «ابلهانه» توصیف کرده است. او می‌گوید «همه توافق را خوانده است» و «باید متوقف شود».

انتقاد و حملات نمایندگان جمهوری‌خواه به توافق اتمی و نیز دولت آمریکا تازگی ندارد. طی روزهای گذشته و با آغاز روند بازبینی این توافق در کنگره آن کشور، که اکثریت در آن با جمهوری‌خواهان است، این حملات و نیز واکنش و دفاع مقام‌های دولتی بار دیگر شدت گرفته است. یکی از تازه‌ترین مواردی که دولت آمریکا به دفاع از توافق با ایران دست زده، گفته‌های معاون باراک اوباما، است که خود آن نیز به جامعه یهودیان اشاره دارد. جو بایدن از رهبران یهودیان آمریکا خواسته‌است حتی اگر با توافق هسته‌ای بین ایران و قدرت‌های جهانی مخالف هستند، اما «واقعیت‌های» آن را ببینند. بایدن، همچون بسیاری از دولتمردان دیگر در کاخ سفید، تاکید کرده است که توافق اتمی با ایران، امنیت بیشتری را برای اسرائیل، آمریکا و منطقه فراهم می‌کند.

اسرائیل در مخالفت با توافق هسته‌ای "سند" به کنگره آمریکا عرضه می‌کند

در همين حال، دفتر نخست‌وزیر اسرائیل سندی آماده کرده که می‌گوید توافق هسته‌ای آن‌چنان که تصور می‌رود مانع دستیابی ایران به سلاح اتمی نخواهد شد. روزنامه "جروزالم پست" می‌نویسد این سند قرار است به کنگره آمریکا ارائه شود. دو روز پس از هشدار وزیر خارجه آمریکا نسبت به انزوای بیشتر اسرائیل در صورت مخالفت کنگره ایالات متحده با توافق هسته‌ای وین، دفتر نتانیاهو سندی را آماده ارائه به کنگره کرده است.

این سند به قصد پاسخ‌گویی به پاره‌ای سوالات پیرامون توافق هسته‌ای تهیه شده و قرار است به کنگره آمریکا تحویل داده شود تا در روند نظارت بر توافق هسته‌ای به کار آید. این سند می‌‌گوید معامله انجام شده با ایران کمتر از آنچه به نظر می‌رسد، مانع دستیابی این کشور به سلاح اتمی خواهد شد و دو راه‌کار دیگر را پیشنهاد می‌دهد. در سند آمده که ایران همانند گذشته، می‌تواند با تقلب و نقض تعهدات خود به پیشرفت برنامه اتمی ادامه دهد و از سوی دیگر امکان این را دارد که پس از ده سال، به صورتی نامحدود و در شکلی مشروع و قانونی، به غنی‌سازی اورانیوم بپردازد. سند تاکید دارد که زمان گریز ایران پس از سپری شدن دوره ده ساله مندرج در توافق، به صفر مبدل می‌شود.

تاکنون گفته شده که ایران از لحظه تصمیم‌گیری برای ساختن بمب تا زمان فراهم کردن مواد هسته‌ای کافی برای ساخت بمب، دستکم به یک سال زمان نیاز دارد. در سند یادآوری شده که ایران در آینده نزدیک با مشکلاتی برای ساخت بمب روبرو خواهد بود اما موشکافی در مفاد معامله با ایران نشان می‌دهد که توافق، ضامن آن است که ایران در یک دهه آینده قادر خواهد بود زرادخانه‌ای از موشک‌های هسته‌ای تولید کند.

در اين سند ادعا شده است تنها بدیل مذاکره، جنگ نیست بلکه می‌توان دو راه دیگر را جلوی پای ایران گذاشت: نخستین راه آن‌که هر گشایشی به صورت مرحله به مرحله و به ازای انجام تعهدات ایران صورت گیرد. یعنی گزینه لغو تحریم‌ها تنها به صورت مرحله به مرحله وقتی جریان یابد که جنبه نظامی برنامه اتمی ایران هم لغو شود. در سند آمده که مبنا و شاهد چنین سیاستی، موفقیت‌آمیز بودن قطعنامه‌های شورای امنیت و خط مشی آمریکا از سال ۲۰۱۳ است.

دومین پیشنهاد در سند مربوطه نیز این است که اگر ایران به راهکار اول تن نداد، محدودیت‌های هر چه بیشتری علیه این کشور اعمال شود تا دست از "حمایت از تروریسم جهانی، تهدید نابودی اسرائیل و تهاجمات منطقه‌ای" بردارد. روزنامه "جروزالم پست" می‌نویسد این سند به زودی به دست اعضای کنگره آمریکا خواهد رسید. کاخ سفید و مقامات دولتی آمریکا هنوز به این اقدام واکنش نشان نداده‌اند. این سند پس از آن ارائه می‌شود که جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، به همراه ارنست مونیز و جک لو، وزیران انرژی و دارایی کابینه اوباما با حضور در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا از توافق هسته‌ای ۱۴ ژوئیه میان ایران و قدرت‌های بزرگ جهان دفاع کرد. کری توافق وین را "توافقی خوب" خواند.

بنیامین نتانیاهو در نخستین واکنش خود، توافق هسته‌ای با ایران را "خطایی تاریخی" خوانده و گفته بود که اسرائیل این توافق را به رسمیت نمی‌شناسد و گفته است که این توافق امنیت اسرائیل را به طور قابل توجهی تضعیف می‌کند، به تقویت ایران می‌انجامد و با مواضع اوباما پیرامون ممانعت از دست‌یابی ایران به تسلیحات هسته‌ای در تضاد است. خبر تهیه سند یاد شده، پس از دیدار اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا از این کشور اعلام می‌شود. کارتر نخستین مقام آمریکایی بود که پس از توافق هسته‌ای به اسرائیل سفر کرد اما در تلاش برای متقاعد کردن نتانیاهو در مورد ابعاد این توافق ناکام ماند.