✍ دنیس راس، دستیار ویژه سابق رئیسجمهور اوباما
1⃣ دولت بایدن باید سیاست اعلامشده خود را در قبال ایران تغییر دهد. گفتن این حرف که «همه گزینهها روی میز است»، هیچکس از جمله ایرانیها را تحت تاثیر قرار نمیدهد. بلینکن یا پرزیدنت بایدن باید اعلام کنند که اگرچه آمریکا طرفدار دیپلماسی برای حلوفصل تهدید برنامه هستهای ایران است و ایرانیها هم وانمود میکنند که چنین قصدی ندارند، اقداماتشان روزبهروز آنها را به بمب نزدیکتر میکند؛ و این مسئلهای است که آمریکا متعهد شده مانع آن شود. اعلام این امر بیانگر آن خواهد بود که ایالاتمتحده دارد افکار عمومی آمریکا و جامعه بینالمللی را برای اقدام نظامی احتمالی علیه برنامه هستهای ایران آماده میکند.
2⃣ ایرانیها باید ببینند که آمریکا در حال تمرین حملات هوا-به-زمین خود در رزمایشهای منطقهای است. رزمایش مشترک بزرگ اخیر آمریکا با اسرائیل اولین گام خوب در این زمینه بود و لازم است تکرار شود. به موازات آن، دولت بایدن باید با اسرائیلیها، سعودیها، اماراتیها و دیگران در مشاورهها و رزمایشهایی که برای کاهش هرگونه حمله احتمالی ایران علیه این کشورها طراحی شدهاند، تعامل آشکار داشته باشد.
3⃣ تهران دچار دو سوءتفاهم است: تهران باور نمیکند که ما علیه ایران اقدام نظامی خواهیم کرد و فکر میکند که اسرائیلیها را نیز از این کار باز خواهیم داشت. دولت بایدن میتواند با فراهم کردن مواد و مهمات لازم برای اسرائیل که باعث موثرتر شدن هر حمله این کشور به ایران شود با این تصور مقابله کند. این نوع اقدامات غیرمعمول برای ارائه چنین کمکهای نظامی خاص به اسرائیل، این پیام را با صدای بلند و واضح به ایران میفرستد که آمریکا به جای مهار اسرائیلیها، از آنها حمایت خواهد کرد.
4⃣ دولت بایدن همچنین باید به گونهای عمل کند که از دید حکومت ایران دور از انتظار باشد. طی ماه گذشته، نیروهای آمریکایی در سوریه دو بار مورد هدف نیروهای نیابتی شبهنظامی ایران قرار گرفتهاند. اما آمریکا در هیچیک از این دو مورد تلافی نکرد. ایرانیها باید چیزی را ببینند که انتظارش را ندارند یعنی یک واکنش نظامی که نشان دهد هر محدودیت و الزامی که قبلاً رعایت میشده اکنون دیگر در نظر گرفته نمیشود. حملات گروههای نیابتی باید بدون تردید و با واکنشی قویتر پاسخ داده شود.
🔹اگر آمریکا همه این چهار اقدام را انجام دهد، ایرانیها حواسشان جمع خواهد شد. هدف این اقدامات این خواهد بود که ایرانیها توسعه برنامه غنیسازی هستهای خود را متوقف کنند و، با انجام این کار، مسیر دیپلماتیک را برای برگرداندن آن دوباره باز کنند.
🔹آیا چنین رویکردی خالی از خطر است؟ خیر. ایران ممکن است ما را امتحان کند تا ببیند چقدر جدی هستیم. رهبران جمهوری اسلامی ممکن است بگویند که از معاهده منع اشاعه سلاحهای هستهای خارج میشوند و مانع هر نوع بازدید آژانس از تاسیسات هستهای ایران خواهند شد.
🔹اما تا این حد مسلم است که: اگر آمریکا به سیاست فعلی پایبند بماند، هیچ تغییری در روند پیشرفت ایران به سمت دستیابی به زمانی که توانایی تولید بمب هستهای پیدا کند ایجاد نخواهد شد و اسرائیل نیز بهسادگی منتظر آن نخواهد ماند.
ترجمه: روزنامه هممیهن