گروه جامعه_ رسانه ها: روزنامه آرمان نوشت: ظاهرا در گام اول باید این شغل به رسمیت شناخته شود. مقام معظم رهبری در اردیبهشت سال ۹۵ در آستانه روز کارگر در دیدار هزاران نفر از کارگران قاچاق را بلایی بزرگ و سم تولید داخلی برشمردند و با انتقاد شدید از عدم برخورد جدی با این مسأله تاکید کردند: «باید قویترین اشخاص را مامور این کارکرد و دولت، ضمن تقویت دستگاههای ذیربط، با قدرت با قاچاق سازمانیافته مقابله و برخورد کند؛ منظور از مبارزه با قاچاق کالا، مقابله با کولبرهای ضعیفی که در برخی از نقاط، مرز نشینند، نیست.»با این حال حجتالاسلام محمد مصدق، معاون حقوقی قوه قضائیه نیز چندی پیش گفت: کولبری از دیدگاه این قوه قاچاق به حساب نمیآید و بلکه بهدنبال مبارزه با قاچاق سازمان یافته است. کسی که برای معیشت زندگی روزانه خود کولبری میکند از بحث قاچاق خارج است. وی تاکید کرد: «مبارزه با قاچاق آن است که آن فعالیت فردی که پشت پرده است و ممکن است حتی در داخل کشور هم نباشد و از خارج هدایت میشود قاچاق است و قوه قضائیه بهدنبال آن سرنخها است.» از سوی دیگر مجلس نیز طرح بیمه کولبران را در دستور کار قرار داده و میخواهد قبل پایان مجلس دهم بیمه کولبران را به سرانجام برساند.
شرايط اقتصادي و اشتغال در شهرهاي مرزي اين روزها در پايينترين حد خود قرار دارد و همين امر سبب شده که هر روز بر تعداد کولبران افزوده شود. اين روزها تعداد زيادي مردم اين شهرها راهي به جز کولبري پيش روي خود ندارند و از آغاز تا پايان انجام اين کار، با تهديد انواع مخاطرات روبهرو هستند و در شرايط خاص نظير شرايط حساس امنيتي يا جو نامتعادل، شايد بهرغم آگاهي از احتمال عدم بازگشت و تنها براي روسفيدي نزد خانواده دست به اين کار ميزنند که متاسفانه نمونه اين رخداد در سالهاي اخير بسيار مشاهده شده است.در سالهاي اخير افزايش شمار کولبران و انتشار اخبار متعدد در خصوص وضعيت زندگي اين قشر، واژه کولبري را به واژه غالب ادبيات اخبار حوادث استانهاي مرزي تبديل کرده است و نه تنها در اخبار بلکه امروز براي عمده مردم کشور شناخته شده و قابل فهم است.کولبري را بر اساس تعريف وزارت کار و قوانين کار، شايد نتوان شغل ناميد اما متاسفانه در حال حاضر تنها راه گذران زندگيبخش عمدهاي از مردم مناطق مرزي اعم از تحصيلکرده، بيسواد، کودک، پير، مرد و زن است که شغلشان نهتنها به رسميت شناخته نميشود بلکه هيچ تضمين آتيهاي نظير بيمه تامين اجتماعي، بيکاري، مستمري، از کار افتادگي و ديه نيز براي آنها ندارد .
برچسب قاچاقچي نزنيم
معصومه آقاپور عليشاهي عضو کميسيون اقتصادي مجلس در مورد قاچاقچي خواندن کولبران ميگويد: کولبران افرادي هستند که اعتقاد به روزي حلال داشته و از سر بيکاري اين حرفه را انتخاب کردهاند؛ نميتوانيم به اين افراد برچسب قاچاقچي بزنيم؛ دولت و بخش خصوصي بايد در حوزه حل مشکل بيکاري در مناطق مرزي اقدام کنند؛ اگر مرزهاي کشور را به منطقه آزاد تبديل کنيم بدون شک جلوي رشد اين ماجرا را ميگيريم از طرفي اگر بتوانيم با مناطق آزاد مستقيم ارتباط برقرار کنيم شاهد رشد چنين اتفاقات ناگواري نيستيم؛ آيا ما در قشم يا کيش کولبر داريم که امروز شاهد افزايش کولبران در مناطق مرزنشين در شهرهاي مرزي هستيم .وي در ادامه خاطرنشان ميکند: امروز بيکاري موجود در شهرهاي مرزي عاملي بر رشد کولبران تحصيلکرده شده است، اين شغل به قدري بيرحم است که سن و سال نميشناسد گاهي در ميان کولبران کودکان و کهنسالان را هم ميبينيم که اين خود معضل ديگري است، کولههاي که بزرگتر از قد و قامت کولبران است يا درحد توان حمل کولبران نيست؛ در سالهاي گذشته طرحي توسط کميسيون اقتصادي براي حمايت کولبران به صحن علني ارائه شد، متاسفانه اين طرح رد شد؛ دليل رد اين طرح مبحث ورود قاچاق و ضربه زدن به توليد داخلي بوده است.
باز هم تاکيد ميکنم اين تفکر، تفکر درستي نبود مگر يک کولبر چه ميزان مي تواند قاچاق وارد کشور کند و اين طرح رد شد، از امروز دوباره پيگير اين موضوع هستيم که اين طرح در صحن علني مطرح شود اميدواريم تصويب شود تا شاهد اتفاقات ناگوار ناشي از مرگ کولبران نباشيم.کولبري پديدهاي طاقتفرسا و پرمخاطره است که شايد بتوان گفت بهدليل فقر، شرايط نامناسب اقتصادي، نبودن صنايع و ايجاد اشتغال از طريق آن، توزيع نابرابر ثروت، توسعهنيافتگي و ... به مردم مناطق مرزي و بهويژه مرزهاي غرب کشور تحميلشده است. نهتنها مردان، بلکه گاه زنان و کودکاني در ميان خيل عظيم کولبران ديده ميشوند که قامت کوچک و نحيفشان زير سنگيني بار زندگي خم شده و با تحمل تمام مخاطرات، مسيرهاي صعبالعبور دهها کيلومتري را با حمل باري سنگين طي ميکنند.
اقدامات مجلس پيگيري ميشود
حشمت الله فلاحتپيشه، نماينده اسلام آباد غرب از جمله نمايندگاني است که مردم منطقهاش با پديده کولبري مواجه هستند. او در اين رابطه ميگويد: کولبري کار مظلومانهاي است. راهکار قطعي پايان دادن به اين وضعيت اين است که کولبري نبايد تبديل به شغل شود اما تا رسيدن به يک وضعيت پذيرفتني اقتصادي در نقاط مرزي و ايجاد زيرساختها نميتوان انتظار معجزه داشت.به باور من در مسأله قاچاق، موضوع کولبري زياده از حد بزرگ ميشود. نه اينکه انتقادي به ماجراي کولبري و تاثير آن بر پديده قاچاق نباشد اما يک دهم قاچاق کالا به وسيله کولبران انجام مي شود. در استان کرمانشاه در ازاي يکميليارد تومان که وارد کشور مي شود 9ميليون تومان به کولبران مي رسد و باقي نصيب بدنه قاچاقچيان مي شود.او همچنين تاکيد دارد که بيمه کردن کولبرها صرفا در قالب يک راهکار کوتاهمدت تا حذف اين نوع شغل هاي کاذب و ايجاد شغلهاي واقعي در منطقه پيشنهاد شده است. در نگاه بلندمدت نيز بايد به درآمدزايي از نقاط مرزي دقت شود، چنانچه اوضاع در عراق نيز رو به سامان است و با درنظرگرفتن مرز مشترک ايران و عراق مي توان به بهبود روابط اقتصادي مبتني بر اشتغالزايي براي مرزنشينان توجه داشت.