ستون فقرات یکی از مهمترین اعضای حیاتی بدن است؛ تحمل وزن سر و گردن در کنار ارتباط با اندام تحتانی بدن نقش ستون فقرات را بسیار مهم تر میکند. افزایش سن یکی از تاثیر گذارترین عواملی است که در ایجاد دیسک کمر نقش دارد. در بین زنان و مردان تقریبا به طور یکسان بیرون زدگی دیسک دیده میشود که فورا باید برای
درمان دیسک کمر اقدام شود.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیسک کمر هستند؟
• افرادی که ورزش نمی کنند، سابقه خانوادگی در ابتلا به دیسک دارند، دارای مشاغل سختی هستند به نحوی که مجبورند در طولانی مدت سرپا بایستند و یا پشت میز بنشینند احتمال بیرون زدگی دیسک را افزایش میدهند.
• به علاوه به مرور زمان و با افزایش سن و در رده سنی 30 تا 40 سالگی بروز این اتفاق شایع تر است. افزایش سن یکی از مهمترین علل ایجاد دیسک کمر در آقایان و خانمهاست.
• ضعیف بودن عضلات ستون فقرات و ورزش نکردن در طول زندگی، اضافه وزن و چاقی از مهمترین دلایلی است که افراد را در معرض خطر ابتلا به دیسک کمر قرار میدهد.
در اغلب موارد چندین عامل در کنار یکدیگر جمع شده و به مرور زمان ایجاد کمر درد میکند. در اثر یک ضربه ناگهانی به یکباره تمام فشارهای وارد شده جمع میشود و با یک ضربه ناگهانی دچار پارگی دیسک میشود.
دیسک کمر دارای دو قسمت مهم مرکزی و بیرونی است. اگر به قسمت مرکزی دیسک که حالت مایعی دارد فشار وارد شود قسمت خارجی دیسک را پاره میکند و به کانال نخاعی عصب فشار وارد میکند.
هنگامی که دیسک به سمت کانال نخاعی بیرون زدگی پیدا کند، اندازه آن میتواند به ریشه عصبی و همینطور کانال نخاعی فشار وارد کند. در این حالت اوضاع خطرناک میشود و فرد نیازمند بررسیهای دقیق تر و درمانهای جدی است. این در شرایطی است که درد علاوه بر کمر به سایر نواحی بدن مثل پاها، پشت یا ساق پا و باسن نیز احساس درد خواهد داشت. در شرایط حادتر عدم توانایی و کنترل ادرار و بی اختیاری ادرار نیز برای فرد اتفاق میافتد.
تشخیص دیسک کمر چگونه است؟
تشخیص دیسک کمر اهمیت بسیار زیادی دارد معمولا در اولین تشخیص به دنبال کار زیاد و در نتیجه کمر درد، تشخیص اسپاسم عضلانی داده میشود. این حالت که انقباض عضلانی است به تدریج و بعد از 24 تا 48 ساعت بهبود مییابد و از درد آن کاسته میشود. اما اگر این دردها طولانی تر شود و پس از گذشت چند روز بهبود نیابد، احتمال دیسک کمر و بیرون زدگی بیشتر میشود.
از شایع ترین علائمی که میتوان دیسک کمر را تشخیص داد در بیمارانی است که درد در بدن آنها به پشت باسن و یا پایین تر به رانها پشت ساق پا میرسد و دراین نواحی تیر میکشد که به آن درد سیاتیکی گفته میشود. همچنین در صورت احساس سوزن سوزن شدن و خواب رفتگی در اندامهای تحتانی به احتمال خیلی بیشتر دچار پارگی دیسک شده اند.
احساس ضعف ناگهانی در پاها و اندامهای تحتانی نیز میتواند نشانه ای از پارگی دیسک باشد. در این صورت بهتر است بلافاصله به کلینیکهای درد و متخصصهای ستون فقرات مراجعه کنید و روند درمان را به طور جد پیگیری کنید.
یکی از مواردی که پزشک برای تعیین و تشخیص پارگی دیسک از آن استفاده میکند معاینه است. با بلند کردن پای بیمار و انجام معاینات فیزیکی، سپس انجام ام آر آی و همچنین استفاده از نوار عصب وعضله و سی تی اسکن میتوان پارگی دیسک را به طور کامل مشاهده کرد و از شرایط بیمار مطلع شد.
انواع روشهایی که برای درمان دیسک کمر و همچنین
درمان دیسک گردن توسط متخصصان به کار گرفته میشود، بسیار حائز اهمیت بوده و شامل موارد زیر است:
• جراحی
• آندوسکوپی
• لیزر درمان با استفاده از استروئید اپیدورال
• تزریق دیسکوژل
این روشها از شایعترین روشهای درمانی و بهترین راههایی هستند که پزشکان میتوانند برای درمان دیسک کمر از آن استفاده کنند. دارو درمانی که شاید بتوان گفت از بهترین و دم دست ترین راههای درمانی برای هر نوع بیماری است در کاهش دردهای عضلانی کمر و معمولا در اولین مراجعات استفاده میشوند. به علاوه فیزیوتراپی نیز میتواند در کاهش دردها و کمک به ریلکس شدن عضلات کمر کمک شایانی کند.
تزریق استروئید اپیدورال قرار دادن کورتیزون، یک ماده ضد التهابی قدرتمند در فضای اپیدورال است که به دیسک و ستون فقرات کمک میکند. درمان تزریق اپیدورال بیش از ۴۰ سال است که وجود دارد و برای افراد مختلف استفاده میشود. دارای کمترین عوارض و خطری است و هرگونه التهابی که حوالی دیسک وجود دارد و ممکن است به دیسک فشار وارد کند را کاهش میدهد.
دیسکوژل ماده ای ژله مانند است که از ترکیب الکل_سلولز و تنگستن ساخته میشود. این ماده ژله ای داخل دیسک تزریق میشود و زمینه ساز بروز تغییراتی در این ناحیه میشود.
در این روش مواد تزریق شده بر ساختار مولکولی آب درون سیاتیک اثر میگذارد و موجب کاهش درد میشود. این روش نیازی به بیهوشی ندارد و تنها با بی حسی ناحیه مورد نظر توسط متخصص انجام میشود. احتمال موفقیت این روش بسیار زیاد است. جای زخم و اسکاری ندارد. بععد از تزریق این ماده نیازی به فیزیوتراپی ندارید به علاوه پس از دو ساعت از تزریق میتوانید راه بروید. این روش برای اغلب افراد استفاده میشود و محدودیت خاصی برای انجام ندارد.
تشخیص اینکه پزشک از چه روشی برای شما استفاده کند بستگی به شرایط دیسک و شرایط جسمانی شمما دارد. معمولا متخصصان درد و همینطور پزشکان ستون فقرات ابتدا از روشهای غیر جراحی برای درمان استفاده میکنند و سپس اگر درمانهای داده شده کافی نباشد و به خوبی جواب ندهد به سراغ جراحی میروند. البته همه اینها به شرایط بیمار و زمان مراجعه فرد به پزشک بستگی دارد. یکی از کلینیکهای درد در تهران که سابقه خوبی در رفع درد و درمان دیسک بدون جراحی دارند، کلینیک درد دکتر آریانی است که از روشهای به روز و علمی جدیدی برای درمان استفاده میکنند.
حتما برای درمان دردهایی نظیر کمر و گردن به
بهترین کلینیک درد مراجعه کنید که تجربه زیادی دارد. برای اطلاعات بیشتر به سایت کلینیک درد دکتر آریانی به آدرس www.draryaniclinic.com مراجعه کنید.