گروه بین الملل: دبیرکل سازمان ملل در پیامی به مناسبت روز جهانی برای نابودی کامل تسلیحات هستهای گفت: اکنون زمان از بین بردن تسلیحات هستهای در دنیای ما و رقم زدن دوران جدیدی از گفتگو، اعتماد و صلح است.
آنتونیو گوترش، با اشاره به مساله رسیدگی به تهدید تسلیحات هستهای بیان کرد، که این مساله یکی از محورهای کار سازمان ملل از زمان به وجود آمدنش بوده است؛ در سال ۱۹۴۶ اولین قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل که خواستار "نابودی سلاحهای اتمی و همه تسلیحات عمده دیگری که قابلیت کشتار جمعی دارند از زرادخانههای تسلیحات کشورها شد".دبیرکل سازمان ملل متحد در پیامی هشدار داد که بشریت به نابودی ناشی از جنگ هستهای بسیار نزدیک شده است.وی در همین رابطه در توییتی که منتشر کرد، نوشت: حدود ۱۴ هزار سلاح هستهای در سراسر دنیا انبار شده است. بشریت به طور غیرقابل قبولی به نابودی هستهای نزدیک است. اکنون زمان آن است که مناقشه هستهای را برای همیشه کنار بگذاریم، سلاحهای هستهای را از جهان حذف کرده و عصر جدیدی از اعتماد و صلح را آغاز کنیم.دبیر کل سازمان ملل از همه کشورهای صاحب تکنولوژی هستهای خواست معاهده ممنوعیت جامع آزمایش هستهای (سی.تی.بی.تی) را که در سال ۱۹۹۶ تصویب شده و تا کنون توسط ۱۸۵ کشور امضا شده، امضا کنند.این معاده برای اجرایی شدن لازم است که مشخصا از سوی ۴۴ کشور صاحب تکنولوژی هستهای امضا و تصویب شود.او بیان کرد: ما برای مدت بیش از حد طولانی در وضعیت برزخی قرار گرفتهایم.
گوترش گفت که تصمیم اخیر روسیه و آمریکا برای تمدید معاهده کنترل تسلیحاتی استارت جدید و ورود پیدا کردن به گفتگو را نشانه امید میبیند. او اضافه کرد، معاهده ممنوعیت تسلیحات هستهای که در ماه ژانویه اجرایی شد، همچنین یک گام دلگرم کننده است.دبیر کل سازمان ملل تاکید کرد، مسئولیت تقویت این تحولات به دوش کشورهای عضو است. او کنفرانس بررسی طرفهای معاهده عدم اشاعه تسلیحات هستهای که قرارا ست در ژانویه ۲۰۲۲ برگزار شود را یک فرصت برای همه کشورها به منظور اتخاذ گامهای عملی برای جلوگیری جامع از استفاده از تسلیحات هستهای و نابودسازی این تسلیحات دانست.
۲۶ سپتامبر به عنوان روز بین المللی حذف کامل سلاحهای هستهای تعیین شده است.