بهزادباباخانی
چاپ کتاب و نویسندگی حوزه جذابی است که طیف وسیعی از علاقهمندان را در برمیگیرد و به جز نویسندگان، گاهی بازیگران، نقاشان، سیاستمداران و مشاغل دیگر هم در آن طبعآزمایی میکنند. در این نوشته قصد معرفی چند کتاب را داریم که نام آنها را کمتر شنیدهاید یا آدمهای مشهوری که کمتر فکر میکردید نویسنده شوند.
1- آدولف هیتلر: همانطور که میدانیم، هیتلر پس از ناکامی در جنگ دوم جهانی موفق شد از آلمان فرار کند و به آمریکای جنوبی پناه ببرد. وی در آنجا مدتی ولگردی میکرد و آکاردئون مینواخت و هر چه میگفت من هیتلرم، همه میخندیدند و دیوانه خطابش میکردند. هیتلر خاطره تلخ این سالها را در کتابی به نام «صد سال رسوایی» به رشته تحریر درآورد ولی موفق به چاپ آن نشد. نسخه دستنویس آن را به جوانی به نام گابریل گارسیا مارکز داد تا برایش ویراستاری کند. مارکز در متن و نام کتاب تغییراتی اعمال کرد و کتاب را به اسم خودش چاپ نمود. امروزه خیلیها کتاب «صد سال تنهایی» را به نام هیتلر میشناسند و مارکز متهم به سرقت ادبی است.
2- اینشتین: شاید خیلیها ندانند که اینشتین در کنار کار علمی، کتابهای دانشگاهی هم تدوین میکرد و خیلی از کتابهای کنکور موسسات آموزشی، کار اوست. اینشتین فارسی را خوب میدانست و حافظ میخواند و عیدها سفره هفتسین میچید. حتی نقل است که روزی پروفسوری از ایران و چند دانشمند اروپایی در محضر اینشتین بودند و اینشتین جایزه نوبلش را آورد و داد به پروفسور ایرانی! یکی اعتراض کرد چرا؟ انشتین گفت چون اینها فردوسی دارند ابله!
3- نوستراداموس: این پیشگو و شاعر فرانسوی را بیشتر بهخاطر رباعیهایش میشناسند. چند باری به ایران آمد و شعر خواند ولی کسی تحویلش نگرفت و گفتند ادای خیام و عطار را درمیآری! وی سرخورده و پریشان به فرانسه برگشت و گفت چند تا پیشگویی خفن میکنم که ایرانیها قدرم را بیشتر بدانند! بنابراین کتاب ارزشمند «معجزه هزاره سوم» را به رشته تحریر درآورد و در آنجا از هشت سال فلاکت ایرانیان در قرن بیست و یکم خبر داد. گویا پرسیده بودند معجزه بعدی کیه؟ گفته بود همون یه دونه واسه هزاره سوم بسه!
4- گاندی: ماهاتما گاندی رهبر فقید هند را همه میشناسیم. وی در مدت چهارسال علاوه بر اینکه موفق شد انگلیس را از هند بیرون کند، توانست 10میلیون شغل ایجاد کند، اقتصاد را چهار برابر کند و به زیباسازی شهرهای هند مبادرت ورزد. گاندی علیرغم ظاهر صلحطلب و تصویری که جهانیان از او میشناسند، در برخورد با بیعدالتی و فساد بسیار سرسخت بود و اصطلاح حمله گازانبری را وارد فرهنگ علوم سیاسی کرد و کتاب «به عمل کار برآید» را به زیور طبع آراست. یک روز که داشت بر خلاف طبع گیاهخوارش، کباب بناب و دوغ محلی میخورد، ازش پرسیدند راز موفقیتت در ریشهکن کردن فقر چیست؟ به شوخی گفت: کتک زدن دستفروشها و گداها.
5- زیزی گولو: این شخصیت عروسکی هم به ادبیات علاقهمند است و چندین کتاب چاپ کرده. وی در جمع خبرنگاران گفت جلسه نقد کتابش به بعد از نمایشگاه کتاب موکول شده است. در این جلسه، کتاب «نفرینِ زیزی» با حضور دو منتقد برجسته، کلاهقرمزی و پسرخاله، نقد و بررسی میگردد.