گروه بین الملل: کمیساریای عالی امور پناهندگان سازمان ملل اعلام کرد با توجه به وضعیت وخیم امنیت و حقوق بشر و تشدید بحران انسانی در افغانستان، مسئولیت حقوقی و اخلاقی تمام کشورها ایجاب میکند به مردم آواره این کشور پناه بدهند.
کمیساریای عالی امور پناهندگان سازمان ملل میگوید، حتا کسانی که درخواست پناهندگیشان رد شده است نیز نباید به افغانستان فرستاده شوند.شابیا مانتو، سخنگوی کمیساریای عالی در این رابطه گفت که خطر نقض حقوق بشر علیه غیرنظامیان افغانستان بسیار نگرانکننده است و این امر به ویژه در مورد زنان و دختران و نیز اشخاصی که با دولت سرنگونشده و یا نهادهای بینالمللی همکاری داشتهاند، صدق میکند.از آغاز سال جاری میلادی تاکنون بیش از ۵۰۰هزار نفر در داخل کشور آواره شدهاند. کمتر کسی توانسته است در خارج کشور پناهگاهی بیابد، اما باید در انتظار موج پناهجو در خارج از کشور بود.
بر اساس دادههای سازمان ملل، در مجموع حدود پنج میلیون شهروند افغانستان در گریز و آوارگی به سر میبرند و به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.سازمان بینالمللی برای مهاجرت (IOM) نیز جامعه بینالملل را فراخواند، برای امنیت آن دسته از مردم افغانستان که کمکهای اضطرای نیاز دارند اولویت قائل شوند.آنتونیو ویتوریو، مدیر این سازمان گفت، پیششرط برای کمک به نیازمندان اما مستلزم امنیت امدادرسانان است. او همه طرفین مناقشه در افغانستان را فراخواند از غیرنظامیان محافظت کنند و بدون ایجاد مانع، امکان فعالیت سازمانهای امداد بشردوستانه را تضمین کنند.
فیلیپین آماده پذیرش پناهجویان افغان
هری روک، سخنگوی ریاستجمهوری فیلیپین گفت: با توجه به رویدادهای کابل "درهای فیلیپین" به روی پناهجویان افغان باز است. این مجمعالجزایر در تاریخ خود همواره پناهگاه انسانهایی بوده که به دلایل سیاسی و انساندوستانه در کشور خود در خطر بودهاند. در سال ۱۹۱۷ در پی انقلاب روسیه بسیاری به فیلیپین پناه بردند و در طول جنگ جهانی دوم این کشور از پذیرش یهودیان فراری از آلمان استقبال کرد.
انتقال روزانه تا ۹ هزار نفر از کابل
جان کربی، وزیر دفاع آمریکا به شبکه سیانان گفته است، طبق ارزیابیهای ایالات متحده، این کشور قصد دارد روزانه میان ۵هزار تا ۹هزار نفر را از افغانستان به خارج انتقال دهد.
کربی گفت، در هفتههای آینده سه پایگاه نظامی در خاک آمریکا آماده پذیرش تا ۲۲هزار نفر از همکاران افغان آمریکا هستند.وزیر دفاع آمریکا افزود که هماکنون ۳۵۰۰ نیروی نظامی، امنیت فرودگاه کابل را تضمین کردهاند. او هشدار داد، هر گونه حمله به انسانها و یا اخلال در امور فرودگاه بدون وقفه پاسخ داده خواهد شد.کربی گفت، طی هفتههای آینده با تلاش خستگیناپذیر هر اندازه که امکان داشته باشد نیروهای مترجم و همکاران خود را از کشور خارج خواهیم کرد.
درخواست آمریکا از اوگاندا
دولت اوگاندا اعلا کرد، بنا به خواهش مقامات آمریکا به طور موقت پذیرای دو هزار پناهجوی افغان خواهد بود.استر آنیاکون داوینیا، وزیر امور پناهندگی اوگاندا در این رابطه گفت: «این پناهجویان به مدت سه ماه در اینجا به سر میبرند تا دولت ایالات متحده بتواند آنها را در محل دیگری اسکان دهد.»
پل هوایی فرانسه برای انتقال افراد
فلورانس پارلی، وزیر دفاع فرانسه گفت که در پی وضعیت پرآشوب در فرودگاه کابل، ارتش فرانسه شبانه یک فروند هواپیمای باری به سوی منطقه خلیج فارس اعزام کرده است. این هواپیما پس از یک توقف کوتاه در پایگاه نظامی فرانسوی در امارات راهی کابل شده است. این هواپیما هماکنون در حال انتقال ۴۵ نفر از اتباع فرانسه و همکاران محلی این کشور در افغانستان به سوی پاریس در پرواز است.وزیر دفاع فرانسه گفت که کوماندوهای ویژه فرانسوی امنیت پرواز را برعهده گرفتهاند. او افزود طی روزهای آتی یک پل هوایی برقرار خواهد شد تا افراد بیشتری به خارج از کشور منتقل شوند.