گروه اقتصادی: شاخص دلار به میانه کانال ۹۲ واحدی عقب نشست.به گزارش ایسنا، این احتمال وجود دارد که روزهای پایانی دولت ترامپ شاهد به اوج رسیدن تنش ها بین چین و آمریکا باشد. وبگاه آکسیوس به نقل از منابع آگاه مدعی شده است ترامپ قصد دارد تا پایان دولت خود فشار حداکثری را به چین وارد و تحریم های جدیدی علیه این کشور وضع کند که رفع آن برای دولت بعدی دشوار باشد. در دولت ترامپ مناقشات دو طرف به سرعت به حوزه تجاری و سرمایه گذاری کشیده است که حتی فاز نخست توافق تجاری نیز نتوانست روابط دو طرف را به حالت قبل بازگرداند. رف چینی در واکنش به این خبر نسبت به عواقب رگونه اقدام نسنجیده هشدار داده است.
تلاش های دولت ترامپ برای تقابل با چین در شرایطی انجام می شود که طرف های خارجی به دنبال حضور پررنگ تر در بازار دومین اقتصاد بزرگ جهان هستند و دادههای منتشر شده از سوی وزارت بازرگانی چین نشان میدهد که سرمایهگذاری خارجی مستقیم در این کشور در ۹ ماه نخست امسال به ۸۰۱ میلیارد یوان ( ۱۱۵ میلیارد دلار) رسیده که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۶.۴ درصد افزایش نشان می دهد.پیش از این تنش های تجاری بین اتحادیه اروپا و آمریکا بالا گرفته و اتحادیه اروپا با انتقاد از رویکرد آمریکا در مذاکرات و اشاره به پیشرفت اندک در مذاکرات طرفین اعلام کرده بود حدود چهار میلیارد دلار تعرفه تجاری بیشتر بر روی واردات خود از آمریکا وضع خواهد کرد. پیش از این سازمان تجارت جهانی در پرونده شکایت اتحادیه اروپا از آمریکا، حق را به این اتحادیه داده بود. با این حال اتحادیه اروپا اعلام کرده است در صورتی که آمریکا از موضع قبلی خود در اضافه کردن تعرفه ها عقب نشینی کند، تعرفه های جدید اروپا نیز ملغی خواهد شد.
اداره غذا و دارو آمریکا مجوز تولید انبوه واکسن ضد کرونای شرکت آمریکایی فایزر و شریک آلمانی آن یعنی بیونتک را صادر کرد. انتظار می رود در اوایل سال اینده میلادی این واکسن که طبق ادعای سازندگانش باعث ایجاد مصونیت ۹۰ درصدی در افراد مورد آزمایش شده، به طور گسترده در اختیار عموم مردم قرار گیرد و قرار است این واکسن ابتدا در آمریکا و سپس اروپا و سپس سایر نقاط عرضه شود. تولید انبوه این واکسن به ویژه در شرایطی که سرعت ابتلا به کرونا مجددا رو به افزایش است خبر بسیار خوبی برای بازارهای مالی از جمله بازار ارز محسوب می شود به ویژه آنکه اروپا به ویژه شرق و مرکز آن مجددا درگیر همه گیری کرونا شده و کشورهای غربی و شمالی نیز ناگزیر به اعمال مجدد قرنطینه های سراسری و محدودیت های کسب و کار شده اند. تاکنون بیش از ۵۵ میلیون و ۱۴۶ هزار و ۹۲۹ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین یک میلیون و ۳۲۹ هزار و ۴۰۷ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۲۵۲ هزار و ۱۶۵ نفر، برزیل با ۱۶۵ هزار و ۸۱۱ نفر، هند با ۱۳۰ هزار و ۴۱۷ نفر، مکزیک با ۹۸ هزار و ۵۴۲ نفر و انگلیس با ۵۱ هزار و ۹۳۴ نفر بوده است.جو بایدن- نامزد پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در پیامی توییتری با اشاره به افزایش قابل توجه شمار قربانیان کرونا در آمریکا گفته است شرایط کرونا در حال حاضر یک بحران است که نیازمند پاسخی منسجم از طرف دولت فدرال است اما این پاسخ در حال حاضر (از طرف دولت ترامپ) وجود ندارد. وی همچنین خواستار اقدام فوری دولت ترامپ برای مقابله با کرونا شد.
جو بایدن و کامالا هریس که قرار است معاون اول وی باشد، همواره از اولویت قرار دادن مساله کرونا به محض ورود به کاخ سفید در ژانویه سال آینده خبر داده اند. با احتمال کاهش شتاب رشد اقتصاد جهانی در ماه های پیش رو، معامله گران با احتیاط بیشتری در حال معامله هستند و منتظرند تا بانک های مرکزی و مقامات اقتصادی کشورهای جهان موضع گیری مشخص تری را برای هفته ها و ماه های آینده اعلام کنند. در برخی از نقاط شاهد بازگشت قرنطینه ها بوده ایم: وزیر بهداشت آلمان گفته است نمی توان تاریخ دقیقی برای پایان محدودیت ها اعلام کرد و در فرانسه نیز نخست وزیر این کشور خبر از تداوم محدودیت های کنونی داده است. وادار شدن دولت ها به حمایت از کسب و کارها و افراد بیکار شده، خود را به شکل افزایش کسری بودجه و تشدید بحران بدهی در شماری از کشورها نشان داده است و این مساله خود ریسک مضاعفی برای رشد اقتصادی ماه های آینده محسوب می شود. برای نمونه و تنها در ماه اکتبر، میزان مخارج دولت آمریکا ۱۳۴.۴ میلیارد دلار بیشتر از میزان درآمدهای آن بوده است. درآمدهای دولت طی این ماه ۱.۲ میلیارد دلار نسبت به ماه قبل کاهش پیدا کرده است. دولت آمریکا برای حمایت از اقتصاد این کشور در برابر کرونا مجبور به تخصیص یک بسته ۲.۲ تریلیون دلاری شده بود. رشد اقتصادی در نقاط مختلف جهان مجددا از سر گرفته شده اما نرخ تورم پایین بیانگر این وضعیت است که بانک های مرکزی کار سختی را برای تداوم حمایت از بازارهای مالی و تقویت رشد اقتصادی خواهند داشت.
مرکز آمار انگلیس در گزارشی اعلام کرد که رشد اقتصادی این کشور در سه ماه منتهی به سپتامبر امسال به ۱۵.۵ درصد رسیده است که بهترین رشد فصلی ثبت شده تاریخ معاصر این کشور محسوب می شود. این رشد نسبت به مدت مشابه منتهی به ماه قبل ۳۵.۳ درصد بیشتر شده است. رشد اقتصادی در بسیاری از بخش های مهم اقتصادی این کشور در حال حاضر در سطح مثبت قرار دارد.جو مانیمبو تحلیلگر ارشد ارزی در موسسه وسترن یونین بیزینس سولوشنز- گفت: یک چیز واضح این است که به آهنگ رشد اقتصادی آمریکا در ماه های اخیر افزوده شده است اما دولت جدید کار دشواری را برای احیای اقتصاد و بازگرداندن شرایط به زمان قبل از آغاز همه گیری خواهد داشت. کرونا کماکان اصلی ترین ریسک بر سر راه اقتصاد آمریکا و جهان محسوب می شود و دستیابی به یک واکسن موثر، احتمالا تنها راهی خواهد بود که به این کابوس پایان می دهد و به کسب و کارها این امکان را می دهد که با حداکثر ظرفیت خود نسبت به از سرگیری فعالیت های اقتصادی اقدام کنند. شدت گرفتن سرعت شیوع کرونا باعث شده است تا شاهد رقم خوردن رکوردهای جدید از مرگ و میر روزانه ویروس کرونا باشیم تا جایی که روز ۱۱ نوامبر با ثبت بیش از ۱۰ هزار فوتی در یک شبانه روز رکورد قبلی را که مربوط به روز هفدهم آوریل با ۸۵۳۰ قربانی بود، شکست.
شاخص دلار
شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با ۰.۱۲ درصد کاهش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۲.۶۲۵ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۰۹۶ دلار اعلام شد (نرخ های فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است).
ارزهای اروپایی
در تازهترین دور از معاملات، پوند با ۰.۱ درصد افزایش نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۳۱۹ دلار مبادله شد. یورو ۰.۰۹ درصد بالا رفت و با باقی ماندن در کانال ۱.۱۸ به ۱.۱۸۴ دلار رسید.
ارزهای آسیایی
در معاملات بازارهای ارزی آسیایی، هر دلار با ۰.۱۲ درصد کاهش به ۱۰۴.۵۴۲ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار آمریکا به ازای ۱.۳۶۶ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۶.۵۸۴ یوان چین اعلام شد.