به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۱ - ۲۱:۳۵
 
۱
تاریخ انتشار : ۱۳۹۹/۱۱/۰۷ ساعت ۱۰:۵۹
کد مطلب : ۲۵۳۱۴۷
روایت خانوادۀ ۵ کولبری که زیر بهمن جان دادند

انجماد زندگی در«کوران»/تصاویر

انجماد زندگی در«کوران»/تصاویر
گروه جامعه: از بهمن مرگ نصیب‌شان شد، اما کوه جسدشان را پس نمی‌داد. حالا نام آن پنج مرد با مرز گره خورده، همان پنج مرد روستای کوران. همان مردانی که 7 صبح 27 دی‌ماه به کوه زدند تا با کوله‌های پر برگردند، اما برنگشتند. آوار بهمن امان نداد و دفن‌شان کرد. از آن بهمن بی‌رحم هشت روز گذشته بود که تن جامانده یاور، متین، بیلن، فرات و مولایی در ارتفاعات پوشيده از برف در عملیات خودجوش مردم روستا پیدا شد. حالا روستاییان کوران و خانواده‌هایشان در غم این پنج مرد عزادارند. جست‌وجوها در این هشت روز براي پیداكردن اين كولبران بي‌نتيجه بود تا اینکه پیکر بی‌جان‌شان یکی‌یکی پیدا شد.

محل دفن ۵ کولبر

حضور خانواده‌های کولبران روستای کوران ارومیه، در مرز ترکیه حوالی محل سقوط بهمن

بهمن در روستای دریشک در خاک ترکیه آوار شد روی سر مردان روستای کوران. جایی در 8کیلومتری مرز ایران و ترکیه. از همان شبی که بهمن، مردان نام‌آشنا را در خود غرق کرد، روستاییان دست‌روی‌دست نگذاشتند و رفتند. رفتند تا کوه، تا دامنه‌اش به همان جهنم سفید، اما برف بود و برف هست. ارتفاع برف بیش از تصور است، اما روستاییان کوران در این روزها دل به کوران کوهستان برفی داده‌اند تا ردی از پنج مرد کولبر پیدا کنند، اما نه نشانی یافته‌اند نه ردی. این جست‌وجو‌ها به دلیل شرایط برفی و پرخطر منطقه با ممانعت هنگ مرزی ترکیه هم روبه‌رو بود.غم ‌و اندوه چشمان خانواده قربانیان را به اسارت گرفته است. چشمان چشم انتظار مادران و پدران، نگاه تلخ‌ و مبهوت زنان و  چشمان بی‌فروغ کودکان این مردان در انتظار روزنه امیدی هستند. بارها مسیر پرپیچ‌وخم کوهستان را خسته و بی‌رمق پیموده‌اند، اما اثری نیافته‌اند.

بیتابی دختران کرد

بیلن احمدی
 «مینا احمدی » همان عصر 29 دی ماه بود که فهمید «بیلن» در برف گیر افتاده و جانش را به برف داده است؛ دو روز پس از همان صبح خداحافظی. خبر بهمن را دیگر هم‌گروهی‌هایش به روستا آوردند. همان‌ها که جان سالم به‌ در برده بودند. از همان غروب غم‌انگیز دوشنبه همه برای نجات رفتند. حالا مادر مانده است با کالین و کایلن دو و چهار ساله‌اش. دختران چشم‌روشن کرد روستا که بی‌پدری را تاب نمی‌آورند. اشک پشت اشک. مادر صدایش آرام است، کوتاه و سخت سخن می‌گوید. اندوه اما بزرگ‌ترین قسمت صدایش است.او   می‌گوید: «پانزده ساله بودم که ازدواج کردم. زندگی ناخوشی داشتیم. بیلن از حیوانات مراقبت می‌کرد، اما هزینه‌ها زیاد است. ساعت 7 صبح بود که بیلن رفت. کوران بود و برف، اما رفت. دو روز بعد در روستا خبر بهمن پیچید. همسفرانش آمدند، اما از بیلن و چهار روستایی دیگر خبری نبود. دخترانم مرتب سراغ پدرشان را می‌گیرند. مانده‌ام چه بگویم. زندگی‌مان سخت بود سخت‌تر شد. هیچ نشانی از آنها نبود، اما همین غروب دوشنبه بعد از هشت روز اجسادشان پیدا شد. نذر کرده ‌بودم اگر زنده باشند گوسفندمان را قربانی کنم.»

کورانی‌ها کمک کردند

صادق یکی از روستاییان کوران، از اقوام همین پنج مرد کولبر است. او هم از همان لحظه‌ای که بهمن آمد، با دیگر مردان روستا همراه شد و به کوه زد تا نشانی پیدا کند.او  می‌گوید: «همه خانواده‌های این مردان و دیگر روستاییان بارها تا دل حادثه رفته‌ و جست‌وجو کرده‌اند. کارمان از همان 29 دی‌ماه همین بود. همه روستا به تکاپو افتاده‌اند، خبری نبود تا امروز دوشنبه که اجساد یکی‌یکی پیدا شد. خانواده این مردان با وجود خطر‌های ریزش بهمن دوباره به دره پوشیده از برف می‌‌رفتند و می‌گفتند از هیچ‌چیز نمی‌ترسند، نه برف، نه‌ کوران نه بهمن و نه مرگ فقط نشانی از پسران و همسران‌شان پیدا کنند. مادر فرات به شدت ناراحت است. مداوم اشک می‌ریخت و از همه کمک می‌خواست تا پسر ۱۷ ساله‌اش را پیدا کنند. درد و رنج مرزنشینان تمامی ندارد.امدادگرهای هلال‌‌احمر هم از همان لحظه اتفاق پای‌کار بودند، اما برف همه‌جا را پوشانده، در خود روستا نیم متر برف نشسته است. بارها ترکیه اعلام کرده بود  که امکان جست‌وجوی عملیات در این شرایط برفی وجود ندارد. هلال‌احمری‌ها اما همچنان هم در روستا و هم در منطقه حضور داشتند.»
اعزام 60 امدادگر و مردم محلی

مولای خدای
 
فرات
 
یک فعال اجتماعی که نخواست نامش فاش شود، گفت: «به دنبال پیگیری مقامات استانی و رایزنی‌هایی که با مقامات کشور‌های همسایه صورت گرفته است، حدود ۶۰ نفر از اهالی روستای کوران و امدادگران به این منطقه رفتند. با رایزنی‌هایی  که محمد مهدی شهریتری استانداری آذربایجان غربی با دولت ترکیه کرد اهالی کورتن روز دوشنبه اجازه یافتند تا از مرز عبور کنند و عملیات جست‌و‌جو را انجام دهند. بعداز طهر بود که اهالی کوران موفق شدند پیکر هم روستاییانشان را پیدا کنند.»این جوانان، کولبر بودند. آنها به دلیل نبود شغل و روشی مناسب برای امرار معاش به ناچار دست به کولبری زدند.او درباره علت روند طولانی جست‌وجوی مفقودان می‌گوید: «به دلیل شرایط نامساعد جوی از یک سو و حضور پیکر‌ها در کشور همسایه باید مراتبی رعایت می‌شد که کارها را سخت می‌کرد. البته اقدامات اولیه مانند راهگشایی و … توسط نیروهای ترکیه انجام شده بود. مرزبانی استان آذربایجان غربی هم خیلی تلاش کرد تا این اجساد پیدا شدند.»

همه بسیج شدند
به گزارش روابط عمومی فرمانداری ارومیه، سرپرست فرمانداری ارومیه در دیدار با اهالی روستای کوران درباره حادثه اخیر مفقودی پنج نفر از اهالی این روستا گفت: «از همان ابتدا و اطلاع از عزیمت تعدادی از اهالی روستا به مناطق مرزی، بلافاصله پس از بررسی اطلاعات موجود، تمام امکانات شهرستان برای پیگیری وضع مفقودان بسیج شد.»رسول مقابلی با بیان اینکه از طریق مبادی مرزی ایران، درخواست بررسی و اقدام عاجل برای جست‌وجوی مفقودان به نیروهای مرزی ترکیه اعلام شد، افزود: «اکیپ‌هایی از نیروهای مرزی ترکیه به محل حادثه اعزام شدند و ساعت‌ها جست‌وجو انجام گرفت. نیروهای امدادی هلال‌‌احمر جمهوری اسلامی ایران نیز از همان آغاز آماده اعزام به محل حادثه بودند.»سرپرست فرمانداری ارومیه تصریح کرد: «نیروهای مرزبانی و امدادی در این سوی مرز با رایزنی‌ برای به‌کارگیری امکانات کشور ترکیه تلاش‌های بسیاری کردند.»
مرجع : روزنامه شهروند
برچسب ها: کولبران مرگ
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها