گروه اقتصادی: در حالیكه ساعتی قبل، «سوییفت» ارتباط بانكهای ایرانی را با نظام بانكی جهان قطع كرده است، دولت سوئیس اعلام كرد در پی ایجاد «کانال مالی ویژه» برای صدور غذا و دارو به ایران میباشد.
سوئیفت در بیانیه كوتاهی، تعلیق همکاری با بانکهای ایرانی را اقدامی «تأسفآور» خوانده اما گفته این تصمیم «در راستای حفظ ثبات و انسجام نظام مالی جهان» گرفته شده است.
شبکه پرداخت جهانی واقع در بروکسل موسوم به سوئیفت در دهه ۱۹۷۰ میلیاردی توسط گروهی از بانکهای بینالمللی که میخواستند با به اشتراک گذاشتن اطلاعات، نقل و انتقالات مالی را استاندارد کرده و با تعیین استانداردهای خودساخته توسط کشورها و یا حتی بانکهای بزرگ و اعمال این استانداردها جلوگیری کنند، تشکیل شد. سوئیفت متعلق به اعضای تشکیل دهنده آن بوده و محور اصلی بانکداری بینالمللی مدرن است و روزانه شاهد ۳۰ میلیون پیامهای مرتبط با نقل و انتقالات مالی بین ۱۱ هزار بانک است. به دلیل اینکه این سیستم در بروکسل واقع است، تابع قوانین اتحادیه اروپاست. در سال ۲۰۱۲ اتحادیه اروپا بانکهای ایران را تحریم کرد و سوئیفت ۳۰ بانک ایرانی از جمله بانک مرکزی ایران را از این سامانه اخراج کرد. در سال ۲۰۱۶ اما بانکهای ایرانی مجددا به سوئیفت وصل شدند.و در سال ۲۰۱۲ با از دست رفتن دسترسی بانکها به سوئیفت ایران توانایی دریافت پول نفت صادراتی خود و همچنین پرداخت پول کالاهای وارداتی را از دست داد. شرکتهای ایرانی و به طور کلی طرف ایرانی پس از این اقدام به طرف سیستم پرهزینه، قدیمی و کند حواله بانکی روی آورد.
در همین حال، دولت سوئیس میگوید این کشور در حال مذاکره همزمان با آمریکا، اتحادیه اروپا و ایران برای ایجاد کانالی مالی است تا مطمئن شود نقل و انتقال غذا و دارو به ایران به دلیل تحریمها با مشکل روبرو نخواهد شد. وزارت امور اقتصادی سوئیس امروز دوشنبه در بیانیهای با اظهار این مطلب اعلام داشت: «سوئیس به حفاظت از منافع اقتصادی خود متعهد است و از نزدیک اوضاع را زیر نظر دارد. دولت فدرال سوئیس میخواهد مطمئن شود که محصولات دارویی و غذایی همچنان میتوانند از سوئیس به ایران صادر شوند.» دولت سوئیس از شرکتهای سوئیسی دخیل در این مسئله نام نبرده است. آمریکا از روز ۴ نوامبر دور جدیدی از تحریمها را بر ایران اعمال کرده است. این تحریمها بخشهای انرژی، کشتیرانی، بانکی و مالی ایران را شامل میشود. بر اساس این تحریمها، شرکتهایی که به داد و ستد با نهادهای تحریم شده ایرانی ادامه دهند خود مشمول تحریمهای ثانویه خواهند شد. مقامات سوئیس پیشتر از موسسات بازرگانی خود خواسته بودند با وجود تحریمها به تجارت با ایران ادامه دهند. با این حال شماری از بانکها و موسسات سوئیسی در هفتههای اخیر اعلام کردهاند که مبادلات جدید خود با ایران را متوقف خواهند کرد.