گروه علم و فناوری: با گذشت بیش از ۸ ماه از شیوع ویروس کرونا و جان باختن صدها هزار نفر در جهان به دلیل ابتلا به این ویروس، دانشمندان تمامی تلاش خود را برای یافتن راهکار درمانی موثر برای مقابله با آن به کار بسته اند. غولهای بزرگ داروسازی جهان در حال توسعه واکسن کرونا هستند و بیش از ۲۵ واکسن هم اینکه مرحله آزمایش انسانی خود را طی میکند و ۱۵۰ واکسن دیگر نیز در حال تکمیل فرآیند آزمایشات خود است.
در کنار تلاش برای یافتن واکسن کرونا، دانشمندان به دنبال یافتن دارویی برای درمان بیماران هستند. برای یافتن دارو برای درمان مبتلایان به کرونا دو راهکار وجود دارد: نخست اینکه دانشمندان از ابتدا یک داروی جدید برای مقابله با کرونا بسازند که این امر به دلیل وجود قوانین سختگیرانه دارویی، میتواند سالها به طول بیانجامد. راهکار دوم نیز این است که دانشمندان داروهای موجود در بازار که برای بیماریهای دیگر استفاده میشوند را برای درمان کووید ۱۹ مورد استفاده قرار دهند
به تازگی دانشمندان ژاپنی اعلام کردند داروی "آکتمرا" که برای درمان بیماران مبتلا به روماتیسم مفاصل استفاده میشود، میتواند به بهبود حال مبتلایان به کرونا کمک کند.
محققان میگویند این دارو به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارد میتواند به کنترل بیماری در مبتلایان به کووید ۱۹ کمک کند.
التهاب یکی از مکانیسمهای دفاعی سیستم ایمنی بدن برای مقابله با عوامل بیماری زاست. شدت التهاب در بیماران کرونایی به ویژه التهاب در ریهها میتواند بسیار خطرناک و کشنده باشد. داروی "آکتمرا" با کاهش التهاب بدن، میتواند جلوی واکنش بیش از حد سیستم ایمنی به ویروس کرونا را بگیرد.
دانشمندان ژاپنی در تحقیقات خود به ۷ بیمار کرونایی که شرایط بسیار وخیمی داشتند دوزهایی از این دارو را تجویز کردند. شواهد نشان داد حال عمومی این بیماران پس از دریافت این دارو بهبود یافت و تب آنها قطع شد. همچنین این افراد دیگر برای نفس کشیدن به دستگاه تنفس مصنوعی وابسته نبودند.
داروی "آکتمرا" جزو داروهای مربوط به جلوگیری از فعال شدن "اینترلوکئین ۶" است. اینترلوکئین ۶ نوعی پروتئین است که در مقابل ویروس میتواند منجر به "طوفان سیتوکین" شود و در این حالت سیستم ایمنی بدن واکنش به شدت خطرناکی به عوامل ویروسی نشان میدهد. این واکنش میتواند برای بیمار خطرناک و کشنده باشد.
در بیماری کرونا طوفان سیتوکین میتوانند باعث مشکلات شدید تنفسی شود که درپی آن چند اندام مختلف درگیر و در نهایت فرد دچار مرگ میشود. با این حال، هنوز سازمان جهانی بهداشت و یا سازمان غذا و داروی آمریکا به دلیل معیارهای سختگیرانهای که دارند، تجویز این دارو برای درمان مبتلایان به کووید ۱۹ را تایید نکردهاند.این نخستین باری نیست که محققان از داروهای دیگر برای درمان مبتلایان به کرونا استفاده میکنند. پیشتر محققان کانادایی اعلام کردند یک داروی ضدویروس که برای درمان بیماری کشنده ویروسی در گربهها استفاده میشود میتواند در مبارزه با کرونا در انسانها موثر باشد.جون لمیکس، استاد دانشگاه آلبرتای کانادا اعلام کرد: این دارو میتواند مانع از تکثیر ویروس کرونا در سلولهای انسان شود. این دارو در درمان بیماری ویروسی مرگبار در گربهها بسیار موثر عمل کرده است. ما در تحقیقات خود شاهد بودیم که این دارو به همان اندازه در انسانها نیز موثر عمل میکند. امیدواریم بتوانیم از این دارو به عنوان یک درمان موثر بر ضد ویروس کرونا استفاده کنیم.
محققان میگویند این دارو با مداخله در روند تکثیر ویروس میتواند به بیماری در بدن انسان پایان دهد. دانشمندان تاکید دارند این دارو با ممانعت از عملکرد برخی مولکولهای پروتئاز در بدن افراد احتمالاً میتواند باعث بهبود بسیاری از بیماریها از فشار خون بالا تا سرطان شود. این دارو برای نخستین بار در سال ۲۰۰۳ و در همهگیری ویروس سارس (یکی دیگر از ویروسهای خانواده کرونا) مورد آزمایش قرار گرفته بود.تا زمان کشف واکسن موثر برای واکسیناسیون عمومی مردم در مقابل کووید ۱۹، محققان و دانشمندان در سرتاسر جهان در حال بررسی و مطالعه بر روی داروهای موجود در بازار برای بررسی تاثیرگذاری آنها در درمان ویروس کرونا هستند.
برآورد اولیه سازمان جهانی بهداشت این است که نسخه اولیه واکسن کرونا احتمالا در اوایل سال ۲۰۲۱ میلادی به بازار عرضه خواهد شد.