گروه بین الملل: طالبان اعلام کرده که جنگ پایان گرفته و به شهروندان افغانستان وعده داده که امنیت شان به خطر نمیافتد. نیروهای آمریکایی نیز گفتهاند که امنیت فرودگاه بینالمللی حامد کرزی کابل و حومه آن تامین است و تخلیه کارکنان سفارت نیز پایان یافته است.
با این همه، هزاران نفر از شهروندان افغانستان از بیم جان و خشونت افراط گرایان، به هر دری میزنند تا از کشور خارج شوند. فرودگاه کابل صحنه آشفتگی و ازدحام هزاران تن از مردمی است که به دلیل مسدود بودن راههای زمینی و خطرات احتمالی، در پی سفر هوایی هستند. سربازان آمریکایی اما برای متفرق کردن مردم تیرهوایی شلیک کردهاند که به نوبه خود موجب وحشت و ناآرامی جمعیت شده است.یک مقام نظامی آمریکایی گفته که کنترل فرودگاه از دست کسی خارج نشده و تیراندازی هوایی صرفا برای هشدار است.
خبرگزاری رویترز به نقل از شاهدان عینی گزارش داده در هرج و مرج فرودگاه کابل پنج تن کشته شدهاند. هنوز چگونگی کشته شدن این افراد مشخص نیست.
در حال حاضر این فرودگاه هیچ پرواز ورودی ندارد و هیچ پرواز خروجی عادی نیز از آن صورت نمیگیرد. هزاران سرباز آمریکایی در آنجا مستقر هستند تا ضمن نظارت بر ترافیک هوایی، عملیات تخلیه کارکنان سفارتخانهها را پشتیبانی کنند. برخی شرکتهای هواپیمایی نیز اعلام کردهاند که از حریم افغانستان عبور نخواهند کرد. سه هواپیمای خطوط بینالمللی پاکستان نیز که قرار بود صدها تبعه پاکستانی و خارجی را از کابل به اسلامآباد منتقل کنند، پروازهای خود را به دلیل وضعیت فرودگاه کابل لغو کردهاند.
ویدئوهایی در شبکههای اجتماعی منتشر شدهاند که سراسیمگی، سرگردانی، التماس و تلاش نافرجام مردم برای سوار شدن به هواپیماها را نشان میدهند.
این در حالی است که ۶۷ کشور در بیانیهای خطاب به طالبان، خواستار باز گذاشته شدن جادهها، فرودگاهها و گذرگاههای مرزی شدهاند تا جنگ زدگان امکان خروج داشته باشند. علاوه بر وزیران خارجه آمریکا، آلمان، بریتانیا، کانادا، اتریش و اسپانیا، نماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز این بیانیه را امضا کرده است.
در این بیانیه آمده است: «کسانی که قدرت را به دست دارند باید در حفظ جان و مال مردم و بازگرداندن نظم و امنیت پاسخگو باشند. مردم افغانستان حق دارند در امنیت و با عزت زندگی کنند. ما در جامعه بینالمللی آماده هرگونه حمایت از آنها در این زمینه هستیم.»
در تازهترین تحول، سفیر روسیه در افغانستان اعلام کرده که با رهبری طالبان در تماس است و با "هماهنگکننده امنیتی" آنها دیدار و گفتوگو خواهد کرد. او عنوان کرده که به رسمیت شناختن حکومت طالبان به رفتار و رویکرد آنها بستگی دارد.سخنگوی وزارت خارجه چین نیز از طالبان خواسته که قدرت را به طور مسالمت آمیز در دست بگیرند و امنیت مردم را تضمین کنند.