گروه بین الملل: بنا بر گزارش سالانه سازمان امنیت داخلی آلمان جای چندانی برای خوشبینی نیست. جریان راستگرای موسوم به "شهروندان رایش" رو به گسترش است. این گزارش وضعیت جریانهای مختلف افراطگرای سیاسی را شامل میشود.
گزارش مبسوط ۲۰۲۱ اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی آلمان (سازمان امنیت داخلی آلمان) در برلین ارائه شد. این گزارش از اشکال فزاینده گرایشهای افراطی و طرفداران ایدئولوژیهای راست افراطی در اینترنت خبر میدهد.
بر اساس این گزارش جرائم ناشی از گرایشهای سیاسی افراطی در سال ۲۰۲۱ به طور خفیف افزایش یافته است. شمار این جرائم مجموعا ۳۳۴۶۷ مورد بوده است. سهم اقدامات توام با خشونت در این جرائم به ۲۹۹۴ مورد بالغ شده است. سال ۲۰۲۰ ارقام یادشده به ترتیب ۳۲۹۲۴ و ۲۷۰۷ مورد بودهاند.
خانم نانسی فزر، وزیر کشور آلمان به هنگام توضیح مفاد ارائه گزارش یادشده برای خبرنگاران گفت که بزرگترین تهدید ناشی از افراطگرایی برای دمکراسی آلمان همچنان از جانب راست افراطی است. به گفته او گرچه شمار اقدامات مجرمانه این گروهها برای اولین بار از سال ۲۰۱۸ تا کنون کاهش یافته وبا افتی ۹.۶ درصدی نسبت به سال قبل به ۲۰۲۰۰ مورد رسیده ولی این اقدامات شامل ۱۳۵۰۰ مورد جرائم توام با خشونت بوده که که باز هم رقمی همچنان بالاست و نسبت به سال گذشته یک افزایش ۲۰۰ موردی را نشان میدهد.
شمار افرادی که به افکار راست افراطی گرایش یافتهاند بار دیگر افزایشی اندک داشته است. بر اساس این گزارش سال ۲۰۲۱، اعضای طیف راستگرایان افراطی در طول یک سال ۱.۸درصد افزایش داشته و به ۳۳هزار و ۹۰۰ نفر رسیده است.سازمان جوانان حزب "آلترناتیو برای آلمان" (AfD) موسوم به "آلترناتیوهای جوان" (JA) و اتحادی از اعضای این حزب با عنوان "جناح"، در گزارش سازمان امنیت داخلی آلمان در بخش "فعالان راست افراطی در احزاب" مورد بررسی قرار گرفتهاند.
سازمان امنیت داخلی آلمان در گزارش سال گذشته خود، شمار این دسته از افراد را ۷۵۰۰ نفر ارزیابی کرده بود. بر این اساس، شمار این دسته از افراد در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۱۰۰ نفر کمتر از سال پیش از آن بوده است.در حکم دادگاه اداری کلن آمده است: «در کنار برداشتی که "جوانان آلترناتیو" از مردم دارند و این برداشت در ستیز با قانون اساسی کشور است، در اظهارات مسئولان و سازمانهای ایالتی "جوانان آلترناتیو"، تبلیغات شدیدا ضدخارجی نیز تشخیص داده میشود.»حزب "آلترناتیو برای آلمان" علیه این حکم مبنی بر تأیید بر ظن رصد امنیتی، درخواست تجدیدنظر داده است.بنا به ارزیابی سازمان امنیت داخلی آلمان، تلاش راستگرایان افراطی برای استفاده از پاندمی کرونا و فاجعه طبیعی سیل سال گذشته، در جذب نیروی هوادار بیشتر، با موفقیت توأم نبوده است.
از نظر سازمان امنیت داخلی آلمان، حدود ۴۰درصد راستگرایان افراطی گرایشهای خشونتطلبانه دارند.
نگرانیآور برای سازمان امنیت داخلی آلمان، روند رو به گسترش ایدئولوژی "سیج" (Siege) در آلمان است. این ایدئولوژی که در آمریکا ظهور کرده است، در آلمان، به ویژه در میان جوانان زیر سن بلوغ که در اینترنت رادیکالیزه شدهاند، از اهمیت فزاینده برخوردار میشود.
هواداران ایدئولوژی "سیج" قصد داشتهاند "از طریق اقدامات هدفمند تروریستی علیه زیرساختها، وابستگان به اقلیتها و شخصیتهای سیاسی دموکرات و راهبر"، زمینه فروپاشی "نظام دموکراتیک مورد تنفر" را فراهم سازند.این گزارش میگوید بر شمار هواداران جریان "شهروندان رایش" افزوده شده و از ۲۰هزار نفر به ۲۱هزار نفر رسیده است. اعتراضات علیه تدابیر حفاظتی کرونا در این افزایش نقش داشتهاند.
جریان موسوم به "شهروندان رایش" مشروعیت جمهوری دموکراتیک آلمان را زیر سئوال میبرند. آنها اغلب از پرداخت مالیات امتناع میورزند.
سازمان امنیت داخلی آلمان در گزارش خود از حدود ۳۰ گروه فعال فرامنطقهای این جریان خبر میدهد؛ از جمله گروههایی که عنوان "اتحاد دولتهای رایش آلمان" یا "پادشاهی آلمان" بر خود گذاردهاند.گزارش سازمان امنیت داخلی آلمان از رشد ۱.۲ درصدی چپگرایان افراطی خبر میدهد که شمار آنها به ۳۴هزار و ۷۰۰ نفر رسیده است.
از این میزان، سهم چپگرایان افراطی که برای رسیدن به اهداف خود به خشونت متوسل میشوند و یا دستکم کاربست خشونت را تأیید میکنند، در سال گذشته به ۳۰درصد رسیده است.
این گزارش سالانه میافزاید که فعالیت روشنگرانه گروههای موسوم به "گروههای تحقیق آنتیفا" (ضدفاشیستی) در مورد شبکههای راستگرایان افراطی و یا مخالفان چپگرایان، هر چه بیشتر حرفهایتر عمل میکند. این گروههای تحقیق "به طور موردی در تماس با ساختارهای اداری هستند و از این طریق میتوانند به طور غیرقانونی به اطلاعات شخصی یا اطلاعات محرمانه دسترسی داشته باشند".بنا به ارزیابی سازمان امنیت داخلی آلمان که در شهر کلن مستقر است، شمار هواداران گروههای اسلامگرا برای نخستین بار پس از سالها با کاهش خفیف ۱.۵درصد مشاهده میشود و به ۲۸هزار و ۲۹۰ نفر رسیده است. به ویژه گروههای سلفی جذابیت خود را از دست دادهاند.
با این حال سازمان امنیت داخلی آلمان هشدار میدهد که افراد جدا از هم و یا گروههای کوچک با انگیزههای جهادی، همچون گذشته خطر بزرگی محسوب میشوند.
گزارش سازمان امنیت آلمان برای نخستین بار از یک دایره ویژه مراقبتی در این سازمان خبر میدهد که در آوریل ۲۰۲۱ تأسیس شده است. این دایره، فعالیتهای "دموکراسیستیز و نیز خطر امنیتی مشروعیتزدایی از حکومت" را زیر نظر دارد.سازمان امنیت داخلی آلمان ذیل این مقوله، طیفی از گروهها و یا عوامل بسیار متفاوت، فراسوی الگوی سنتی چپ و راست را جای داده است: از جمله، گروهها و افراد جدا از هم که مروج تئوریهای توطئه معین و یا بخشا یهودیستیزانه هستند، ماهیت دموکراتیک حکومت را زیر سئوال میبرند و یا به صراحت مشروعیت حکومت دموکراتیک را رد میکنند.از شمار هواداران این محافل ناهمگون هنوز ارزیابی دقیقی در دست نیست.بر اساس گزارش سازمان امنیت داخلی آلمان، بازیگران اصلی در این حوزه همچنان روسیه، چین، ایران و ترکیه هستند.این گزارش میگوید که فعالیت جاسوسی روسیه در سال ۲۰۲۱ بیشتر حول مسائلی چون تأمین انرژی و روند بحث تحریمهای اتحادیه اروپا متمرکز بوده است.
عوامل حملات سایبری چین از سالها پیش به طور فزاینده تلاش میکنند به دادههای شخصی، از جمله از طریق شرکتهای ارتباطات، بیمهها، آژانسهای مسافرتی، خدمات اینترنتی و ادارات آلمانی، دست یابند. این تلاشها همچنین متوجه منتقدان حکومت چین نیز بوده است، با این هدف که آنها را "زیر نظر بگیرند و تحت پیگرد قرار دهند".